Teþekkürler.
Teþekkürler.
Ýç pazarda yýlýn genelinde bir önceki yýla göre daralma olacak, yýlýn ilk iki ayýnda gelen satýþ verilerini baz almak yanýltýcý. Ötv indirimli satýþlarýn etkisi çok yüksek. Seçimden sonra gelebilecek ek sýkýlaþtýrma önlemleri de talebi olumsuz etkileyebilir. 2. el fiyatlarýnda ciddi geri çekilmeler oldu, sýfýr araca olan talebin anormal seviyeye çýkmasýnda 2. elin sýfýrdan daha pahalý olduðu sekansýn etkisi çok büyüktü. Þu anda 2. el ve sýfýr arasýndaki fiyat makasý normale dönmüþ durumda. Sýfýr araç tarafýnda cazip kredi pek yok, yatýrým amaçlý araba almanýn da bir esprisi kalmadý. Tüm bunlar sene baþýndan beri Doas tarafýndaki fiyatlamanýn hem ihracat yapan rakipleri Froto ve Toaso'dan hem de endeksten geri kalmasýnda temel faktörler bence.
Olumlu olarak sayýlabilecek tek þey var, temettü alýþkanlýðý. Yüksek oranda bir temettü daðýtýmý hisseyi yine senenin temettü verimi þampiyonu yapabilir, bu da fiyata pozitif yansýr herhalde. Bu sene için otomotiv sektöründe pozisyon taþýmayý düþünmeyen bir yatýrýmcý olarak benim görüþlerim bu þekilde. Doas severim, 3-4 defa alýp sattým, her seferinde de güzel para kazandýrdý, herhangi bir garezim & art niyetim yoktur.![]()
Doaþ deðerlendirmelerinde eksik bulduðum bir husus var.
2024 yýlýnda satýþlarda ve buna baðlý olarak karlarda bir düþüþ olacaðý tespiti yapýlýyor. Ancak kimse satýþlardaki ve kardaki düþüþün hangi oranda olacaðý konusunda kimse bir öngörüde bulunmuyor.
Bu tür öngörüler olsa bu öngörülerden çýkarak hedef fiyat tespiti yapmak mümkün olacaktýr. Ama yok bir düþecek goygoyu ile hissede bulanýk suda balýk avlama iþine giriþiliyor. Hadi diyelim satýþlar % 30 kar da % 50 düþsün diyelim. Bu durumda þu anda 3.3 olan f/k 6.6 olur. Peki þu anda borsada 6.6 ile iþlem gören kaç düzgün þirket var,üstelik düzgün temettü ödeyen, sayarsanýz 3-5 tane ancak çýkar. Þirketlerin çoðu (bankalarý hariç tutuyorum, enflasyon ortamýnda onlarýn f/k'sýnýn bir anlamý yoktur çünkü) 10- ve üzeri f/k'dan iþlem görüyor. Üstelik de herkes doaþ'ýn gelecek yýllarda eski temposuna düþeceðini söyleyip duruyor, kötü senesinde 6.6 f/k'sý varsa seneye yine 3 f/k'larda olacak demektir.
Kimse kalkýp da Ýþyat benzeri yatýrým ortaklýklarýna laf etmiyor. Bunlarýn çoðu 2 saatte oluþturabileceðiniz bir yatýrým portföyüne sahipler ve borsada portföy deðerinin 5-10 katý fazlasýndan iþlem görüyor. Anlamayan için þu örneði vereyim, iþyat bugün bütün varlýklarýný satýp doaþ alsa, piyasa fiyatý doaþ baþýna 1,000 tl'nin üzerinde olacaktý. Böyle bir irrasyonalite ile uðraþacaðýmýza gelip doaþ ile uðraþýyoruz.
Doaþ deðerini bulmuyormuþ, bulmasýn. Al-satçý deðilseniz bu hisse sizin için altýn yumurtlayan tavuk olur zaten. Býrakýn deðeri düþük kalsýn, daha ucuzdan toplama þansýnýz olur. Hadi diyelim deðer artýþ kazancýna ihtiyacýnýz var. o zaman portföyünüze bu talebinize cevap verecek baþka hisseleri eklersiniz olur biter.
Þunu söylüyorsanýz anlarým, 2004 yýlýnda doaþ zarar edecek ya da karý %80 azalacak. Ancak bu durumda doaþ'la ilgili karamsarlýðýn bir anlamý olur. Bunun dýþýndaki olumsuz söylemler bana çok mantýksýz geliyor, yani fikir kendi içinde çeliþkiler barýndýrýr.
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Doaþý diðerlerinden ayýran tek þey,,muayene gelirleri,,,,,,,,,,yýllýk 6-7 milyarý garanti de,,,hisse fiyatlamýyor.
Patronun hisseye vereceði destek çok önemli olur,,artýk yüksek bedelsiz mi verir,yüksek temetü mü verir,geri alým mý yapar bilmiyorum.
YORUMLAR TAVSÝYE NÝTELÝÐÝ TAÞIMAYIP YATIRIM DANIÞMANLIÐI KAPSAMINDA DEÐÝLDÝR. YATIRIMCI PROFÝLÝNÝZE UYMAYABÝLÝR.
Temettüleri pç ettiði için gitmiyor. O ettiði karýn hepsini daðýtsa fiyat 3-4 katýna fýrlar birden.
Geçen sene bahane olarak GM alýmýný gösterdi. Bu sene de ona benzer bir numara çekebilir. Önceki yýllarda ne yaptý bilmiyorum ama bunun ucuz olmasý kronikse sebebi budur.
Yine de tüm bunlara raðmen uzun vade tutaný ihya etmiþ.(daðýttýðý temettü oranýnda fk sý ve fiyatý dengede kalmýþ ) Hisseye geri dönmemin tek sebebi bu. Numara yeme ihtimalime karþý yüzdesi sýnýrlý olmak þartýyla
Buraya kadar böyle geldiyse bundan sonra da böyle gider. Mucize de beklemiyorum. Böyle gitse yine iyi
Doas herkes en kötüyü düþünüyor ama ben size söyleyeyim; bu enflasyon ve kur ortamýnda doas en kötü bu sene yaptýðý kar kadar kar yazar 2024 de
Rakam ne olur derseniz; 20 milyar tl derim
Otomobilde bir daralma olacaksa oda beklendiði gibi 35 ler deðil %20 ler civarýnda olur en fazla
Ondanda binlerce iþçi çalýþtýran üretici þirketler negatif etkilenir. Doas çok daha az etkilenir
Artý doas sadece araba iþinde deðil. Bir sürü yaptýðý iþ var. Tüvtürk onlardan biri. Darphane gibi para basýyor, her sene karý kartopu gibi büyüyor
Parayý her türlü bulur keltoþ, en son sürat motorlarý satýþý ve servis iþinide ekledi. Orada bu yaz sezonu ciddi karlar gelir
Doas þuan borsada en son ense karartýlacak hissedir! 3 fk ile fiyatlanarak en ucuz benim diye baðýrýyor resmen
https://www.dogusotomotiv.com.tr/tr/...li-ortakliklar
Yer Ýmleri