Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 107/584 ÝlkÝlk ... 75797105106107108109117157207 ... SonSon
Arama sonucu : 4667 madde; 849 - 856 arasý.

Konu: ISDMR - Ýskenderun Demir Çelik

1.  Alýntý Originally Posted by thebigshort Yazýyý Oku
    götü varsa bekliyorum

30 tl ve altý her yerden alýcýyým bugün göt varsa verir
    31.18 kapanýþ göstere göstere elin oðlu hareketi çekti 😊

Alýntý Originally Posted by zaloglu Yazýyý Oku
    Fedor bey umarým anlattýðýnýz gibi temettücü olabilirsiniz. Yazýlarýnýz heyecanlý ve panik ruh hali izlenimi yaratýyor
    Þuan zarardasýnýz ve kara geçmeyi sabýrsýzlýkla bekliyorsunuz. Ereðli 40 ý görse satacaksýnýz intibasý oluþtu bende. Kýsa vadede olumsuzluklara hiç takýlmayýn, çok darlanýrsanýz eðer terapi olarak Kýzýldað,vhisak,tory vb üstadlarýn yazýlarýný okuyun yeter. Zararda durmak zordur ama asýl karda oturmak daha zordur bence. Kendimden örnek vereyim; 2018 dan beri þuan 11,60 maliyetli olan THYAO hissesini taþýyorum. Pandemide 7.50 yi gördü sanýrým. O kadar zarar, sektör olumsuzluklarýna raðmen satmadým bilakis toplamaya devam ettim. Þuanki fiyatýný biliyorsunuz, kendimce 100 tl ye gelmeden de satmam. Zamaný geldiðinde hepsi EREGLI/ISDMR e dönecek. EREGLI/ISDMR deki bu durgunluðu, düþüþleri fýrsat olarak görün ve toplamaya devam edin. Umarým hayaliniz gerçek olur. YTD. Saygýlar...
    Sayýn zaloðlu teveccüh göstermiþsiniz üstad diyerek bana ve beni gerçek üstadlarýn yanýna yazarak, kesinlikle benim bi üstadlýðým yok, onu söyleyeyim en baþta. Zaten yazmayý býraktým, sadece yazýlarýna deðer verdiðim insanlarý okuyorum. Aslýnda en baþta da yapmam gereken buydu. Hiç yazmamam gerekiyordu. Ama yazýlarýmýn sizin gibi insanlarýn nezdinde karþýlýk bulmasýna sevindim.
    Son olarak ereðliye ve onun bünyesindeki firmalara, yani ereðliye ait her þeye bakýþ açýmla ilgili bi yazý yazayým. Yani benim bakýþ açým budur, çoðu kiþiyle farklý bakýyor olabilirim. Bu bakýþ açýsýna saygý duyan olur, saygý duymayan olabilir. Ne saçma bakýþ açýsý diyen olabilir. Çok önemli deðil. Sonuç olarak, bana faydasý varsa, benim için doðrudur. Baþkasý için durum felaket ötesi olabilir. Ona da diyecek biþey bulamýyorum artýk.

Þimdi birincisi ben olaya 500 tane hisse senedinden hangisini alayým olarak bakmýyorum. 500 tane þirketten hangisine ortak olayým diye bakýyorum. Bunun için de ister olaya hisse senedi ve borsa dinamikleri açýsýndan bakýlsýn, isterse de þirkete ortak olacaðým mantýðýnda bakýlsýn. Kesinlikle iki durumda da çok iyi inceleme yapýlmasý gerekiyor. Olaya ortak olmak olarak baktýðýmda birinci kriterim benim büyümesini belli bi seviyeye getirmiþ, ve karýný artýk daðýtýr duruma gelmiþ þirketlerden olmalý. Çünkü büyümesini tamamlamamýþ þirketler eðer kazanabilirse, kazandýklarý parayý büyümeye ayýracaklardýr. Ben bu duruma ortak olmak istemiyorum. Bu durumda o þirkete ereðliye güvendiðimden daha çok güvenmem gerekecektir. Büyümeyi saðlýklý mý yapacak, agresif büyüyüp riskler mi alacak. Ýþin sonunda gerçekten büyüyecek mi, yoksa büyüyor gibi gözüküp, yine küçük mü kalacak. Büyüttüðünde para kazanabilecek mi? Türkiye’de geçmiþe bakarsanýz. Büyüme yapmasa karlýlýðý devam edecek olduðu halde, yanlýþ büyüme stratejileri ile para kazanamaz hale gelen, hatta zararlarýn önünü alamayýp, tasfiyeye giden þirketler de çok var. Bu iþlerin sonu hep baþarýlý sonuçlanmýyor. Ýþin sonunda eski halini korumayý baþarý sayan þirketlerde var. Büyümesini tamamlamýþ þirketler içinde de Ereðli kadar ucuz olan ve Ereðli kadar karýný daðýtan þirket yoktu ve hala yok bana göre. Gerçi çok da bakmýyorum diðer þirketlere. Yanýlýyor da olabilirim. Ucuzluk derken sadece borsadaki deðerine bakmýyorum gerçek deðerine de bakýyorum. Onu da ikinci kýsýmda açýklayacaðým.

Ben bunun yerine, Ereðli gibi bi yandan yatýrýma devam eden ama karýnýn TL bazlý tamamýný daðýtan. Dolar bazlý da kayda deðer kadar karýný daðýtan þirkete ortak olup, aldýðým parayý kendim deðerlendirmek istiyorum. Bu ereðlide payýmý büyütmek þeklinde de olabilir, farklý yatýrýmlar da olabilir. Kar daðýtma iþinde de geçen sene TL bazlý 15,5 milyar kar etti. 15,5 milyar tl kar daðýttý. Ama dolar bazlý 1.75 milyar dolar kar etti. 1.06 milyar dolar daðýttý. 700 milyon dolar içeride kaldý. Bu sene de mesela 1,5 milyar dolar kar etse. 8 tl temettü daðýtacaðýný düþünüyorum ama 1,5 milyar dolarýn tamamýný daðýtmayýp, içeride bi kýsmýný býrakabilir. Bu mart sonunda kurun ne kadar olacaðý ile de alakalý.

Buraya kadar anlattýklarým her ne kadar deðerle alakalý olmasa da, temettü Ereðli de deðerin de bi yere gelmesine sebep oluyor. Yani temettüye bu sene 36 ile girdik. Mesela 2023 martta kaçla girecek ona bakmak lazým. O zaman tatmin etti veya etmedi diye bakmak lazým. Sene içinde tuhaf deðerler oluþabiliyor. Mesela 1 sene önce 16 tl idi. Þimdi 30 tl ve 4 tl de temettü verdi.

Gelelim ikinci duruma. Þirkete ortak olurken bu þirketin OYAK a maliyeti nedir, kurmaya kalksan kaça kurarsýn, veya satýlsa kaça satýlmasý lazým piyasa dinamiklerine göre. Bu dediklerim borsa mantýðý dýþýnda. Her þirkete böyle bakýlabilir. Sonuçta bu þirket yýllýk bi kar ediyor. Bu karý da çar çur etmeyip, kendi içinde kaybetmeyip, daðýtýyor. Yani sahiplerine düzenli bi nakit akýþý saðlýyor. Bu durumda borsaya açýk olmayan þirketler nasýl deðerleme yapýlýyorsa öyle de bakmak lazým ayrýyeten.

Daha önce de yazmýþtým Oyak 2006 ereðlinin yarýsýný 3 milyar dolara aldý. Tamamý 6 milyar dolar eder. 2006 daki 6 milyar dolarla bugünkü 6 milyar dolar da ayný deðil ayrýca. Bunu üzerine yýllar içinde daðýtabileceði 5 milyar dolarý da daðýtmayýp, bugüne kadar da 5 milyar dolar yatýrým yaptý. Bunun bilgisine de yatýrýmcý sunumlarýndan ulaþýlabilir. Dolayýsý ile yarýsýnýn OYAK a maliyeti 5,5 milyar dolar. Tamamý 11 milyar dolar maliyet desek, ABD enflasyonu hariç.

Peki þimdi bu þirketi yeniden kurmaya kalksak kaça kurarýz. Onu belki hesaplayamayýz ama paramýzýn sýnýrsýz olduðunu bile kabul etsek, Akdenize ve Karadenize kýyýsý olan ve liman kurabileceðimiz devasa arazileri parasý ile bile bulamayabiliriz. Bulduðumuzu varsayalým. Buranýn kurulmasý, 12 bin kiþinin iþe alýnýp yetiþtirilmesi, Ereðli gibi Pazar payý oluþturulmasý, ve Ereðli argesi gibi arge oluþturup, Ereðli kalitesinde mal üretilmesi kaç sene sürer. Tabi bi de içinde 3 milyar dolarlýk stok olmayacak. Veya 3-5 sene sonra Ereðli pozisyonuna gelebilir mi? 3 sene sürse sadece 3 sene de 3 milyar dolardan fazla kazanýr bu þirket ki þu an piyasa deðeri 6 milyar dolar civarýnda.

Ereðli de konuþulmuþtu. Peki OYAK burayý satarsa kaça satar falan diye. Mal OYAK ýn kimse malýnýn düþmaný deðil ve buranýn sahibi tek kiþi deðil. Dolayýsý ile OYAK tan deðerinin altýný býrak, deðerinde bile mal alamazsýn. Çünkü çok ortaklý bi yapý, herkesin fikri deðiþiktir. Bide rekabet kurumu var falan ama her þeye raðmen OYAK burayý istediði fiyata satar mý satar kimse karýþamaz ama her malýn bi gerçek deðeri vardýr.

Bu türlü büyük satýn almalarda kabaca bile þunlarýn bi deðeri olmasý lazým. Arazilerin ve limanlarýn bi deðeri, üzerindeki yapýlar ve makine ekipman teçhizatý, stoklar, nakit paralar, alacak ve borçlar, 12 bin kiþilik yetiþmiþ insan gücü. Nitelikli çalýþanlar kaç senede yetiþiyor. Marka deðeri ve Pazar payý. Ve bünyesindeki þirketlerin bi deðeri. Tabi OYAK ý yönetenler daha detaylýsýný bilir, anlatsalar tek kelime diyemeyiz burada o ayrý. Dediðim gibi böyle biþeyi kurmaya kalksan, ereðliyi almak yerine, kurana kadar 5-6 milyar dolar kazançtan olabilirsin. Tabi Ereðli gibisini kurup kuramayacaðýn da belli deðil.

Tabi bu þekilde bütün þirketlere bakýlabilir. Eðer benim baktýðým kriterlere göre, daha da güzel þirketler varsa, bir sürü var abi öyle þirket diyorsanýz. Onu alýn abi Ereðli almayýn. Ben niye sizi biþeye ikna etmeye çalýþayým. Bunlar zaten insanýn içinde bulunmasý gereken þeyler. Ben kendi mantýðýmý anlattým veya bu yazýda anlatýyorum. 2020 den beri bu minvalde yazýlar yazdým. Tabi isim verilmiyordu ama bu bakýþ açýsý çöpmüþ gibi yazýlar olunca, itiraz edip, fikrimi savunmaya geçiyordum. Bakýyorum da ne kadar boþ bi iþmiþ. Kim ne diyorsa desin. Ýstediði kadar hakir görsün. Ben kimin neyi ne kadar kazandýðýný az çok tahmin edebiliyorum.

Alýntý Originally Posted by KIZILDAG Yazýyý Oku
    isdemir büyük dönüþlerden önce bir karanlýk oda macerasý yaþardý.
    karanlýkta yüzde -2,5u gösterdiler yine. 0,5 eksi ile kapattý. Ak yatýrým yine baþrol sanýrým.

5. Sayýn Sevgili Tory, öyle deðil biliyorum ama, biz çok konuþuyoruz diye yazmýyorsanýz, biz az konuþur, yazarýz...
    Ama sizlerin yazmasý önemli, sizin canýnýzý sýkanlarla ben atýþmaya talibim yeterki siz yazýn...

Arada böyle yazýlar gerekiyor foruma, siz küserseniz sayýn vhisak giderse (dönüþü ayrý), sayýn Kýzýldað iþe baþlarsa burasý bize kalýrsa yani, insanlar yeterince fayda saðlayamaz

Sizi benim gibi bir çok kiþi sevip sayýyor, arada bir kaç kiþi her zaman olacaktýr.

Bi de iþte OYAK satarsa þirketi, ya son 10 günde oluþan ortalama fiyattan satmasý gerekiyorsa falan dendi. Dediðim gibi OYAK isterse o fiyattan aþaðý da satar. Malýn sahibi o. Ama ben OYAK adýna yetkili grubun içinde olsam. Yani söz söyleme hakkým olsa. Bi grup gelse þirketin yarýsýna son bilmem kaç günün ortalama fiyatýný teklif etse ki herkes her þeyi teklif edebilir, komik olmayacaksa. Onlara gidin o zaman borsadan alýn derim. Borsadan býrak þirketin yarýsýný almayý, hisse fiyatýnýn 25 tl olduðunu düþünün ve þirketin %10 u olan 350 milyon hisseyi borsadan alýn. Fiyat nereye çýkar acaba. Bi de olaya böyle bakýn. Sonuçta biz ufak ufak aldýðýmýz için ucuza alabildiðimiz kadar alýyoruz. Yabancýdaki hisse bitene kadar ne toplasak kardýr diyorum. Sonra ne olur belli deðil. Arcelordaki 420 milyon hisse de var. Ama onlarýn satacaðýný sanmýyorum. Belki hisse fiyatý abuk subuk bi yerlere çýkarsa satarlar.

Tabi ben burada þu tecrübem var, bu tecrübem var diye hiç söylemedim. Öyle ahým þahým bi tecrübem yok ama keko da deðilim. Türkiyenin bilinen markalarýndan birine, 60-70 kiþilik bölümün þefi olduðumda 24 yaþýndaydým. 1 sene sonra fabrika müdür yardýmsý oldum ayný zamanda. 4 senede bölümüm 150 kiþi oldu. Fabrika 600 kiþiye çýktý. Ve Türkiye Pazar payýmýz %28 e çýktý. Askerden sonra 100 kiþilik bi þirkete genel müdür oldum, 29 yaþýndaydým. Üretimi de az çok bilirim, kapasiteyide, kapasite arttýrmayý da az çok bilirim. Bankacýlýðý da, muhasebeyi de az çok bilirim. Yani çok iyi bilmiyor olabilirim, ama hiç bir þey bilmiyor da deðilim. Böyle þeylerde mütevazi olmak iyidir. Tabi hemen seni keko yerine koyarlar ama ben þunu da çok gördüm. Adam 20-30 sene yaptýðý iþin bile deteylarýna vakýf deðil. Bazý þeyleri yanlýþ biliyor ve yanlýþý yanlýþla düzeltiyor. He belki bunlarý yazmak için bu tecrübeler yeterli deðildir. Ona biþey diyemem. Bi de yazarak her þey anlatýlmýyor.

Türkiye de ne iþ yapýyorsanýz yapýn. Eðer büyümek istiyorsanýz bankacýlýðý çok iyi bilmeniz gerekiyor. Neredeyse bi þubeyi yönetecek kadar bilmeniz lazým. Yapacaðýnýz iþ kadar önemli, eðer bankalarý kullanacaksanýz. Adam bankacýlýðý bilmiyor, bankanýn mantýðýný çözememiþ, nakit akýþýný bozuyor, sonra diyor ki banka benim malýma çöktü. Ya banka senin malýný naspýn. Aktifini niye bozsun. Borcunun 3 katý malla batanlarý biliyorum. Ýþin kötü tarafý adam battýðýný da bilmiyor. En fazla 1 sene sonra önüne duvar gelecek farkýnda deðil. Siz de az çok duymuþsunuzdur. Böyle patronlarla dolu Türkiye. Nakit akýþýný öyle bi kitliyorlar ki, o 3 katý mal, o borcu ödemiyor. Ýcralar temerrüt faizleri falan yüzünden. Diyeceksiniz ki banane ortak mýyým onlara. Ortak deðilsiniz ama bunlarýn olduðu ortamda alacak verecek iliþkisine gireceksiniz. Yani dýþarýda da öyle büyümek para kazanmak öyle kolay deðil. Ben yazdýðým ve burada yazamadýðým bir çok konuda OYAK ve Ereðli yöneticilerine güveniyorum. Güvenmesem zaten hissesini almam. Burada da hiç yazmamýþ olurdum.
    Dediðim gibi bi de iþin borsa tarafý var. Borsa tarafýný bilen biliyor ama borsa tarafýný yorumlarken de þirkete dandik þirket muamelesi yapýlmamasý lazým diye düþünüyordum. Artýk düþünmüyorum. Ýsteyen istediði muameleyi ve hakareti yapsýn. Ýtiraz etmemek lazým. Ben ekmek teknesi olarak görüyorum Ereðliyi.

Alýntý Originally Posted by fedoramca Yazýyý Oku
    Sayýn Sevgili Tory, öyle deðil biliyorum ama, biz çok konuþuyoruz diye yazmýyorsanýz, biz az konuþur, yazarýz...
    Ama sizlerin yazmasý önemli, sizin canýnýzý sýkanlarla ben atýþmaya talibim yeterki siz yazýn...

Arada böyle yazýlar gerekiyor foruma, siz küserseniz sayýn vhisak giderse (dönüþü ayrý), sayýn Kýzýldað iþe baþlarsa burasý bize kalýrsa yani, insanlar yeterince fayda saðlayamaz

Sizi benim gibi bir çok kiþi sevip sayýyor, arada bir kaç kiþi her zaman olacaktýr.
    Yok yok sayýn fedoramca, sizin yazmanýz deðil mesele. Öyle þey olur mu? Burada kendime göre analiz yapýyordum. Bunlarý çürütecek yazýlar oldu mu, eðer savunmazsan fikirlerinin çöp olduðunu kabul etmiþ olursun. Ben fikirlerimi sonuna kadar savundum. Biz yazmayalým mý burada, her fikir olmasýn mý dendi. Ben de diyorum ki o zaman ben de fikrimi savunmayayým mý? cevap yazmayýp, çöp olduðunu kabul mü edeyim?

Ahan da yazmýyorum. Ýsteyen istediðini zaten yazýyordu da? þimdi daha bol yazsýn. Benim yerime de yazsýn mesela. Kim ne yazmak istemiþte yazamamýþ mesela.

8.  Alýntý Originally Posted by StranGe_PassenGer Yazýyý Oku
    karanlýkta yüzde -2,5u gösterdiler yine. 0,5 eksi ile kapattý. Ak yatýrým yine baþrol sanýrým.
    Kendileri oynuyor. Ziraat baþ spek ama bugün ona sat demiþler. Kendileri satmasa satýlacak 1 lot bulamazlar. Aþýrý lot fakirliði içindeler. Ýyiye iþaret.

Sayfa 107/584 ÝlkÝlk ... 75797105106107108109117157207 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •