Rusya’da seferberlik ilan edileceði konuþuluyor
Avrupa karýþýr, enerji hayatý yaþanmaz hale getirir, fabrikalar kapanýr, istihdam azalýr, resesyon baþlar.
Bu cümleler bizim tarzýmýzdaki ülkeler için geçerli ama avrupa için geçerli deðil. Onlardaki sistem þöyle iþliyor. Mesela bizim ülkemizde kriz anýnda sorun çözme þekli bir numara, bu avrupa da yok. Onlarda kriz anýnda çözüm için geç kalýnýyor. Çünkü avrupa kriz olmadan önlem alýyor, biz ise önceden deðil, kriz müdahalesinde kendimizi geliþtirmiþiz. Diðer bir örnek ise kabul etme ve etmeme. Avrupa krizi olmadan görüyor, önlem alýyor, bu enerjide olsa enflasyonda olsa fark etmez, önlemini alýyor, adamlar saklamýyor, gizlemiyor. Bizde olsa tersi olur, bizde enflasyon yok, düþmanlar getirdi denir, bizim enerji krizimiz yok, tam kýþ ortasýnda bittiðinde, dýþ güçler enerjimizi çalmýþ, aynen organize iþler filmi gibi, süpermen ne diyor, böbreðimi çalmýþlar. Aramýzdaki fark gerçeði kabul etme ve etmeme.
Rusya ne olur bilemeyiz, ama avrupa krizi önceden tanýmlayan çözüm üreten bir yapýya sahip olduðu unutulmamalý. Orada aþýrý enerji yoðun kullaným alaný özellikle demir çelik ergitme iþleminde var. Yapýlmayacaksa sadece demir çelik üretimi yapýlmaz. Ama demir çelik iþleme iþi yapýlýr, otomotiv gibi tüm fabrikalar çalýþýr. Bunu yaþayýp göreceðiz.
Çin de metal fiyatlarýnda az az da olsa gerileme devam ediyor. Buraya etkisi çok deðil ama küresel anlamda gerileme görülüyor.
Altta kaldýn diye üzülme, üste çýktýn diye sevinme...
Hangisi doðrudur bilmem ama buluttan nem kapýyoruz veya herþey fazlasýyla bizi etkiliyor ilk önce.
Uzun vade yatýrýmcý olmaya çalýþýyor.
Yer Ýmleri