Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 522/584 ÝlkÝlk ... 22422472512520521522523524532572 ... SonSon
Arama sonucu : 4667 madde; 4,169 - 4,176 arasý.

Konu: ISDMR - Ýskenderun Demir Çelik

Alýntý Originally Posted by zars Yazýyý Oku
    Avrupa Komisyonu, Sýnýrda Karbon Düzenleme Mekanizmasý (CBAM) için uygulama yönetmeliklerini 17 Aðustos'ta sunarken, yeni kurallara göre þirketler,*1 Ekim 2023'ten itibaren CBAM raporlama gerekliliklerine uymamalarý halinde ceza ödeyecekler.

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nlesti-6997959
    Selam zars,
    1 Ekim' de ceza baþlamýyor. Sadece raporlama baþlýyor. Ceza iþlemi 2026'da. AB "bir nevi benimle ticaret yapacaksan, karbon sýnýrýna uy" diyor. Raporlama dönemi ise þirketlerin cezasýz bir þekilde kendilerini tanýmalarý ve geleceðe hazýrlanmalarý için zorunlu ve somut bir dönem. Gayet faydalý olacak.

2026 baþýnda sýnýrda karbon vergisi gelmeden emisyon azaltýcý önlemlerin alýnmasý gerekiyor, aksi takdirde altýndan kalkamayýz...yoðun bir þekilde projelendirilen GES ler bir nebze çözüm saðlayabilir mi sizce...
    Ülke bazýnda bakýnca, karbon salýným miktarý olarak kötü bir durumda deðiliz. Hatta çok iyi durumdayýz.
    Sektörel bakýnca, mesela çelikte, üretimimizin %70' i EAF ile. Yani karbon salýnýmýnda yine iyiyiz. Ama ereðli BOF ile ürettiði için biraz caný sýkýlabilir. Orada da Tosyalý avantajlý, bizim baþlýca rakibimiz olacak ve bizden öndeler (karbon konusunda)

Ama her þeyden önemli olan, ülkemizin bir ETS sistemini hala kurmamýþ olmasý ve þirketlerimizi denetlemiyor olmasý. AB' nin ETS sistemi diðer ülkelere diyor ki "Eðer sizin kendi ETS sisteminiz yoksa, gümrük sýnýrýnda karbon durumuna ben bakarým ve cezayý keserim. Bana para ödersin. Eðer kendi ETS sisteminiz var ise, raporunu getir, karbon fazlan varsa ülkene cezaný öde ve bana ispatla öyle sýnýrý geç".

Yani karbon salýnýmýnda problem olan þirketlerimiz cezayý ödeyecek olsa bile, en azýndan ülkemiz kendi ETS sistemini kurmalý ki, o karbon cezasý için ödenecek para yurtdýþýna gitmesin, ülkede kalsýn.

Karbon ile en çok baþý aðrýyacak sektörler metal ve çimento sanayileri. Örneðin, BOF ile 1 ton çelik üretiminde 2-2,5 ton karbon salýnýmý oluyormuþ. Saðolsun Ereðli hiç bir þekilde bu konuda ne bilgi veriyor, ne de somut planlarýný anlatýyor. Evet GES yatýrýmlarý yapacak ama, çelik üretirken tüketilen enerjinin GES ile karþýlanmasý çok zor. Öyle bir þey mümkün olsa, avrupadaki þirketler neden milyarlarca dolar harcayýp DRI ya da hidrojenli sistemler kurmaya çalýþsýn. 3-6 ayda GES kurar devam ederlerdi.

Keþke Ereðli ayrýntýlý anlatsa; ne kadar enerji tüketiyor, ne kadar enerji üretiyor, ne kadar karbon yakalýyor...vs Ama tabii ki kapalý kutu her zaman ki gibi.

2. Teþekkürler Sn KaaN, ben de dün gece bir entegre fabrika ile bir ark ocaklý tesis 1 ton çelik için ne kadar elektrik tüketir bilgisini arýyorum...henüz netleþtiremedim...hesaplamak istediðim þey aslýnda þöyle...her fosil yakýtýn bir emisyon faktörü var, bu faktör elektrik için kW baþýna 0,4 kömürün kaltesine göre kg baþýna 1 civarý ( okumuþtum zamanýnda ama henüz kaynaðý bulamadým) kullanýlan fosil yakýtlara göre emisyon miktarýný bulabilirsem EAF ile BOF arasýndaki emisyon farkýný bulmayý deneyeceðim...ayrýca ihtiyacýmýzdan fazla GES yaparsak kömür kullanmamýza raðmen alacaðýmýz karbon sertiifikalarýyla karbon nötr olabilir miyiz,..ama dediðiniz gibi paylaþýlmayan bilgiye ulaþmak biraz zor...çalýþmam biraz zaman alacak.. anladýðým kadarýyla bu vergilendirme sadece ihracat yapýlan kalemleri deðil ihracat yapan bir þirkete yaptýðýmýz yurt içi satýþarý da etkileyecek, örneðin ayný grubun parçasý olmamýza raðmen Renault bu durumda bizden çelik almayabilir...

Karbon yakalama önemli þirkette durumun farkýnda ve Entegre Faaliyet Raporuna þu ifadeyi koymuþlar ama net bilgi yok...

Ar-Ge Direktörlüðümüzce demir ve çelik üretim proseslerinde biyokömür kullanýlabilmesi, kok gazýndan hidrojenin ayrýlarak yüksek fýrýnlarda tekrar kullanýmý
    senaryosunun CO2 emisyonlarýna
    etkisinin tespit edilmesi, uygun karbon
    yakalama ve depolama ile hidrojen üretim
    yöntemlerinin belirlenmesi konularýndaki çalýþmalarýmýza devam ediyoruz

Redmi Note 8 Pro cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
    Son düzenleme : zars; 30-08-2023 saat: 08:56.

Hiçbir þey anlamasamda,çünkü anlayabilecegim konular deðil.
    Bir an yüreðimden geçti; böylesi bilgilerini emek harcayarak paylaþan güzel insanlarýn önünde saygýyla eðiliyorum .
    Bu formu yýllardýr severek takip ediyorum. Çok kaliteli ve bilgili insanlarýmýzý tanýmasam da, yazýlarýný okumaktan mutluluk duyuyorum .
    Ýyi Günler Cümleten
    Teþekkürler Sn KaaN, ben de dün gece bir entegre fabrika ile bir ark ocaklý tesis 1 ton çelik için ne kadar elektrik tüketir bilgisini arýyorum...henüz netleþtiremedim...hesaplamak istediðim þey aslýnda þöyle...her fosil yakýtýn bir emisyon faktörü var, bu faktör elektrik için kW baþýna 0,4 kömürün kaltesine göre kg baþýna 1 civarý ( okumuþtum zamanýnda ama henüz kaynaðý bulamadým) kullanýlan fosil yakýtlara göre emisyon miktarýný bulabilirsem EAF ile BOF arasýndaki emisyon farkýný bulmayý deneyeceðim...ayrýca ihtiyacýmýzdan fazla GES yaparsak kömür kullanmamýza raðmen alacaðýmýz karbon sertiifikalarýyla karbon nötr olabilir miyiz,..ama dediðiniz gibi paylaþýlmayan bilgiye ulaþmak biraz zor...çalýþmam biraz zaman alacak.. anladýðým kadarýyla bu vergilendirme sadece ihracat yapýlan kalemleri deðil ihracat yapan bir þirkete yaptýðýmýz yurt içi satýþarý da etkileyecek, örneðin ayný grubun parçasý olmamýza raðmen Renault bu durumda bizden çelik almayabilir...

Karbon yakalama önemli þirkette durumun farkýnda ve Entegre Faaliyet Raporuna þu ifadeyi koymuþlar ama net bilgi yok...

Ar-Ge Direktörlüðümüzce demir ve çelik üretim proseslerinde biyokömür kullanýlabilmesi, kok gazýndan hidrojenin ayrýlarak yüksek fýrýnlarda tekrar kullanýmý

Redmi Note 8 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4. Dün çolakoðlu ile görüþtüm, karbon için kömür ve elektrik olayýna fazla takýlmayýn ikiside ayný diyor, yani doðalgazla Elektik üretilmesi de karbona tabi, kömürle üretilmesi de. Henüz net bir þey yok, ne zaman gündeme gelecek belli deðil. Aðaç mý dikeceðiz, çiçek mi dikeceðiz belli deðil. Sadece kömür ve doðalgaz üretenler sisteme güneþ ve rüzgar enerjisi vermeli dediler. Sanýrým bu temiz enerji yatýrýmlarý bundan dolayý ilerliyor.

5.  Alýntý Originally Posted by eaydin2003 Yazýyý Oku
    Hiçbir þey anlamasamda,çünkü anlayabilecegim konular deðil.
    Bir an yüreðimden geçti; böylesi bilgilerini emek harcayarak paylaþan güzel insanlarýn önünde saygýyla eðiliyorum .
    Bu formu yýllardýr severek takip ediyorum. Çok kaliteli ve bilgili insanlarýmýzý tanýmasam da, yazýlarýný okumaktan mutluluk duyuyorum .
    Ýyi Günler Cümleten

Redmi Note 8 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    O sizin güzelliðiniz Sn eaydin, bilgi paylaþýmý konusunda Sn Kaan'ýn eline su dökemeyiz...konu gerçekten önemli ve ne durumdayýz, bizi neler bekliyor görmemiz lazým, ancak þirket bilgiyi paylaþmayýnca daha doðrusu riskin erken saptanmasý komitesi (eminim vardýr) bir kaç kelime paylaþmayýnca biz de neler olabilir diye bakýyoruz...belki de þirket bunlarýn farkýnda ve yol haritasý risklerin etkisini minimize edecek þekilde...ancak bunu biz bilmiyoruz...

6.  Alýntý Originally Posted by CAKIR24 Yazýyý Oku
    Dün çolakoðlu ile görüþtüm, karbon için kömür ve elektrik olayýna fazla takýlmayýn ikiside ayný diyor, yani doðalgazla Elektik üretilmesi de karbona tabi, kömürle üretilmesi de. Henüz net bir þey yok, ne zaman gündeme gelecek belli deðil. Aðaç mý dikeceðiz, çiçek mi dikeceðiz belli deðil. Sadece kömür ve doðalgaz üretenler sisteme güneþ ve rüzgar enerjisi vermeli dediler. Sanýrým bu temiz enerji yatýrýmlarý bundan dolayý ilerliyor.
    Ben de ayný konuyu araþtýrýyorum Sn ÇAKIR, elektrik ark ocaklý tesislerde karbon salýnýmý konusunda sütten çýkmýþ ak kaþýk deðiller...

Teþekkürler Sn KaaN, ben de dün gece bir entegre fabrika ile bir ark ocaklý tesis 1 ton çelik için ne kadar elektrik tüketir bilgisini arýyorum...henüz netleþtiremedim...hesaplamak istediðim þey aslýnda þöyle...her fosil yakýtýn bir emisyon faktörü var, bu faktör elektrik için kW baþýna 0,4 kömürün kaltesine göre kg baþýna 1 civarý ( okumuþtum zamanýnda ama henüz kaynaðý bulamadým) kullanýlan fosil yakýtlara göre emisyon miktarýný bulabilirsem EAF ile BOF arasýndaki emisyon farkýný bulmayý deneyeceðim...ayrýca ihtiyacýmýzdan fazla GES yaparsak kömür kullanmamýza raðmen alacaðýmýz karbon sertiifikalarýyla karbon nötr olabilir miyiz,..ama dediðiniz gibi paylaþýlmayan bilgiye ulaþmak biraz zor...çalýþmam biraz zaman alacak.. anladýðým kadarýyla bu vergilendirme sadece ihracat yapýlan kalemleri deðil ihracat yapan bir þirkete yaptýðýmýz yurt içi satýþarý da etkileyecek, örneðin ayný grubun parçasý olmamýza raðmen Renault bu durumda bizden çelik almayabilir...

Ayný mantaliteye sahip olduðumuz beni mutlu ediyor Eline saðlýk. Sen de analiz kýsmýnda isteklisin, bu beni de etkiliyor.

Emisyon konusunda çok fazla þey okudum ve kafamda bir þablon oluþtu artýk. Daha detaylý çalýþmayacaðým, zira Ereðli' nin hiç bilgi paylaþmamasý insanda boþa kürek çekiyor hissi uyandýrýyor.

- EAF ile 1 ton çelik üretirken 1 ton karbon, BOF ile üretirken ise 2,3 ton karbon emisyonu yapýldýðý global bir ölçek olarak kullanýlýyor. Tabi bu þirket bazlý deðiþir. Ereðli' nin bu konuda yapabileceðinin en iyisini yaptýðýný biliyorum (BOF ile). Karbon yakalama, filtreleme konularýnda çok hassaslar. Tabi doðru olan, fýrýn tipini deðiþtirmek ama o fasýl en az 5 yýl ötelenmiþtir??? Çünkü fýrýn yatýrýmlarý yeni bitti ve yine BOF kurdu.

- ETS sisteminde iþlem basit. 1 ton çelik üretirken ne kadar karbon salýnýmý yaptýn bakýlacak. Sonra GES,RES..vs yenilenebilir enerji kaynaðýn var mý ve varsa ne kadar enerji ürettin bakýlacak ve karþýlýðýnda karbon sertifikasý (kredisi) verilecek.
    Basit mantýkla (Yaptýðýn salýným - kazandýðýn kredi) x karbon fiyatý (cezasý)

- Diðer kritik nokta ise senin de bahsettiðin gibi Ereðli' nin müþterilerinin davranýþlarý olacak. Mesela otomotiv. Onlarýn da karbon salýnýmýna bakýlacak, gerekirse ceza kesilecek (yani maliyeti artacak). Araç üretilirken kabaca 1 ton çelik kullanýlýyor diyelim. Ýþte o 1 ton çeliði üreten firmanýn karbon salýnýmý miktarý, direk olarak otomobil üreticisinin karbon salýným miktarýna eklenecek. Kötü bir durum olduðu için, otomobil üreticileri karbon salýnýmý az olan çelik üreticileri ile çalýþmaya baþlayacak.

2 yýl önceki durumumu hatýrlýyorum da, her þeyimi ve hatta kredi çekerek bile ereðli hissesi alma planlarým vardý. Þimdi tüm bu araþtýrmalar, global dengeleri takip, temettünün olmayýþý..vs ile þunu kazandým ki ereðli al ama sepet yap. Döngülere göre ilerle, maden yatýrýmýnýn kaymaðýný ye ve 3 yýl sonra sat

Karbon olayý hakkýnda ereðli ketum olmaya devam ederse, bir daha da bulaþma. Üretim teknolojisi olarak avrupanýn gerisinde kalacaksýn, adamlar para harcýyor ve doðal olarak bu nedenle sana da kota uyguluyor. (BOF' sun sen)

Rusya' ya satamýyorsun.
    Abd' ye satamýyorsun.

Geriye ne kaldý. Afrika ve Asya. Oradaki rakiplerin seni "ezer!". Hindistan ve Çin konusunda sanýrým bu "ezme" konusuna girmeme gerek yok. 1 yýldýr eziyorlar zaten. Üstelik kendi ülkemizde bile....

8. Teþekkür ederim Sn Kaan...þu karbon dengeleme iþinden çýkamayacaðým galiba...Ereðli 6 aylýk enerji gideri 7 milyar civarý...doðalgazda vardýr belki içinde ancak sadece elektrik dersek sanayi elektrik fiyatý kW baþýna 5 liradan 1,4 milyon mw yalklaþýk elektrik harcamýþ...yýlda 3 milyon mw civarý elektrik harcayan bir þirketin GES ile bunu karþýlamasý zor zira son ÇED görüþüne açýlan proje 28 mw kapasiteli...bunun gibi 100 bin proje lazým...hata yapýyorum bir yerde ama nerde bulamadým...

Sayfa 522/584 ÝlkÝlk ... 22422472512520521522523524532572 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •