Millete bi soktular agizindan cikti..
Kipirdayacak hali kalmadi..
Syg,
Millete bi soktular agizindan cikti..
Kipirdayacak hali kalmadi..
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
KRONÝK ENFLASYON NEDÝR?
Paranýn satýnalma gücünde kaydedilen düþüþ derecesidir. Ancak enflâsyon sürekli karakter arzeder. Fiyat hareketleri. genellikle yükseliþ yönünde fakat düzensizdir.
Bütün maddeler birden ve ayný derecede pahalýlanmaz. Pahalýlýk akýmýnýn duraklar gibi olduðu veya devletin halk moralini korumak için bazý maddeleri ucuzlattýðý dönemlere rastlanabilir.
Kronik enflâsyonu doðuran nedenler deðiþiktir. Devlet harcamalarýnýn büyümesi, gelirlerin üretimden daha hýzlý artmasýna yol açabilir.
Bütçe açýklarý, emisyona baþvurmaðý zorynlu kýlabilir. Devlet iþletmelerinin zararýný örtmek için. kaime basýlabilir. Yatýrýmlarýn iç finansmanýnda, emisyon mekanizmasýnýn zorlanmasý mümkündür.
Piyasadaki kredi ihtiyacýnýn baskýsýna ve spekülâsyon eðilimlerine mukavemet gösteremiyen merkez bankalarý, banknot hacmini geniþletebilirler.
Ýþçi dövizlerinin veya baþka döviz gelirlerinin emisyonu þiþirici etki uyandýrdýðý görülebilir.
Ücretler ile gelirlerin bir kýsýr döngü'de birbirini kovalamasý, maliyet enflâsyonunun kronik enflâsyona dönüþmesine sebep olabilir.
Para, kronik enflâsyonistde tasarruf aracý olabilmek niteliðini kýsmen kaybetmektedir. Mevduat, biriktirilmiþ banknotlar ve tahviller, gerçek deðerlerini muhafaza edememektedir.
Kronik enflâsyon geçirmekte olan ülkelerde, tasarruflarýn gayrýmenkullere ve altýna yatýrýlmasýna doðru yaygýn bir eðilimle karþýlaþýlmaktadýr.
Kronik enflâsyon, günün ihtiyaçlarýný geçmiþ yýllarýn tasarrufunu tahrip pahasýna karþýlamak gibi bir sonuca ekonomiyi sürükler. Böyle uzun enflâsyonlarda, huzursuzluk ve ahlâk seviyesizliði, çok defa önlenememektedir.
Dünya iktisat tarihinin kaydettiði en uzun kronik enflâsyon, Türkiye'de kaydedilmiþtir.
Türkiye'de kronik enflâsyon'un baþlangýç tarihi 1939 dur.
Yýllarca burada..
Borsa da insider deðilseniz uzak durun komple hele hele asla girmeyin diyen adamým..
1.5 senedir ise tek bi mevduat öven yazým yoktur..
Borsa arsa ev araba dolar altýn tl de durma da ne alýrsan al diyorum..
en en en kötü KKM yapýn dedim..Çýplak mevduat þu an inanýlmaz riskli..
Bi anda bi gece bi bakarsýn dolarýn da ipini salmýþlar 20 21 24 27 gitmeye baþlamýþ..
Ki öyle olacak gibi duruyor..
TL olarak aþýrý þiþtikk..
Seçime kadar 12 15 trilyona çýkacak M3..
ocak ta salacaklar gibi duruyor ,malum yýl sonu betoncularýn doviz kredi odemeleri var ,kira artýþlarý var.
Kuoföre þampuan dileneni duymuþtum geçen haftalarda demek ki sabunda duyacaðýz yakýnda
Yer Ýmleri