https://twitter.com/tokcem/status/16...WtIZRwl4Q&s=19
Reyiz ne diyorsa o.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Bilge Yýlmaz
@ProfBilgeYilmaz
·
19s
Komþumuz Yunanistan %4,1 ile borçlanabiliyorken, Hazine, 2.5 milyar dolar toplayabilmek için yabancý yatýrýmcýya yýllýk %9,75 faiz getirisi vaat etmek zorunda kaldý. Mecbur, devam da edecek. Yönetim, beceriksizliðinin bedelini yine gelecek nesile ödetiyor.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
SOSYAL MEDYADA OKUDUM ALINTILAYAYIM DEDÝM
Öncelikle bu dönem hem biz, hem Avrupa hem de Amerika tarafýndan gördüðümüz enflasyon sorunsalýný ve döngünüsü izledik.
Covid dönemindeki teþvikler ve parasal geniþlemelerin tetiklediði bir yurt dýþý piyasalar rallisinin, akabinde yaþanan enflasyonun ve enflasyona karþý FED’in attýðý faiz artýmlarý adýmý ile gelen düþüþleri gözlemledik (gözlemliyoruz).
Buna karþýn Temmuz 2022 itibariyle piyasalarýmýzda yaþadýðýmýz güçlü bir dolar rallisi bulunuyor.
Dolar bazlý temmuz ayý sonrasýnda %120 yükselmiþ bir endekse sahibiz.
Bir grup bunun enflasyon nedeniyle þirketlerin deðerlenme rallisi olduðunu söyleyebiliriz.
Ben bunun hangi tarafýnýn doðru olduðuna emin olmadan þu yorumlarý yapabiliyorum.
Yurtdýþý piyasalarda baþlayan faiz artýþýnýn tüm ülke borsalarý üzerinde oluþturduðu bir baský yaþandý.
Hem BÝST içerisindeki yabancý bu faiz artýþýný hem de seçim belirsizliðini deðerlendirerek riskli yatýrýmlardan geri çekildiðini düþünüyorum.
Ancak bu süre zarfýnda politika faizindeki düþüþler, döviz yatýrýmcýsýnýn beklediði hareketleri görememesi, çözülen KKM, banka promosyonlarý ile oluþan parasal geniþleme, yine deðerli madenlerdeki durgunluk ile borsa geleneksel yatýrýmcý için bir cazibe merkezi haline geldi.
Üstelik 2021 yýlýnda baþlayan Halka Arz Furyasý ile yatýrýmcý borsayý tanýmaya ve alternatif bir yatýrým aracý olarak görmeye baþlamýþtý.
Bakýnýz görseldeki bakiyeli yatýmcý sayýsý (Ref: MKK VAP)
Ancak ben borsadaki yükseliþin ne yazýk ki deðerlemeye, þirket içsel deðere uygun ilerlediði inancýmý 2022 son 4 ayýnda kaybetmiþ biri olarak.
Bir çok bireysel yatýrýmcýnýn spekülatif yaklaþýmlarýndan kaynaklandýðýna inandým.
Bu yükseliþe doðru katkýyý veren bir grup bireysel yatýrýmcý da bulundu.
Bu ekip mac nnf hkh gibi fonlarý alarak içsel deðere uygun yatýrým yapan fon yöneticilerinin tercihlerini parlattýlar (olumsuz anlamda söylemiyorum)
Yine spekülatif grubun daha aðýr basmasý nedeniyle yýllar sonra bist100 dýþý (yan tahta dediðimiz) hisseleri alan fonlar GOH IDH ZJL ciddi yükseliþler yaþadý ve fon gruplarýndan zaman zaman ciddi pozitif ayrýþmalara sahne oldular.
Bu konu ile ilgili bir görüþümü iletmiþtim.
Bu fonlardan bir örnek olarak ZJL yükseliþi ve düzeltmesi.
Bist100 dýþý fonlar ile ilgili beklediðim sarmal aslýnda gerçekleþti ve son kýsmý da beklentilerime uygun hareket ediyor.
görselde de bist30 endeksine ait ziraat portföyün fonunun son 1 ay performansýnda görülüyor.
Son bir ay performansý -2.3% olmuþken, bist100 dýþý tarafýn performansý -14% olmuþ durumda.
Bu durum aslýnda en güzel uygulamalý örnek olmuþ oluyor bist100 dýþý tarafta para kazanýp bunun doyuma ulaþacaðýna inanarak doðru geçiþ ile sermayenizi ne denli koruyabileceðiniz ortada.
Buraya kadar 2022 ile ilgi yaþadýðýmýz ve 2023 ocaða kadar uzanan süreci konuþmuþ olduk.
Biraz da bizi ileri dönemde bence ne bekliyor bunu konuþalým.
2023 ile ilgili bence seçim kadar derinden takip etmemiz gereken 4 þey bulunuyor.
1.Dövizin nasýl bir yol izleyeceði
2.Mevduat faizleri
3.Euro/Dolar paritesi
4.FED faizleri
Neden bunlarý düþündüm þimdi burayý biraz konuþalým.
2023 yýlýnda þimdilik sektör sahiplerini kara kara düþündüren bir durum asgari ücret artýþý. Asgari ücret alan iþ gücünün görece refah düzeye ulaþmasý çalýþaný mutlu etse de iþ verenleri rahatsýz etmiþ gibi görünüyor. Takribi bir personelin maliyeti 600 dolarý bulmuþ durumda.
Deðerli bir kimya sektöründe iþveren tanýdýðýmýn görüþü bu deðerin 450-500 dolar üzerine çýkmasýnýn bazý iþletmeleri zorlayabileceði yönünde oldu.
Geçmiþten günümüze kadar geliþen asgari ücret ve dolar karþýlýðý incelendiðinde 2015 yýlýndan daha refah gözüken bir ücret politikasý mevcut. Yýl içerisinde tekrar düzenleme ile artýþýn olabileceði ve korumaný saðlanabileceði üzerine görüþler de mevcuttu.
Bu durumun devam etmesi iþ gücüne dayalý sektörleri etkileyebilir. Hangi sektörler bunlar tekstil, perakende. Ancak saðlanan asgari ücret ve refah artýþý ülke içerisinde paranýn dolaþýmýný arttýracak ve ödemeler dengesini koruyacaðýna inanýyorum.
Bu da aksi bir karar çýkmasý durumunda ülkedeki bazý þirketlerin ödemeler dengesini bozabileceðini ve sýkýntýlar oluþturabileceðini düþünüyordum. Hangi yolun saðlýklý olduðunu bize zaman gösterecektir.
Ancak asgari ücret artýþýnýn, deðerli Türk Lirasý ile parasal geniþleme yaratabileceði yönünde kiþisel görüþlerim doðuyor. Bu denge içerisinde dövizin performansý birçok þirket için belirleyici olmaya devam edecektir.
Yaþanabilecek döviz yükseliþlerinde, kur ataklarýnda göz ardý edilen bu sektörler ivmelenebilir ve deðer kazanabilir. Dövizin seyrinin ayný seviyelerde sürmesi ihracatçý þirketlerin karlýlýklarýnýn düþmesine neden olabilir.
Tam ters bir durumda ise ihracatçý þirketlerin borsada ivmelendiði bir dönem yaþayabiliriz.
Twitter’da boða piyasasýndan beslenen hesaplarda bu aralar o para borsaya geliyor, bu para borsaya dönüyor, halka arz yüzünden düþünüyor, para geri dönüyor gibi görüþler ve fikirler paylaþýlsa da bununla ilgi referans belirtmemeleri ve görüþlerinin duygusal olmasý beni þaþýrtýyor.
https://twitter.com/zafersahin06/sta...dSuH0Q19Q&s=19
Gidivanizm ulkeye hakim ideoloji..
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer Ýmleri