Uçan otomobil Terrafugia Transition, ABD Federal Havacýlýk Ýdaresi'nden (FAA) onay belgesi aldý.
https://www.ntv.com.tr/galeri/teknol...jkaemqK2CefdtA
![]()
Uçan otomobil Terrafugia Transition, ABD Federal Havacýlýk Ýdaresi'nden (FAA) onay belgesi aldý.
https://www.ntv.com.tr/galeri/teknol...jkaemqK2CefdtA
![]()
ANADOL
Üretimine 1966 yýlýnda baþlanan Anadol marka otomobillerin satýþa sunulmasýnýn üzerinden 54 yýl geçti.
Nobel 200 ve Devrim giriþimlerinin yaný sýra ilk kez seri üretime geçen Anadol markasý da Türk otomotiv sanayisinde önemli bir konumda bulunuyor.
Vehbi Koç ve Rahmi Koç'un giriþimleriyle Ýngiltere'den getirilen prototip üzerinden baþlayan Anadol'un üretim serüveni, o yýllara ait gazete kupürlerinden de görüldüðü kadarýyla kamuoyunda büyük heyecan uyandýrdý.
OTOMOBÝL ÜRETÝMÝ ÝÇÝN ÝLK FÝKÝR
Yerli otomobil üretimi için ilk fikir 1963 yýlýnda Rahmi Koç ve Bernar Nahum'un Ýzmir Fuarý'ndan alýnmýþ,"fiberglas"tan yapýlma bir pick-up'ý görmesiyle baþladý.
Rahmi Koç, Anadol kitabýnda otomobilin üretime baþlama serüvenini þu cümlelerle anlatýyor:
"Bir perþembe akþamüstü vekaletler, bankalar daðýlýyor. Mösyö Bernar Nahum ve ben aþaðý inerdik, vitrine. Ne oluyor, kim geliyor, kim gidiyor? Bir pikap geldi. Yedek parça satýn almaya gelmiþ bizden. Bu pikap nedir dedik, "Ýzmir Fuarý'nda aldým" dedi. Bir bakalým dedik, torpido gözünü indirdim, Ýsrailli bir firma. Plastik olduðunu anladýk. Hemen bir fikir geldi, acaba biz bunu burada yapabilir miyiz? Ben Haifa'ya gittim, imalat yerini gördüm. Emek-yoðun bir iþ. Sonra anladýk ki bu teknolojiyi Ýngiltere'de Reliant Motor Company diye bir firmadan alýyorlar. Baþkaný da Ray Wiggin, sonradan çok ahbap olduk. "Motoru, þanzýmaný, diferansiyeli Ford'dan alýyorum, plastikten imal ediyor ve teknolojiyi Ýsrail’e satýyorum" dedi. O zaman teknolojiyi direkt sahibinden almaya karar verdik."
Böylece, 19 Aralýk 1966’da seri üretime geçen Anadol-Ford iþ birliðinin sonucu olarak Otosan'ýn Ýstanbul'daki fabrikasýnda üretilmeye baþlandý. Tasarýmý Ýngiliz Relliant'a ait olan Anadol'da Ford firmasýndan tedarik edilen þasi ve motorlar kullanýldý.
26.800 LÝRADAN SATIÞA SUNULDU
Anadol'un üretimi 1966'da baþlamýþ olsa da satýþ ve trafik tescili için gerekli olan belgeler ve ilgili yönetmelik onayý Makina Mühendisleri Odasý'ndan 28 Þubat 1967'de alýndý. Anadol satýþlarý da bu tarihten sonra 26.800 liradan yapýldý.
ÝSMÝ ÝÇÝN ANKET YAPILDI
Otomobilin ismini belirlemesi sürecinde de ilginç geliþmeler yaþandý.
Nihai olarak otomobilin isminin halk tarafýndan belirlenmesi uygun görüldü. Bu çerçevede ödüllü anket ilanlarý hazýrlanýrken, anket sonuçlarý için Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Ord. Prof. Bedri Karafakioðlu, Burhan Felek, Cevat Fehmi Baþkut, o zamanki Ticaret ve Sanayi Odalarý Birliði Genel Sekreteri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve Prof. Dr. Memduh Yasa'ýn içinde olduðu bir komite oluþturuldu.
Anket baþvurusu 150.000'e ulaþýrken, en çok tercih edilen isimler "Anadol, Anadolu ve Koç" oldu.
Komite "Anadol"u seçti ve ödülü bir öðretmen kazandý. Böylece Anadolu Uygarlýklarý'nýn sembolü olan Hitit Geyiði, Anadol'un da simgesi oldu.
Üretimin sona erdirildiði 1984 yýlýna kadar, 62.923 adedi otomobil ve 30.265 adedi pick-up olmak üzere toplam 93.188 adet Anadol üretildi.
Üretilen modeller arasýnda "A1, A2 A4 STC-16, A5 SV 1600, A6 Böcek, A8-16, 16 SL ve P2 Pikap Otosan 500 ve 600D" yer alýyor.
Dönemin yan sanayi standartlarýna göre iyi düþünülmüþ bir otomobil olan Anadol'un varlýðý sonucu ortaya çýkan yan sanayi kuruluþlarý da faaliyetlerini geliþtirerek zamanla büyüdü.
ANADOL'UN RALLÝ BAÞARILARI
Anadol çok zaman geçmeden otomobil piyasasýnda yerini aldý. 16 Þubat 1968'de 9. Ford ve 1. Anadol Bayileri Toplantýsý, Bursa'da, Çelik Palas Otel'de yapýldý.
4-5 Mayýs 1968 tarihlerinde Renç Koçibey, Türkiye'de düzenlenen ilk resmi müsabaka olan 1. Trakya Rallisi’nde, Anadol otomobille birinci oldu.
Anadol, 25 Ekim 1968'de ise Londra'da düzenlenen otomobil sergisine katýldý.
Ayrýca 2010 yýlýnda ise Moðolistan ve Gobi Çölü gibi zorlu bölümler de dahil olmak üzere 14.000 kilometreyi geride býrakarak Paris'e ulaþan Anadol, Pekin-Paris Klasik Otomobil Rallisi'ni ikinci sýrada tamamlamýþtý.
Bir çoðu klasik kabul edilen ve az sayýda kalan Anadol modelleri günümüzde müzelerde ve bazý özel garajlarda sergilenirken, ikinci el satýþ sitelerinde Anadol'un satýþýna hala devam ediliyor.
Yer Ýmleri