SEVDİKLERİNİZİ UYARIN | TELEFON HIRSIZLARININ AKILALMAZ YÖNTEMİ
Video: https://www.youtube.com/watch?v=NnyMYJOP_zg
Videonun altında yazılan bazı yorumları, buraya aktarıyorum. Tecrübe ve bilinç sahibi oluruz.
Saygılar
Hocam bende birsey anlatayım herkesin aklında olsun.
İstanbul Anadolu yakasında oturuyorum birgun işim düştü Avrupa yakasına geçtim. İşimin olduğu yerde aracımı yıkamaya verdim. Meğer bunlar yıkamacı görünümlü hırsızlar. 2 saate araç hazır dediler benimde işim 3 saat filandı. O sırada benim arabanın anahtarını kopyalamislar. Uzun uzun anlatmiyayim arabamı çaldılar. Bende emniyet tanıdık kim varsa aradım. 2 gün sonra araba lüks bir sitenin yanında lüks araçların yanında park edilmiş şekilde bulundu. Sonra çalanlar beni aradı ya abi bizim arabamız çalındı sen nasıl bu kadar kolay buldun oysaki herhangi bir sosyal medyaya ilan vermedim. Bunlar kim nereden duymuş dedim kendimce. arayan kişilerden şüphelendim. Baskomiser arkadaşıma numarasını verdim ve o arayan numara arabayı yıkamaya verdiğim yerin sahibin çıktı. Bizde baskomiser arkadasimla beraber o yıkamaya gittik orada anahtar kopyalama cihazlarının olduğunu gördük Sonra tabi hepsini tutuklattim ama 5 ay sonra çıkacaklar cezaların caydırıcıligi yok en büyük problem bu
Ben de farklı bir yöntem söyleyeyim, yurt dışında yaşanmış bir olay. Birisi sizi telefondan arıyor, telefonu açıyorsunuz ve telefondaki kişi anneniz. Size telefonunu kaybettiğini/cüzdanını çaldırdığını gibi yalanlar söyleyip, acil paraya ihtiyacını da ekleyip bir hesap numarasına para atmanızı istiyor. Öz anneninizin sesi, para istiyor. Fakat durum tamamen dümen. Yapay zeka ile hedefin sesini bir şekilde ele geçirdikten sonra sesi kopyalıyorlar ve aslında siz annenizle değil annenizin sesini bilen bir yapay zekayla konuşuyorsunuz.
ben telefoncuyum, bir müşterimin iphone 13 cihazı çalınmıştı, icloud'dan yeri tespit ediliyor kimin çaldığı kişi olarakta biliniyor, ama çalan kişi cihazın şifresini vs bildiği için icloud'dan çıkış yapıyor faturası ile polise başvuruluyor son görülen adres tespit ediliyor ama yine de polis evine gidip o kişiden o cihazı alamıyor, nasıl bir dönemde yaşıyoruz anlamadım herşey tespit edilmesine rağmen bu kişiden bu cihazı nasıl alınamıyor onu hiç anlamıyorum. yani icloud'da kullanıyorsan gidip cihazı kendin alacaksın bence kendi gücünle, polis'te birşey yapamıyor.
Abi aynısı babamın başına geldi. Babam da adaşınız bu arada, onun da adı Mesut. Başka şehirde oturan bir akrabamızdan babama borç isteme mesajı geldi. Babam şaşırdı çünkü hiç borç isteyen bir akraba değildi, varlıklıydı. Biz de dedik ki, önce bir ara konuş, sesini duy. Hemen para yollama. Babam defalarca aradı, açmadı. Sonradan öğrendik ki o kişinin telefonu çalınmış. Telefona cevap verse o kişi olmadığı anlaşılacağı için kimsenin çağrısına cevap vermiyor herkese mesaj atıyor. Üstüne düşünmeden hemen para yollasan, bitti. Dolandırıldın.
Birebir aynısı 1 seneden kısa süre önce benim hanımın başına geldi, Fas’a gezmeye gitmişti. Normalde çokta dikkat eder haritayı kullanırken kulaklıktan yol tarifi dinliyor vs, ama bir yola geliyor 5 ayrı sapağın olduğu ben hangisinden dönecektim diye mecburiyetten çıkarıyor telefonu bir motorda iki kişi yanaşıp kapıp gidiyor İphone 14 Pro yu. Benim hanım Fas ta yanında kimse yok ben işteyim bilmediğim bir Fas numarası arıyor bende ilk başta meşgule atıyorum hanımın kaldığı hostel değerlendirme için arıyordur sanarak. Sonra mesaj geliyor bu numaradan… Elim ayağım boşaldı hemen geri aradım. Hanım ağlamaklı bir şekilde anlatıyor durumu ordan karakola gidiyor sonra daha büyük bir karakola geçiyorlar bu süre zarfında beni hep milletten minnet rica aldığı telefonlarla arıyor. Polisler ifadeyi alıp benden de imei numaralarını alıp olayı kapatıyor direk. Zaten turist olduğunuz zaman bu tarz durumları hiç iplemiyorlar. Benim hanım ordaki son gecesinde bunu yaşadı dönüş uçağına bineceği ana kadar 30 farklı numaradan konuşmuş olabiliriz. Ama düşünün ben bu numaraların hiçbirini geri arayıp ona ulaşamam öyle bir durum. Dolayısıyla benimde gözüme ne uyku giriyor ne içtiğim sudan bişey anlıyorum. Ayrıca belirtmek istiyorum bu sürede İphone u çalıntı moda getirdim numaramı yazdım hanım beni ilk aradığı anda. Ve Mesut abinin belirttiği o meşhur sms tacizi aynen başladı. Ülke memleket farketmiyor it kopuk her yerde benzer taktikler kullanıyor. SMS’ler whatsapp mesajları sahte siteler havada uçtu hepsine girip İngilizce küfürler yazdım. Neyse gelelim konunun devamına hanım dönüyor 1 ay kadar biz haftada bir güncelleyen İphoneumu bul konumunu ara ara inceliyoruz çünkü anlık güncellenmiyor polise aktarıyoruz ama adamlar hiçbirşey yapmıyor. Polisin bize son tavsiyesi “siz kilidi kaldırın telefonu sıfırlayın yeni bir sim takılırsa biz imei numarasından çökeriz”. Bende ülkemizde siber suçlarda çalışan bir polise danıştım ve bunun standart uygulama olduğunu cihaza yeni hat takılınca bu hattın bir kimliğe bağlı olacağını ve bu sayede kullanan şahsı bularak satın aldıysa bile satan kişiye dolayısıyla hırsıza ulaşabileceklerini söyledi. Bunun üzerine ben zaten telefonu anlık güncellenmeyen konumla görebildiğim (nadiren) için mecbur hissettim ve telefonu sıfırladım bir daha haber almadık poliste artık cevap vermiyor konsoloslukta doğal olarak bu durumu iplemedi. Dolayısıyla İphone umu bul gibi şeylere çok ta güvenmeyin bir şekilde sinyali engellemenin yolunu buluyorlar. Bizim düğünümüzde takılan son kuruşlarla bir heves aldığımız telefon gitti çok şükür hanıma birşey olmadı Allah korusun bıçak ta çekebilirlerdi fakirlik neler yaptırıyor her gün yenisini görüyoruz..
Gerçekten çok önemli bir içerik herkesin çok dikkat etmesi lazım. Mesut abime teşekkür ederim bu gibi bir konuyu işlediği için.
************************************************** *
2 yıl önce kardeşimin başına şöyle bir olay geldi. İphone xr idi sanırım. İlana koydu , biri alıcı oldu. İşlek ve kalabalık bir yerde buluştular. Alıcı gelip telefonu inceledi ve satın alacağını söyledi. Daha sonra ürünün parasını kardeşimin ibanına gönderdi ve dekont attı. Dekonta bakan kardeşim paranın adına geçtiğini görünce bir de uygulama üzerinden kontrol etmek istedi. Bankacılık uygulamasından geçince paranın gelmediğini gördü, alıcı kişi hafta sonu olduğundan dolayı birkaç dakika geç düşebileceğini söyledi. Para hesabına geçene kadar zaman kazanmak için bilgilerini sıfırlamasını vs istedi. Bilgilerini sıfırlamış i cloud tan çıkış yapmış. simi çıkarıp yedek telefonuna takıp paranın geldiğini kontrol edecekken alıcı telefonu kardeşimin cebinden alıp kaçmış. Bu ders oldu bizim için.
2020 yılı iPhone 7plus marka telefonumu birebir bu yolla çaldılar. her yol ve güzergah aynı şekilde izlenmişti. 10 saniyede telefonumu Bahariye civarında çaldılar. telefonum bel çantamla göğüs hizasındaydı. 10 saniye cebime koydum ve puf! sonrasında o link’e kadar aynısı gerçekleşti. benim babamın telefonuna yönlendirmiştim. oraya link attılar. polis ve kameralar mı!? süreci, ifadeyi ve ilgiyi anlamışsınızdır… ne hikmetse bir kameraya bakılmıyor bile. daha doğrusu prosedür ve evrak yükünden yeter çekiyorsunuz. o gün bugündür yaşadığım korku yüzünden sonrasında dışarıda telefonumu her çıkarmak lazım geldiğinde bandana gibi bir şeyle mutlaka cihazımı kamufle ediyorum. insanlar bazan dalga geçebiliyor ama inanın ki, bu korkuyu ve endişeyle döktüğünüz teri yaşayan anlar! yaşayan insanlara geçmiş olsun. bilgilendirmeniz için ayrıca çok teşekkür ederim.
************************************************** *
Ben şöyle birşey yaşadım, geçen yaz bilgisayar topluyordum, ve kargolar elime gelmeden önce pttden mesaj geldi, kargonuzu teslim edemedik tekrar teslim etmemiz için adresinizi güncelleyin diyordu ve link vardı, girdiğimde pttnin aynısını yapmışlar ama tekrar teslim etmek için ufak bir mebla ücret istiyorlar ve ücreti ödemeniz için kart bilginizi girmeniz lazım, ne alaka demiştim ben çünkü kargolarım ptt ile gelmeyecekti zaten, tıpatıp siteleri uygulamaları kopyalıyorlar artık, ve birbirleriyle iş çeviriyorlar, pc topladıgımı kimse bilmezken dolandırıcıların nasıl haberi olabiliyor? Ya aldıgım yerden bilgi sızdırıyorlar ya da başka birşey durum bu olduğu sürece, söz konusu teknoloji ve bilgisizlik olduğu sürece çok kişiyi dolandırırlar, yazık günah
Abi telefon şifresi pekte güvenli değil iPhone olsun Android olsun fark etmez neden çünkü UFED (Israil menşeili Adli Imaj Alma Cihazı) ya da UFED4PC (Adli imaj alma cihazinin windows yazilimi cihaza gerek yoktur) kullanan biri olarak açmadıgi cihaz yoktur ve isin kotusu bu cihazin yazilimi zor elde edilebilecek birsey degil cok rahat bir sekilde elde edilebiliyir bunu engellemek pekte mumkun degil cunku bir guvenlik açığı kapaniyo baska bi acik cikiyo. Bu sekilde cihazı sifirlamadan acabiliyolar. Bunu engellemek mumkun olmasada zorlastirmak mumkundur. Örnek pin kullanilacaksa özel pin secilmeli ( 6 karakter ya da 4 karakter secilmemeli çünkü BFU atackta kriter belirtilmemis olur. Cihaz yeniden baslatildiktan sonra sifre girilmesse veriler Aes 256 ile sifrelenir yeniden başlatilmamissa AFU atack kullanilir) AFU atackta yapacak pek bisey yok o cihazin kendi acigi firmanin bu acigi yamalamasi beklemeli. Herneyse bence pin kullanmakta mantikli degil klavyeli sifre kullanmak daha mantikli.
Ben çünkü UFED kullanmistim egitimini almistim açmadigi telefon yok Iphone Android Windows Phone Symbian fark etmiyor.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri