Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
390,50 10% 6,56 Mn 355,50 / 390,50
6,05 10% 13,27 Mn 5,45 / 6,05
17,60 10% 185,59 Mn 16,11 / 17,60
86,90 10% 807,14 Mn 78,20 / 86,90
12,55 9.99% 1,76 Mr 11,46 / 12,55
19,17 -10% 785,37 Mn 19,17 / 22,00
22,14 -10% 192,04 Mn 22,14 / 25,00
108,90 -10% 1,22 Mr 108,90 / 122,00
324,00 -10% 558,18 Mn 324,00 / 373,50
19,80 -10% 1,76 Mr 19,80 / 23,80
2,91 -9.91% 25,75 Mr 2,91 / 3,25
335,00 0.53% 16,24 Mr 310,00 / 336,50
189,00 5.06% 12,33 Mr 171,20 / 196,30
304,00 -0.57% 9,56 Mr 304,00 / 310,00
29,00 6.62% 8,49 Mr 26,56 / 29,00
20,70 1.67% 1,29 Mr 20,22 / 21,04
71,55 -1.65% 7,57 Mr 71,05 / 73,70
412,75 -1.55% 5,70 Mr 410,75 / 423,50
335,00 0.53% 16,24 Mr 310,00 / 336,50
813,00 4.1% 6,27 Mr 786,50 / 814,50
100,40 -0.59% 385,64 Mn 99,95 / 102,50
113,40 -1.13% 218,40 Mn 113,20 / 115,90
412,75 -1.55% 5,70 Mr 410,75 / 423,50
36,80 3.66% 267,89 Mn 35,70 / 37,16
10,97 -4.11% 338,77 Mn 10,97 / 11,57
85,10 0.65% 519,84 Mn 84,15 / 86,90

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 7/10 ÝlkÝlk ... 56789 ... SonSon
Arama sonucu : 76 madde; 49 - 56 arasý.

Konu: Saadet Zinciri, Ponzi ve Dolandýrýcýlýk haberleri bilgi paylasim..

1. Bir bankacý gözüyle Denizbank meselesi

Denizbank Þube Müdürü Seçil Erzan’ýn aralarýnda ünlü futbolcularýn ve teknik direktörlerin de bulunduðu bir grubu açgözlülüklerinden istifade ederek dolandýrdýðý dava gündemden düþmüyor.

Her gün yeni boyut kazanan dava ile ilgili okurlar çok soru soruyor.

Burada merak edilen bazý sorularý yanýtlamaya çalýþayým.

En fazla sorulan soru “Banka bu dolandýrýcýlýðýn bir parçasý mý?”

Bence kesinlikle deðil.

“Banka genel müdürü bu iþin parçasý mý?”

Bence bu da pek olasý görünmüyor.

Peki, böylesine büyük bir dolandýrýcýlýk banka yönetiminden gizli yapýlabilir mi?

Bunu bir baþka büyük bankanýn genel müdürüne sordum.

Aldýðým yanýt þu oldu:

“Banka þubesine milyonlarca dolar girip çýkacak ve sisteme kaydedilmeyecek. Banka üst yönetimi bunu fark etmiyorsa, ortada büyük bir zaaf var demektir. Burada býrakýn futbolcularýn dolandýrýlmasýný, banka da kendi müdürü tarafýndan dolandýrýlýyor demektir. Seçil Erzan þube içinde þube gibi hareket etmiþ ve yönetim bunu fark etmemiþ. Bu çok büyük bir yönetim zafiyetidir. Bahsedilen para 44 milyon dolar. Bu yaklaþýk yarým ton para demektir. Sadece Emre Belözoðlu’nun tek seferde getirdiði para 4,5 milyon dolar yaklaþýk 50 kilo eder. Bu öyle cepten çýkarýlýp masaya koyulacak para deðildir. Þube içinde böyle bir para trafiði oluþuyor ve banka üst yönetimi bunu fark etmiyorsa, bankada sorun vardýr.”

Bir diðer soru “Banka bu rezalet nedeniyle büyük prestij kaybýna uðradý. Marka deðerindeki kayýp, 45 milyon dolarýn çok üzerinde. Banka bu parayý ödeyip, bu rezaleti engelleyemez miydi?”

Bunu da bir büyük bankanýn genel müdürüne sordum.

“Banka sahiplerinin böyle bir yöntem düþündüðü söyleniyor. Bilmiyorum. Ama banka yönetimi, yasal olarak böyle bir þey yapamazdý. Bankaya giriþ kaydý olmayan bir paranýn çýkýþýný yapamazsýnýz. Bu bankacýlýðýn en temel kurallarýna aykýrý. Bankaya yatýrýlmayan bir para, birine verirseniz bu düpedüz hýrsýzlýktýr. Bankacýlýk açýsýndan da zimmet suçudur. Ödemeyi yapan ve yaptýran açýsýndan aðýr cezalýk suçtur. Cumhurbaþkaný da emretse bankacý bu parayý ödeyemez. Ancak Cumhurbaþkaný örtülü ödenekten öderse öder.”

“Futbolcular paralarýný geri alabilirler mi?” sorununun yanýtýný da yine ayný genel müdürden istedim.

“Mahkeme ne karar verir bilmiyoruz elbet. Ama gördüklerimize bakarak parasýný geri alma ihtimali olan bir belki iki kiþi var. Basýna yansýdýðý kadarý ile Emre Belözoðlu’nun elinde banka kaþeli, mühürlü bir dekont benzeri kaðýt var. Eðer bu kaðýt Emre Belözoðlu parayý yatýrdýðý sýrada kendisine verilmiþ ise o parasýný büyük ihtimalle geri alýr. Ama iddia edildiði gibi bu belge aylar sonra hazýrlanmýþsa, o zaman Emre Belözoðlu’nun baþý belaya girer.”

Ve hep söylediðim gibi bankalarda böyle olaylar çok oluyor.

Pek çoðunda banka ya sorumlu olmuyor ya da sorumluluktan kaçýyor ve davalar yýllarca sürüyor.

Gelin size aþaðýdaki yazýda, bir bankanýn mahkemece tescilli müþteri dolandýrma hikayesini anlatayým.

86 yaþýndaki kadýnýn parasý bankada nasýl buhar oldu!

Bundan 8 yýl kadar önce, bir zamanlarýn ünlü bir iþ adamýnýn 86 yaþýndaki dul eþinin ve birlikte yaþadýðý kýzýnýn baþýna gelenleri anlatayým.

Yaþlý kadýn, eþinden kalan bir gayrimenkulü satarak, bunun faizi ile geçinmek ister.

Ve çok deðerli bir gayrimenkulünü 15 milyon dolara satarak, yabancý sahipleri olan bir bankanýn Bebek Þubesi’ne yatýrýr.

Klasik, eski moda bir banka müþterisidir. Ýnternet bankacýlýðý falan bilmeyen, tüm iþlemlerini banka þubesine giderek yapan ve yaptýðý her iþlemi banka hesap cüzdanýna iþleten anam babam usulü bir müþteri.

Bir süre sonra bankadan kendisine bir teklif gelir.

“Yüksek montanlý bir müþterisiniz. Sizi özel bankacýlýk bölümümüze alalým.”

Ne olduðunu bilmediði bu bölümle ilgili yaþlý kadýnýn hoþuna giden “özel” lafýdýr.

Özel bankacýlýk þubesine geçer.

Özel bankacýlýk þubesi, kendisine özel muamele etmektedir.

Daha yüksek getirili hesap türleri önerilir.

Anlamaz bile.

Adýna iþlemler yapýlýr.

Ana ve kýzý yurt dýþýnda iken adlarýna düzenlenmiþ iþlem emirleri imzalanmýþ görünür.

Ve birkaç içinde para buharlaþýr.

15 milyon dolar yok olur.

Azalýr demiyorum.

Para sýfýra iner.

Kendileri ile ilgilenen müþteri temsilcisi, kadýnýn ve kýzýnýn bilgisi dýþýnda, ana kýzýn hayatýnda duymadýðý bilmediði riskli iþlemler yapar, 1,2 olan dolar euro paritesinin birkaç içinde 0,8’e düþeceðini varsayýmýna dayalý hesapsýz oyunlar oynar.

Ve 2 ay içinde 15 milyon dolar sýfýra iner.

Ana kýzýn paralarýnýn buhar olduðundan haberi bile yoktur.

Bir gün þubeye gittiklerinde, beþ kuruþlarýnýn kalmadýðýný öðrenirler.

Hemen bankaya dava açarlar.

O sýrada banka bir yabancýdan, bir baþka yabancýya satýlmak üzeredir. Banka ödemeyi yaparak, bankanýn deðerini düþürmek istemez.

Dava görülmeye baþlanýr.

Mahkeme davayý bilirkiþiye götürür.

Bilirkiþi raporu yaþlý kadýnýn lehine gelir.

Banka suçludur.

Banka itiraz eder.

Bir bilirkiþi raporu daha istenir.

O da banka aleyhine gelir.

Mahkeme, bankayý 9,5 milyon dolar ödemeye mahkum eder.

Ancak konu orada kapanmaz.

Dava istinafa gider.

Ýstinaf mahkemesi, yeni bir bilirkiþi raporu istemeden, yeni bir araþtýrma inceleme yapmadan ayný dosya ve ayný bilirkiþi raporu üzerinden tam tersi bir karar verir ve bankayý kurtarýr.

Sonra Yargýtay aþamasýna geçilir.

Bankanýn hukuk servisi güçlüdür ve bankanýn sermayedarlarýnýn arkasýnda siyasi güç de vardýr.

Yargýtay da ne bir ek bilirkiþi raporuna, ne de bir baþka incelemeye gerek duymaksýzýn, bilirkiþinin banka yönetimini suçlu bulduðu rapora raðmen bankayý haklý çýkarýr.

Þimdi 86 yaþýndaki kadýn Anayasa Mahkemesi’nin kararýný bekliyor.

Bankanýn gücünün oraya kadar uzanmayacaðýný umarak.

Sonuçta bankalar güçlü kurumlardýr.

Hele Türkiye gibi adaletle ilgili tartýþmalarýn olduðu ülkelerde çok güçlü.

Hele bir de arkasýnda “dost ve kardeþ” ülkelerin sermayeleri var ise!

Kaynak: https://fatihaltayli.com.tr/kose-yaz...zbank-meselesi

2. Ýkinci Seçil Erzan vakasý! 200 kiþi, 100 milyon dolar!

Seçil Erzan vakasý Türkiye'nin gündeminden düþmezken yeni bir dolandýrýcýlýk olayý daha yaþandý.

Ýstanbul'da bir kamu bankasýnda çalýþan Ü.G.'nin iddiaya göre yüksek kâr vaadiyle dolandýrýcýlýk yaptýðý iddia edildi.

Çevresindekilere ilk olarak yüzde 5 kâr vadeden Ü. G. daha fazla para getirmeleri sonucunda kâr vaadinin yüzde 6, yüzde 7'ya çýkacaðýný söyledi. Bu þekilde çevresinde bulunan çok sayýda kiþiyi dolandýrdý. Þüpheli hakkýnda 2022 yýlýnda þikayetler olmasý nedeniyle Anadolu Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan ifadesi alýndý. Ü. G. ifadesinin ardýndan serbest býrakýldý.

MAÐDURLAR EYLEM YAPTI

Ü.G.'nin kurbanlarýndan olduklarýný belirten 15 kiþilik grup, Anadolu Adalet Sarayý önünde basýn açýklamasý yaptý

Grubun, Ü.G. hakkýnda suç duyurularý bulunduðu belirten avukat Abdullah Biþaroðlu, þunlarý söyledi:

- Kamuoyunu meþgul eden futbolcular kadar belki de ünlü olmadýklarý için dosyalarýnda hiçbir ilerleme kaydedilmiyor. Savcýlýða yöneltilen ýsrar dilekçelerine raðmen savcýlýk tarafýndan bu dosyada herhangi bir iþlem yapýlmýyor.

BEÞ TANE DOSYASI VAR

- Ü.G., 4 Aðustos 2022 tarihinde ifadesi alýndýktan sonra da adliyeden hiçbir tedbir alýnmadan serbest býrakýlmýþ ve müþtekilerin hiçbirisi bu þahsa ulaþabilmiþ deðil. Þahýs hakkýnda devam eden beþ tane soruþturma dosyasý var hepsi bugün bu dosyada birleþtirilmiþ durumda. Suç duyurusunda bulunmayan müþtekiler var. Bugün onlar için ayrýca suç duyurusunda bulunacaðýz. Bu þahýs hakkýnda adli iþlemlerin ivedilikle ve usule uygun bir þekilde yapýlmasý gerektiði inancý taþýyoruz.

YÜZDE DÖRTTEN YÜZDE YEDÝYE

- 100 milyon dolarýn üzerinde bir paranýn Ü. G. isimli þahsa havale edildiðini biliyoruz. Bu havalelerin altýn gönderme, Euro gönderme, elden para verme þeklinde olduðunu biliyoruz. Baþta küçük bir miktar aldýktan sonra yüzde 4 oranýnda kâr vaad ediyor. Akabinde bu paranýn arttýrýlmasý þartýyla kâr marjý yüzde 5'e, yüzde 6'ya ve yüzde 7'ye çýkarýlýyor. Böylece insanlarýn daha çok para getirilmesi saðlanýyor.

200 KÝÞÝDEN BAHSEDÝYORUZ

- Banka içerisinde bir para alýþveriþi en azýndan arkanýzda gördüðünüz müþtekiler çerçevesinde yok. Biz bu tarz iþlemlerin bankadan habersiz ve bankadaki müdürlerden habersiz yapýlmasýný mümkün görmüyoruz. Futbolcular kadar ünlü olmayabilirler ama bu insanlar futbolculardan çok daha fazla para kaptýrdýlar ve futbolculardan çok daha fazla sayýdalar, 200 kiþiden bahsediyoruz.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/ikinci-seci...on-dolar-p8366

Ü.G.’nin kurbanlarýndan olduklarýný belirten 15 kiþilik grup, Anadolu Adalet Sarayý önünde basýn açýklamasý yaptý.

Grubun Ü.G. hakkýnda suç duyurularý bulunduðu belirten avukat Abdullah Biþaroðlu, “Ü. G.etrafýndaki insanlardan çeþitli miktarlarda paralar toplayarak yüksek kar vaadinde bulundu. Akabinde de bu paralarý alarak ortalýktan kayboldu. Müþteriler, 2022 tarihinde þüpheli hakkýnda suç duyurusunda bulundu” dedi. Avukat Abdullah Biþaroðlu, “Kamuoyunu meþgul eden futbolcular kadar belki de ünlü olmadýklarý için dosyalarýnda hiçbir ilerleme kaydedilmiyor. Savcýlýða yöneltilen ýsrar dilekçelerine raðmen savcýlýk tarafýndan bu dosyada herhangi bir iþlem yapýlmýyor. Ü. G., 4 Aðustos 2022 tarihinde ifadesi alýndýktan sonra da adliyeden hiçbir tedbir alýnmadan serbest býrakýlmýþ ve müþtekilerin hiçbirisi bu þahsa ulaþabilmiþ deðil. Þahýs hakkýnda devam eden beþ tane soruþturma dosyasý var hepsi bugün bu dosyada birleþtirilmiþ durumda. Suç duyurusunda bulunmayan müþtekiler var. Bugün onlar için ayrýca suç duyurusunda bulunacaðýz. Bu þahýs hakkýnda adli iþlemlerin ivedilikle ve usule uygun bir þekilde yapýlmasý gerektiði inancý taþýyoruz” ifadelerini kullandý.

iþaroðlu, “100 milyon dolarýn üzerinde bir paranýn Ü. G. isimli þahsa havale edildiðini biliyoruz. Bu havalelerin altýn gönderme, Euro gönderme, elden para verme þeklinde olduðunu biliyoruz. Baþta küçük bir miktar aldýktan sonra yüzde 4 oranýnda kar vaad ediyor. Akabinde bu paranýn arttýrýlmasý þartýyla kar marjý yüzde 5’e, yüzde 6’ya ve yüzde 7’ye çýkarýlýyor. Böylece insanlarýn daha çok para getirilmesi saðlanýyor. Banka içerisinde bir para alýþveriþi en azýndan arkanýzda gördüðünüz müþtekiler çerçevesinde yok. Biz bu tarz iþlemlerin bankadan habersiz ve bankadaki müdürlerden habersiz yapýlmasýný mümkün görmüyoruz. Futbolcular kadar ünlü olmayabilirler ama bu insanlar futbolculardan çok daha fazla para kaptýrdýlar ve futbolculardan çok daha fazla sayýdalar, 200 kiþiden bahsediyoruz” diye konuþtu.

Bu arada Ü.G.’nin suç duyuralarýnýn ardýndan bankadaki görevine son verildiði kaydedildi. Kadýköy’deki banka þubesinin de taþýndýðý belirtildi.

DHA/ÝHA/MÝLLÝYET

Kaynak: https://bankavitrini.com/35015-2/

3. Ýstanbul Kadýköy'de bir kamu bankasýnda çalýþan Ümit G.'nin yüksek kar vaadiyle çok sayýda kiþiyi dolandýrdýðý öne sürüldü. Suç duyurusunda bulunan maðdurlarýn avukatý Abdullah Biþaroðlu, dolandýrýcýlýðýn boyutunun 100 milyon dolar olduðunu iddia etti

Yüksek kar vaadiyle bono aldýðýný söyleyen ve çevresindekilere ilk olarak yüzde 5 kar vadeden þüpheli Ümit G. daha fazla para getirmeleri sonucunda kar vaadinin yüzde 6, yüzde 7'ya çýkacaðýný söyledi.

Bu þekilde çevresinde bulunanlar dolandýrdý. Þüpheli hakkýnda 2022 yýlýnda þikayetler olmasý nedeniyle Anadolu Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan ifadesi alýndý. Þüpheli Ümit G. ifadesinin ardýndan serbest býrakýldý.

"GÜVENDÝK ÇÜNKÜ ÇOCUKLUK ARKADAÞIMIZDI"

750 bin dolar dolandýrýldýðý söyleyen Ergin Sarý,"Son 2- 2 buçuk yýl kadar önce baþlayan bir vakadan bahsediyoruz. Aslýnda battýk denilen bir sistemde aslýnda dolandýrýldýk. Ümit G. adlý kiþi , bizim çocukluk arkadaþýmýzdýr. Bir ponzi sistemi kurmuþ ve bu ponzi sistemine bize ortak etmiþ. Ayný zamanda suç ortaðý etmeye çalýþmýþ bizi. Suç ortaðý olduðumuzu da battýktan sonra anladýk. Yaklaþýk 750 bin dolar kadar bir para verdim ben. Tabii paranýn tamamý bana ait deðil. Eþimiz dostumuz arkadaþlarýmýz. Ýnsanlarýn da verdiði paralarla 750 bin dolardan söz edebilirim. Kendisine de güvendik. Çünkü çocukluk arkadaþýmýzdý" dedi.

"BU SÝSTEM ÜZERÝNDEN PARA KAZANDIÐINI ÝDDÝA EDÝYORDU"

Sarý Ümit G.'nin kurduðu sistemi þu sözlerle anlattý:

"Biz aslýnda kuruculardan biriyiz diyebiliriz. Ama dolandýrýcýlýk anlamýnda deðildi. Yani para kazanma üzerine bize verilen, vaadedilen üzerine. Biz kuruculardandýk. Ben vardým. Benimle birlikte 5 kiþiydik. Ümit'le beraber 6 kiþiydik.

Örnek vereyim. Size yüzde 4 vereceðim veya sana yüzde 5 vereceðim. Sen birini daha dahil et. Ona yüzde 4 vereceðim. Aradaki yüzde 1'i sana vereceðim. Ve ben birini bulup koyduðumda sisteme, ona da yüzde 5 veriyordu. Onun yeni getirdiði kiþiye de yüzde 6 veriyordu.

Borsacýyým ben diyordu. Bankada çalýþtýðýný biliyorduk o süreç içerisinde. Bankada brokerlýk yaptýðýný iddia ediyordu. Ayný zamanda bankanýn sistemine, özel eriþim yerlerine girebildiðini, eriþebildiðini iddia ediyordu.

Tabii biz bunun da yasak olduðunu bilmiyorduk, dürüst konuþmak gerekirse. Bu sistem üzerinden para kazandýðýný iddia ediyordu. Yani borsacýyým. Hisse senetleri alýp satýyorum. Fon alýp satýyorum. Bu tarz yatýrým araçlarý, enstrümanlarýna girip para kazandýðýný vaadediyordu.

Hukuksal boyutta ilk süreci baþlatan bizleriz. Ben ve 3 arkadaþým. Ýbrahim Savur ve Ayhan arkadaþýmýzla biz süreci baþlattýk. 2 yýl öncesinde bizimle birlikte dosyaya dahil olan toplamýnda 12 kiþi oldu. Ama 200'ün üzerinde insanýn olduðunu da biliyoruz."

"HASTA ÇOCUÐUNU DA BURADA BIRAKIP KAÇTI"

Sarý, "Bu sadece bireysel olarak ve bunlarýn da ailelerini katarsak yaklaþýk 600, 700 insan diyebiliriz. Yani sýký bir araþtýrmaya baðlý olarak baktýðýmýzda ulaþamadýðýmýz kiþileri katmýyoruz. Toplamda 100 milyon dolar. Bir süre Kýbrýs'ta kaldý. Uzun bir süre Kýbrýs'tan sonra Avusturalya'ya kaçtýðýnýn haberini aldýk. Ailesi burada. Bütün yakýnlarýný burada býrakarak, hasta bir çocuðunun da burada insanlarýn tehditlerine maruz býrakarak buralardan kaçýp gitti. Çok maðdur oldum. Bu olanlarda en çok maðdur olan benim. Çünkü bu süreçte bu sürecin etkisiyle ben annemi kaybettim. Ve dolayýsýyla bununla birlikte birçok insan benim kadar maðdur olur. Yani gerek manevi gerek maddi" dedi.

"BANKA ARACILIÐYLA BAZI ÖZEL BÝLGÝLERE ULAÞTIÐINI SÖYLEDÝ"

Bankacý Ümit G.'nin eþinin dayýsý olduðunu söyleyen maðdurlardan Ýbrahim Sabur ise yaþadýklarýný þu sözlerle aktardý:

"Bankada çalýþtýðý dönem içerisinde bize kar payý vermek üzere bizden paralar talep etti. 2017 yýlýnda ilk defa bizimle çalýþmaya baþladý. Bundan sonra bize kar payý vereceðini söyledi.

Bankada çok iyi konumda olduðunu, bazý özel bilgilere hakim olduðunu söyledi. Kendisinin deyimiyle baþýnda bulunan müdürü Ahmet O. isimli þahýstan bilgi aldýðý iddialarý vardý.

Bu þekilde baþladýk. 2022 yýlýna gelinceye kadar yaklaþýk 200 kiþiyi maðdur edip ve 100 milyon dolarýn üzerinde bir parayla ortadan kayboldu.

"HESABININ BLOKE OLDUÐU BAHANESÝYLE BÝZÝ BÝR SÜRE OYALADI"

Bize kaybolmadan önce son söylediði þey borsada çok fazla hareketlilik olmasý sebebiyle hesabýnýn kilitlendiðiydi. Birkaç ay bizi böyle dolandýrdýktan sonra beklettikten sonra ortadan kayboldu.

6 Mayýs 2022'de Cumhuriyet Savcýlýðý'na suç duyurusunda bulundum. Bu kiþi benim eþimin dayýsýdýr, oradan tanýyorum. Kendisi birkaç kez borsa iþini çok iyi çözdüðünü söyledi. Benim de sisteme katýlmamý istedi."

"SÝZ KAZANIYORSUNUZ AKRABALARINIZ DA KAZANSIN"

"Ýlk olarak 2017 Aðustos ayýnda 40 bin TL verdim" diyen Sabur sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýlk zamanlarda düzenli olarak paramý veriyordu. Düzenli olarak veriyordu ama daha sonra da bizden geri istiyordu. Mesela 2021 yýlýnda elimde 500 bin TL civarýnda para birikmiþti. Kendisi yurtdýþýnda acil bir çýkýþý olduðunu söyleyerek çalýþanýný bana yollayacaðýný ve bu parayý ona göndermemi istemiþti. Aldý ve geri verdi. Güven saðlayarak, bu parayý bir þekilde geri topluyordu.

2021 yýlýnýn sonuna geldiðimizde öðrendim ki bunu herkese yapmýþ. Olabildiðince para toplamýþ. Özellikle kendisi þunu dile getiriyordu; 'Ben kazanýyorum, siz de kazanýyorsunuz. Sizin altýnýzda akrabalarýnýz da kazansýn istiyorum.'

Böyle söyleyerek hem bizi manipüle ediyordu hem de bir yandan ben onlarla uðraþamam, ben çok büyük þirketlerle çalýþýyorum, onlarla siz ilgilenin diyordu.

O paralarý temsilci olarak siz yönetin diyerek bizi görevlendiriyordu. Alttan insanlar bize getiriyordu paralarý, biz de onlara veriyorduk. Paralarý iþletip ay sonu geldiðinde bize geri gönderiyordu.

Bu durum bir süre yürüdü. 2019 -2021 yýllarý arasýnda yaklaþýk iki yada iki buçuk yýl benim üzerimden bu þekilde yürüdü. Bize sürekli akrabalar içerisinde çalýþtýðýný, onun dýþýnda kimseyle çalýþmadýðýný söylemiþti.

2021'in ortasýnda bizim çok fazla benimsemediðimiz ya da kendilerinin iyi iþlerle uðraþmadýðýný düþündüðümüz insanlarla bu kiþiyi yan yana görmeye baþlayýnca biz bu iþin baþka bir yola evirildiðini düþündük. Bu iþin bizi dolandýrmaktan ziyade kirli iþlere gireceðini düþünerek kendisinden uzaklaþmaya çalýþtýk.

Sonrasýnda hesabýnýn bloke olduðu bahanesini ortaya koyarak bizi bir süre oyaladý. Sonrasýnda da ortadan kayboldu. Kendisini bir türlü yakalayamadýk. Bu iþe son noktayý koymak için de 2021 Mayýs ayýnda kendisinden þikayetçi olduk. Ben bugünün parasýyla yaklaþýk 1 milyon dolar dolandýrýldým. 2021 yýlýnda 8 milyon lira civarýndaydý bu miktar.

Buradan ona sesleniyorum. Ümit G., bu dolandýrýcýlýðýn hesabýný devletin karþýsýnda vereceksin. Bunun peþini ne biz ne de geri kalan maðdurlar býrakmayacak. Sen ve arkandaki güçler kimse bunlar devlete hesap verecekler. Bunu hiçbir zaman unutma. Er ya da geç kanun sizi yakalayacak ve cezanýzý size verecek"

Kaynak: https://gazetememur.com/gundem/kamu-...JkCPGp4JHu-Tsw

4. Wink

Trabzon'da 19 yaþýnda bir gencin internetten tanýþtýðý bir eskortla geçirmeyi planladýðý yýlbaþý gecesi hayali kabusa dönüþtü. Genç, dolandýrýcý eskortlara 100 bin lirasýný kaptýrdý.

Alýnan bilgiye göre, 19 yaþýndaki M.T. yýlbaþý gecesi için internet ortamýnda gördüðü eskort ilanýna týklayarak ilanda yer alan kadýnla irtibata geçti. Kendisi ile görüþmek isteyen M.T.'den 100 bin talep eden ve verdiði hesap numarasýna parayý çýkartmasýný isteyen kadýn, paranýn hesabýna geçmesinin ardýndan M.T.'nin telefonlarýna çýkmayarak telefonunu kapattý. Eskort kadýna tüm çabalarýna raðmen ulaþamayan genç polise baþvurarak dolandýrýldýðý þikayetinde bulundu.

Trabzon Emniyet Müdürlüðü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, olayla ilgili inceleme baþlattý.

Kaynak: ÝHA

Yeni yýlýnýz kutlu olsun. Saðlýk ve mutluluklar dilerim..

5. Bursa'da yaþayan Ýrfan Kahraman (50), mobil bankacýlýk hesabýnýn ele geçirildiðini, kredi kartýnýn 20 bin TL olan nakit avans limitinin artýrýlýp 300 farklý hesaba 452 bin TL gönderildiðini iddia etti. Alýþveriþ yaparken 'yetersiz bakiye' uyarýsý alýnca durumu fark ettiðini, durumu þikayet ettiðini söyleyen Kahraman, avukatý aracýlýðýyla da savcýlýða suç duyurusunda bulundu. Olayla ilgili bankanýn da inceleme baþlattýðý belirtildi.

Olay, 23 Aralýk 2023'te Ýnegöl ilçesinde meydana geldi. Ýddiaya göre; mobilya firmasýndan iþçi olarak emekli olan Ýrfan Kahraman, alýþveriþe gittiði markette, yanýnda nakit olmadýðýndan kredi kartýyla ödeme yapmak istedi. 20 bin TL limiti olan kredi kartýnýn 'yetersiz bakiye' uyarýsý üzerine Kahraman, bankanýn müþteri hizmetleri servisini aradý. Kredi kartýnýn nakit avans limitinin yükseltilip, 49 ayrý seferde çekilen 452 bin TL'nin 300 farklý hesaba gönderildiðini öðrenen Kahraman, dolandýrýldýðýný anlayýp kredi kartýný kapattýrdý, 24 Aralýk'ta da polis merkezine gidip þikayette bulundu.

'KARTIMI HÝÇ KULLANMIYORDUM'

Sorumlularýn ortaya çýkarýlýp, maðduriyetinin bir an önce giderilmesini isteyen Ýrfan Kahraman, yaþadýklarýný þu sözlerle anlattý:

"Kredi kartýmý hiç kullanmýyordum. Aralýk ayýnda kullanmaya kalktým, 'bakiye yetersiz' dedi. 20 bin TL limitim vardý. Komple ele geçirmiþler. Hesabýmdan 452 bin lira para çekilmiþ. Banka hiçbir bildiri vermedi bana. Bu para yaklaþýk 300 farklý IBAN'a gönderilmiþ. Kartý öðrendiðimde, hemen müþteri hizmetlerini arayýp bloke ettirdim. Emniyete gidip suç duyurusunda bulundum. Ayný günde 2-3 kere para çekildiði günler var. Dekontta öyle görünüyor. Nakit avans olarak çekiliyor. 20, 30, 40 bin lira olarak çekilip farklý kiþilere gönderiliyor. 20 bin TL'lik limitim artýrýlarak 452 bin liraya kadar çýkarýlýyor. Bana hiçbir þekilde bildirim gelmedi. 30 senedir çalýþýyorum. Kredi çekip ev aldým. Ýþlemediðim borç yüzünden evimin gitmesinden korkuyorum. Kartý öðrendikten sonra eþim rahatsýzdý ve iyice psikolojik çöküntüye uðradýk. Düzenimiz kalmadý. Gereken neyse yapýlmasýný istiyorum."

'TAM RAHATA ERECEKTÝK, ÞU YAÞADIKLARIMIZA BAK'

Baðýrsaklarýndaki rahatsýzlýk yüzünden bugüne kadar 12 kez ameliyat olduðunu ve oturduklarý evin kredisini ödeyebilmek için hasta olmasýna raðmen, gündelik iþlerde çalýþtýðýný söyleyen Hanife Kahraman ise gözyaþlarýyla konuþarak, "Ben meyve topladým, evimi ödeyebilmek için. Neler yaþadým, neler gördüm. Maðdur ettiler bizi. Ben kimsenin hakkýna girmedim. Neden onlar bizim hakkýmýza girdi? Ben zaten hastalýk içerisindeyim. Yaþadýklarým beni mahvetti. Allah herkesin hakkýný herkesten sorsun. Þu halime bakýn, ayakta zor duruyorum. Bu yaþadýklarým reva mý? Oturduðum yerden, olmadýk insanlar bizi dolandýrýyor. Þu mahallede sorun, ben kimsenin hakkýna girmemiþim. 10 senedir burada oturuyorum. Yetimim, anam yok, babam yok. Yetimin hakkýný neden yediler? Çok zoruma gidiyor. Ben çok þey yaþadým, bu yaþantýmý kimseye yansýtmadým. Tam rahata erecektik, þu yaþadýklarýmýza bak. Allah sorsun, ne diyeceðimi bilmiyorum, çok zoruma gidiyor. Ben hiç kimsenin hakkýna girmedim. Ben çoluðumu çocuðumu tarlalarda büyüttüm. Haram lokma yedirmedim. Ameliyat olacaðým. Ben kocamý mý kayýrayým, oðlumu mu? 12 kez ameliyat oldum. Hayata tekrar tutunmuþken þu yaþadýklarýma bak" dedi.

'HESAPLARI GÜVENDE TUTMAK, BANKANIN SORUMLULUÐUNDA'

Savcýlýða suç duyurusunda bulunup konuyu yargýya taþýdýklarýný söyleyen ailenin avukatý Hasan Balyoz ise olayda bankanýn kusuru olduðunu öne sürerek, "Bir gün bir alýþveriþ esnasýnda kartýný kullanmaya çalýþan müvekkilim, bakiye yetersiz uyarýsý alýyor. Hemen akabinde bankaya bildiriyor ve bunun nedenini bankaya sorduðunda, kredi kartýnýn kullanýlmýþ olduðunu, yarým milyona yakýn paranýn defalarca kez, 300 farklý hesaba, Türkiye'nin dört bir tarafýna daðýtýldýðýný söylüyorlar. Sonrasýnda müvekkilim suç duyurusunda bulunuyor ve bankayý arayýp hesaplarýný kapatýyor. Kredi kartlarýný bloke istiyor. Biz de bunun akabinde gerekli yerlere ve bankaya müracaatta bulunduk. Ancak geçen zaman içerisinde bankadan bize herhangi bir geri dönüþ saðlanmadý. Biz bunu yargý yoluna taþýyacaðýz. Burada müvekkilimin herhangi bir þekilde kusuru yok. Tüketicilerin mevduatlarýný, hesaplarýný teminat altýna almak, güvende tutmak bankanýn sorumluluðundadýr. Siz ufak bir iþlem yapmak istediðinizde dahi bir onay kodu gelir ve sizin müþteri hizmetleriniz, þüpheli iþlem yapýldýðýna dair arama yapar, sizden onay ister. Burada yaklaþýk 300 farklý hesaba, Türkiye'nin dört bir tarafýna küçük miktarlarda krediler çekilerek daðýtýlmýþ ve banka hiçbir þekilde bunu müvekkilimi bildirmemiþtir. Tüketiciye bunu bildirmesi, en azýndan bir onay kodu almasý gerekirken, banka bu güveni saðlayamamýþ. Biz bu doðrultuda mahkemeye baþvuracaðýz, emsal kararlar ayný bizim yönümüzde. Bu iþlemleri iptal ettireceðiz, maðduriyetimizin giderileceðini düþünüyoruz. Bu tür dolandýrýcýlýklar karþý bütün vatandaþlarýmýzý uyarýyoruz" ifadelerini kullandý. Öte yandan olayla ilgili, bankanýn Ýnegöl Þubesi tarafýndan da inceleme baþlatýldýðý öðrenildi.

Yavuz YILMAZ/ ÝNEGÖL, (Bursa), (DHA)

https://www.dha.com.tr/video/hesabin...-video-2379346

6. 2.5 Milyar TL civarlarýnda bir vurgundan bahsediliyor.

'Ocakçý Holding' vurgununda maðdurlarýn sayýsý artýyor

Yozgat'ta dron fabrikasý kurma vaadiyle tanýnan Ocakçý Holding maðdurlarý büyüyor. Ýzmir’in Çiðli ilçesinde, ponzi sisteminde olduðu gibi hem Ýzmir Token hem de yüksek faiz vaadiyle binlerce kiþiden para topladýðý belirtilen Ocakçý Holding’in sahibi Sedat Ocakçý, yeðeni Siber Güvenlik Uzmaný Salih Han'ýn holdinge ait 2 milyar 500 milyonluk soðuk cüzdanla Dubai’ye kaçtýðýný iddia etmiþti. Ýþ insaný Sedat Ocakçý’ya bir haftadýr ulaþýlamadýðý ifade edilirken, holding binasýnýn giriþindeki levhalarýn kaldýrýldýðý ve holding binasýna kiralýk pankartý asýldýðý ortaya çýkmýþtý.

Sýrra kadem basan Sedat Ocakçý ve 8 þüpheli hakkýnda yurt dýþý çýkýþ yasaðý getirilirken, yüzde 17 gibi yüksek faiz vaadine inanarak aralarýnda aracýný satan, kredi çeken vatandaþlarýn da olduðu çok sayýda maðdur, holdinge ait Çiðli ilçesindeki Hira Danýþmanlýk Eðitim ve Yazýlým önünde toplandý.

ARACINI SATTI, ELÝNDEKÝ ÇANTA BOMBOÞ KALDI

1 ay önce bir devlet kurumundan emekli olan 62 yaþýndaki Sedat Kekevi, 200 bin lira parasýný kaptýranlardan. "Elimde çantam bomboþ kaldý" diyen Kekevi, “'Borsadan kar geliri elde ediliyor' dediler. Bende aracýmýn birisini Adana’ya götürüp sattým. 200 bin lira parayý da getirip bunlara verdim. 200 bin liranýn içerisinde 2-3 ay bana bir ödeme yapýldý. Daha sonra ‘yýlbaþýndan sonra toplu ödeme yapacaðýz’, ‘paranýzý borsada çalýþtýrýyoruz’, ‘paranýz emin ellerde’ dediler. ‘Borsada elde edilecek karýn belli bir kýsmýný size verilecek’ diye Harmandalý köy sakinlerine inandýk, verdik. Þuan maðdurum. Elimde çantam bomboþ kaldý. Ýzmir Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna sesleniyorum, lütfen bu iþin peþini býrakmayýn” þeklinde konuþtu.

“KOYUNLARIMI SATACAÐIM YOK PARASINA”

Maðdurlardan 63 yaþýndaki çiftçi Seyfettin Arýcý da, "Bütün milletin para verdiðini gördüm. Evvelden yüzde 15 gibi yüksek faizle para veriyordu, o esnada bende yatýrdým. Aslýnda benim paramýn tamamý 90 bindi. 90 bin, faizle 200 bin lirayý buldu. 200 binden sonra alýyordum, bende ona güvenerek iþten çýktým. O paraya güvenerek koyun aldým. Þimdi insanlar paralarýný istiyor benden. Koyunlarýmý satacaðým yok parasýna” ifadelerini kullandý.

“1,5 MÝLYON KREDÝ ÇEKEREK VERDÝM”

“Yüksek kar vaadinde bulundular, akrabalarý bizi ikna etti” diyen maðdurlardan Zümrüt Özþen ise, “Her gün bizim oradan geçiyordu kendisi. ‘Siz vermiyorsunuz, herkes veriyor’ diye bizi kandýrdýlar. Bankalardan ve esnaf kefaletten 1,5 milyon kredi çekerek verdim. Benim þuan 300 bin lira ödemelerimle 1 milyon 700 bin lira borcum var” diye konuþtu.

“HAYIRSEVER BÝR PROFÝL ÇÝZDÝ KENDÝSÝNE”

“Çuval çuval, valiz valiz paralar geliyordu buraya. Millete elden para daðýtýyorlardý” diyen mahalle sakinlerinden Mustafa Araz (21), “Parayla buradaki milletin gözünü boyadýlar. Para hýrsý bürüdü insanlarý, insanlar kandý. Milletin paralarýyla burada tavuklu pilavlar daðýttýlar, lokmalar döktürdüler, garibanlara yardým ettiler. Hayýrsever bir profil çizdi kendisine burada” þeklinde konuþtu.

“ÝZMÝR TOKEN’Ý ARADIKTAN SONRA OCAKÇI HOLDÝNG’E YÖNLENDÝRDÝLER”

Ýzmir Token reklamlarýný gördüðünü belirten maðdurlardan 44 yaþýndaki Cenan Öztürk de, “150 bin lira kredi çektim. Ýzmir Token’i aradýktan sonra Ocakçý Holding’e yönlendirdiler. Burada ‘daha hýzlý kar’ edebileceðimi söylediler. Ben Token kýsmýyla ilgilendim açýkçasý; ama sonra bu tarafa yönlendirdiler. Sonra Sedat Ocakçý’nýn hesabýna 150 bin lira para gönderdim. Ocak ayýnda ihtiyaçlarým olunca parayý çekmek istedim. ‘Sýkýntýlarý’ olduðunu söylediler. Akrabasý ‘Salih Han’ýn soðuk cüzdaný alýp kaçtýðýný’ söylediler. Kenarda duran bir paramýz da deðildi. Öyle olsa ona da gam yemeyeceðim. Kredi çektik borçlardan bir an önce kurtulmak için. Borcun üstüne borç ekledik. Tüm vatandaþlarýmýza buradan kendim adýma sesleniyorum; lütfen böyle kurumlara hiçbir þekilde itibar etmeyin. Ben bile kanmam diyordum; ama maalesef bende ayný tuzaða düþtüm” diye belirtti.

MAÐDUR OLAN HOLDÝNG ÇALIÞANININ 700 BÝN LÝRASI GÝTTÝ

Ocakçý Holding’in çalýþanlarýndan olan ve yaþanan süreçte kendisi de maðdur olan Ýsmail Çoban, yaþananlarý anlattý. Onlarca çalýþanýn parasýný kaptýrdýðýný belirten Çoban, “AR-Ge bölümünde mekanik montaj elemanýydým. Saðdan soldan, çalýþan ekip arkadaþlarýmdan sistemi duyuyordum. Portföy diye bir sistem vardý, yüzde 17 faiz veriyordu. Bende aracýmý satarak yüksek faiz vaadine 700 bin lira para yatýrdým. Ýzmir Token kýsmýna da 30 bin lira para yatýrdým. Paramýzý alamadýk. Gerek WhatsApp konuþmalarýnda, gerekse de yapýlan toplantýlarda ‘arkadaþlar korkmayýn, bin x olacak’ þekilde sürekli konuþmalar yapýldý. Paramýzý çekmeyelim diye bize yine bir güven saðladýlar” diye konuþtu.

ÇALIÞANLARINI ÝZMÝR TOKEN'E YÖNLENDÝRMÝÞ, VÝDEO ÇEKMÝÞ

Ocakçý Holding sahibi Sedat Ocakçý’nýn, daha önce çekmiþ olduðu bir video ile çalýþanlarýna Ýzmir Token’i anlattýðý ortaya çýktý. Görüntülerde Sedat Ocakçý, “1 milyon portföyü olan bir çalýþanýmýz, nisan ayýnda isterse nakit olarak 1 milyonunu alacak, kendi tasarruflarýný kendisi yönetecek. ‘Eðer ben yine eskisi gibi sizin yönetmenizi istiyorum’ diyorsa, biz bunu artýk Ýzmir Token üzerinden yapacaðýz. Örneðin; Ahmet’in bugün itibariyle bizde 1milyon lirasý var. Biz bu 1 milyon lirayý Ýzmir Token’e çevireceðiz. Tanesi 1 liradan 1 milyon adet Ýzmir’e çeviriyoruz. Bu 1 milyon adet Ýzmir’inizi borsa cüzdanýnýza atýyorum. Artýk 1 milyon Ýzmir Token’iniz var” dediði görüntülerde ortaya çýktý.

https://www.medyaege.com.tr/buyuk-oc...or-235227h.htm

7. Ýzmir'de yüksek kar vaadiyle nitelikli dolandýrýcýlýk suçundan haklarýnda gözaltý kararý verilen holding sahibi Sedat Ocakcý (34) ve eþi Seçilay Ocakcý'nýn (30) da aralarýnda bulunduðu 28 þüphelinin emniyetteki iþlemleri sürüyor. Gözaltýna alýnan þüpheliler arasýnda holdinge baðlý þirketlerden Metayýldýz'ýn genel müdür yardýmcýlýðý görevini yürüten emekli Tuðgeneral Mehmet Rýfat Alkan'ýn da olduðu ortaya çýktý.

Dünyanýn ilk þehir tokeni olan Ýzmir Token'i halka arz eden Barýþ Turgut'la yaptýðý protokol sonucu, 15 milyonluk yatýrým yaparak gündeme gelen Ocakcý Holding'de, iddiaya göre; holdingin sahibi Sedat Ocakcý'nýn yeðeni siber güvenlik uzmaný Salih Han, kuruma ait 2,5 milyar liralýk soðuk cüzdanla Dubai'ye kaçtý. Yüksek kar vaadiyle paralarýný verenler, dolandýrýldýklarý iddiasýyla polise þikayetçi olmaya baþladý. Þüphelilerin, satýþýný yaptýklarý token ile kripto piyasalarýnda para kazandýracaklarýný vaat ettiði, ayrýca dron fabrikasý kurarak da yine kar sözü verdikleri öðrenildi.

Þüphelilerin 2 bin 500 kiþiden yaklaþýk 2,5 milyar TL para topladýklarý öne sürüldü. Þu an 30 maðdurun þikayetçi olarak polise baþvurduðu ortaya çýktý. Karþýyaka Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, dolandýrýcýlýk iddialarý üzerine soruþturma baþlattý. Savcýlýðýn talimatýyla dün sabah harekete geçen Ýzmir Ýl Emniyet Müdürlüðü Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü ekipleri, haklarýnda gözaltý kararý çýkartýlan aralarýnda Ocakcý Holding sahibi Sedat Ocakcý, eþi Seçilay Ocakcý'nýn da bulunduðu 30 kiþiye yönelik eþ zamanlý operasyon düzenledi. Ocakcý Holding ve baðlý iþletmelerinde arama yapýldý.

SEDAT OCAKCI, TSK'DAN ÝHRAÇ EDÝLMÝÞ
    Ocakcý çifti, Ýzmir Emniyet Müdürlüðü Ýstihbarat Þube Müdürlüðü ve Adana Emniyet Müdürlüðü Kaçakçýlýk ve Organize Suçlarla Mücadele Þubesi ekiplerinin desteði ile Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü ekiplerince, Adana'da saklandýklarý kiralýk evde yakalandý. Ocakcý çifti ile 1'i yardým ve yataklýk suçundan olmak üzere toplam 28 kiþi gözaltýna alýndý. Hakkýnda gözaltý kararý bulunan 3 kiþinin arandýðý bildirildi. Türk Silahlý Kuvvetleri'nde üsteðmen olarak görev yapan Ocakcý'nýn, 2017 yýlýnda Van Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'nýn yürüttüðü FETÖ soruþturmasý kapsamýnda önce açýða alýndýðý, 2 yýl sonra da ihraç edildiði de ortaya çýktý.

YURT DIÞINA ÇIKMAYA ÇALIÞMIÞ
    Ocakcý çiftinin operasyon öncesi Türkiye'yi terk etmeye çalýþtýklarý da ortaya çýktý. 1 Ocak 2023'te Ocakcý Holding'i kurduðu belirtilen Sedat Ocakcý hakkýnda ilk olarak 1 Þubat 2024'te Ýzmir Ýl Emniyet Müdürlüðü'ne þikayette bulunulduðu bildirildi. Þikayetin ardýndan Emniyet Müdürlüðü'nün talebi üzerine mahkemece Ocakcý hakkýnda yurt dýþý çýkýþ yasaðý getirildiði kaydedildi. Ocakcý'nýn 2 Ocak'ta Ankara Esenboða Havalimaný'ndan eþiyle yurt dýþýna gitmeye çalýþtýðý ancak hakkýnda yurt dýþý çýkýþ yasaðýný öðrenince Adana'ya geçip, eþyalý kiralýk ev tuttuðu belirtildi. Sedat Ocakcý'nýn Adana'ya gitmesindeki amacýnýn, buradan da yasa dýþý yollardan Kýbrýs'a gitmek olduðu öðrenildi. Ocakcý Holding bünyesinde 10 þirketin bulunduðu bildirildi.

LÜKS HAYATLARI KAMERADA
    Öte yandan Sedat Ocakcý'nýn paylaþtýðý bir videoda, lüks yaþamlarýný gözler önüne serdi. Holdingin bahçesinde eþi ile yürüyen Ocakcý'nýn, iki büyük hediye paketinin kurdelesini eþine açtýrdýðý, eþinin 'Ýnanmýyorum' diyerek þaþkýnlýk yaþadýðý, açýlan paketlerde lüks spor arabalarýn ortaya çýktýðý görüldü. Biri siyah, diðeri kýrmýzý renkteki iki otomobili gören eþinin, Sedat Ocakcý'ya sarýldýðý da video görüntülerinde yer alýyor.

DRON ÝMALAT YAPACAKLARDI
    Öte yandan þüphelilerin polisteki iþlemleri sürüyor. Gözaltýna alýnan þüphelilerden birinin emekli Tuðgeneral Mehmet Rýfat Alkan olduðu ortaya çýktý. Yüksek Askeri Þura Toplantýsý'nda alýnan kararla, Kara Kuvvetleri Komutanlýðý'nda görevli Tuðgeneral Alkan'ýn, 30 Aðustos 2022'de emekli edildiði öðrenildi. Alkan'ýn, emekli olduktan sonra holdinge baðlý þirketlerden Metayýldýz'ýn genel müdür yardýmcýlýðý görevini yürüttüðü kaydedildi. Þirkete, 15 Temmuz 2023'te, Yozgat Bozok Organize Sanayi Bölgesi Yatýrým Alaný'nda yer tesis edildiði öðrenildi. Dron imalatý üzerine fabrika kuracaðýný beyan eden þirket yetkililerinin, bu alanda 3-4 ay kadar hafriyat alým çalýþmasý yaptýðý ancak 'Bozok Organize Sanayi Meta Yýldýz Dron Fabrikasý Meta Yýldýz Biliþim Teknolojileri Dýþ Ticaret Sanayi Anonim Þirketi ibarelerinin' yazýlý tabelanýn dýþýnda alanda baþka hiçbir icraat gerçekleþtirmediklerinin otaya çýktýðý belirtildi.

GÖZALTI SAYISI 30 OLDU
    Ýzmir'de yüksek kar vaadiyle nitelikli dolandýrýcýlýk suçundan haklarýnda gözaltý kararý verilen þüphelilerden 1'i daha yakalandý. Böylelikle operasyon kapsamýnda gözaltýna alýnanlarýn sayýsý 30'a yükseldi. Operasyon kapsamýnda hakkýnda gözaltý kararý bulunan 1 kiþinin daha yakalanmasý için çalýþmalarýn sürdüðü bildirildi.

'KOMUTANINI ÞÝRKETÝNE GENEL MÜDÜR YARDIMCISI YAPMIÞ
    Öte yandan gözaltýna alýnan þüpheliler arasýndaki holdinge baðlý þirketlerden Metayýldýz'ýn genel müdür yardýmcýlýðý görevini yürüten emekli Tuðgeneral Mehmet Rýfat Alkan'ýn, üsteðmen olarak görev yaptýðý Türk Silahlý Kuvvetleri'nden FETÖ soruþturmasý kapsamýnda ihraç edilen holding sahibi Sedat Ocakcý'nýn geçmiþte komutaný olduðu öðrenildi.

Kadir ÖZEN/ÝZMÝR, (DHA)

Ýþçi emeklisi Garip Kardaþ, maðdur olduðunu dile getiren isimlerden.

Kardaþ, "Birikimim olan 700 bin lirayý 3 ay önce verdim, 150 bin lirasýný geri aldým. Yüksek kâr vadettiler. Drone fabrikasý kurup parayý burada deðerlendireceklerini söylediler. Bu parayla iþ yapacaklarýný söylediler. Kredi borçlarým var. Ne yapacaðýmý bilmiyorum. Böbreðimi satmayý bile düþündüm" dedi.

28 yaþýndaki Melih Mekik ise zararýnýn 500 bin olduðunu belirterek, “Harmandalý Mahallesi'nin neredeyse tamamý para yatýrdý. Evini, arabasýný satanlar var. Eþimin, dostumun ve akrabalarýmýn milyon liralýk zararý var. Ödeme yaptým, sadece 50 bin lira geri alabildim” açýklamasýnda bulundu.

Kamyon þoförü Ali Doðan ise, "Kamyonumu satýp parasýný yatýrdým. 500 bin lira verdim. Bunun 200 bin lirasýný geri aldým. Vereceklerini söylediler ama nasýl verecekler belli deðil" ifadesini kullandý.

Diðer yandan Ocakçý’nýn Türk Silahlý Kuvvetleri'nde üsteðmen olarak görev yaparken 2017 yýlýnda Van Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'nýn yürüttüðü FETÖ soruþturmasý kapsamýnda önce açýða alýndýðý, iki yýl sonra da ihraç edildiði aktarýldý.

1 Ocak 2023'te Ocakçý Holding'i kuran Ocakçý hakkýnda ilk olarak 1 Þubat 2024'te Ýzmir Ýl Emniyet Müdürlüðü'ne þikayette bulunulduðu ifade edildi.

Þikayetin ardýndan Emniyet Müdürlüðü'nün talebi üzerine mahkemece Ocakçý hakkýnda yurt dýþý çýkýþ yasaðý getirildiði kaydedildi.

Ocakçý'nýn 2 Ocak'ta Ankara Esenboða Havalimaný'ndan eþiyle yurt dýþýna gitmeye çalýþtýðý ancak hakkýnda yurt dýþý çýkýþ yasaðý olduðunu öðrenince Adana'ya geçtiði ve eþyalý kiralýk ev tuttuðu belirtildi.

Sedat Ocakçý'nýn Adana'ya gitmesindeki amacýn, yasa dýþý yollarla Kýbrýs'a geçmek olduðu iddia edildi.

Ocakçý Holding bünyesinde 10 þirketin bulunduðu öne sürülüyor.

“Hýzlý bir þekilde fon giriþlerini saðlýyorum”
    Karþýyaka Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, dolandýrýcýlýk iddialarý üzerine soruþturma baþlattý, savcýlýðýn talimatýyla harekete geçen Ýzmir Ýl Emniyet Müdürlüðü Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü ekipleri ise eþ zamanlý operasyon düzenledi.

Holding binasýnýn boþ olduðu ve þirket tabelalarýnýn söküldüðü belirtildi.

Sedat Ocakçý, bir süre önce yurt dýþýna kaçtýðý iddialarý üzerine sosyal medyadan yayýnladýðý videosunda, "Buradayým, canlýyým, kanlýyým. Sizin beni rahat býrakmamalarýnýza raðmen sistemimi kuruyorum. Hýzlý bir þekilde fon giriþlerini saðlýyorum ve kazandýkça sýrayla azar azar hepinize o çok sevdiðiniz paralarýnýz yatacak” demiþti.

Ocakçý’nýn ayný zamanda eþine lüks bir otomobil aldýðý video da sosyal medyada paylaþýlmýþtý.

Saadet zinciri nedir?
    Türkiye'de saadet zinciri olarak bilinen sisteme genel olarak piramit satýþ sistemi deniyor.

Ponzi Þemasý ya da Ponzi Oyunu olarak da literatüre geçen ilk piramit satýþ sistemi, 1919 yýlýnda Charles Ponzi'nin geliþtirdiði uluslararasý kupon ödemeleri sistemi ile ortaya çýktý.

Uluslararasý geri ödeme kuponlarýnýn ülkeler arasý fiyat farklýlýðýndan kâr etmek amacýyla kurulan sisteme göre ne kadar kiþi girerse elde edilecek kar artýyordu.

Ancak piramit olarak büyüyen sistem ile ilgili endiþelerin artmasý ve nakit akýþýnýn kesilmesiyle sistem en sonunda çöktü.

Son olarak saadet zinciri komedyen ve oyuncu Kývanç Talu ile reklamcýlýk sektöründe tanýnan eþi Beril Talu ile tekrar gündeme gelmiþti.

Ondan önce de Çiftlikbank ile saadet zinciri olarak büyük bir vurgun gerçekleþtirilmiþti.

https://www.bbc.com/turkce/articles/cd1jm33g54go

Sayfa 7/10 ÝlkÝlk ... 56789 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •