Ýddialara göre, þubat ayýndan bu yana sürdüðü söylenen bu sistemde çift her yeni katýlýmcýnýn aktardýðý parayý öncekilere bölüþtürerek bir süre maðdurlarý oyalamayý baþardý ancak çifte 16 Ekim Pazartesi gününden sonra ulaþýlamadý. Maðdurlarýn arasýnda çiftin yakýn arkadaþlarýnýn yaný sýra, evde çalýþan yabancý uyruklu bakýcý, þoför ve Beril Talu’nun manikürcüsü olduðu da söyleniyor. 42 maðdur önceki gün bir Whatsapp gurubunda toplandý ve bir avukata toplu vekalet vererek suç duyurusunda bulunacak. Ayrýca þahsi olarak savcýlýða giderek suç duyurusunda bulunan baþka maðdurlar da var. Ýfþa olmak istemedikleri için isimlerini gizli tutmak isteyen, birbirini tanýmayan 3 farklý kadýn maðdurla konuþtuk. Ýþte, maðdurlarýn iddialarý:
ÇÝFTÝN evine ‘Ýngilizce oyun ablasý’ olarak çalýþmaya giden H.T. 3 ay kadar haftada 6 saati Talu ailesinin evinde geçirdi. H.T.’nin iddiasýna göre, Beril Talu kendisiyle bir güven iliþkisi kurdu ve hakkýnda her þeyi öðrendikten sonra duygusal manipülasyonla onu dolandýrdý. H.T. þu iddialarda bulundu: “Bir ay boyunca her gün beni aradý. Sanki biz çok benziyormuþuz gibi davranýp, hakkýmda bir sürü bilgi edindi, hayallerimi öðrendi, ne kadar param olduðunu öðrendi. Beni duygusal manipülasyonla kandýrdý. Zaten evlerini görseniz kanmama ihtimaliniz yok. Yalý gibi yerde oturuyorlar. Paramýn gelmeyeceðini anladýðýmda artýk geç olmuþtu. Onlarý en son gören evde çalýþan bakýcýlarý. Onu da silahla tehdit edip, sabah evden çýkýp gitmiþler. Beril daha önce çalýþtýðý, global bir ajansý da 300 milyon TL dolandýrdý ve davasý hala sürüyor. En son kredi çektirip parasýný aldýðý manikürcüsüne yurtdýþýna kaçmadan önce gidip bir de oje sürdürmüþ.”
BÝR arkadaþýnýn aracýlýðýyla sisteme dahil olan F.A. ise sisteme ilk seferde 40 bin TL verip iki hafta sonra 60 bin TL aldýðýný, bu þekilde 3-4 kez para alýþveriþinde bulunduðunu söyledi. Çifti tanýyan arkadaþýnýn da maðdur olduðunu ifade eden F.A. baþýndan geçenleri þöyle anlattý: “Bize gelen reklam filmi listelerinden seçip bir bütçeye yatýrýmda bulunuyorduk. Ben 3-4 kez yatýrým yaptýktan sonra en son 4 bin dolar gönderdim. Bu defa param gelmedi, süre uzadý ve kendilerine ulaþmaya çalýþtýðýmda dolandýrýldýðýmý anladým. Kurduðumuz WhatsApp grubunda ben en küçük yatýrýmcýlardan biriyim, 1.2 milyon TL yatýranlar var aramýzda. Doktor, mühendis, bir sürü meslek sahibi insan. Kimse deþifre olmak istemiyor. Bakýcýlarýnýn anlattýðýna göre çocuklarýnýn pasaportu yokmuþ. O yüzden Tiflis’e çýkmýþlar ve burada çocuklarýna pasaport çýkarttýktan sonra baþka bir ülkeye gidecekleri söyleniyor.”
DÝÐER bir maðdur G.D. ise bu iþte Talu çiftinin yalnýz olmadýðýný, Emre T. ve Sofi T.’nin onlara yardým ettiðini düþündüðünü söyledi. Savcýlýða hem Talu çifti hem de Emre T. hakkýnda suç duyurusunda bulunan G.D. þu ifadeleri kullandý: “150 bin TL’lik baþka bir ödememin zamaný geçiyordu. Emre’nin verdiði bir IBAN’a 380 bin TL göndermiþtim, 570 bin TL alacaktým. Paramý istediðimde bana yeni bütçeler gönderip “Paran geldi ama bak sistemde tut, iyice büyüsün, para oradan oraya dolaþmasýn” diyorlardý. Ben de “Hayýr, hesabýmda göreyim” önce diye diretiyordum. Sonunda hesabýma hiç tanýmadýðým birinin adýndan 270 bin TL geldi. Onun sisteme giriþ parasýný direkt benim IBAN numarama yönlendirmiþler. Sonra da ortadan kayboldular. Þimdi bana parayý gönderen kiþi “Bana paramý verin ben bu iþten çýkayým, yoksa ben de sizi þikâyet edeceðim” diyor. Bu iþin içerisinde en az 80 maðdur kiþi var içinde.”
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...risti-42349092
Filipinli bakýcý 83.000 TL dolandýrýlmýþ. Whatsapp yazýþmalarý var.
Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/hab...a-cikti/293445
Baþka bir haber:
Maðdurlardan ismini vermek istemeyen bir kiþi, yaþadýklarýný þöyle anlattý:
“Eþim çok para verdi, sonra aldý tekrar verdi. 1 milyon kadar dolandýrýldýk. Daha fazla zarara da girebilirdik ama bu kadarla kaldýk. Bize öyle güzel tatlý tatlý yaklaþtý ki aklýmýza kötü bir þey gelmedi.
ÇALIÞTIKLARI ÞÝRKETÝ 20 MÝLYON DOLAR DOLANDIRMIÞLAR
Çalýþtýklarý þirketten de çýkarýldýklarýný duyduk. Çalýþtýklarý þirketi 20 milyon dolar dolandýrdýklarý söyleniyor. Ýþten çýkarýlmýþlar, iftira atýldý demiþler. 20 milyon nasýl dolandýrdýlar inanýlýr gibi deðil. Ýþten çýkarýlýnca insanlara yanaþmaya baþladýlar. Çok güven veriyorlardý. 4 ay sürdü bize yaklaþmalarý... Özellikle eþimi uzak tutmaya çalýþtým ama Kývanç'a çok güvendi, para verdi geri aldý, tekrar verdi. Bize çok iyi davrandýlar. Çok büyük eksi bakiyelere de düþebilirdik. Kendimizi ucuz atlatmýþ olarak görüyoruz.
'300 BÝN VERÝN 500 BÝN GERÝ GÖNDERÝRÝZ' DÝYORLARDI
300 bin isteyip 500 bin geri ödemeyi vaat ediyordu. Parasý olan insan için güzel bir yatýrým olduðu düþünülüyordu. Bildiðimiz, duyduðumuz 81 kiþi dolandýrýldý. Çok yakýn arkadaþlarýný da dolandýrdýlar. Arkadaþlarý, kuaförleri, manikürcüleri, þoförlerini bile dolandýrmýþlar. Portekiz'e kaçtýklarýný tahmin ediyoruz.
ANTÝDEPRESAN VE UYUÞTURUCU DA KULLANIYORLARDI
Evlerine ziyarete de gitmiþtik. Çiftin psikolojik sorunlarý da var. Antidepresan kullandýðýný bizzat bize söyledi. Eþi de kendisi de ilaç kullanýyor. Uyuþturucu madde kullandýðýný da biliyoruz.
100 BÝN TL’YE KAZAK ALIYORDU
Bu dolandýrýcýlýklar sadece lüks yaþam için. Marka maðazalara gidip 50-100 bin TL bir kazaða verip alýyormuþ.
AÝLELERE DE ULAÞILAMIYOR
Artýk ailesine de ulaþýlmýyor. Kaçtýlar büyük ihtimal. Aileleri çok düzgündü, aileler iþin neresinde bilmiyoruz. Bir kaç kiþi dava açtý. Bu durum burada kalmaz, mutlaka bulanacaklar.
ÞOV PROGRAMINA GÝDÝP “DOLANDIRICISIN” DÝYE BAÐIRACAKTIM
Þov programlarý da iptal oldu, yoksa programa gidip "Dolandýrýcýsýn" diye baðýracaktým ama ortadan yok oldular. "
Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/hab...vurgun-/293385

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri