SEVDÝKLERÝNÝZÝ UYARIN | TELEFON HIRSIZLARININ AKILALMAZ YÖNTEMÝ
Video: https://www.youtube.com/watch?v=NnyMYJOP_zg
Videonun altýnda yazýlan bazý yorumlarý, buraya aktarýyorum. Tecrübe ve bilinç sahibi oluruz.
Saygýlar
Hocam bende birsey anlatayým herkesin aklýnda olsun.
Ýstanbul Anadolu yakasýnda oturuyorum birgun iþim düþtü Avrupa yakasýna geçtim. Ýþimin olduðu yerde aracýmý yýkamaya verdim. Meðer bunlar yýkamacý görünümlü hýrsýzlar. 2 saate araç hazýr dediler benimde iþim 3 saat filandý. O sýrada benim arabanýn anahtarýný kopyalamislar. Uzun uzun anlatmiyayim arabamý çaldýlar. Bende emniyet tanýdýk kim varsa aradým. 2 gün sonra araba lüks bir sitenin yanýnda lüks araçlarýn yanýnda park edilmiþ þekilde bulundu. Sonra çalanlar beni aradý ya abi bizim arabamýz çalýndý sen nasýl bu kadar kolay buldun oysaki herhangi bir sosyal medyaya ilan vermedim. Bunlar kim nereden duymuþ dedim kendimce. arayan kiþilerden þüphelendim. Baskomiser arkadaþýma numarasýný verdim ve o arayan numara arabayý yýkamaya verdiðim yerin sahibin çýktý. Bizde baskomiser arkadasimla beraber o yýkamaya gittik orada anahtar kopyalama cihazlarýnýn olduðunu gördük Sonra tabi hepsini tutuklattim ama 5 ay sonra çýkacaklar cezalarýn caydýrýcýligi yok en büyük problem bu
Ben de farklý bir yöntem söyleyeyim, yurt dýþýnda yaþanmýþ bir olay. Birisi sizi telefondan arýyor, telefonu açýyorsunuz ve telefondaki kiþi anneniz. Size telefonunu kaybettiðini/cüzdanýný çaldýrdýðýný gibi yalanlar söyleyip, acil paraya ihtiyacýný da ekleyip bir hesap numarasýna para atmanýzý istiyor. Öz anneninizin sesi, para istiyor. Fakat durum tamamen dümen. Yapay zeka ile hedefin sesini bir þekilde ele geçirdikten sonra sesi kopyalýyorlar ve aslýnda siz annenizle deðil annenizin sesini bilen bir yapay zekayla konuþuyorsunuz.
ben telefoncuyum, bir müþterimin iphone 13 cihazý çalýnmýþtý, icloud'dan yeri tespit ediliyor kimin çaldýðý kiþi olarakta biliniyor, ama çalan kiþi cihazýn þifresini vs bildiði için icloud'dan çýkýþ yapýyor faturasý ile polise baþvuruluyor son görülen adres tespit ediliyor ama yine de polis evine gidip o kiþiden o cihazý alamýyor, nasýl bir dönemde yaþýyoruz anlamadým herþey tespit edilmesine raðmen bu kiþiden bu cihazý nasýl alýnamýyor onu hiç anlamýyorum. yani icloud'da kullanýyorsan gidip cihazý kendin alacaksýn bence kendi gücünle, polis'te birþey yapamýyor.
Abi aynýsý babamýn baþýna geldi. Babam da adaþýnýz bu arada, onun da adý Mesut. Baþka þehirde oturan bir akrabamýzdan babama borç isteme mesajý geldi. Babam þaþýrdý çünkü hiç borç isteyen bir akraba deðildi, varlýklýydý. Biz de dedik ki, önce bir ara konuþ, sesini duy. Hemen para yollama. Babam defalarca aradý, açmadý. Sonradan öðrendik ki o kiþinin telefonu çalýnmýþ. Telefona cevap verse o kiþi olmadýðý anlaþýlacaðý için kimsenin çaðrýsýna cevap vermiyor herkese mesaj atýyor. Üstüne düþünmeden hemen para yollasan, bitti. Dolandýrýldýn.
Birebir aynýsý 1 seneden kýsa süre önce benim hanýmýn baþýna geldi, Fas’a gezmeye gitmiþti. Normalde çokta dikkat eder haritayý kullanýrken kulaklýktan yol tarifi dinliyor vs, ama bir yola geliyor 5 ayrý sapaðýn olduðu ben hangisinden dönecektim diye mecburiyetten çýkarýyor telefonu bir motorda iki kiþi yanaþýp kapýp gidiyor Ýphone 14 Pro yu. Benim haným Fas ta yanýnda kimse yok ben iþteyim bilmediðim bir Fas numarasý arýyor bende ilk baþta meþgule atýyorum hanýmýn kaldýðý hostel deðerlendirme için arýyordur sanarak. Sonra mesaj geliyor bu numaradan… Elim ayaðým boþaldý hemen geri aradým. Haným aðlamaklý bir þekilde anlatýyor durumu ordan karakola gidiyor sonra daha büyük bir karakola geçiyorlar bu süre zarfýnda beni hep milletten minnet rica aldýðý telefonlarla arýyor. Polisler ifadeyi alýp benden de imei numaralarýný alýp olayý kapatýyor direk. Zaten turist olduðunuz zaman bu tarz durumlarý hiç iplemiyorlar. Benim haným ordaki son gecesinde bunu yaþadý dönüþ uçaðýna bineceði ana kadar 30 farklý numaradan konuþmuþ olabiliriz. Ama düþünün ben bu numaralarýn hiçbirini geri arayýp ona ulaþamam öyle bir durum. Dolayýsýyla benimde gözüme ne uyku giriyor ne içtiðim sudan biþey anlýyorum. Ayrýca belirtmek istiyorum bu sürede Ýphone u çalýntý moda getirdim numaramý yazdým haným beni ilk aradýðý anda. Ve Mesut abinin belirttiði o meþhur sms tacizi aynen baþladý. Ülke memleket farketmiyor it kopuk her yerde benzer taktikler kullanýyor. SMS’ler whatsapp mesajlarý sahte siteler havada uçtu hepsine girip Ýngilizce küfürler yazdým. Neyse gelelim konunun devamýna haným dönüyor 1 ay kadar biz haftada bir güncelleyen Ýphoneumu bul konumunu ara ara inceliyoruz çünkü anlýk güncellenmiyor polise aktarýyoruz ama adamlar hiçbirþey yapmýyor. Polisin bize son tavsiyesi “siz kilidi kaldýrýn telefonu sýfýrlayýn yeni bir sim takýlýrsa biz imei numarasýndan çökeriz”. Bende ülkemizde siber suçlarda çalýþan bir polise danýþtým ve bunun standart uygulama olduðunu cihaza yeni hat takýlýnca bu hattýn bir kimliðe baðlý olacaðýný ve bu sayede kullanan þahsý bularak satýn aldýysa bile satan kiþiye dolayýsýyla hýrsýza ulaþabileceklerini söyledi. Bunun üzerine ben zaten telefonu anlýk güncellenmeyen konumla görebildiðim (nadiren) için mecbur hissettim ve telefonu sýfýrladým bir daha haber almadýk poliste artýk cevap vermiyor konsoloslukta doðal olarak bu durumu iplemedi. Dolayýsýyla Ýphone umu bul gibi þeylere çok ta güvenmeyin bir þekilde sinyali engellemenin yolunu buluyorlar. Bizim düðünümüzde takýlan son kuruþlarla bir heves aldýðýmýz telefon gitti çok þükür hanýma birþey olmadý Allah korusun býçak ta çekebilirlerdi fakirlik neler yaptýrýyor her gün yenisini görüyoruz..
Gerçekten çok önemli bir içerik herkesin çok dikkat etmesi lazým. Mesut abime teþekkür ederim bu gibi bir konuyu iþlediði için.
************************************************** *
2 yýl önce kardeþimin baþýna þöyle bir olay geldi. Ýphone xr idi sanýrým. Ýlana koydu , biri alýcý oldu. Ýþlek ve kalabalýk bir yerde buluþtular. Alýcý gelip telefonu inceledi ve satýn alacaðýný söyledi. Daha sonra ürünün parasýný kardeþimin ibanýna gönderdi ve dekont attý. Dekonta bakan kardeþim paranýn adýna geçtiðini görünce bir de uygulama üzerinden kontrol etmek istedi. Bankacýlýk uygulamasýndan geçince paranýn gelmediðini gördü, alýcý kiþi hafta sonu olduðundan dolayý birkaç dakika geç düþebileceðini söyledi. Para hesabýna geçene kadar zaman kazanmak için bilgilerini sýfýrlamasýný vs istedi. Bilgilerini sýfýrlamýþ i cloud tan çýkýþ yapmýþ. simi çýkarýp yedek telefonuna takýp paranýn geldiðini kontrol edecekken alýcý telefonu kardeþimin cebinden alýp kaçmýþ. Bu ders oldu bizim için.
2020 yýlý iPhone 7plus marka telefonumu birebir bu yolla çaldýlar. her yol ve güzergah ayný þekilde izlenmiþti. 10 saniyede telefonumu Bahariye civarýnda çaldýlar. telefonum bel çantamla göðüs hizasýndaydý. 10 saniye cebime koydum ve puf! sonrasýnda o link’e kadar aynýsý gerçekleþti. benim babamýn telefonuna yönlendirmiþtim. oraya link attýlar. polis ve kameralar mý!? süreci, ifadeyi ve ilgiyi anlamýþsýnýzdýr… ne hikmetse bir kameraya bakýlmýyor bile. daha doðrusu prosedür ve evrak yükünden yeter çekiyorsunuz. o gün bugündür yaþadýðým korku yüzünden sonrasýnda dýþarýda telefonumu her çýkarmak lazým geldiðinde bandana gibi bir þeyle mutlaka cihazýmý kamufle ediyorum. insanlar bazan dalga geçebiliyor ama inanýn ki, bu korkuyu ve endiþeyle döktüðünüz teri yaþayan anlar! yaþayan insanlara geçmiþ olsun. bilgilendirmeniz için ayrýca çok teþekkür ederim.
************************************************** *
Ben þöyle birþey yaþadým, geçen yaz bilgisayar topluyordum, ve kargolar elime gelmeden önce pttden mesaj geldi, kargonuzu teslim edemedik tekrar teslim etmemiz için adresinizi güncelleyin diyordu ve link vardý, girdiðimde pttnin aynýsýný yapmýþlar ama tekrar teslim etmek için ufak bir mebla ücret istiyorlar ve ücreti ödemeniz için kart bilginizi girmeniz lazým, ne alaka demiþtim ben çünkü kargolarým ptt ile gelmeyecekti zaten, týpatýp siteleri uygulamalarý kopyalýyorlar artýk, ve birbirleriyle iþ çeviriyorlar, pc topladýgýmý kimse bilmezken dolandýrýcýlarýn nasýl haberi olabiliyor? Ya aldýgým yerden bilgi sýzdýrýyorlar ya da baþka birþey durum bu olduðu sürece, söz konusu teknoloji ve bilgisizlik olduðu sürece çok kiþiyi dolandýrýrlar, yazýk günah
Abi telefon þifresi pekte güvenli deðil iPhone olsun Android olsun fark etmez neden çünkü UFED (Israil menþeili Adli Imaj Alma Cihazý) ya da UFED4PC (Adli imaj alma cihazinin windows yazilimi cihaza gerek yoktur) kullanan biri olarak açmadýgi cihaz yoktur ve isin kotusu bu cihazin yazilimi zor elde edilebilecek birsey degil cok rahat bir sekilde elde edilebiliyir bunu engellemek pekte mumkun degil cunku bir guvenlik açýðý kapaniyo baska bi acik cikiyo. Bu sekilde cihazý sifirlamadan acabiliyolar. Bunu engellemek mumkun olmasada zorlastirmak mumkundur. Örnek pin kullanilacaksa özel pin secilmeli ( 6 karakter ya da 4 karakter secilmemeli çünkü BFU atackta kriter belirtilmemis olur. Cihaz yeniden baslatildiktan sonra sifre girilmesse veriler Aes 256 ile sifrelenir yeniden baþlatilmamissa AFU atack kullanilir) AFU atackta yapacak pek bisey yok o cihazin kendi acigi firmanin bu acigi yamalamasi beklemeli. Herneyse bence pin kullanmakta mantikli degil klavyeli sifre kullanmak daha mantikli.
Ben çünkü UFED kullanmistim egitimini almistim açmadigi telefon yok Iphone Android Windows Phone Symbian fark etmiyor.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri