Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
390,50 10% 6,56 Mn 355,50 / 390,50
6,05 10% 13,27 Mn 5,45 / 6,05
17,60 10% 185,59 Mn 16,11 / 17,60
86,90 10% 807,14 Mn 78,20 / 86,90
12,55 9.99% 1,76 Mr 11,46 / 12,55
19,17 -10% 785,37 Mn 19,17 / 22,00
22,14 -10% 192,04 Mn 22,14 / 25,00
108,90 -10% 1,22 Mr 108,90 / 122,00
324,00 -10% 558,18 Mn 324,00 / 373,50
19,80 -10% 1,76 Mr 19,80 / 23,80
2,91 -9.91% 25,75 Mr 2,91 / 3,25
335,00 0.53% 16,24 Mr 310,00 / 336,50
189,00 5.06% 12,33 Mr 171,20 / 196,30
304,00 -0.57% 9,56 Mr 304,00 / 310,00
29,00 6.62% 8,49 Mr 26,56 / 29,00
20,70 1.67% 1,29 Mr 20,22 / 21,04
71,55 -1.65% 7,57 Mr 71,05 / 73,70
412,75 -1.55% 5,70 Mr 410,75 / 423,50
335,00 0.53% 16,24 Mr 310,00 / 336,50
813,00 4.1% 6,27 Mr 786,50 / 814,50
100,40 -0.59% 385,64 Mn 99,95 / 102,50
113,40 -1.13% 218,40 Mn 113,20 / 115,90
412,75 -1.55% 5,70 Mr 410,75 / 423,50
36,80 3.66% 267,89 Mn 35,70 / 37,16
10,97 -4.11% 338,77 Mn 10,97 / 11,57
85,10 0.65% 519,84 Mn 84,15 / 86,90

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 8/10 ÝlkÝlk ... 678910 SonSon
Arama sonucu : 76 madde; 57 - 64 arasý.

Konu: Saadet Zinciri, Ponzi ve Dolandýrýcýlýk haberleri bilgi paylasim..

1. Yozgat’ta dron fabrikasý kuracaðý vaadiyle piyasayý 2.5 milyar dolandýran ve 6 ay önce temeli atýlarak hafriyat çalýþmasý yapýlan fabrikanýn yerinde yeller esiyor.

Yozgat’ta dron fabrikasý kurma vaadiyle Ýzmir’de kripto para þirketi kurma yalanýyla yüksek kar vadederek 2 bin 500 kiþiyi dolandýran Ocakçý Holding Sahibi Sedat Ocakçý’nýn Yozgat Bozok Organize Sanayi Bölgesi’ne kurmak istediði fabrikanýn temeline tek bir çivi dahi çakýlmamasý dikkat çekti. Geçen yýl Temmuz ayý itibariyle Ocakçý Holding Sahibi Sedat Ocakçý ile uçak ve benzeri hava taþýtlarý imalatý için Bozok OSB yönetimi ile arsa tahsis sözleþmesi imzalanmýþtý.

Temel atma töreninin ardýndan 4 ay gibi bir süre içerisinde firma tarafýndan Yozgat Bozok Organize Sanayi Bölgesinde 17 bin metrekare alana kurulmasý planlanan dron fabrikasýnýn sadece hafriyat çalýþmasýnýn tamamlandýðý ve 10 milyon lira harcandýðý öðrenildi.

Öte yandan, Ocakçý Holding tarafýndan Yozgat’a kurulmasý planlanan dron fabrikasý için reklam filmleri çekilmiþ, halk otobüslerine ve panolara reklam afiþleri bastýrýlmýþtý.

Maðdurlar konuþtu:

https://www.dailymotion.com/video/x8sa8ro

https://www.dailymotion.com/video/x8s54kc

https://www.dailymotion.com/video/x8s376k

https://www.dailymotion.com/video/x8sczwk

https://www.sondakika.com/ekonomi/ha...daha-16861106/

Yine birileri çarpýlmýþ.
    Bu sefer adres Ankara

3. Bu dolandýrýcýlýk davasýndaki dosya sayýsý 300.000 kiþi. Videonun son saniyesinde söylüyor. Böyle bir maðdur sayýsý olabilir mi? Üç yüz bin kiþi..

Ýlgili program: https://www.youtube.com/watch?v=yQOcJ6TOSmQ

Ýlgili yazý: https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarl...gazete-2203791

Bu kadar kiþi etkilendiyse, hangi banka veya bankalar?

4. Ücretsiz maç linkine týkladý, 138 bin lira dolandýrýldý
    https://www.haberturk.com/ucretsiz-m...irildi-3684262

Müþterisi olmadýðý bankadan adýna 350 bin TL kredi çekildi: Maðdur sayýsý 150'yi geçti
    https://www.haberturk.com/musterisi-...-gecti-3688614

Müþterisi olmadýðý bankadan, nasýl kredi çekilir? Halk TV programýnda bahsedilen haberler ile aynýsý mýdýr? Habertürk haberine baktýðýnýz zaman, AKBANK olduðu görülüyor.

5. Denizbank ve Bermuda Þeytan Üçgeni; Borsacý, Bankacý ve Yatýrýmcý Üçlüsü

Geçen hafta Denizli Þubesi, dün de Bornova Þubesinde yapýlan incelemeler sonrasý akýllara “Niye hep Denizbank” sorusunu getirmeye baþladý!!

Kulislere kulak verdiðimizde;

Ýzmirde olan olaylar özelinde;

- Ýzmir’in önemli bir spor klübünün yöneticilerinden G.K, C.K, Ö.A ve G.Þ’nin de ifadelerine baþvurulduðu
    - Fona en büyük para aktaran MK’nýn spor klübü yöneticileri ile banka müdürü HÖ’yü tanýþtýrdýðý ve fonun çok kazandýracaðý vaadi ile banka müdürüne yatýrýmcý toplamasýnda yardýmcý olduðu
    - Banka üst yönetimi ve bölge müdürlüðünce sürecin çok yakýndan, endiþe ile takip edildiði
    - Ýlk aþamada yapýlan tespite göre fonun büyüklüðünün 300 milyon TL civarýnda olduðu,
    - MASAK tarafýndan sürecin içerisinde yer alabileceði þüphesi ile kara para aklamaya yönelik tahkikat yapýldýðý

Borsa ile fon yönetiminin iliþkisi açýsýndan:

- Borsanýn büyük oyuncularýnýn banka þube müdürleri ile portföy oluþturmak üzere ortak çalýþtýðý ve borsada yaptýðý iþlemlerin bir kýsmýný bu fonlar ile finanse ettikleri,
    - Özellikle son dönemde borsada yaþanan durgunluk sebebiyle bu fonlara katýlan insanlarý kendisini mutlu edecek gelire ulaþmamasý veya zarar etmesi sebebiyle þikayetçi olduðu,
    - Kullanýlan fonun, kaynaðýnýn kara paraya dayanmasý veya kar eden fon katýlýmcýlarýnýn komisyon olarak ödedikleri paralarýn kayýtsýz olarak sisteme girmesi sebebiyle MASAK’ýn çok yakýndan ilgisini çektiði,
    - Bazý banka çalýþanlarýnýn bu eðilime yatkýn olmasý sebebiyle hýzlý bir þekilde banka müdürlüðüne kadar terfi ettirildiði

yaygýn olarak konuþulan konulardan.

Diðer taraftan aþaðýdaki yazýda da MKK verileri ile gündeme taþýdýðým; son üç yýl içerisinde, esas portöy büyümesinin sadece 1 milyon TL ve üstünde portföye sahip yatýrýmcýlarca elde ediliði de göz önün alýndýðýnda akýllarda ayný soru canlanýyor;

Borsacý, bankacý ve yatýrýmcýdan oluþan bu bermuda þeytan üçgenin büyüklüðü ne kadar?

Kaynak: https://www.finanshub.com/index.php/...irimci-uclusu/

6. Fatih Terim’den Denizbank’a 1 milyon dolarlýk maddi ve 4 TL’lik manevi tazminat davasý

Türkiye, geçen yýlýn nisan ayýnda Seçil Erzan’la tanýþtý. Yüksek karlý gizli fon vaadiyle, þube müdürü olduðu Denizbank Levent Büyükdere Þubesi’nde, aralarýnda Muslera, Emre Belözoðlu, Arda Turan gibi ünlü futbolcularýn da bulunduðu toplamda 27 kiþiyi dolandýrdýðý iddia edilen Erzan’ýn yargýlandýðý dava sürüyor.

Davadaki tanýklarýn ve müþtekilerin bir kýsmýnýn ifadelerinde “Fatih Terim fonuna para yatýrdýk” iddiasýnda bulunmasý, kýzý Buse Terim’in ceza davasýnýn maðdurlarýndan biri olmasý ve Terim’in, skandalýn ortaya çýkmasýnýn ardýndan A milli takým teknik direktörlüðü döneminden hocasý olduðu Arda Turan ve Emre Belözoðlu ile birlikte Denizbank yetkilileriyle görüþmeye gitmesi ise Terim’i olayýn en önemli isimlerinden biri haline getirdi. Terim de olayýn ortaya çýkmasýndan yaklaþýk 1 yýl sonra Denizbank aleyhine 1 milyon dolar maddi tazminat, 4 TL de manevi tazminat talebiyle dava açtý.

Banka çalýþaný 3 milyon dolarý olduðunu, Denizbank olmadýðýný söyledi

Ýstanbul 6. Tüketici Mahkemesi’nde 8 Mayýs günü açýlan dava dosyasýna göre, Terim, 6 Nisan 2023’te Denizbank Levent Büyükdere Þubesi’nde bireysel danýþman olarak çalýþan Rüya Saðýr’a hesaplarýndaki varlýklarýn ne kadar olduðuna dair bir mesaj attý, Rüya Saðýr ise Terim’e banka nezdinde 219 bin 300 dolar, 47 bin 400 TL ve saklama hesabýnda da 3 milyon dolarý olduðunu SMS ile bildirdi.

Ardýndan 7 Nisan günü Terim, kendi adýnýn kullanýldýðý, gerçekte olmayan bir ‘fon’un varlýðýndan haberdar oldu. Ve bunun üzerine, yürütülen soruþturmalarda da yer alan ifadelerinde belirttiði üzere varlýklarýný baþka bir bankaya taþýmak istedi. Ancak banka 3 milyon dolarýn görünmediðini, bu nedenle bu talimatý yerine getiremeyeceðini söyledi.

En az 1 milyon dolar “adeta buharlaþtý”

Bunun üzerine Terim, kendi hesap hareketlerini incelemeye baþladý. Dosyaya göre, nakit para yatýracaðý zaman þoförü Umut Akgöze vasýtasýyla Denizbank Þubesi’ne para gönderiyordu. Ancak hesap hareketlerini incelediðinde Akgöze tarafýndan Seçil Erzan’a teslim edilen tutarlarýn büyük kýsmýnýn hesaplarýna intikal etmediðini gördü (Dosyaya Seçil Erzan ile Umut Akgöze arasýndaki mesajlaþmalar da sunuldu). Gönderdiði bakiyeler ile kullandýðý yahut çektiði bakiyeleri karþýlaþtýrdýðýnda da en az 1 milyon dolar varlýðýn Denizbank nezdinde “adeta buharlaþtýrýldýðýný” fark etti. Ve bu davayla da en az 1 milyon dolar olmak üzere, yapýlacak bilirkiþi incelemesiyle gerçek zararýn tespit edilerek tazmin edilmesini talep etti. (Oksijen’in notu: Fatih Terim, 12 Haziran 2023’te savcýlýða Seçil Erzan, banka çalýþaný Rüya Saðýr ve diðer yetkililer hakkýnda þikayette bulundu. Bu soruþturma dosyasýnda çok yakýnda iddianamenin hazýrlanmasý bekleniyor.)

Banka prosedürleri Terim için esnetti

Dosyada, Denizbank ile Fatih Terim arasýndaki bankacýlýk iliþkisinin esnetildiði de þu ifadelerle anlatýlýyor: “Örneðin, müvekkilimiz yurtdýþýna gidecekken ihtiyaç duyduðu nakit para, banka personelleri tarafýndan müvekkilimize havalimanýnda teslim edilmiþtir. Müvekkilimizin internet bankacýlýðý kullanmamasý nedeniyle yazýlý ve sözlü talimatlarýna tabi olduðu prosedürler müvekkilimiz için zaman zaman, davalý banka inisiyatifi ile esnekleþtirilmiþtir.”

“Seçil Erzan’ýn davranýþlarýndan banka sorumlu”

Terim’in avukatlarý, dosyada “banka temsilcisine teslim edilen tutarlarýn Denizbank’a teslim edilmiþ sayýldýðýný”, “bu zararýn Denizbank’ýn sistematik þekilde denetim yükümlülüðünü yerine getirmemesinden kaynaklandýðýný”, bu nedenle de “Seçil Erzan’ýn hukuka aykýrý davranýþlarýndan bankanýn sorumlu olduðunu” belirtti.

4 TL manevi tazminat talep edildi

Diðer taraftan Ýstanbul 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Denizbank aleyhine 15 Mayýs’ta açýlan manevi tazminat dosyasýnda ise Denizbank’ýn kendi itibarýný korumak adýna, Terim’in adýný, Terim’i tasvir eden “eski hoca” ve “söz konusu teknik direktör” gibi ifadeleri ve üçüncü þahýslarý kullanarak Terim’in kiþilik haklarýna saldýrýda bulunulduðu belirtildi. Denizbank’ýn Terim’in itibarýna verdiði zarar ise dava dosyasýna göre yalnýzca 4 TL. Yani sembolik bir bedel talep edildi.

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/turkiye/fa...-davasi-212013

Denizbank üst düzey çalýþanlarý anlatýyor: Seçil’in ajandasý çarþafýn arasýndan çýktý!

Dava kapsamýnda Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn hazýrladýðý iddianameye göre Erzan, çevresindeki bazý kiþilere yüksek kâr getirisi olan güvenilir bir fon bulunduðunu, teknik direktör Fatih Terim ve Denizbank CEO’su Hakan Ateþ gibi isimlerin bu fona dahil olduðunu söyleyerek, futbolcular, iþ insanlarý ve çeþitli meslek gruplarýnda yer alan müþtekilerden para topladý. Ýddianamede, gerçekte ise böyle bir fonun hiç olmadýðýnýn tespit edildiði, Erzan’ýn vadettiði ödemeleri yapamamasý ardýndan bu ‘sistemin’ çöktüðü ve þikayetler üzerine yasal sürecin baþladýðý aktarýlýyor. 8 Mart tarihli bir önceki duruþmada þikayetçiler Arda Turan, Emre Belözoðlu ve Fernando Muslera mahkemede ilk kez ifade vermiþ, mahkeme heyeti Seçil Erzan’ýn tutukluluk halinin devamýna; banka üst düzey çalýþanlarý olan Sermin Tekin, Tanju Kaya, Cenk Ýzgi ve Oðuz Atilla’nýn dinlenmesine karar verilmiþti.

7 Nisan saat 14:00'te yaþananlar

Seçil Erzan davasýnýn 4. duruþmasýnda Denizbank yetkililerinden ilk ifadesine baþvurulan Avrupa Bölge Müdürü Sermin Tekin oldu. Tekin mahkeme salonuna Denizbank Levent Þube’nin bir maketi ile geldi. Ýfadesinde, Seçil Erzan’ýn birinci derece sicil amiri olduðunu ifade eden Tekin, olayýn ortaya çýktýðý 7 Nisan tarihinde yaþananlarý mahkemede þöyle anlattý: “7 Nisan günü saat 14.00 bir telefon aldým. Ýnci Çeviker'in Seçil Erzan'a ulaþmak istediðini, ulaþamayýnca þikayet etmek istediklerini söylediler. Ardýndan olayýn içinde futbolcularýn olduðu, onlarýn da ulaþamadýðý yönünde bir telefon aldým. Ýnsan kaynaklarýndan sorumlu genel müdür yardýmcýmýz Tanju Kaya'yý aradým. Hemen Büyükdere þubeye gittim. Alt katta Volkan Vahçekapýlý ile karþýlaþtým. Volkan bey bana ‘Seçil Hanýmla ilgili bir þikayetimiz yok, biz elimizdeki kaðýtlarý teyit ettirmek için geldik’ dedi.”

Terim: Seçil kýzým gibidir

Burhan bey ile kýzý Evrim hanýmý gördüm kapýnýn önünde. Evrim haným sürekli aðlýyor, Burhan bey de onu sakinleþtirmeye çalýþýyordu. Evrim haným çok uzun zamandýr Seçil Erzan’a para verdiðini ama bunlarý almadýðýný söylüyordu. Daha sonra Evrim haným Seçil’in intihar etmiþ olabileceðini söyledi. 8 Nisan Cumartesi sabahý 10’da genel müdürlüðe gittik. Tanju Kaya, Ramazan Iþýk, Cenk Ýzgi vardý. Fatih Terim de yanýnda Arda Turan ve Emre Belözoðlu ile birlikte gelmiþti. Özellikle Arda paralar verdiðini, ama büyük kýsmýný alamadýðýný söyledi. Arda ile Emre, Seçil’i Terim’e sormuþlar, Terim de ‘kýzým gibidir’ dediðini orada öðrendim.”

‘Seçil intihar etmek istediðini söyledi’

Sermin Tekin ardýndan Seçil Erzan ile iletiþime geçtiðini söyledi mahkemede, “Seçil’le konuþtum, bana bir konum attý. Çorlu olduðunu öyle öðrendim. Seçil kapýnýn dýþýna çýktý. Bayýlmak üzereydi. Beni eve Seçil davet etti. Annesi, bakýcýsý, bir de isimleri Nilgün ve benim gibi Sermin olan kiþiler vardý. Beni çok güzel aðýrladýlar. Ardýndan Seçil tehdit edildiðini, futbolcular tarafýndan rahatsýz edildiðini, paralar aldýðýný ve intihar etmek istediðini söyledi. Parayý nereye verdiðinin bir kýsmýný anlattý. Yýllar önce bir hisse senedinden açýðý olduðunu söyledi. Israrla benden paralar almaya çalýþtýlar, tehdit ettiler, dedi. Sürekli intihar etmek istediðini söyledi. Bir gece evine gelip senetler aldýklarýný söyledi. Ayrýlmak üzere kalkacaðýmda ‘bankaya gelip her þeyi anlatacaðým’ dedi. Israr etti yanýmda olun diye. Hatta Tanju bey de (Denizbank Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Kaya) olsun diye ýsrar etti. Birlikte Tanju beyi aradýk. Ben Seçil’in geleceðinden emin deðildim. Sonra ben Tanju Beyi tekrar aradým. Seçil’in korku dolu olduðunu, birileri tarafýndan rahatsýz edildiðini, kuzenleri ile arasýnda sorunlar olduðunu anlattým.”

"Ajanda, çarþafýn arasýndan çýktý"

Sermin Tekin 9 Nisan Pazar günü yaþananlarý ise þöyle aktardý: “Seçil, 9 Nisan günü saat 10’da bankamýza geldi Hüseyin Eligül (Çorlu’da Zabýta olarak çalýþýyor) ile birlikte. O zamana kadar bize iletilen bilgiler hep dýþarýda elden para verme þeklinde olunca Seçil’e sadece ne anlatmak istediðini sorduk. Cenk Ýzgi (Denizbank Teftiþ Kurulu Bölüm Müdürü) ve Ali Murat Dizdar (Denizbank Hukuk Baþmüþaviri) vardý içeride. Tanju bey ve ben; Seçil istediði için katýlmýþtýk. Göktürk'te kayýtlarým var, onlarý alýrsam daha iyi olur dedi Seçil. Göktürk’te evine gitmek istedi ama yalnýz da gitmek istemedi. Dolayýsýyla ben de onunla gittim.” BDDK raporuna konu olan ve alacak – verecek listesi olduðu iddia edilen ajandanýn hikayesini ise Sermin Tekin þöyle anlattý: “Nilgün haným bir ajanda buldu. Çarþafýn arasýndaydý dedi Nilgün Haným. Ardýndan 9 Nisan günü Seçil ifadesini imzalamýþ oldu. Ertesi gün listeleri götürüp ben biraz bunlarýn üzerinde çalýþayým dedi. Ruhen de kötü durumdaydý, kendini netleyemedi. 10 Nisan Pazartesi günü Seçil’in söyledikleri bilgisayar ortamýna geçirilmeye baþlandý. Gece hiç uyuyamadýðýný ifade etti. Seçil istediði için orada yanýnda oturuyordum. Sonra dedi ki keþke bir telefonum olsa, netleyebilirim. Sabit telefondan aradý ama oradan ulaþamadý. Böyle olunca bir telefon verildi Seçil’e de. Seçil zaten telefonsuz geldiðini söyledi. Kýr at diye bir þey söyleyemeyiz. Zaten bilirkiþi raporu geldi bununla ilgili. 9’unda ifadesini imzaladý, 10’unda telefon teslim ettik. Bu konuyla ilgili soruþturma da devam ediyor zaten.”

Merak edilen sorular ve cevaplarý

Seçil Erzan davasýnda, Denizbank’ýn sorumluluklarý, denetleme, iç iþleyiþi ve para alýp verilirken uyulacak kurallar gibi konular da gündem oldu. Sermin Tekin bu konulardaki sorulara da cevap verdi:

- Þube müdürlerimizin görev süreleri sektörde 5-10 yýl çalýþýr daha da çalýþamaz diye bir uygulama söz konusu deðil. 15 yýl da çalýþtýrabiliriz. Sadece þuna dikkat ediyoruz. Ayný þubede müdürle operasyon birimini 5 yýldan uzun birlikte çalýþtýrmýyoruz.
    - Þube müdürlerinin fon bilgisi verme, fona aktarma yetkisi yok. Özel bankacýlýk, þubeler dýþýnda varlýklarý 5 milyon üzerinde olmak üzere kurulmuþ bir þube. Þube müdürlerimizin uygulamada özel müþterilere özel para verme, ya da parasýný teslim alma yetkisi yok.
    - Dýþarýdan biri bankada para saydýramaz.
    - Para hele de dövizse ve nakit olarak alýnacaksa zaten o paranýn önceden haber verilip hazýrlanmasý gerekir. 500 bin dolarýn üstündekiler çekilirken, bildirim isteniyor.
    - Bankamýzýn sisteminde kayýtlý olanlar iþlem anýnda otomatik üretilir, orada durur. Bankada bilgisayarda sahte bir belge, üretilemez. Bizim bankada belge oluþmasý için iþlemin gerçekleþmesi lazým. Bankadaki bilgisayarda Word'den çýktý alsanýz sisteme girmez.
    - Bankamýzda 100'e yakýn fon var, bir tanesi de özel fon. Bankalar fon kuramaz, portföy yönetim þirketleri kurar. Deniz Portföy Yönetim Þirketi var bizim bankada da. Portföy yönetim þirketinin fon kurmasý en az 2 ay alýr. Müþteri de bu özel fonu mobil bankacýlýktan görür. Bir de özel bankacýlýk çalýþanýmýz görür. Bu fona baþkasý giremez zaten. Fon sahibinin onayýný almamýz lazým.
    - Hakan Ateþ ile Mehmet Aydoðdu adýna bir fon yok. Fon da sadece Ýnci Çeviker ile görüþmemde duydum.
    Fonda herhangi bir kar garantisi verilemez. Kazanacaðýnýz gibi anapara kaybýna da sebep olabilir.

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/turkiye/de...n-cikti-212227

7. Denizbank yöneticileri Seçil Erzan'ýn sorgu sürecine açýklýk getirdi

Yüksek kâr vaadiyle ünlü futbolcular dahil 29 kiþiyi dolandýrdýðý iddiasýyla Denizbank eski Þube Müdürü Seçil Erzan ve 7 sanýðýn yargýlandýðý davada, Denizbank yöneticilerinden Tanju Kaya mahkemede tanýk olarak dinlendi. Denizbank'ta yönetim kurulu üyesi ve icrada görevli olan Tanju Kaya, 2019'da Fatih Terim'i ziyaret ettiðinde Seçil Erzan'la tanýþtýðýný bugün ise ikinci kez gördüðünü ifade etti ve 7 Nisan 2023 tarihinde olaydan haberdar olduðunu söyledi ve ardýndan yaþananlarý anlattý:

“Fatih Hoca olduðu için fona girdik”

- Bölge müdürümüz Sermin Tekin 7 Nisan günü beni arayýp bir usulsüzlük olduðu hakkýnda bilgi verdi. Ertesi gün Fatih Terim, Emre Belözoðlu ve Arda Turan ile görüþmede de vardým.
    - Fatih Terim þu an hesaplarýna bakmadýðýný, durumu bilmediðini söyledi. Arda ile Emre, Fatih Hoca olduðu için fona girdiklerini söyledi.
    - Seçil idari izne çýktýðý için iletiþim kuramýyorduk. Arda Turan, Cenk Ýzgi'ye (Denizbank Teftiþ Kurulu Bölüm Müdürü) Seçil'e ulaþacaðýmýz numarayý verdi. Sermin Haným (Tekin) kalktý, yanýna gitti Çorlu'ya. Ertesi gün de Seçil'in gelip ifade vereceðini söyledi.
    - Biz zaten þubeye gelen birkaç ihbardan sonra savcýlýða yurtdýþý çýkýþ yasaðý için baþvurmuþtuk. 9 Nisan günü de Seçil gelip bize bütün süreci anlatmaya baþladý.

“Terim’den 300 bin dolar aldýðýný söyledi”

- Seçil Erzan; zararýný kapatmak için bu iþe baþladýðýný, Fatih Terim'den 300 bin dolar civarý bir para aldýðýný söyledi. Bütün gün psikolojisi de kötü olduðundan aldýðý ve verdiði paralarýn bazýlarýný doðru hatýrlýyor, bazýlarýný hatýrlamýyor, bazýlarýný da sonradan deðiþtiriyordu.
    - Pazartesi günü sorgu bitmiþti. Ayakta duramýyor, rengi sapsarýydý. 'Vitamin ister misin' dedik ve doktor serum takviyesi yaptý. Akþam 19.00 gibi de eve gitti.
    - Bizim yaptýðýmýz soruþturma sýrasýnda yanýnda avukat yoktu. Savcýlýk soruþturmasý aþamasýnda da herhangi bir avukat yönlendirmedik Seçil Erzan için.

“Þube müdürünün para tahsil etme yetkisi yok”

Dava sürecinde, Erzan’ýn görev süresi, yetkileri tartýþma konusu olmuþtu. Kaya bu konular hakkýnda da duruþmada bilgi verdi: “Denizbank yönetmeliðinde sadece þube müdürü ile operasyon müdürü ayný anda 5 yýldan uzun süre çalýþamaz diye bir kural var. Þube müdürü idari amirdir, ayný zamanda þubenin hedefleri, bilançosundan da sorumludur. Þube müdürünün kesinlikle para tahsil etme yetkisi yok, operasyon yapma yetkisi yok, paraya dokunamaz.”

“Banka dýþý iþlem olmaz”
    Kaya’nýn açýklamalarýndan sonra soru cevap bölümüne geçildi. Ýlk soruyu ise mahkemenin heyet baþkaný sordu ve ilk sorusu da dava sürecinde tartýþmalara konu olan banka dýþýnda para tahsilatý ile ilgili oldu.

Hakim: Özel müþteriler için giþe dýþý uygulama yapma yetkileri var mý?
    Kaya: Ses kaydý alarak iþlemini yaptýrabilir, talimat verebilir. Ama onun dýþýnda her iþlemi bankada imzasý ile yapar müþteri. 80 bin TL üzeri iþlemlerde zaten imza aranýr. 5 milyon TL üzeri varlýðý olanlar ise özel bankacýlýktan faydalanabilir. Þube müdürünün genel müdürlük nezdinde fon kurma yetkisi yoktur. Genel müdürlüðün de yoktur. Fonu portföy yönetim þirketleri kurar.

“Olaðanüstü þeyler incelenir”

Hakim: Þube müdürünün ya da çalýþan birinin, bir müþteri hesabýna günde 100 kez girmesi dikkat çekmez mi?
    Kaya: Rutin teftiþte dikkat çekebilir. Rutin teftiþ yýlda ortalama bir kez yapýlýr diyebiliriz. Olaðanüstü þeyler incelenir. Örneðin günde çok fazla büyük nakit döviz iþlemi oluyorsa bakýlýr. 50 bin dolar üzeri iþlem sayýsý þube baþýna 3 adettir. Bu nedenle çok oluyorsa bakýlýr.
    Hakim: Ýlk izleniminiz neydi?
    Kaya: Ýnci Çeviker ile Bülent Çeviker þubeye gelip dolandýrýldýklarýný söylüyorlar. Paralarýný bankadan çekip þube dýþýnda parayý teslim ettiklerini söylüyorlar. Sonra baþka þikayetler de oluyor. Mehmet Aydoðdu (Denizbank Yönetim Kurulu Baþkan Vekili) ve Hakan Ateþ'in de (Denizbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür) 7 Nisan'da haberi oldu olaydan. Hakan Ateþ ile Mehmet Aydoðdu'nun yönettiði bir fon yok.
    Hakim: Fon getirisinde faiz getirisi gibi bir meblað belirtilerek getiri garantisi verilebilir mi?
    Kaya: Verilemez, para da kaybedilebilir bunlarda. Bankada fon da alacaksanýz sigorta da yaptýracaksanýz Denizbank'ta hesap açmanýz gerekir. Mobilden her iþlem yapýlabilir. Sadece büyük meblaðlý iþlemler ve imza gerektiren iþlemlerde bankaya gitmeniz gerekir.

Avukatlar soru sordu

Mahkeme baþkanýnýn sorularýndan sonra Kaya’ya, avukatlar da sorular sordu…

Av. Okan Demirkan: Þube müdürü paraya dokunamaz dediniz. Bu diðer þube çalýþanlarý tarafýndan bilinen bir þey mi?
    Kaya: Paraya dokunmaktan kastýmýz para tahsil edemez, yatýramaz. Yoksa akþam þube kasasýnda para sayýmý yapabilir.
    Av. Demirkan: Fatih Terim'i tanýmayan, görmeyenler, hatta tanýklar bile burada bize 'Hakan Ateþ ve Mehmet Aydoðdu' fonu dediler, suç duyurularýnda da bu isimler geçiyor, ayrý savcýlara ayrý dönemlerde verilen ifadelerde. Siz, sanki hepsi sadece ve sadece Fatih Terim fonu dedi gibi anlattýnýz. Size gelenler Hakan Ateþ ve Mehmet Aydoðdu ismini kullandý mý?
    Kaya: Bana böyle bir bilgi gelmedi.
    Savcýlýða bilgi verdiniz mi?
    Av. Kaan Karcýlýoðlu: Savcýlýktan yakalama ve yurtdýþý çýkýþ yasaðý konulmasýný talep ettikten sonra, teftiþ yaparken yani Seçil Erzan'ýn yanýna giderken, onu dinlerken bunu yine de savcýlýk makamlarýna bildirmeniz gerekmez mi?
    Kaya: 7 Nisan'da baþsavcý arandý, bilgi verildi. BDDK'ya bilgi verildi. Bu, bizim onu sorgulamamýza engel deðil. 10 Nisan günü de yakalandý zaten.
    Av. Karcýlýoðlu: Savcýlýða bilgi verdiniz mi siz ertesi gün Seçil Erzan'a ulaþtýðýnýz hakkýnda?
    Kaya: Hayýr, sadece iç denetim hakkýnda bilgi verdik. Hiçbir müþteri suç duyurusunda bulunmadý. Hatta biz söyledik neden suç duyurusunda bulunmuyorsunuz diye. Biz suç duyurusunda bulunduk. Þubede beþ tane 50 bin dolar üzeri iþlem var. Ben zaten ortalama 3 olduðunu söylüyorum. Bunlar normal þeyler.

Susma hakkýný kullandý

Duruþmada, Kaya’ya olayýn ortaya çýkmasýndan sonra Seçil Erzan’ýn Çorlu’daki evine banka tarafýndan 3 güvenlik görevlisinin gönderilmesi konusu da gündeme getirildi ve güvenlik görevlilerin Erzan’ýn mý isteði ile mi yoksa kendilerinin kararýyla mý gönderildiði soruldu. Kaya bu soruda cevap vermeme hakkýný kullandý.

Av. Metin Arslan, 27 Mart tarihli güvenlik kamerasý görüntülerini göstererek: Sizin þube müdürü olduðunuz dönemde odanýza para dolu valizle giren oldu mu?
    Kaya: Oldu.
    Av. Arslan: O valizi sizin odanýzda býraktýðý oldu mu?
    Kaya: Hayýr.

Basýnda çýkan uydurma

Av. Murat Öksüz: Florya'dan Büyükdere'ye atama bir terfi midir?
    Kaya: Hayýr, hatta kar açýsýndan Florya daha büyüktür. Ýkisi de ayný segmentte þubedir.
    Av. Öksüz: Yýlýn banka çalýþaný diye bir þeyden bahsediliyor.
    Kaya: Bu basýnda çýkan bir uydurma. Böyle bir uygulamamýz yok.
    Av. Öksüz: Seçil Haným'a bir telefon ve hat veriyorsunuz. Ýddia bu þekilde. Doðru mudur?
    Kaya: Doðrudur. Telefonlarýmý açamýyorum, tehdit ediliyorum, dedi. Ben de Sermin Haným'a Seçil'e telefon temin edilmesini söyledim.

Hakan Ateþ görüþtü mü?

Av. Öksüz: Hakan Ateþ 8-10 Nisan tarihleri arasýnda geldi mi, Seçil Haným'la görüþtü mü?
    Kaya: Pazar günü geldi, 3-5 dakika kaldý. Hatta Seçil'e de "Anlat her þeyi, burasý banka, maðduriyetler giderilir" dedi.
    Av. Öksüz: Bu kadar büyük bir olayda üç beþ dakika uðramasý normal mi?
    Kaya: Hayýr, normalde bu sorguya hiç gelmemesi gerekirdi. Ama çok bilinen ve kendisinin de bizzat tanýdýðý futbolcular olunca onlara verdiði deðerden dolayý geldi.
    Av. Hediye Ergin: Seçil Erzan'ýn SGK iþten çýkýþ iþlemleri nasýl yapýldý, kendi mi istifa etti? Hangi gerekçeye dayanarak iþ iliþkisi sona erdirildi?
    Kaya: Ýþ akdi tazminatsýz feshedildi.

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/turkiye/de...getirdi-212929

Seçil Erzan davasýnda avukatlar Denizbank yöneticisine sordu: Fatih Terim hakkýnda neden inceleme yapmadýnýz?

Yüksek kar vaadiyle 29 kiþinin dolandýrýldýðý iddiasýyla Seçil Erzan ve 7 þüphelinin yargýlandýðý davada Denizbank'ta yönetim kurulu üyesi Tanju Kaya’dan sonra mahkemede Denizbank Teftiþ Kurulu Bölüm Müdürü Cenk Ýzgi tanýk olarak dinlendi.

Ýzgi, bankadaki görevini açýklayarak ifadesine baþladý: "Teftiþ kurulu baþkanlýðýndaki inceleme soruþturma grubunun yöneticisiyim. Bizim grubumuza müþteriler, resmi makamlar, banka içi, BDDK gibi yerlerden bir ihbar gelebilir.” 7 Nisan 2023 tarihinde ise yaþananlarý ise þöyle özetledi: “Ekibimizden Giray Bey, Levent þubesinde Emre Belözoðlu, Volkan Bahçekapýlý ve yanlarýndaki bir kiþiden ihbar geldiðini söyledi. Seçil'e de ulaþamýyorlarmýþ, iki gündür izin kullanýyor çünkü. Asiye Öztürk ve Rüya Saðýr oradaydý. 3 Mayýs tarihli bir belge dikkatimi çekti. Emre Belözoðlu "Biz þikayet için gelmedik, sadece anlamaya çalýþýyoruz, bu tutarlar bizim hesapta var mý" dedi. Biz inceleyeceðiz dedik, Emre Bey ayrýldý. Ýnci Çeviker ve Emre Belözoðlu ile ilgili þikayeti aktardýk Hakan Ateþ'e. Çünkü çok ciddi rakamlardý ama paralar hesapta yoktu. Ýnci Çeviker, Seçil Haným'ýn yurtdýþýna kaçabileceði konusunda uyardý Sermin Haným'ý. Bu nedenle savcýlýða da baþvurduk.”

“Hoca’ya güvenip bu iþe girdik”

“Arda Turan ve Emre Belözoðlu geldiklerinde, hocaya güvenerek bu iþe girdiklerini söyledi. Parayý elden teslim ettiklerini, hatta Astoria önünde verdiklerini söylediler. Biz Seçil'e ulaþamýyorduk. Toplantýda Arda Turan, Seçil ile iletiþimde olduðunu, hatta elinde Seçil'in gönderdiði bir liste olduðunu söyledi. Arda Turan bana WhatsApp üzerinden bu listeyi gönderdi. Bu arada Arda Turan, "Ýnsanlarý savcýlýða yönlendiriyormuþsunuz. Biz bundan memnun deðiliz" dedi. Sonra Sermin Haným, Arda Turan'ýn kendisine verdiði numarayý aradý. Orada Seçil, Sermin Haným'ý Çorlu'ya çaðýrdý.”

“Terim’den 700 bin dolar”

“Seçil, Fatih Terim'den bir 300 bir de 400 olmak üzere 700 bin dolar olduðunu söyledi. Semih Kaya, Fýrat Özdemir, Ayhan Akman'a fazla verdiðini söyledi. Ama baktýk olmuyordu hesap. Evde bir ajandasý olduðunu söyledi. Sermin Haným'la onu aldýlar. Günün sonunda bizim elimizde bir tablo oluþmaya baþladý ama doðruluðu yanlýþlýðý hiçbir þey teyit edilmiþ deðil. Seçil Haným'ýn ifadeleriyle oluþturuldu.”

Ýfadenin ardýndan soru cevap bölümüne geçildi.

Savcý: Siz Seçil Haným'a sordunuz mu siz bu kiþilere ne vaat ettiniz de bizim kapýmýza geldiler?
    Ýzgi: Bazýlarýna gizli fon demiþ, bazýlarýna Fatih hocanýn fonu demiþ, fon ve sistem isimleri kullanýlmýþ. Bizim bankacýlýk sisteminde muhasebesi gerçekleþmiþ bir kuruþ dahi yok. Bu iddialarýn ucundan tutacaðýmýz hiçbir iþlem yoktu. Bizim bankacýlýk sisteminde muhasebesi gerçekleþmiþ bir kuruþ dahi yok. Bu iddialarýn ucundan tutacaðýmýz hiçbir iþlem yoktu.
    Savcý: Sizi suçlamýyorum Cenk Bey, Benim için en önemli tanýklardan birisiniz çünkü teftiþ kurulundasýnýz. Kaldýraçlý iþlemler, türev iþlemlerde böyle bir getiri olabilir mi?
    Ýzgi: Fonun þu kadar getirisi denmez satýlýrken. Fonda yüksek getiri de elde edilebilir, paranýz toz da olabilir.

“Erzan 11 Nisan’da iþten çýkarýldý”

Avukat Metin Arslan: Tanýk Hakan Kýran, bir gün önce Mehmet Aydoðdu'yu aradýðýný, bunun inandýrýcý gelmediðini söyleyip uyarmýþ. Bundan haberdar mýsýnýz? Hiç Mehmet Bey'le görüþtünüz mü?
    Ýzgi: Ýlk haberdar oluþum 7 Nisan. Mehmet Bey böyle bir ihbardan bahsetmedi.
    Av. Arslan: Seçil Erzan'la iliþki ne zaman kesildi?
    Ýzgi: Yanlýþ hatýrlamýyorsam 11 Nisan'da yapýldý fesih iþlemi.
    Hakim: Fatih Terim ile ilgili inceleme yaptýnýz mý?
    Ýzgi: Ben yapmadým. Biz gelen ihbarlarda inceleme yapýyoruz.

“Yöneticiler neden sorguda yer aldý?”

Av. Nevzat Kaan Karcýlýoðlu: Ýç denetim organýnýn bankanýn içindeki diðer organlarýna karþý tarafsýz ve baðýmsýzlýðý da var mý?
    Ýzgi: Þüphesiz.
    Av. Karcýlýoðlu: Teftiþ kurulu kime baðlýydý?
    Ýzgi: Ramazan Iþýk. 4 farklý ekipten sorumlu. Ama bütün süreci ben yürüttüm.
    Av. Karcýlýoðlu: Teftiþ süreçlerine icrai görev yapanlar daha önce hiç dahil olmuþ muydu?
    Ýzgi: Hayýr. Zaten burada da icrai görev yapanlar buna dahil olmaz.
    Av. Karcýlýoðlu: Sermin Haným ile Tanju Bey burada gelip uzun uzun bu sürece nasýl dahil olduklarýný anlattý. Bu, teftiþ sürecine dahil olmak deðil midir?
    Ýzgi: Deðildir. Seçil Haným yöneticisi Sermin Haným olursa görüþeceðini söyledi, sonra evine davet etti, sonra da Sermin Haným ve Tanju Bey olursa anlatacaðýný söyledi. Orada onlar müdahale etmiyorlar ki...
    Av. Karcýlýoðlu: Teftiþ faaliyetinin yürütüleceðine kim karar verir? Ýcrai faaliyette bulunanlarýn teftiþ faaliyetinde bulunamayacaðýný söylediniz aslýnda siz de. Doðrusu, Seçil Haným bundan sonrasýný biz yürüteceðiz, demek deðil midir?
    Ýzgi: Tanju Bey ve Sermin Haným'ýn orada benim yaptýðým inceleme iþine herhangi bir müdahaleleri olmadý.

“Bir tuhaflýk yok muydu?”

Av. Karcýlýoðlu: Suç duyurusu genellikle teftiþten sonra mý yapýlýr önce mi?
    Ýzgi: Deðiþir.
    Av. Karcýlýoðlu: Denizbank 7 Nisan'da suç duyurusunda bulunmuþ. Olay büyümüþ, siz el atmýþsýnýz ve izinli olsa bile þube müdürü yok, ulaþýlamýyor. 8 Nisan'da Arda Turan'dan numarayý alýyorsunuz ve ne güzel Seçil'e ulaþtýk, diyorsunuz. Seçil Haným da ben Sermin Haným gelirse konuþurum, diyor. Bunlar olurken kimse burada bir tuhaflýk var demedi mi, kimse adli makamlara haber verilmesi gerektiðini düþünmedi mi?
    Ýzgi: Hayýr.

Rapora “Ortalama zeka” ifadesi neden yazýldý?

Av. Okan Demirkan: 9-10 Nisan tarihli bilgi notunu siz mi kaleme aldýnýz?
    Ýzgi: Evet.
    Av. Demirkan: Raporun 2. sayfasýnda, herkesin banka dýþýnda para teslim ettikleri yazýyor.
    Ýzgi: Evet, bir tane bile bankada teslim ettiðine dair görüntü yok. Görüntülerde para çeken var ama teslim eden yok.
    Müþteki Evrim Pýnar: Parayý Florya þubede teslim ettim.
    Av. Okan Demirkan: Sizin yazdýðýnýz raporda toplantý odasýndan yaklaþýk 30 dakika sonra çýktýðý yazýyor. Tanju Bey de en fazla 10 dakika kalmýþtýr, dedi.
    Ýzgi: Ben orada kata giriþ çýkýþ saatlerine bakarak yarým saat dedim.
    Av. Demirkan: Göker Harmanlý kimdir?
    Ýzgi: Benim müfettiþim.
    Av. Demirkan: Herhangi bir psikoloji eðitimi var mý?
    Ýzgi: Bildiðim kadarýyla yok.
    Av. Demirkan: O zaman nasýl oluyor da "ortalama zeka"ya dair bir deðerlendirme yapýyor.
    Ýzgi: Benden geçiyor bu rapor sonuçta, ben yazmýþým gibi de düþünebiliriz. Buradaki insanlarýn hepsi ünlü futbolcu, iþ insanlarý, finansal okuryazarlýklarý var. Þube müdürü sürekli bugün git yarýn gel diyorsa sürekli sorgulamalarý lazým.
    Av. Demirkan: LinkedIn hesabýnýzda fraud detection diye bir yetenek var yani suistimal tespitine iliþkin bir yeteneðiniz var. Dolandýrýcýlýk vakalarý kendiliðinden bildirilmedikçe tespit edemiyorsanýz nasýl böyle bir yeteneðiniz var, böyle bir yeteneðiniz varsa nasýl olay ortaya çýkmadan tespit edemediniz?
    Ýzgi: Daha ne kadar anlatabilirim, burada Denizbank sistemlerinde görünen tek bir iþlem dahi yok.

Neden Denizbank?

Arda Turan vekili Av. Tufan Karataþ: Basýna yansýyan, bankalarda gerçekleþen dolandýrýcýlýk zimmet olaylarýnýn yüzde 90'ý Denizbank'la ilgili. Sizce bu normal mi?
    Ýzgi: Her yerde olay oluyor. Zimmet, dolandýrýcýlýk son derece normaldir. Ýnsanýn olduðu yerde böyle þeyler olur. Tabii Seçil Haným'ýn durumu biraz farklý ama Seçil Haným'ýn olayý olduðunda bir kamu bankasýnda da 600 milyon dolarlýk olay oldu, basýna yansýdý baþta ama sonra buharlaþtý. Böyle olaylar normaldir, her yerde oluyor, siz sadece Denizbank'ý görüyorsunuz.

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/turkiye/se...madiniz-212943

8. Arkadaþ, bu nasýl bir bankadýr. Þube Müdürleri baþta olmak üzere, vurgun haberleri bitmiyor. Durmadan yeni bir haber çýkýyor. Güvenilmez bir banka.. Aþaðýda iha haberini paylaþýyorum.

Ýzmir’de, Denizbank Bornova Þube Müdürü H.Ö. hakkýnda yüksek kar vaadiyle farklý kiþilerden 300 milyon lira para topladýðý suçlamasýyla gözaltý kararý verilmesinin ardýndan, banka çalýþanlarýndan bazý isimler de gözaltýna alýndý. Öte yandan, intihar giriþiminde bulunan ve hastaneye yatýrýlan H.Ö.’nün psikiyatri servisine sevk edildiði, yemek yemeyi reddettiði öðrenildi.

Futbol dünyasýnýn ünlü isimlerini yüksek kar vaadiyle dolandýrdýðý suçlamasýyla tutuklanan Seçil Erzan vakasýnýn bir benzeri, Ýzmir’de yaþandý. Denizbank Bornova Þube Müdürü ve ayný zamanda da Karþýyaka Spor Kulübü Basketbol Altyapý Þube Baþkaný H.Ö., iddiaya göre 2’si kulüp yöneticisi toplam 5 kiþiden yüksek kar vaadiyle para topladý.

Yemek yemeyi reddetmiþ

Yapýlan incelemelerde H.Ö.’nün, 300 milyon liraya yakýn para topladýðý, toplanan paranýn Karþýyaka’da bir döviz bürosunun sahibi olan S.Ç.’nin hesabýnda toplandýðý, maðdurlardan sadece birinin 100 milyon liraya yakýn para verdiði öne sürüldü. Döviz bürosu sahibi S.Ç. gözaltýna alýnýrken, banka müdürü H.Ö. ise geçtiðimiz gün akþam saatlerinde ilaç içerek intihara teþebbüs etti ve Ýzmir Þehir Hastanesine kaldýrýldý. Psikiyatri servisine sevk edilen H.Ö.’nün yemek yemeyi reddettiði öðrenildi.

Öte yandan H.Ö.’nün doktorlarý, þahsýn ifade veremeyecek durumda olduðunu polis ekiplerine bildirirken, yapýlacak deðerlendirmelerin sonucunda karar verilecek.

Banka ve döviz bürosunda arama: 2 þube çalýþaný da gözaltýnda

Öte yandan, Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü koordinesindeki Siber Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü ekipleri, banka þubesine gelmiþ ve yapýlan aramalar sonucu dijital materyallere el konulmuþtu. Yine Karþýyaka’daki döviz bürosu, döviz bürosu üzerindeki iþ yeri, döviz bürosu sahibi S.Ç. ve Þube Müdürü H.Ö.’nün ikametlerinde de eþ zamanlý olarak aramalarýn yapýldýðý öðrenildi.

Bankanýn þube çalýþanlarýndan E.Y. ve A.A. isimli þüphelilerin de ifadelerinin alýnmasý için gözaltýna alýndýðý belirtildi.
    Kaynak: ÝHA

Sayfa 8/10 ÝlkÝlk ... 678910 SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •