Fatih Terim’den Denizbank’a 1 milyon dolarlýk maddi ve 4 TL’lik manevi tazminat davasý

Türkiye, geçen yýlýn nisan ayýnda Seçil Erzan’la tanýþtý. Yüksek karlý gizli fon vaadiyle, þube müdürü olduðu Denizbank Levent Büyükdere Þubesi’nde, aralarýnda Muslera, Emre Belözoðlu, Arda Turan gibi ünlü futbolcularýn da bulunduðu toplamda 27 kiþiyi dolandýrdýðý iddia edilen Erzan’ýn yargýlandýðý dava sürüyor.

Davadaki tanýklarýn ve müþtekilerin bir kýsmýnýn ifadelerinde “Fatih Terim fonuna para yatýrdýk” iddiasýnda bulunmasý, kýzý Buse Terim’in ceza davasýnýn maðdurlarýndan biri olmasý ve Terim’in, skandalýn ortaya çýkmasýnýn ardýndan A milli takým teknik direktörlüðü döneminden hocasý olduðu Arda Turan ve Emre Belözoðlu ile birlikte Denizbank yetkilileriyle görüþmeye gitmesi ise Terim’i olayýn en önemli isimlerinden biri haline getirdi. Terim de olayýn ortaya çýkmasýndan yaklaþýk 1 yýl sonra Denizbank aleyhine 1 milyon dolar maddi tazminat, 4 TL de manevi tazminat talebiyle dava açtý.

Banka çalýþaný 3 milyon dolarý olduðunu, Denizbank olmadýðýný söyledi

Ýstanbul 6. Tüketici Mahkemesi’nde 8 Mayýs günü açýlan dava dosyasýna göre, Terim, 6 Nisan 2023’te Denizbank Levent Büyükdere Þubesi’nde bireysel danýþman olarak çalýþan Rüya Saðýr’a hesaplarýndaki varlýklarýn ne kadar olduðuna dair bir mesaj attý, Rüya Saðýr ise Terim’e banka nezdinde 219 bin 300 dolar, 47 bin 400 TL ve saklama hesabýnda da 3 milyon dolarý olduðunu SMS ile bildirdi.

Ardýndan 7 Nisan günü Terim, kendi adýnýn kullanýldýðý, gerçekte olmayan bir ‘fon’un varlýðýndan haberdar oldu. Ve bunun üzerine, yürütülen soruþturmalarda da yer alan ifadelerinde belirttiði üzere varlýklarýný baþka bir bankaya taþýmak istedi. Ancak banka 3 milyon dolarýn görünmediðini, bu nedenle bu talimatý yerine getiremeyeceðini söyledi.

En az 1 milyon dolar “adeta buharlaþtý”

Bunun üzerine Terim, kendi hesap hareketlerini incelemeye baþladý. Dosyaya göre, nakit para yatýracaðý zaman þoförü Umut Akgöze vasýtasýyla Denizbank Þubesi’ne para gönderiyordu. Ancak hesap hareketlerini incelediðinde Akgöze tarafýndan Seçil Erzan’a teslim edilen tutarlarýn büyük kýsmýnýn hesaplarýna intikal etmediðini gördü (Dosyaya Seçil Erzan ile Umut Akgöze arasýndaki mesajlaþmalar da sunuldu). Gönderdiði bakiyeler ile kullandýðý yahut çektiði bakiyeleri karþýlaþtýrdýðýnda da en az 1 milyon dolar varlýðýn Denizbank nezdinde “adeta buharlaþtýrýldýðýný” fark etti. Ve bu davayla da en az 1 milyon dolar olmak üzere, yapýlacak bilirkiþi incelemesiyle gerçek zararýn tespit edilerek tazmin edilmesini talep etti. (Oksijen’in notu: Fatih Terim, 12 Haziran 2023’te savcýlýða Seçil Erzan, banka çalýþaný Rüya Saðýr ve diðer yetkililer hakkýnda þikayette bulundu. Bu soruþturma dosyasýnda çok yakýnda iddianamenin hazýrlanmasý bekleniyor.)

Banka prosedürleri Terim için esnetti

Dosyada, Denizbank ile Fatih Terim arasýndaki bankacýlýk iliþkisinin esnetildiði de þu ifadelerle anlatýlýyor: “Örneðin, müvekkilimiz yurtdýþýna gidecekken ihtiyaç duyduðu nakit para, banka personelleri tarafýndan müvekkilimize havalimanýnda teslim edilmiþtir. Müvekkilimizin internet bankacýlýðý kullanmamasý nedeniyle yazýlý ve sözlü talimatlarýna tabi olduðu prosedürler müvekkilimiz için zaman zaman, davalý banka inisiyatifi ile esnekleþtirilmiþtir.”

“Seçil Erzan’ýn davranýþlarýndan banka sorumlu”

Terim’in avukatlarý, dosyada “banka temsilcisine teslim edilen tutarlarýn Denizbank’a teslim edilmiþ sayýldýðýný”, “bu zararýn Denizbank’ýn sistematik þekilde denetim yükümlülüðünü yerine getirmemesinden kaynaklandýðýný”, bu nedenle de “Seçil Erzan’ýn hukuka aykýrý davranýþlarýndan bankanýn sorumlu olduðunu” belirtti.

4 TL manevi tazminat talep edildi

Diðer taraftan Ýstanbul 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Denizbank aleyhine 15 Mayýs’ta açýlan manevi tazminat dosyasýnda ise Denizbank’ýn kendi itibarýný korumak adýna, Terim’in adýný, Terim’i tasvir eden “eski hoca” ve “söz konusu teknik direktör” gibi ifadeleri ve üçüncü þahýslarý kullanarak Terim’in kiþilik haklarýna saldýrýda bulunulduðu belirtildi. Denizbank’ýn Terim’in itibarýna verdiði zarar ise dava dosyasýna göre yalnýzca 4 TL. Yani sembolik bir bedel talep edildi.

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/turkiye/fa...-davasi-212013

Denizbank üst düzey çalýþanlarý anlatýyor: Seçil’in ajandasý çarþafýn arasýndan çýktý!

Dava kapsamýnda Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn hazýrladýðý iddianameye göre Erzan, çevresindeki bazý kiþilere yüksek kâr getirisi olan güvenilir bir fon bulunduðunu, teknik direktör Fatih Terim ve Denizbank CEO’su Hakan Ateþ gibi isimlerin bu fona dahil olduðunu söyleyerek, futbolcular, iþ insanlarý ve çeþitli meslek gruplarýnda yer alan müþtekilerden para topladý. Ýddianamede, gerçekte ise böyle bir fonun hiç olmadýðýnýn tespit edildiði, Erzan’ýn vadettiði ödemeleri yapamamasý ardýndan bu ‘sistemin’ çöktüðü ve þikayetler üzerine yasal sürecin baþladýðý aktarýlýyor. 8 Mart tarihli bir önceki duruþmada þikayetçiler Arda Turan, Emre Belözoðlu ve Fernando Muslera mahkemede ilk kez ifade vermiþ, mahkeme heyeti Seçil Erzan’ýn tutukluluk halinin devamýna; banka üst düzey çalýþanlarý olan Sermin Tekin, Tanju Kaya, Cenk Ýzgi ve Oðuz Atilla’nýn dinlenmesine karar verilmiþti.

7 Nisan saat 14:00'te yaþananlar

Seçil Erzan davasýnýn 4. duruþmasýnda Denizbank yetkililerinden ilk ifadesine baþvurulan Avrupa Bölge Müdürü Sermin Tekin oldu. Tekin mahkeme salonuna Denizbank Levent Þube’nin bir maketi ile geldi. Ýfadesinde, Seçil Erzan’ýn birinci derece sicil amiri olduðunu ifade eden Tekin, olayýn ortaya çýktýðý 7 Nisan tarihinde yaþananlarý mahkemede þöyle anlattý: “7 Nisan günü saat 14.00 bir telefon aldým. Ýnci Çeviker'in Seçil Erzan'a ulaþmak istediðini, ulaþamayýnca þikayet etmek istediklerini söylediler. Ardýndan olayýn içinde futbolcularýn olduðu, onlarýn da ulaþamadýðý yönünde bir telefon aldým. Ýnsan kaynaklarýndan sorumlu genel müdür yardýmcýmýz Tanju Kaya'yý aradým. Hemen Büyükdere þubeye gittim. Alt katta Volkan Vahçekapýlý ile karþýlaþtým. Volkan bey bana ‘Seçil Hanýmla ilgili bir þikayetimiz yok, biz elimizdeki kaðýtlarý teyit ettirmek için geldik’ dedi.”

Terim: Seçil kýzým gibidir

Burhan bey ile kýzý Evrim hanýmý gördüm kapýnýn önünde. Evrim haným sürekli aðlýyor, Burhan bey de onu sakinleþtirmeye çalýþýyordu. Evrim haným çok uzun zamandýr Seçil Erzan’a para verdiðini ama bunlarý almadýðýný söylüyordu. Daha sonra Evrim haným Seçil’in intihar etmiþ olabileceðini söyledi. 8 Nisan Cumartesi sabahý 10’da genel müdürlüðe gittik. Tanju Kaya, Ramazan Iþýk, Cenk Ýzgi vardý. Fatih Terim de yanýnda Arda Turan ve Emre Belözoðlu ile birlikte gelmiþti. Özellikle Arda paralar verdiðini, ama büyük kýsmýný alamadýðýný söyledi. Arda ile Emre, Seçil’i Terim’e sormuþlar, Terim de ‘kýzým gibidir’ dediðini orada öðrendim.”

‘Seçil intihar etmek istediðini söyledi’

Sermin Tekin ardýndan Seçil Erzan ile iletiþime geçtiðini söyledi mahkemede, “Seçil’le konuþtum, bana bir konum attý. Çorlu olduðunu öyle öðrendim. Seçil kapýnýn dýþýna çýktý. Bayýlmak üzereydi. Beni eve Seçil davet etti. Annesi, bakýcýsý, bir de isimleri Nilgün ve benim gibi Sermin olan kiþiler vardý. Beni çok güzel aðýrladýlar. Ardýndan Seçil tehdit edildiðini, futbolcular tarafýndan rahatsýz edildiðini, paralar aldýðýný ve intihar etmek istediðini söyledi. Parayý nereye verdiðinin bir kýsmýný anlattý. Yýllar önce bir hisse senedinden açýðý olduðunu söyledi. Israrla benden paralar almaya çalýþtýlar, tehdit ettiler, dedi. Sürekli intihar etmek istediðini söyledi. Bir gece evine gelip senetler aldýklarýný söyledi. Ayrýlmak üzere kalkacaðýmda ‘bankaya gelip her þeyi anlatacaðým’ dedi. Israr etti yanýmda olun diye. Hatta Tanju bey de (Denizbank Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Kaya) olsun diye ýsrar etti. Birlikte Tanju beyi aradýk. Ben Seçil’in geleceðinden emin deðildim. Sonra ben Tanju Beyi tekrar aradým. Seçil’in korku dolu olduðunu, birileri tarafýndan rahatsýz edildiðini, kuzenleri ile arasýnda sorunlar olduðunu anlattým.”

"Ajanda, çarþafýn arasýndan çýktý"

Sermin Tekin 9 Nisan Pazar günü yaþananlarý ise þöyle aktardý: “Seçil, 9 Nisan günü saat 10’da bankamýza geldi Hüseyin Eligül (Çorlu’da Zabýta olarak çalýþýyor) ile birlikte. O zamana kadar bize iletilen bilgiler hep dýþarýda elden para verme þeklinde olunca Seçil’e sadece ne anlatmak istediðini sorduk. Cenk Ýzgi (Denizbank Teftiþ Kurulu Bölüm Müdürü) ve Ali Murat Dizdar (Denizbank Hukuk Baþmüþaviri) vardý içeride. Tanju bey ve ben; Seçil istediði için katýlmýþtýk. Göktürk'te kayýtlarým var, onlarý alýrsam daha iyi olur dedi Seçil. Göktürk’te evine gitmek istedi ama yalnýz da gitmek istemedi. Dolayýsýyla ben de onunla gittim.” BDDK raporuna konu olan ve alacak – verecek listesi olduðu iddia edilen ajandanýn hikayesini ise Sermin Tekin þöyle anlattý: “Nilgün haným bir ajanda buldu. Çarþafýn arasýndaydý dedi Nilgün Haným. Ardýndan 9 Nisan günü Seçil ifadesini imzalamýþ oldu. Ertesi gün listeleri götürüp ben biraz bunlarýn üzerinde çalýþayým dedi. Ruhen de kötü durumdaydý, kendini netleyemedi. 10 Nisan Pazartesi günü Seçil’in söyledikleri bilgisayar ortamýna geçirilmeye baþlandý. Gece hiç uyuyamadýðýný ifade etti. Seçil istediði için orada yanýnda oturuyordum. Sonra dedi ki keþke bir telefonum olsa, netleyebilirim. Sabit telefondan aradý ama oradan ulaþamadý. Böyle olunca bir telefon verildi Seçil’e de. Seçil zaten telefonsuz geldiðini söyledi. Kýr at diye bir þey söyleyemeyiz. Zaten bilirkiþi raporu geldi bununla ilgili. 9’unda ifadesini imzaladý, 10’unda telefon teslim ettik. Bu konuyla ilgili soruþturma da devam ediyor zaten.”

Merak edilen sorular ve cevaplarý

Seçil Erzan davasýnda, Denizbank’ýn sorumluluklarý, denetleme, iç iþleyiþi ve para alýp verilirken uyulacak kurallar gibi konular da gündem oldu. Sermin Tekin bu konulardaki sorulara da cevap verdi:

- Þube müdürlerimizin görev süreleri sektörde 5-10 yýl çalýþýr daha da çalýþamaz diye bir uygulama söz konusu deðil. 15 yýl da çalýþtýrabiliriz. Sadece þuna dikkat ediyoruz. Ayný þubede müdürle operasyon birimini 5 yýldan uzun birlikte çalýþtýrmýyoruz.
- Þube müdürlerinin fon bilgisi verme, fona aktarma yetkisi yok. Özel bankacýlýk, þubeler dýþýnda varlýklarý 5 milyon üzerinde olmak üzere kurulmuþ bir þube. Þube müdürlerimizin uygulamada özel müþterilere özel para verme, ya da parasýný teslim alma yetkisi yok.
- Dýþarýdan biri bankada para saydýramaz.
- Para hele de dövizse ve nakit olarak alýnacaksa zaten o paranýn önceden haber verilip hazýrlanmasý gerekir. 500 bin dolarýn üstündekiler çekilirken, bildirim isteniyor.
- Bankamýzýn sisteminde kayýtlý olanlar iþlem anýnda otomatik üretilir, orada durur. Bankada bilgisayarda sahte bir belge, üretilemez. Bizim bankada belge oluþmasý için iþlemin gerçekleþmesi lazým. Bankadaki bilgisayarda Word'den çýktý alsanýz sisteme girmez.
- Bankamýzda 100'e yakýn fon var, bir tanesi de özel fon. Bankalar fon kuramaz, portföy yönetim þirketleri kurar. Deniz Portföy Yönetim Þirketi var bizim bankada da. Portföy yönetim þirketinin fon kurmasý en az 2 ay alýr. Müþteri de bu özel fonu mobil bankacýlýktan görür. Bir de özel bankacýlýk çalýþanýmýz görür. Bu fona baþkasý giremez zaten. Fon sahibinin onayýný almamýz lazým.
- Hakan Ateþ ile Mehmet Aydoðdu adýna bir fon yok. Fon da sadece Ýnci Çeviker ile görüþmemde duydum.
Fonda herhangi bir kar garantisi verilemez. Kazanacaðýnýz gibi anapara kaybýna da sebep olabilir.

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/turkiye/de...n-cikti-212227