Originally Posted by
selym
CADJPY - D1
Parite önemli bir seviyenin üstünde.
AB=CD olacaðýný varsayarak, alým iþlemine girdim. Hedef AB=CD hedefi olan 105,60 Seviyeleri. Ben yine de onun öncesinde önemli bir Direnç Seviyesi olan 104,80 'lere koydum TP.
Hayýrlýsý olsun, zaman herþeyi gösterecek.

An itibariyle:
CADJPY, EURUSD, XAUUSD paritelerinde pozitifte bekliyorum.
GBPUSD paritesinde ise negatifte.
Dün baktýðýmda +292 PÝP olduðunu gördüm, 300 olmasýný bekledim kapamak için. Olmadý, ve þu anda 140 'larda 
Bundan bir önce de týp týp aynýsý olmuþtu ve akabinde STOP oldum.
Bu tekrar eden döngü o kadar çok tekrar ediyor ki, ben içten içe bunun her zaman olacaðýný varsaymaya baþlýyorum. Ve gelecekteki iþlemlerde "Nasýlsa hedef gitmeyecek, dönerek beni STOP edecek" mantýðýyla iþlemleri daha en baþýndan azýcýk karla kapatacaðým (olmaya baþladý bile).
Ýþte buna bilim literatüründe Öðrenilmiþ Çaresizlik (Learned Helplessness) deniyor. Yapay zekanýn tanýmýyla kýsaca Öðrenilmiþ Çaresizliði özetlemeye çalýþacaðým. Ve internette konu ile alakalý açýklayýcý olduðunu düþündüðüm ilginç 2 tane video paylaþýcam:
"Öðrenilmiþ Çaresizlik" psikolojide ve davranýþsal terapide kullanýlan bir kavramdýr. Bu kavram, bir kiþinin yaþadýðý olumsuz deneyimlerin ve baþarýsýzlýklarýn ardýndan, olaylarý kontrol edemeyeceðine veya deðiþtiremeyeceðine dair inançlar geliþtirmesi durumunu ifade eder. Öðrenilmiþ çaresizlik, kiþinin çevresel koþullarýn dýþýnda kendi davranýþlarýndan kaynaklanan sonuçlarý kontrol edemeyeceðine dair bir inanca sahip olmasýný içerir.
Öðrenilmiþ çaresizlik, psikolog Martin Seligman tarafýndan köpekler üzerinde yapýlan deneylerle keþfedilmiþtir. Deneyde, köpekler elektrik þoklarýyla karþýlaþmaktadýr. Ýlk baþta, köpekler elektrik þoklarýnýn geldiði yerden kaçmaya çalýþýr ve baþarýlý olurlar. Ancak, bir süre sonra köpeklerin karþýlaþtýklarý þoklar kaçmalarýna veya kaçýnmalarýna baðlý olarak kontrollü bir þekilde uygulanýr. Daha sonra, köpekler bu þoklarýn kaçmak veya kaçýnmak gibi davranýþlarýnýn sonucunda bile devam ettiðini deneyimlerler. Bu noktada, köpekler öðrenilmiþ çaresizlik gösterirler ve artýk kaçmak veya kaçýnmak için çaba harcamazlar, çünkü kendilerini kontrol edemeyeceklerine inanýrlar.
Bu deneyin insanlara uygulanmasýyla da benzer sonuçlar elde edilmiþtir. Bir kiþi, tekrarlayan baþarýsýzlýk deneyimleri sonrasýnda, olumsuz olaylarý kontrol edemeyeceði ve deðiþtiremeyeceði inancýna kapýlabilir. Bu inanç, kiþinin umutsuzluða, motivasyon kaybýna ve pasiflik haline yol açabilir. Kiþi, gelecekteki deneyimlerini etkileme yeteneðine sahip olduðuna dair bir güvensizlik geliþtirir ve zorluklar karþýsýnda çabalamak yerine pes etmeye daha yatkýn hale gelir.
Öðrenilmiþ çaresizlik, insanlarýn yaþadýðý zorluklar karþýsýnda nasýl tepki verdiklerini ve nasýl davrandýklarýný etkileyebilir. Bu inanç, kiþinin motivasyonunu, özsaygýsýný ve genel yaþam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
* Öðrenilmiþ Çaresizlik, belli bir durumda sürekli olarak olumsuz tepki alma deneyimi sonucunda ortaya çýkan baþarýsýzlýðý kökten kabullenme durumudur.
* Öðrenilmiþ Çaresizlik, kiþinin geçmiþ deneyimlerinin ardýndan, özellikle olumsuz sonuçlardan kaçýnmak söz konusu olduðunda, etkili bir þekilde hareket edemeyeceðine inandýðý bir ruh halidir.
* Öðrenilmiþ Çaresizlik, kiþinin yapacaðý eylemlerin sonucu deðiþtiremeyeceðine olan inancýnýn süreklilik göstermesi durumudur.
* Öðrenilmiþ Çaresizlik, kiþinin devamlýlýk gösteren stresli durumlara maruz kalmasý sonucunda meydana gelir.
* Öðrenilmiþ Çaresizlikte pasiflik söz konusudur.
* Ayrýca öðrenilmiþ çaresizlik içerisinde olan birinde, pekiþtireç ve cezadan kaçmaya isteksizlik vardýr.
* Öðrenilmiþ Çaresizlik kavramý, Martin E. P. Seligman tarafýndan 1960'lý yýllarda öðrenme ve korku arasýndaki iliþkiyi incelerken ortaya konmuþtur. Seligman ve meslektaþlarý, köpeklerle yaptýklarý deneylerde, hoþ olmayan bir durumdan kaçma seçeneði verilmeyen köpeklerin, çaresizliðe þartlandýklarýný ve kaçma seçeneði verildiðinde de bu fýrsatlarý kullanmadýklarýný gördüler. Benzer sonuçlar insan deneklerle de elde edilmiþtir.
Kavanozdaki Pireler Deneyi:
* Deneyin kurulumu: Deney için, pireler bir kapaklý cam kavanoza veya bir kap içerisine yerleþtirilir. Kavanoz, pirelerin sýçrayarak kapaðý açmasýný engelleyecek kadar küçüktür.
* Ýlk davranýþýn gözlemlenmesi: Baþlangýçta, pireler kavanoza yerleþtirildiðinde kaçmak için sürekli olarak sýçrarlar ve kapaða çarparlar. Pirelerin doðal olarak sýçrama yetenekleri vardýr ve genellikle sýkýþtýklarýnda bu davranýþý sergilerler.
* Pirelerin koþullanmasý: Pireler kapaða sürekli çarpýp durduklarýnda, tekrar tekrar engelle karþýlaþtýklarýný ve kaçma giriþimlerinin baþarýlý olmadýðýný hýzla öðrenirler. Bu tekrarlar, pirelerin sýçrama davranýþýný deðiþtirerek kapakla çarpýþmayý önleyen bir tepki geliþtirmelerine yol açar.
* Kapaðýn kaldýrýlmasý: Pireler sýçrama yüksekliklerini kapakla çarpýþmayý önlemek için uyarlamaya baþladýktan sonra, kapaðý kaldýrýlýr.
* Kapaðýn kaldýrýlmasýndan sonra pirelerin sýçrama davranýþý: Þaþýrtýcý bir þekilde, kapaðýn kaldýrýlmasýna raðmen, pireler yalnýzca daha önceki kapak yüksekliðine kadar sýçramaya devam ederler. Pireler, artýk engel olmasýna raðmen, sýçramalarýnýn kapaktan daha yükseðe çýkamayacaklarý þeklinde bir koþullaþmaya uðramýþlardýr.
* Bu deney, öðrenilmiþ davranýþýn ve koþullanmanýn nasýl bir organizmanýn davranýþýný etkileyebileceðini göstermek için kullanýlan bir metaforik bir örnektir. Pirelerin daha önceki deneyimlerinden kaynaklanan koþullandýrmalarýnýn, çevredeki deðiþikliklere raðmen mevcut davranýþlarýný etkilediðini gösterir.
* Önemli bir nokta, "kavanozdaki pireler" deneyinin bilimsel bir baðlamda gerçekleþtirilmemiþ olabileceðidir, ancak çevrenin deðiþmesine raðmen öðrenilmiþ davranýþýn bir organizmanýn hareketlerini nasýl etkileyebileceðini gösteren bir metafor olarak kullanýlýr.
Son düzenleme : selym; 27-05-2023 saat: 11:54.
DEMO Ýþlemlerdir - Kale Almayýnýz
Yer Ýmleri