%50.1 i ele geçirdikten sonra halka açýk olan kýsmýn geri kalanýný emecek, sonra da borsa kotundan çýkacak. Bir kaç sene sonra da aldýðý fiyatýn 10 katýndan bu geri aldýklarýný halka arz edecek. Benim stratejim böyle olurdu.
%50.1 i ele geçirdikten sonra halka açýk olan kýsmýn geri kalanýný emecek, sonra da borsa kotundan çýkacak. Bir kaç sene sonra da aldýðý fiyatýn 10 katýndan bu geri aldýklarýný halka arz edecek. Benim stratejim böyle olurdu.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Türkiye Ýþ Bankasý A.Þ. Mensuplarý Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardýmlaþma Sandýðý Vakfý (Munzam Sandýk Vakfý) yararlananlarýna zorunlu sosyal güvenlik yardýmlarýna ek sosyal güvenlik ve yardýmlaþma haklarý saðlamak üzere Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulmuþ bulunan munzam bir sosyal güvenlik vakfýdýr.
Yani Munzam Sandik bir VAKIFTIR
https://www.tibasvakfi.org.tr/TR/Sayfalar/default.aspx
1965 yýlýnda yürürlüðe giren 506 sayýlý Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20.maddesi kapsamýnda faaliyet göstermektedir
Vakýf faaliyetleri Türk Medeni Kanunu hükümleri uyarýnca yürütülmektedir.
Munzam Sandýk Vakfý, Vakýf olmasý nedeniyle Vakýflar Genel Müdürlüðü'nün
ve sosyal güvenlik kuruluþu olmasý nedeniyle ise aktüeryal açýdan Hazine Müsteþarlýðý'nýn denetimine tabi bulunmaktadýr.
daha da yazarim da yeterli bence![]()
![]()
bu da yerli mali poncik severleri bekleyen son (er ya da gec)
https://www.sozcu.com.tr/2023/finans...ibeti-7557254/
KAYNAK: 15.01.2023 - 00:07
Son Güncelleme : 15.01.2023 - 00:50
https://www.ntv.com.tr/ntvpara/son-d...okyMrlzPxAz_-w
Son dakika haberi! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) liralaþma stratejisi kapsamýnda zorunlu karþýlýk oranlarýnda deðiþikliðe gitti.
Resmi Gazete'de yayýmlanan düzenlemeye göre, 3 aydan uzun vadeli Türk lirasý mevduat için zorunlu karþýlýk oranlarý yüzde sýfýr olarak belirlendi.
Ayrýca, yurt dýþýndan doðrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancý para yükümlülüklerdeki artýþ için 2023 yýl sonuna kadar zorunlu karþýlýk oranlarýnýn yüzde sýfýr olarak uygulanmasýna karar verildi.
Bahse konu deðiþiklikler, tesisi 3 Þubat 2023 tarihinde baþlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak.
ZORUNLU KARÞILIK ORANI NEDÝR?
Zorunlu karþýlýk oraný mevduat kabul eden bankalarýn bu mevduatlara karþýlýk olarak TCMB'de bulundurmak zorunda olduklarý mevduatlarýn oranýdýr ve bu oran TCMB tarafýndan kararlaþtýrýlýr. Zorunlu karþýlýklar para politikasýný uygulama aracý olarak kullanýlabilir.
Eðer bankalar atýl rezervlere sahip deðilse, zorunlu karþýlýk oraný artýrýldýðýnda bankalar verdikleri kredileri geri çaðýrýrlar ve bu durum para arzýnýn azalmasýna neden olur
Zorunlu karþýlýk oraný düþürüldüðünde ise zorunlu karþýlýklarýn bir kýsmý kullanýlabilir rezerv þekline dönüþür, bu da bankalarýn kredi tabanýný artýrýr. Bankalarýn kredi tabanýn geniþlemesi de para arzýnýn artmasýna neden olur. Zorunlu karþýlýk oranýnýn arttýrýlmasý daralmacý para politikasýna, oranýn azaltýlmasý ise geniþlemeci para politikasýna iþaret eder.
YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.YTD
Aynen öyle. Ýþbankasý munzam sandýk, iktisadi mal varlýðý bulunan kar amaçlý bir vakýf olup TC Medeni kanuna tabidir. Kar amaçlý olmayan klasik Vakýflardan farklý statüdedir ve elindeki finansal/iktisadi varlýðý azaltabildiði gibi artýrabilir de. Mesela 2005 yýlýnda sandýk elindeki hisselerden sermayenin %1.88 ine karþý gelen lotlarý 203 milyon dolara yabancýlara satma cihetine gitti ki bu iþlem zamanýnda bankanýn piyasa deðeri bugünkü kurdan 210 milyar TL ye tekabül ediyordu. Munzam sandýk hukuki þekil itibariyle bu konuda serbest olup SGK nýn sandýðýn mal varlýðýna veya kurumsal kimliðine el koymasý söz konusu olamaz.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Yer Ýmleri