Türk uzay aracýnýn dizaynýnda sona gelindi, imalata geçilecek
Türkiye Uzay Ajansý (TUA) Baþkaný Serdar Hüseyin Yýldýrým, Cumhuriyet'in 100'üncü yýlýnda uzaya Türk astronot göndermek hedefiyle baþlatýlan proje kapsamýnda belirlenen adaylarýn yoðun çalýþma içinde olduklarýný, Ay'a gidecek araçta ise kritik dizayn aþamasýnýn bitme noktasýna geldiðini bildirdi.
Yýldýrým, AA muhabirine, Türkiye'nin "Milli Uzay Programý" kapsamýnda gerçekleþtirdiði çalýþmalara iliþkin bilgi verdi.
Programýn tüm hedeflerde ilerlediðini belirten Yýldýrým, þu an gündemlerinde olan en önemli konulardan birinin uzaya gönderilecek ilk Türk uzay yolcusu olduðunu söyledi.
Yýldýrým, Türk uzay yolcusunun uzayda iki hafta kalarak, 13 deney gerçekleþtireceðini ifade ederek, biri asil, diðeri yedek iki adayýn eðitimlerinin yoðun þekilde devam ettiðini dile getirdi.
Eðitimlerin çok kapsamlý olduðuna dikkati çeken Yýldýrým, þöyle konuþtu:
"Adaylar, birkaç farklý konuda eðitim alýyorlar. Uzaya gidecekleri kapsülde, prosedürlerle ilgili eðitim almalarý gerekiyor. Bunun yanýnda uzaya gidildikten sonra kullanýlacak altyapýlar ve oradaki yeme, içme, uyuma ve benzeri süreçlerle ilgili eðitimler devam ediyor. Ayrýca, fýrlatma sýrasýnda yaþanabilecek olaylarla ilgili de bir eðitim var. Yani adaylarýmýz çok yoðun bir çalýþma içindeler. Her þey çok yolunda gidiyor. Bu memnuniyet verici. Biz de konuyla ilgili geliþmeleri yakýndan takip ediyoruz. Beklendiði gibi Cumhuriyet'imizin 100'üncü yýlýnda, son çeyrekte bu fýrlatmayý yapacaðýz ve ilk defa bir Türk vatandaþý uzaya çýkmýþ olacak."
- Ay'a gidecek uzay aracýnýn dizayn çalýþmalarý tamamlandý
Ay'a gönderilecek yerli uzay aracýna iliþkin ilerlemenin de devam ettiðini vurgulayan Yýldýrým, bu konudaki yürütücünün TÜBÝTAK Uzay Teknolojileri Araþtýrma Enstitüsü (TÜBÝTAK UZAY) olduðunu anýmsattý.
Yýldýrým, Ay'a gidecek aracýn TÜBÝTAK UZAY tarafýndan hazýrlandýðýný belirterek, "Aracýn dizayn çalýþmalarý tamamlandý, kritik dizayn dediðimiz safhadayýz, bu da bitmek üzere. Artýk imalata geçilecek. Burada da her þey yolunda. Ýlk hedefimiz Ay'a ulaþmak. Ýlk seferden sonra yani 2029-2030'da yumuþak iniþ planlýyoruz. Yumuþak iniþ yapýldýðý zaman da hedef, oraya (Ay'a) bir gezen araç indirip bilimsel veri toplamak, bunlarý ülkemize ulaþtýrarak bilim camiamýzýn kullanýmýna sunmak." dedi.
TUA'nýn NASA tarafýndan düzenlenen "Space Apps Challenge-Uluslararasý Uzay Uygulamalarý Yarýþmasý"nýn bu seneki paydaþlarýndan biri olduðuna dikkati çeken Yýldýrým, bu geliþmeye iliþkin de þu deðerlendirmeyi yaptý:
"Bu yarýþma NASA'nýn organize ettiði, aslýnda gençlerin de çok ilgisini çeken önemli bir yarýþma. Biz burada jüri üyesi olarak bulunuyoruz, destek veriyoruz. TUA'nýn buraya davet edilmiþ olmasý, Ajansýmýzýn bugüne kadar yaptýðý çalýþmalarla, ortaya koyduðu Milli Uzay Programý ile dünyada, uluslararasý sahada ve uzay camiasýnda iyi bir yer edindiðini, ciddi bir itibarý olduðunu gösteriyor. TUA, kýsa sayýlabilecek bir sürede çok mesafe aldý. Ortaya koyduðu Milli Uzay Programý da dünyada gerçekten ilgi topladý. Bugüne kadar gelinen seviyeden memnunum, tabii ki daha alacak çok yolumuz var. Bu konuda devletimizin desteði de aþikar, inþallah daha da ileriye gideceðiz."
Yýldýrým, TUA'nýn desteðiyle Uzay Keþif Topluluðu Derneðinin (UKET) bu yýl ikincisini düzenlediði, ODTÜ yerleþkesinde gerçekleþtirilen ve 23 Temmuz Pazar günü sona erecek Anadolu Gezegen Gezgini Yarýþmasý'nýn (Anatolian Rover Challenge) önemine de deðindi.
Bu tür yarýþmalarýn Türkiye'nin geliþmesine katkýda bulunduðuna iþaret eden Yýldýrým, "Bu yarýþmalarla hem gençlerimizi teþvik ediyor hem de uluslararasý sahada farkýndalýk oluþturuyoruz." diye konuþtu.
- Türk Devletleri Teþkilatý öðrencileri Bursa'daki uzay tesislerinde aðýrlanacak
Türk Devletleri Teþkilatýnýn üye ve gözlemci ülkeleriyle çalýþmalar yaptýklarýna da dikkati çeken Yýldýrým, bu kapsamda iki ortak proje yürüttüklerini bildirdi. Yýldýrým, bu projelerden ilkinin ortak bir küp uydu yapmak olduðunu ifade etti.
Ýkinci projenin ise aðustos sonunda gerçekleþeceði bilgisini veren Yýldýrým, "Bizim organizasyonumuzla önümüzdeki ayýn sonunda bütün bu ülkelerden 10'ar öðrencimiz, baþlarýnda hocalarýyla beraber Türkiye'ye gelecek ve Bursa'daki uzay tesislerinde aðýrlanacak. Hem eðitim alýp hem de birbirleriyle kaynaþacaklar. Böyle güzel bir uzay farkýndalýðý programýný da hayata geçirmiþ bulunuyoruz." dedi.
Uzay konusunda dünyada yapýlan en kapsamlý ve büyük toplantý olan Uluslararasý Uzay ve Havacýlýk Kongresi'nin (IAC-International Astronautical Congress) bu yýl Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de gerçekleþeceðini belirten Yýldýrým, "Biz de güçlü bir katýlým gösteriyoruz. Bakü'de olunca bizim için ayrý bir önem taþýyor. Güçlü bir ekiple bir temsil yapacaðýz. Bu büyük toplantýnýn Türkiye'de yapýlmasýný da istiyoruz, buna adayýz." deðerlendirmesinde bulundu.
Yýldýrým, G20 çalýþmalarý bünyesinde 4 yýl önce "uzay inisiyatifi" baþlatýldýðýný anýmsatarak, þunlarý söyledi:
"Uzaysýz hiçbir þey olmayacaðýný herkes görüyor. G20 ülkeleri de bunun ayrý bir baþlýk altýnda ele alýnmasý gerektiðini gördüler. Biz bu inisiyatife ilk baþladýðýndan beri katýlmaya devam ediyoruz. Hindistan'da yapýlan toplantýda da çok güzel temaslar oldu. Oradan baþarýlý bir temsille dönmüþ olduk. Bu da bize, ülkemiz adýna gurur veriyor."
- "Uzaydaki geliþmelerin dýþýnda kalmak, Türkiye için kayýp olur"
Yýldýrým, herkesin ve özellikle de gençlerin uzay çalýþmalarýna sahip çýkmasý gerektiðini vurguladý.
Türkiye'nin uzay çalýþmalarýna yönelik zaman zaman eleþtirilerin yapýldýðýný belirten Yýldýrým, þunlarý kaydetti:
"Bunlar haksýz eleþtiriler çünkü artýk uzaysýz hiçbir þey yok. Bugün uzay sistemleri devreden çýktýðý anda dünyada artýk hayatý sürdürmek zorlaþýr, haberleþme kesilir, birçok hizmet yapýlamaz hale gelir. Uzayda üretim, madencilik, turizm baþlýyor, müthiþ bir geliþme var. Uzaydaki geliþmelerin dýþýnda kalmak, Türkiye için kayýp olur ve telafisi de zor olur."
Kaynak : Anadolu Ajansý
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Yer Ýmleri