İSCTR için resmi temel rasyolar şöyle:
Son 12 aylık F/K=2.74
DD/PD=0.94
DD=221 milyar
Son 12 aylık net kar= 75.6 milyar
Bu rakamların gerçeği yansıttığına çoğunuz inanıyordur muhtemelen.
Eğer bilançoya enflasyon düzeltmesi uygularsak, ek olarak da aktiflerin %20 si mertebesindeki devlet tahvillerine de MTM uygulayıp bundan elde edilecek sonucu özkaynaklara yansıtsak bu rasyolar ne durumda olurdu hiç kafa yordunuz mu?
Ful nakitteyim (PPF) elimde hisse yok
Bilançoyu hazırlayanlar uyanıklık yapıp devlet tahvillerini sınıflandırmamışlar ama sınıflandırmaları gerekiyordu enflasyona endeksliler, vadesi 2027 ye kadar olanlar ve vadesi 2027 yi aşanlar diye. O yüzden risk hesabı biraz ampirik oluyor ve varsayımlar dayanıyor haliyle.
Hisselere yatırımcı gözlüğüyle bakan bir temel analizci değilim, momentum treydiriyim (al-satçıyım) ama temel analiz benim karakterimde olduğu için her daim temel rasyoları didikler dururum çünkü o ekolden geliyorum. Hiç bir şey göründüğü gibi değildir, benden söylemesi.
Şimşek bankaların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasını istemiyor ancak bu büyük bir haksızlık olur çünkü bankalar ödemeleri gerekenin çok üzerinde vergi ödemek zorunda kalır. Bu da özkaynakları olumsuz etkiler. Umarım bu cihete gitmezler.
Elimizdeki teknik tablo şöyle:
Üstteki dirençler 22 ve 24 de
Alttaki destekler 20 ve 18 de
20-22 arası gri bölge
20 nin altı kırmızı bölge
22 nin üstü yeşil bölge
Böyle olmakla beraber bu rakamlara ve bölgelere fazla önem vermek hata olur zira yüksek enflasyon ortamındayız. Böyle bir ortamda bu tür rakamlara fazla güvenmemek lazım. Her 2 yönde de çok ani ve şiddetli hareketler olabilir ve içinde bulunduğumuz ortamın doğası gereği bu rakamlar / bölgeler hiç umulmadık bir şekilde geçersiz kılınabilir. Yapılacak şey her türlü senaryoya açık olmak ve B planını her daim icraata hazır bulundurmaktır.
Yer İmleri