Trkiye ve Yunanistan, Ege'de tansiyonu dren admlar att
Trkiye ve Yunanistan arasndaki ilikilerin pozitif gndemle gelitirilmesine ynelik karlkl nemli birer adm daha atld. Yunanistan, her sene gerekletirdii Kataigis Tatbikat'nn yerine kk apl bir eitim yaparken Trk Silahl Kuvvetleri de Denizkurdu Tatbikat'nn yerine taktik eitimler gerekletirecek.
Trkiye'deki 6 ubat depremleri ile Yunanistan'daki tren kazasnn ardndan iki lke ilikilerinde balayan olumlu havann gelitirilmesine ynelik almalar devam ediyor.
Milli Savunma Bakanl kaynaklarndan alnan bilgiye gre, Yunanistan tarafndan her yl tm Ege Denizi'ni kapsayacak ekilde mays-haziran dneminde gerekletirilen Kataigis Tatbikat yerine bu yl eitim standartlarn idameye ynelik kk apl faaliyetler yerine getirildi.
Bunun zerine Milli Savunma Bakanl da Deniz Kuvvetleri Komutanlnn planl faaliyetlerinde dzenlemeye gitti.
Her sene haziran aynn ilk haftasnda su st gemileri, denizaltlar, insanl ve insansz hava aralar dahil 200'n zerinde unsurla binlerce personelin katld Denizkurdu Tatbikat yerine uluslararas ilikiler ve mtekabiliyet ilkeleri dorultusunda taktik eitimler gerekletirilecek.
- Tansiyonu dren admlar
Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, son dnemde iki lke arasndaki ilikilerde yaanan gelimelere ynelik yapt deerlendirmelerde, Trkiye'nin hibir komusuna kar saldrgan tutum iinde olmadn belirterek, "Uluslararas hukuk, iyi komuluk ilikileri erevesinde, diyalog ve barl yol ve yntemlerle sorunlarn zlmesinden yanayz. Ege Denizi dostluk denizi olsun, zenginlikleri adil ekilde iki tarafn insanlar paylasn, gven iinde, mutlu mreffeh ekilde yaasnlar diyoruz. ki lke arasnda turizm dneminde tatbikatlarn yaplmamasna ynelik moratoryum var. Bunu geniletmeye hazrz." aklamalarnda bulunmutu.
te yandan Yunanistan Savunma Bakan Nikolaos Panagiotopoulos "asrn felaketi" olarak nitelendirilen 6 ubat depremlerinin ardndan Bakan Akar'n daveti zerine nisan aynn banda Hatay' ziyaret etmi, iki bakann deprem blgesindeki grmesinin ardndan, iki lke arasnda iyi komuluk ilikilerine dayal gndemin gelitirilmesi konusunda mutabk kalnd aklanmt.
Kaynak : Anadolu Ajans
"Hayalleriniz iin sessiz bir ekilde savan. nk onlar gerekletirirken yaratm olduu etki insanlarn tahamml edemedii bir eydir."
Yer mleri