Originally Posted by
surcontre
Maraþ'ta o sabah arkadaþýmla whatsapp'tan görüþtüm, 2. depremde baðlantý koptu. Çok sonra tekrar görüþtüm.
Depremde 'Maraþ'ýn yarýsý gitti 'dedi. Eski Maraþ dedikleri yerler.
Enkazda kalanlarý ve diðer yaþanan acýlarý anlatmýyorum, herkes bilgi sahibi. Arkadaþým da çok sayýda yakýnýný kaybetti.
Maraþ'ýn kalan yarýsý o binalara nasýl girecek, o evlerde nasýl kalacak? Böyle büyük depremden sonra...
Kalanlar köylere ve diðer þehirlerdeki yakýnlarýnýn yanýna göç etmeye baþlamýþlar. Kendi araçlarýyla ya da hangi aradý bulurlarsa.
Bunlara ne lazým þimdi?
Para lazým para!
Kýyafet lazým deðil.
Bu örneði tüm deprem bölgesinde düþünün.
Þimdi onlarýn içinden borsacýlara gelelim.
Borsacýlarýn yarýsýnýn parasý tamamen borsadadýr.
Böyle bir durumda ne yapacaklar. Telefonlar çalýþýyordu, (11,30 civarý ben arkadaþýmla görüþtüm.)
Aracý kurumu arayýp ''Ýlk gördüðün alýcýya ver!'' emrini girecekler.
Siz de ayný durumda ayný þeyi yaparsýnýz.
Yatýrýmcýlarýn yüzde 10'u o bölgeden.
Ama o gün gelen satýþ emirlerinin en az yarýsý o bölgeden gelmiþtir. (Bunu teyit eden mesaj vardý forumda önceki sayfalarda.)
Kalan kýsmý da kredili olanlar ve ödemesi olanlardan gelmiþtir.
Tecrübeniz az olsa da o gün borsada açýlýþ bu þekilde oldu, gelen emirler bunlar. Bunu bilmeseniz de anlamanýz lazým.
Ýleride benzer bir olay olursa yine her þey benzer gerçekleþir.
Ben bu yüzden böyle durumlarda satýþ yapmaya short açmaya gelmem.
3 günde 1 lot satýþ yapmadým, hisselerim olduðu gibi duruyor.
Ben borsacýyým, bu borsadan bu ülkeden ekmek yedim.
Lazým olduðumda orada dururum.
Ben kýyafet kolilemekle uðraþamam o gün.
Herkes kendi iþini yapacak diye anlatýp duruyorum. Burada da ayný þey geçerli.
Otorite borsa açýk kalsýn diye karar vermiþ, doðru yanlýþ o ayrý konu.
O sabah yazýlan alýþ emirleri iþte bu yukarýda yazdýðým gruplardan gelen satýþý karþýlamýþ oldu.
Onlarýn elindeki hisse yerine onlara nakit saðlamýþ olduk. Amaç budur veya deðildir ama sonuç budur.
Piyasa kapansa ya da taban olsa satýþ yapamayacaklar.
Tekrar yazýyorum, böyle durumlarda tecrübeli kiþiler makul fiyatlara alýþ yazsýnlar.
Benim fikrim bu, beðenirsiniz beðenmezsiniz, inanýrsýnýz inanmazsýnýz o size kalmýþ.
Ýsteyen satýþ yapsýn, isteyen short açsýn, beni ilgilendirmez. Sýkýþýk olan satsýn tabi.
O gün kazandýðým parayý da Maraþ'taki arkadaþa bugün yolladým.
Dünkü iþlemlerde az zarar ettim, bugün zaten iptal oldu.
(Depo þartýnda elindeki malý satabilirsin ya da vioptan satarsýn malý)
Baþka kanallardan da yardým yolladým.
Daha da yollayacaðýz, ülke büyük sýkýntýya girdi.
Her söylediðimin belgesi whatsap yazýþmalarý var.
Bu yardým kýsmýný mecburen yazýyorum, anlatamýyorum. Hakarete maruz kalýyorum, anlatamayýnca.
Haftaya tedbir, paket lazým.
Gelse de gelmese de alýþ yönünde olacaðým yine piyasada.
Böyle bir durumda isteyen short açabilir tabi ama açana acýmam.
Mal alýp oturacam demiyorum, piyasa daha düþecekse de çarpýþarak geri çekilirim.
Olayý küçümsediðim ya da duyarsýz kaldýðým yok.
Bölgede görevlendirilen doktor arkadaþlarým var. Diðerleri de yardým faaliyetleriyle uðraþýyorlar.
Borsa da yýkýlýrsa enkaz altýnda kalan çok olur, o bölgenin insaný da tüm ülke de zarar görmüþ olur.
Tek baþýma piyasayý tutacak halim yok ama ateþe su taþýyan karýnca misali yönümüz belli olsun diye bu dönem hep alýþ yönünde olacaðým.
.........
Bir mesaj daha gördüm. Örnek olarak mecburen yazacaðým.
99 depreminden sonra piyasa 2. tabandan topladý.. Sadece yüzde 20'ye yakýn düþtü.
Çbs Pirintaþ, Bolu Çimento tavan açýldý. Pirintaþ iyi bilanço vardý, arkadaþým ilk emir tavana alýþla baþladý, baþka emir yoktu.
2.seans Bolu dýþýnda bazý çimentolar da tepki vermeye baþladýlar.
Sonra seansýn ortasýnda Ereðli tabanlarý aldýlar. Olay biti gitti. Onu aldýlar bunu aldýlar. Borsa oradan 3 katýna kadar çýktý
Yer Ýmleri