Yahu olay belli bir yanda kk var diðer yanda reis.Biri seçilecek.KK þöyle böyle falan diye zamanýnda ben de çok yazdým ama artýk baþka bir noktadayýz.Reis gitsin diye inceye mi oy vereceðiz sinan oðana mý oy vereceðiz matematik hocam mezarýndan kalkar gelir beni döver.Matematik bilimini yok mu sayalým iki artý iki beþ mi diyelim.Reisden kurtulmanýn yolu þu anda kk ,ona oy verilecek,baþka iþlere aklým ermez.
Dolarýn seçim sonrasý davranýþý anlaþýlmadan, faiz artýþlarýnýn nasýl olacaðý belli olmadan, dolar bazlý endeksin ne olacaðý da belli olmaz.
Çok fazla bilinmeyen deðiþkenler var, misal bir matematik fonksiyonu kurarsýnýz kareköklü üslü sayýlar log lar en sona da +C dersiniz misal, bilinmeyen zýmbýrtýlar toplamý...O sondaki C her þeyi deðiþtirebilir.
Þimdi biz bu kadar yüksek net hata noksanýn ne olduðunun biliyor muyuz ülkeye giren, bilmiyoruz, ya cart diye geldiði gibi geri çýkarsa. Süreç ona göre geliþir.
Diyelim koþullar hiç deðiþmedi, her þey ayný, cart diye faiz arttýrýrlar mý sizce, sanmýyorum, önce söylemle baþlarlar, hafif hafif sýkýþtýrýrlar/arttýrýrlar bankalarý izlerler. Dayanma limitlerini zorlaya zorlaya faiz arttýrmaya devam ederler, bi yandan reel sektörü de izlerler.
Belki de diyecekler ki, bu bankalara metazori aldýrdýðým tahvilleri/bir kýsmýný geri alýyorum þu fiyattan, realize edilmemiþ zararlarýn yarýsýndan yýrtacaklarsa mesela?
Diyelim ki, uzun vadeli enflasyona endeksli tahvilleri KY ye de açtýlar, almaz mýyýz, alýrýz hele ki enflasyon doðru hesaplanacaksa..
Yani nasýl bir yol izlenecek geliþmelere göre bu þu an tahmin edilemez, belki aynen böyle 6 ay devam edeceðiz, ayný politikayla enflasyonun tepe yapýp düþmesi beklenecek, bir süre deðiþtirmeyecekler politikayý..
Her þey baþka bir çok þeye baðlý bence, ve kontrol dýþý olan þeylere, para her zaman reel getiriyi kovalayacaktýr, reel faizi veya hatta daha düþük zararý görürse faize kaçar, net hata noksan ya evde yoksan þeklinde buhar olursa dolara kaçar, hiç bir çare kalmazsa borsada fýþkýrmamýþ hisselere kaçar.
Boþu boþuna dolar bazlý endeks nereye kadar düþeri kestirmeye çalýþmanýn anlamý yok, trend bitmiþse bitmiþtir. Bence bu pilav çok su kaldýrýr, kriz istenmiyorsa usul usul tarta tarta yapacaklar ne yapacaklarsa, dolarýn gerçek deðeri nedir bunu bilmek imkansýz ama þu bir gerçek, TL bazlý geniþlemeye giderek dolarý da suni þekilde bastýrarak enflasyonu düþük göstererek enflasyon ve reel kura göre deflatör uydurup dolar bazlý reel anlamda büyüyemezsiniz, kaðýt üzerinde bir süre öyle görünür ama bu mümkün deðil.
Sepet yapacaðýz, bekleþeceðiz...Þu borsa son bi fýþkýrtaydý da bi %15-20 daha yapaydýk iyiydi![]()
Benim gordugum en buyuk risk, bankalarin surekli kaydi para uretmesi ve bunun enflasyon uzerindeki negatif etkisi.
Piyasaya surulen paranin belki %90'i bankalar tarafinda uretiliyor.
Aslinda MB'lari aciz ve caresiz.
Eger yangini bir ucundan sondurmeye baslayacaklarsa, bunun faizlerin artirilmasi ile olmasi lazim.
Bunu yaparken de, kendini satmis hukuk adamlari ile yuksek mahkeme uyelerine cok sert vurmalari sart.
Ancak o zaman, sokaktaki vatandas hah..! der, birseylerin degisebilecegine inanir.
Hukuk islev kazanirsa, ekonomiyi duzeltmek cok zor olmaz.
Ancak once milletin can mal guvenligi olmali.
Hukukla ugrasirken polis'in es zamanli olarak zararli unsurlardan temizlenmesi lazim.
Idarenin top-yekun duzeltme kararliligi ortaya cikarsa, asker'de icindeki curuk elmalari cok kisa zamanda temizleyecektir.
Temennim, cok yakinda basta polis olmak uzere brokraside cozulmeler baslayacaktir.
Adam sirf dokunulmazlik kazandirmak icin vekil yapmaya calisiyor, polis'in icinde satilmis olanlar, bizi kim koruyacak endisesine dusmuslerdir bile, uyku muyku kalmamistir.
Gelecek 30 gun cok sancili gunlere gebe.
Gordugum ulusun kararliligi cok keskin, duzeltin bu rezilligi diyor.
Eger isleri suruncemeye alir, yok su komisyonu kuralim noktasina gelirse, beklenenin cok ustunde tepki alir gelecek hukumet.
Adam nasil Kanun Hukmunda Kararnamelerle, Anayasa Mahkemesine, Yuksek secim kuruluna, yuksek mahkeme uyeliklerine atama yaptiysa, yeni CB'ni da ayni yolu kullanmali.
Yok ben bunu meclise indirireyim, meclis karar versin diyerek yola cikarsa, soz verdigi hic bir seyi gerceklestiremez.
Simdikinin bu KHK'larin mesruiyeti ile bir endisesi varmiydi ?
Yoktu.
O halde yeni CB'nin da bu tahribati duzeltmek icin bir endisesi olmamali.
Yer Ýmleri