Günaydýn esnaf, hayýrlý iþler bol kazançlar dilerim.
Günaydýn esnaf, hayýrlý iþler bol kazançlar dilerim.
23 mart 128 garan
Hamdým Piþtim Yandým
O zamanlar düz dünyacý great resetçiler yoktu..
Þimdi þalteri indirip her þey Zero olacak
Sadece sarý tanrý ayakta kalacak diyorlar.
Onu da buda heykeli gibi fiziki olsun diyorlar..
Depremde moloz altýnda sarýlar kalsa da sarý devrim yolda...
SNE-LX1 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ben insanlýðýn basit temel taþýyým.
beni yýkan kendi saltanatýný yýkar.(þahanþahna)
Lemur abi vobda para katlamasý çok kolaydýr kabak gibi belli aslýnda![]()
23 mart 128 garan
Hamdým Piþtim Yandým
Hocam tarihte bank run'ýn bir dünya örneði var. Türkiye dahil.
Bank run olduðu için finansal güvenlik aðý (financial safety net) diye bir sistem var. Kabaca þöyle;
- Sistemi regüle et ve denetle (bizde BDDK, ABD'de FDIC vb).
- Ani mevduat kaçýþlarýna karþý mevduata sigorta getir (bizde TMSF, ABD'de FDIC vb)
- Yine de mevduata hücum olursa, acil likidite saðlayacak bir son borç verme mercii olsun. (Bizde TCMB, ABD'de FED vb)
- Gerektiðinde sermaye benzeri destekleri verebilecek bir kurum (bizde Hazine, ABD'de Hazine vb)
Þimdi burada mevduat sigortasýndan bahsetmiþsiniz. Onda limit olmasýnýn bir amacý. Siz garantiyi sýnýrsýz yaparsanýz, o zaman bankalar mevduat toplarken özensiz davranabiliyor ve yüksek faiz yarýþýna girebiliyor. Bu ahlaki tehlikeyi (moral hazard) bertaraf etmek ve riski tüm sisteme yaymak için de, banka baþýna ve belirli bir tutara mevduat sigortasý uygulanýyor.
Örneðin ABD'de 750 bin dolarýnýz olsun. Bunu tek bir bankaya yatýrýrsanýz, sadece 250 bin dolarý garanti altýnda. Ama 3 ayrý bankaya 250'þer bin dolar olarak yatýrýrsanýz, hepsi garanti altýnda oluyor.
Tabi kriz dönemlerinde tüm ülkeler genelde sigortalý-sigortasýz tüm mevduatý ödüyor. Sadece bunu baþtan ilan etmek yukarý bahsettiðim riski doðuruyor.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
bozkurt reis simdi kafanda ki senaryo nedir mesela endeks sat göruluyor secime 2 ay kaldý o kdr kýsa sure de diyelim ralli oldu eee millet buna kanýp br yer de satmayacak mý vs vs ... ya da secime dogru o ortam da kim mallarý karsýlayacak .. acaba secimden sonra mý bir ralli olmasý daha mantýklý gibi o da ters durum)
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri