Döviz bozup kkm yapýlýp ,yada TL ile döviz alinmadigi sürece.doviz artmayacagi belli degilmi , yatýrým yapýlan enstrüman artacaðý inanýldýðý için yapýlýr ,hisse -altin vs
Döviz bozup kkm yapýlýp ,yada TL ile döviz alinmadigi sürece.doviz artmayacagi belli degilmi , yatýrým yapýlan enstrüman artacaðý inanýldýðý için yapýlýr ,hisse -altin vs
USDT/TRY BTCTürk Canlý Grafikleri
Burada USD TRY 19,90 a vurdu ... gidieeyeahh..
https://tr.investing.com/crypto/tether/usdt-try-chart[IMG][/IMG]
distance
Þahsen , mevcut dönem için döviz sahibi olanlarýn KKM yapmasý bence rasyonel deðil.
3 ay dan daha az vade yapamýyorsun. 3 ay sonra da seçim den 50 gün sonraya gelir. Seçim sonucu ne olursa olsun sürpriz olmaz ise , dövizin artýþý KKM faiz oranýndan fazla olacaða benziyor , veyahut mevduat sahibi de buna inanýyorsa o zaman neden KKM yapar ki? Kim dolar veya euro suna en yüksek döviz faizi veriyorsa gitsin oraya yatýrsýn.
Döviz den KKM yapanlar , eðer kur artýþý , alacaðý KKM faizinden az olursa edebileceði kar olasýlýðýný göz önüne alýyor . Mevcut seçim döneminde bu olasýlýk olur mu , tartýþýlýr.
Bir ara döviz kkm yaptýðýnda peþin ödemeli prim veriliyordu , bak öyle yaparsan eyvallah. Döviz olarak yatýrsan alacaðýn döviz faizinden , hesabý açtýðýnda derhal alacaðýn prim ile döviz bazýnda paraný garanti artýrabiliyorsun.
TL si olup ta KKM açanlarýn yaptýklarý da mantýklý elbette. TL varlýklarýný döviz ile hedge etmiþ oluyor.
Katýlýyorum.
Geçenlerde Sn JonDowes(e507) paylaþtý, KKM baþladýðýndan bu yana sadece bir 3 aylýk dönemde dolar bazýnda kazandýrmýþ, hatýrladýðým baþladýktan sonraki ikinci 3 aylýk dönem, bunun dýþýnda hiç dolar getirisi faiz getirisinin altýnda kalmamýþ, yani TL faiziyle dolar kazanmak mümkün olmamýþ.
Yani, açalým/baþka türlü ifade edelim, bir dönem hariç KKM yapanlar aslýnda dolar almýþ ve sýfýr dolar getirisi karþýlýðý 3 ay vadesiz hesaba vadeli gibi para baðlamýþ durumdalar. Tabi bu risk yönetimidir, o koþullar için ihtimal hesabýna göre para kazandýrmamýþ bile olsa doðru karar olabilir, bunu tartýþmak istemem.
Lakin, 2 gün önce TL vadeli %33.5 faize göre hesaplamýþtým, 92 gün sonrasýnda dolarda 20.93 idi baþabaþ noktasý. Dolar 20.93 ün altýnda kaldýðý sürece TL mevduat karlý olmuþ olacak. Ama dolar getirisinin vade sonunda %24 den baðlanan KKM faizinin altýnda kalacaðýný hiç sanmýyorum. (Hesaplamak lazým baþabaþ noktasýný)
Özetle, az kýrýntý veya çok bile olsa dolar+dolar getirisi hedeflenmeli, bu ya ek getirili DDKM, ya direk düþük de olsa döviz vadeli, ya da arka sayfalarda bir arkadaþýn bahsettiði fon, son olarak da swap getirisi yýllýk %6 olan.
Muhtemelen faizler hýzla artacak, öyle konuþuluyor %40-45 gibi oranlar, bir de tam bu artýþ döneminde düþük faizli 3 aylýk bir vadeye hapsolmak da var.
Saygýlar
Dediðiniz doðru sýfýra sýfýr elde var sýfýr.
Ancak mevcut durumda bankalar ek getiri sunuyor. Ek getiri ne demek bir örnekle açýklamak isterim.
100.000 USD paranýz var. USD olarak vadeli hesap açýnca taþ çatlasýn % 2-3 arasý faiz veriyor bankalar.
Ayný döviz kur korumalý yapýnca ise misal % 8,50 + 10 ek prim veriyorlar.
Dönüþüm kuru 19,25 olsun.
1.925.000 91 gün için;
1.925.000 X 8,50 X91/365 = 40.794 faiz alýrsýnýz.
Vade sonu dönüþüm kur 21 olsun. MB kur farký olarak 134.206 yatýrýr ve paranýz 2.100.000 olur.
Vade bitiminde de 21 olan dönüþüm kurundan tekrar dolara geçtiniz yine 100.000 dolarýnýz dolar olarak hesabýnýzda.
Bunun dýþýnda +10 ek prim vardý.
100.000 X10X91/365 = 2.493 USD ek getiri (2.493X21 = 52.353 TL hesabýnýza TL olarak yatýyor.
Sonuç Baþlangýç döviziniz yine 100.000 USD ama dolarýnýza % 10 dolar faizi almýþ oluyorsunuz ancak vade sonu dönüþüm kurundan TL olarak TL hesabýnýza yatýyor.
Dilerseniz banka kurundan dolar alabilirsiniz bununla.
Yer Ýmleri