Originally Posted by
roxette
Primli DDKKM var , prim baþtan yatýyor , git hemen çek , ister harca , ister döviz al , ister günlüðe koy deðerlendir. Bunu ing ve garanti yapýyor , hsbc ve odeo da duydum , sormadým.
Niye bunu yazdým ?
sn.Achiles ve shorts ve bir de sn.Bülent yazmýþ , gayet açýk , net. Kimse kimseyi inandýrmak zorunda deðil. Ama iðneli laflar adamýn canýný sýkar , insan bildiðini , yaþadýðý tecrübeleri niye paylaþayým ki psikolojisine düþürür.
Ben de yaptým , þubat baþýnda 6 ay vadeli , ing den , 100 bin dolar , o zamanlar %12 faiz alabildim , primi de peþin aldým ve kullandým. O zaman ing faizleri en iyisiydi , minimum 10 bin dolar ile yapýlabildiðini o gün için söylemiþlerdi , bugün için sýnýr nedir bilmem.
Þubat baþýnda , bankalar ile serbest piyasa arasýndaki makas çok daha az idi . Ama þu an %3-4 falan makas var artýk , gittikçe de artacak deniliyor. Ben þubat da yaptýðým gün , 100 bin dolarý merkez bankasý kurundan tl hesap yaptý memur , %12 faizden 6 ay için net 6 bin dolarýn merkez bankasý kurundan TL karþýlýðýný hemen hesaba yatýrdý , daha bankadan çýkmadan hemen oradan o parayý eft yapmýþtým. Stopaj yok . Ama þu an , mesela arkadaþlar diyor ya %20 - 25 civarý ddkkm primli hesap. Ýþte gene merkez bankasý kuru ile çarpýlýyor , mesela dolar için 19,50 civarýdýr herhalde , paranýn TL karþýlýðý için resmi kur ile çarpýyor . Ama sana yatýrýlan o prim ile , aslýnda o söyledikleri faize göre biraz daha az faiz oraný oluyor , çünkü piyasa kuru artýk %3-4 daha pahalý. Yani ben o an , þayet dolar almak istesem , 6 bin dolar deðil de mesela 5900 dolar falan alabilirdim , makas daha az olduðu için . Ama bugün 5700 dolar anca alabilirim , çünkü makas gittikçe artýyor. o yüzden dolarýma göre aslýnda %20 deðil de , mesela %18-19 falan , makasa göre hesap ile net olarak hesaplanabilir elbet.
Burada ilk defa bu uygulamayý nick ini unuttuðum biri bahsetti , bi kaç soru sordum ona , herhalde görmediði için cevap yazmadý. Ama ertesi sabah 2 þube gezince olayýn ne olduðunu kavradým ve ayný gün uyguladým. Bi çok þeyi bu siteden öðrendiðim için - 1999 dan beri farklý nick ile de olsa yazarým , okurum , bi gönül baðý var artýk bu site ile , o yüzden tecrübemi de paylaþmýþtým.
Bu sitenin eski müdavimleri , kimin kuru sýký palavracý , kimin doðru bilgiler verdiðini bilir . Farklý biliyorsanýz , o þekilde tecrübe yaþadýysanýz , donelerinizi ortaya koyarak elbet karþý çýkýlabilinir , ama moral bozmak , iðneleyici laflar sokmak , olmaz ..
Yer Ýmleri