Eski Ziraat Bankasý Genel Müdür Yardýmcýsý ve Baþkent Üniversitesi Uluslararasý Finans ve Bankacýlýk Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Þenol Babuþcu, dolar/TL’nin, Cumhur Ýttifaký’nýn seçimleri kazanmasý durumunda 29’a çýkacaðýný, Millet Ýttifaký kazanýrsa ise 19-21 seviyeleri arasýnda konumlanacaðýný söyledi.
Babuþcu, Birgün’den Havva Gümüþkaya’ya konuþtu. Babuþcu, aylardýr döviz kurunun baskýlandýðýný belirterek, “Son 8 ay Merkez Bankasý’ný daha da zayýflattý. Rezerv kalmadý. Yolun sonuna geldik aslýnda. Seçim iki ay sonra olsaydý, Merkez Bankasý’nýn dayanacak gücü kalmayacaktý” dedi.
“Merkez Bankasý’nýn silahý tükendi”
Merkez Bankasý’nýn rezervlerinin azalmasýyla silahýnýn tükendiðini söyleyen Babuþcu, “Merkez Bankasý’nýn elindeki döviz efektif deðil. Yani elinde nakit dövizi yok. Onun için Kapalý Çarþý’dan döviz toplatýyor. Bankalar da Merkez Bankasý’ndan döviz alamadýðý için vatandaþa ‘bugün git yarýn gel’ diyor. Piyasa dengeleri bozulursa böyle çözümler çýkýyor ortaya. Seçim sonrasý bu baský kalktýðýnda döviz piyasasý da normale dönecektir” diye konuþtu.
Dolar/TL tahminleri
Babuþcu, seçim sonrasý döneme iliþkin döviz kuru tahminlerini paylaþýrken, þu ifadeleri kullandý:
“Birinci seçeneðe bakacak olursak, kurlar bugüne kadar baský altýnda tutuldu. Baský altýnda tutulamaz duruma geldi. Çünkü rezervler yok artýk. O nedenle AKP hükümeti kurlarý serbest býrakacak, baskýyý kaldýracak. Daha doðrusu kaldýrmak zorunda kalacak. Böyle olursa kurlarýn 25-26 seviyelerine doðru çýkacaðýný tahmin ediyorum. Maksimum seviyeye yýlsonuna kadar çýkacaðýný ve 29 liraya kadar ulaþacaðýný düþünüyorum. Bu da enflasyon olarak geriye dönecek. Döviz kurunun bu seviyelere yükselmesi yýl sonu enflasyonuna 20-30 puan etki eder.
Babuþçu bu kadar saçma yorum yapacaðýna direk muhalefet e oy verin dese daha açýklayýcý olurdu
Herkes yeþil soðanýn ucuz olduðunda hemfikir ama KK veya RTE kanmasý durumunda seviye konusunda farklý görüþler var...Bana göre KK kazanmasý durumunda kademeli 30 a kadar yol vereceklerdir...RTE olduðunda atom bombasý etkisi olur muYoksa Rusya Çin gibi mi olacaðýz , bekleyip göreceyiz.
Kim kazanýrsa kazansýn. O veciz söze geri döneceðiz.
https://www.youtube.com/shorts/FuUVGALjZTw
Yer Ýmleri