Kendimce bir sistematik geliþtiriyorum, dönem dönem konjonktüre uygun güncellemeler yapýyorum, tabii ki eksiksiz / kusursuz deðil, ama beni tatmin edecek sonuçlar elde ediyorum. Ancak Buffet'ýn economic moat kriterlerine göre portföy seçimi yapabileceðimi en azýndan þimdilik pek sanmýyorum. Daha önce hep yüksek ROIC'li ve yüksek büyümeli hisse seçme takýntým vardý, ve bazen bu kriterlere o an itibariyle uymadýðý için elediðim ve sonrasýnda piþman olduðum çokça hisse de oldu. Artýk daha dengeli portföyler oluþturmaya çalýþýyorum, yine de büyüme hýzý potansiyelinin yüksek olmasýna dikkat ediyorum. Economic moat kriterlerine uygun çýkanlardan SAYAS ve ELITE portföyümde, ORGE de geçen yýl portföyümde olup da kýþýn çýktýklarýmdan. Sonrasýnda ORGE'ye bir kaç defa kýsa süreliðine girsem de, taahhüt ve mühendislik projeleri iþi yapanlar arasýnda BRLSM'yi daha çekici bulduðum için o alanda tercihimi o yönde kullandým. Diðerleri portföyüme muhtemelen girmezdi zaten. Ama en vasat bir sistemin dahi sistemsizlikten daha verimli olduðunu düþünenlerdenim. Eskiden sayýca daha az þirketle portföy oluþtururdum, þimdi sayýyý 15 civarý tutmaya itina gösteriyorum. Aralarýnda kaplumbaða hýzýyla gidenler de oluyor, ama tavþanlar olayý dengeliyorlar. Sonrasýnda kaplumbaðalarý lot bazýnda tavþanlarýn getirilerinden sayýsal olarak destekliyorum belli süreler sonrasýnda. Bu bazen iyi sonuçlar doðuruyor, ancak her zaman çok iþe yaradýðýný da söyleyemem. Ýyi bir þekilde büyümeye devam edenlerin akýþýný ve ritmini bozmamak gerekiyor belki de.
Sonuçta yatýrým iþinde tek ve mutlak bir doðru yok. Bazen belli dönemde iyi iþ çýkaran doðrular baþka bir dönemde vasat da kalabiliyor. Kendini sürekli taze tutmak ve yenilemek lazým. Çok bildiklerimizi bile bazen bilinçaltýna itip görmezlikten gelme gibi kötü huylar edinebiliyoruz zaman zaman. O sebeple iþ disiplini için doðru ve faydalý olanlarý tekrarlama ve sürekli hatýrda tutma ve kendini sürekli yenilemeye ve tekrar tekrar eðitime tabi tutmaya ihtiyaç oluþuyor.
Uzun yýllar scalping'den günlük al-sata, ondan swing trading'e kadar deðiþik piyasalarda deðiþik varyasyonlarla trading de yaptým, ama vermiþ olduðum emek ve oluþan yorgunluðun karþýlýðýnda ortaya çýkan verimlilik büyüme hisseleri ile portföyler oluþturup hissede oturmak ile elime geçenden çok daha fazla / çok daha verimli olmadý hiç. Þirketler üzerine iyi bir filtreleme sonrasý yoðunlaþýp onlarý makul sürelerce taþýmak daha az yorgunluk ve emekle çoðu zaman daha iyi getiriler sunuyor/sunabiliyor.
Her halükârda, hengi metodu uygularsak uygulayalým, araþtýrma, disiplin ve sabýr olmadan ve bunlarý sürekli kýlmadan iyi sonuca ulaþmak rastgele oluþan istisnalar haricinde pek mümkün olmuyor. Bu iþe emek vermeyi ve zaman harcamayý seviyorum, bazen ailemden zaman çalýyor olsa da. Esktradan harcadýðým zamanlarý da bir hobiye harcanan zamanlarmýþ gibi düþünüp kendimi ikna etmenin yollarýný buluyorum genelde.
Paylaþýmlarýnýzý denk geldikçe okumaya çalýþýyorum ve onlarý deðerli buluyorum. Daha çok karþýlaþmak ve sýk sýk fikir alýþveriþi yapmak umuduyla günü kapayayým. Sizlere iyi geceler diliyorum. Ben biraz daha SAYAS konusunda düþüneceðim![]()

Ben de sizin çalýþmalarýnýzý ve yorumlarýnýzý beðeni ile izliyor ve çok takdir ediyorum. Kýymetli dostlardan birisiniz gözümde.
Alýntý yaparak yanýtla
. Selamlar. Bol kazançlar.

Yer Ýmleri