Bu konu ilginç ve benim de çok ilgimi çekiyor.
Bildiklerime ve okuduklarýma göre:
Dünya yaþayan bir canlý gibi. Geçmiþte defalarca ýsýnmýþ, soðumuþ, ýsýnmýþ, soðumuþ...bitki örtüleri deðiþmiþ, iklimler deðiþmiþ, kimi yerler batmýþ, kimi yerler yükselmiþ.
Denizin son buzul çaðýndan beri ciddi derecede artmýþ olduðunu gösteren kayýtlar mevcut. Yani dünya hep bugün bildiðimiz/gördüðümüz gibi deðildi.
Mesela dünyadaki ýsý dalgalanmasýný gösteren þu grafiði görmenizi isterim. Küresel ýsýnma sadece bize çýkmadý piyangodan yani. Daha öncelerden de olmuþ, ve belki de o zamanlarda yaþayan canlýlar toplu olarak yeryüzünden silindi. Fazla konuþmadan (500 Bin Yýllýk) grafiði koyayým 

Þimdilerde birilerinin çýkýp bu dünyada ilk defa oluyormuþçasýna konuþmasýna uyuz oluyorum. Bu engellenemeyen bir "ritim". Dünyanýn nefes alýþ-veriþi bu... Asýl takýnýlmasý gereken tutum:
"Dünya, ritmik olarak yaþadýðý ýsý dalgalanmalarýndan bir tanesinin daha doruklarýnda. Muhtemelen 5-10 bin yýl daha bu ýsý artacak, ya da buralardan itibaren yaklaþýk 100 Bin Yýl sürecek bir soðuma evresi gelecek. Bunlarýn hiçbirisi engellenemez. Ýnsanlýk için tehlike arz eden kýsmý ýsýnýn yüksek olma ihtimali olan 5-10 Bin Yýllýk kýsým. Sular yükselecek. yerleþim yerlerini buna göre tasarlamalýyýz ve belki de taþýmalýyýz. Su kaynaklarý hakkýnda ekstra önlemler almalýyýz. Isý artýp denizlerden daha fazla buharlaþma olacaðýndan iklim deðiþiklikleri kaçýnýlmaz. Simülasyonlar yardýmýyla olasý tehlikeler tespit edilmeli..."
Ama gerçekte olan ise, bunun engellenmeye çalýþýlmasý. Engellenemez ki!!!! Asýl yapýlmasý gerekenler, her konuda olduðu gibi, bu konuda da ýskalanýyor!!!!
DEMO Ýþlemlerdir - Kale Almayýnýz
Yer Ýmleri