Bu da bir veri elbet.
Ancak yabancý giriþi olmadan endeksin USD bazlý gideceði yer sýnýrlýdýr diye düþünüyorum þahsen.
Koç örneðinde olduðu gibi...
Bu defa tahterevallinin dengesi deðiþti ama... Zamaný gelince dengeyi bulur gibi...
Ortada sýnýrlý miktarda kaynak var. Kredileri ayarlayarak gayrý menkul, emtia vb talebini yükselttik.
Þimdi krediler kapanýnca bir miktar kaynak orada sýkýþtý kaldý. Eee bir miktar kaynak da burada sýkýþtý.
Hâlâ cari açýk, döviz ihtiyacý var...
Resmi kanallardan girecek para, "en azýndan, resmi taviz" ister.
O da nedir?
-"Paraný adil deðerine, + bana da %x risk primi saðlayacak bir deðere getir. " ülkene yatýrým yapayým.
Veya Katar' mý olur, BAE mi? Onlar ne istiyor? Komple meçhul.
Bugün baktým Yunanistan'daki rafineriler daha cazip gibi fiyat da EUR.
Yabancý yatýrýmcý neresinin riskine göre getirisi yüksek ise o tarafa gider. Yabancý trader ucuz kredi ile nerede daha kolay para kazanýyor ona bakar.
Öte yandan uluslararasý siyasetin gücü, Romalýlar filan çok daha belirleyici. Ýster not artýrýr, ister eski tas eski hamam devam ediyor der notu artýrmaz.
Tüm yorumlarým asla/zinhar alým veya satým tavsiyesi deðildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile deðildir."
Ben þu þekilde hesaplýyorum, fiyat aldatýcý. Halka Açýk Piyasa Deðeri HAPD önemli. XU30 a dahil olanlarýn HAPD deðerlerini toplayýp bir endeks de yapýlabilir.
THYAO yaklaþýk %11.67 aðýrlýða sahip, diðerleri sabit iken THYAO %10 artar ise endeks %1,167 artýyor olmasý lazým.
FROTO ile ISCTR endeks etkisi hemen hemen ayný ama fiyatlarý çok farklý.
Endeks mühendisliðini artýk BBHT deki konuklar da kullanýyor.
![]()
Tüm yorumlarým asla/zinhar alým veya satým tavsiyesi deðildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile deðildir."
Hapd leri toplayýp otuza mý bölüyorsun.
Ýyiler iyidir.
Ülke notu çöp seviyesindeki ülkeye.!!!
Gri listede olan ülkeye.!!!
Cds leri yüksek risk seviyesindeki ülkeye.!!!
Hukukun guguk olduðu ülkeye .!!!
Yabancý yatýrýmcý gelmez.!!!
Gelse gelse karaparacýlar gelir.!!
Putra þekerciler gelir.!!!
Geçici konaklamak için.!!!
Kendime masallar.!!
Masallar dünyasý.!!!
Kötümser yalnýz tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ýþýðý görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ýþýðý hem de gelecek treni görür.!!!
Türkiye'de paralý adam çok az olduðu için çoðu kiþi trader mantýðý ile borsaya bakýyor. Önerilerin %90 ý traderlarý memnun edecek ve yatýrýmcýyý ürkütecek cinsden.
Opsiyon yazanlar ise çok büyük paralý adamlar veya devasa yapýlardýr, günlük iþ yapamaz, o fiyata gelir ise çok büyük ölçüde alabilecek, ya da o fiyata gelince çok büyük miktarda satabilecek entitiy'ler olmasý gerekir.
Tüm yorumlarým asla/zinhar alým veya satým tavsiyesi deðildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile deðildir."
Yer Ýmleri