Artan

10,67 10 18:10
23,54 10 18:10
15,40 10 18:10
4,07 10 18:10
3,41 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

108,90 -10 18:10
47,88 -10 18:10
455,50 -9.98 18:10
33,76 -9.97 18:10
4,18 -9.91 18:10
Azalan Hisseler

Ýþlem

20.378.079.201,25 18:10
13.787.947.758,50 18:10
12.361.272.923,50 18:10
10.229.024.001,46 18:10
10.101.055.465,40 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 353/715 ÝlkÝlk ... 253303343351352353354355363403453 ... SonSon
Arama sonucu : 5755 madde; 2,817 - 2,824 arasý.

Konu: HEKTS (Hektaþ Ticaret A.Þ.) Forumu

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
     Alýntý Originally Posted by finans_mt Yazýyý Oku
    Oyak dogrudan para veremedigi icin sirket batmasin diye bu yolla kasasina para koyuyor diye anladim ben.
    2023 bilançosuna yansýr

F/k düþer

///

Seçimden sonra faizler paldýr küldür düþer

Yoksa çoðu þirket gider

KKM’nin jilet gibi kesilmesi borsaya nakit akýþý saðlar.

2. Ekonomi tabiriyle borçlarý yüzdürmeye ve baþýmýzý suyun üstünde tutmaya çalýþýyoruz. Benim anladýðým budur.

3. bu karar 27sinde alýnýp kapa bugün bildiriliyor, burada amaç ne? hisse çakýlmasýn diye mi yapýldý?

Alýntý Originally Posted by finans_mt Yazýyý Oku
    bu karar 27sinde alýnýp kapa bugün bildiriliyor, burada amaç ne? hisse çakýlmasýn diye mi yapýldý?
    Bu haber olumlu bir haber

Amaç aramayýn, bilançoyu bile son saate kadar yollamýyorlar.

5. Herkes bir yorum yapmýþ, ben de anladýðým kadarýný yazayým dedim. Gerçi haftanýn son günü, beyin yorgunluðu ile ne kadar anlayabildiysem?

Özet; Þirket kýsa vadeli borçlarýný azaltabilmek için OYAK'la oturmuþ yine bir formül bulmuþ.

Sn. finans_mt'nin dediði gibi OYAK doðrudan kaynak aktaramadýðý için dolaylý bir kaynak aktarýmý var.

Hektaþ önce % 100 kendi iþtiraki olan ARMA þirketine kiralama hakký ve makina teçhizat bedeli karþýlýðýnda 20 milyon avroluk satýþ yapýyor. Daha sonra Bu þirketin tüm hisselerini OYAK Gýda ve Tarým Holding AÞ'ye 34 milyon avroya satýyor.

Ancak 34 milyon avro satýþ gelirinden ARMA'nýn 20 milyon avroluk önceki satýn almadan gelen ilave borcu mahsup ediliyor. Hektaþ'ýn kasasýna bu ikinci satýþtan net 14 milyon avro giriyor. Ýki satýþtan elde edilecek gelir toplamý 34 milyon avro (yaklaþýk bir milyar TL) yapýyor.

Peki ne oluyor? Buradaki satýþ geliri Hektaþ'ýn borçlarýnda azalma saðlayacak ve FK'yý düþürecektir.

Ancak uzun vadede Arma'dan gelecek gelirlerin de Hektaþ'ýn kasasýna girmesini önleyecektir.

Gerçi Arma OYAK bünyesinden çýkmýyor. Sadece Hektaþ'tan çýkýp OYAK Gýda ve Tarým Holding'in bünyesine giriyor. Muhtemelen ileride Hektaþ rahatladýktan sonra bir bedel karþýlýðý yine Hektaþ'a satýlacak.

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ta bu satýþlarýn enflasyon muhasebesi yoluyla Hektaþ'ý nasýl etkileyeceðidir.

Ýþlem yýl bitmeden yapýldýðý için Hektaþ'ýn hem borçlarý hem özkaynaklarý azalacaktýr. Özkaynaklarýn azalýþý nedeniyle þirketin enflasyon muhasebesi yoluyla özkaynak artýþý sýnýrlý kalacaktýr.

Bildiðiniz üzere enflasyon muhasebesi duran varlýklara uygulandýðýnda onlarýn belirlenen enflasyon katsayýsý oranýnda deðerini artýrarak vergi matrahýný yükseltip, 2024 yýlý bilançosundan dolayý 2025 yýlýnda daha fazla vergi ödemesine neden olacaktý. Bu durumda Hektaþ'ýn özkaynak artýþý sýnýrlý kalacaðýndan 2025 yýlýnda ekstra vergi yükü yüklenmesine fýrsat vermemiþ, ilave verginin bir kýsmýndan kaçýnmasýna yardýmcý olma fýrsatý yaratmýþ olacaktýr.

Arma'nýn 2023 yýlýnda Hektaþ'ýn bilançosuna katkýsý ne kadardý? 2024 yýlýnda muhtemelen ne kadar katký yapacaktý? Bilmiyorum.

Eðer bu katký zaten henüz yeteri kadar büyümemiþ durumdaysa, 2024 yýlýnda Hektaþ'ýn bilançosunun gelir tarafýnda fazla bir düþüþe yol açmaksýzýn borçlar tarafýnda yaklaþýk bir milyar tutarýnda (34 milyon avro) bir azalýþa, iyileþmeye imkan saðlayabilir.

Bence bu operasyon Hektaþ'ýn üzerinde olumlu bir etki yaratacaktýr.

Yatýrým tavsiyesi deðildir. Sesli düþünmedir. Hatalý bir deðerlendirmede olabilir.
    Son düzenleme : delimeli; 30-12-2023 saat: 01:41.

6. SayýnDelimeli yorum için teþekkürler. Þirket yanlýþ zamanda özkaynaklarý olmadan borçla büyümeyi seçti bu kazançla bu faiz ve borçlarýn ödenemiyecegini anladý küçülme yoluna gitti kendi özüne yani Tarýma geri döndü keþke gübre iþinide sorgulasa,bana göre alýnan karar doðru bilançoya olumlu yansýr.

7.  Alýntý Originally Posted by baþkentli Yazýyý Oku
    SayýnDelimeli yorum için teþekkürler. Þirket yanlýþ zamanda özkaynaklarý olmadan borçla büyümeyi seçti bu kazançla bu faiz ve borçlarýn ödenemiyecegini anladý küçülme yoluna gitti kendi özüne yani Tarýma geri döndü keþke gübre iþinide sorgulasa,bana göre alýnan karar doðru bilançoya olumlu yansýr.
    Son birkaç yýlda ki borçla hýzli büyüme stratejisinin doðru bir strateji olmadýðýný burada defalarca yazdým. Pet mamaymýþ, dikey tarýmmýþ, karidesmiþ. Bedelli toplayýp, borç alýp her yere el attýk. Sonunda 2023 te çarký çeviremez hale geldik. Gebzedeki arazi satýþý, dünkü gelen haber ve 2023 te neredeyse bütün yönetim kadrosunun deðiþmesinden ben bunu anlýyorum. Birþeyler deðiþtirilmeye çalýþýlýyor. Ana sektör gübreden para kazanmadýðýmýz anlaþýlýyor. Burada kazanamadýðýmýzý Özbekistanda kazanabilecek miyiz. Zor görüyorum. Þu ana kadar orada en son bir þirket kurulduðunu ve 2023 bedellisinden gelen paranýn büyük bölümünün bu iþe ayrýldýðýný biliyoruz. Baþka da geliþme ben duymadým.Yol yakýnken o yatýrým bile tekrar deðerlendirilmeli diye düþünüyorum. Türkiyede Areo ve ferbis yatýrýmlarýna aðýrlýk vererek, gübrenin aðýrlýðýný yýldan yýla azaltmak en mantýklýsý. 2024 te acil çözümler geliþtirerek ne yapýp edip bu borç yükünü kazançlarla çevrilebilir hale getirmeliyiz. Yoka þirketin 10 yýlý daha borç ödemekle geçer.

8.  Alýntý Originally Posted by mersey Yazýyý Oku
    Son birkaç yýlda ki borçla hýzli büyüme stratejisinin doðru bir strateji olmadýðýný burada defalarca yazdým. Pet mamaymýþ, dikey tarýmmýþ, karidesmiþ. Bedelli toplayýp, borç alýp her yere el attýk. Sonunda 2023 te çarký çeviremez hale geldik. Gebzedeki arazi satýþý, dünkü gelen haber ve 2023 te neredeyse bütün yönetim kadrosunun deðiþmesinden ben bunu anlýyorum. Birþeyler deðiþtirilmeye çalýþýlýyor. Ana sektör gübreden para kazanmadýðýmýz anlaþýlýyor. Burada kazanamadýðýmýzý Özbekistanda kazanabilecek miyiz. Zor görüyorum. Þu ana kadar orada en son bir þirket kurulduðunu ve 2023 bedellisinden gelen paranýn büyük bölümünün bu iþe ayrýldýðýný biliyoruz. Baþka da geliþme ben duymadým.Yol yakýnken o yatýrým bile tekrar deðerlendirilmeli diye düþünüyorum. Türkiyede Areo ve ferbis yatýrýmlarýna aðýrlýk vererek, gübrenin aðýrlýðýný yýldan yýla azaltmak en mantýklýsý. 2024 te acil çözümler geliþtirerek ne yapýp edip bu borç yükünü kazançlarla çevrilebilir hale getirmeliyiz. Yoka þirketin 10 yýlý daha borç ödemekle geçer.
    Sn. mersey yorumlarýnýza katýlýyorum. Ancak satýlan ARMA þirketi gübre üreten deðil veteriner ilaçlarý üreten bir þirket. Acaba dikkatinizden mi kaçtý, yoksa ben mi bir þeyi atlýyorum?

Sayfa 353/715 ÝlkÝlk ... 253303343351352353354355363403453 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •