Üre fiyatları kısa zamanda 50% nin üstünde yükseldi. Hisseye etkisini henüz görmedik.
Herkese selamlar....
"ÇOK BİLİNMEYENLİ İKİ UCU BOKLU DEĞNEK....."
Günlerdir bu konuyu tartışmaya açmak istiyor ancak benden önce birilerinin konuşmasını bekliyordum...
İki arkadaş konuya değinmiş,bize de bir kaç kelam etmek farz oldu....
Hektaş ı ve/veya gübre sektörünü bilmeyenler için kısa bir bilgi kimyasal/fenni gübrelerin temel hammadesi azot,azot da doğalgazın ayrıştırılması ile üretiliyor...
Savaş patlak verip petrol ve doğalgaz fiyatları artınca otamatik olarak gübre fiyatları artıyor....
Buraya kadar mutabıkız sanırım....
Şimdi gelelim Hektaş detayına....
Elinde hisse olmamasına rağmen bir kaç yıldır Hektaş ı takip eden,bilançolarına ve faaliyet raporlarına vakit ayırmaya çalışan biri olarak gördüğüm iki nokta var.
1)Uluslararası Fiyat dalgalanmalarının hektaş bayilerinin ve son tüketicinin (gübre) alım iştahını nasıl etkilediği
2)Stokların durumu
1)Uluslararası arası fiyatlardaki dalgalanmaların türk gübre bayii ve çiftçisinin alım iştihına olan etkisi
Faaliyet raporlarında defalarca okudum ki,dalgalanmalardan (özellikle yükselişlerden) korunmak için bayiler önceden alım yapma,stoklama durumuna gittiklerini,fiyatların nispeten durgun olduğu veya olacağını tahmin ettikleri durumlarda alım yönünde iştahsız olduklarını şirket açıklıyor.
Bayilerin alım yönünde iştahlı oldukları zaman daha kolay ve marjlı sattıklarını şirket faaliyet raporlarında açıklıyor
Ancak burda önemli bir püf nokta var;Geçen tarım %12 küçüldü,çiftçi mahsül para etmiyor diyor,bayi malı gene stoklarmı?
2)Stokların durumu
Bunu ben uydurdum diyebilirim;Elinizde ciddi bir stoğunuz vardır,bir anda sattığınız ürünün hammadesine %50 zam gelmişdir,sizde bunu fiyatlarınıza yansıtmakda zorluk çekmiyorsunuzdur,bir anda güzel bir stok karı yazarsınız...
Bu gönderiyi hazırlarken stoklara baktım (sizde bknz yıllık bilanço dip not 11) 2,4 milyar tl lik stoğu var,tarihi diplerde,çok fazla stoğu yok çünkü daha önce değinmiştik sanırım,borçlarını kapatmak için stoklarını nakde çevirmişdi.2025 yılında 4,4 milyar tl lik stoğu varken 2025 de bu 2,4 milyar tl e düşmüş....
"Elinizde ciddi bir stoğunuz vardır,bir anda sattığınız ürünün hammadesine %50 zam gelmişdir,sizde bunu fiyatlarınıza yansıtmakda zorluk çekmiyorsunuzdur,bir anda güzel bir stok karı yazarsınız..." benim bu cümlemle
Sn Aks16 nın paylaşımını birlikte değerlendirelim;Biz malesef fiyat artışı öncesi brüt karı eksi yazıyorduk
Hammadde fiyatı artınca gübre fiyatı otomatikman artacak
Ama bu sefer ya hiç satamayacağız
Ya da brüt karda daha büyük eksi yazacağız
Tarımın %12 küçüldüğü bir senenin ardından Hektaş ürünlerine zam yapabilecek mi yapabilecekse bunu satabilecek mi?
Sizlere faydalı olmaya çalışırken kafanızı daha da karıştırdığımın farkındayım
O yüzden gönderimin başlığını "Çok bilinmeyenli iki ucu boklu değnek" koydum
Şahsi fikrimi soracak olursanız üre fiyatlarının %50 artması hektaş için olumlu bir şey olsaydı piyasa bunu çoktaaaaannnnnn fiyatlardı
ASLA YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.....
Saygılar/Başarılar
"Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır "
Satışlara ve satışların maliyetine takrar baktım;(sizde bknz yıllık bilanço dipnot 23a)
Satışların maliyetinde ilk madde ve malzeme gideri 2,9 milyar tl
Peki ne kadar stoğumuz vardı,2,4 milyar tl
Bu durumda Hektaş hammaddeki fiyat artışını ancak bir çeyrek öteleyebilir(yapamaz ya),üre fiyatları burada kaldığı takdirde en geç 2-3ç. de fiyatlarına zam yapmak zorunda kalacaktır yoksa zararına satacaktır...
ÇOK ÖNEMLİ DİP NOT:MUHASEBE EĞİTİMİ ALMAMIŞ ,SADECE BİR AMATÖRÜN ÇIKARIMLARIDIR,ASLA YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR,BU FIRILDAKLARA ASLA GÜVEN OLMAZ....
Saygılar/Başarılar....
"Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır "
Yer İmleri