Originally Posted by
pelerin
Þiþe demiþken bugün cam tuðla alacaktým, çekyadan ithal malýn tanesi 80 þiþecamýnki 120 liraydý. Þekil ebat olarak aynýydý. Satan adama sordum ne farký var diye, ben de bilmiyorum bence ayný kalite dedi. Teraziye koydum gramajý da ayný. Dýþ cephe iç cephe farký mý var diye sordum, ikisi de olur dedi. Piþme sýcaklýðý mý farklý acaba emin olamadým. Kafama yatmadý araþtýrayým dedim. Var mýdýr ilgisi bilgisi olan.
Uluslararasý iktisatýn matematiksel temelini oluþturan teoriler var.
A ve B ülkesinde 2 ayný fabrika olsun. Kendi ülkesine maksimum fiyattan satarken komþu ülkelere marjinal fiyattan satar, bu rekabet yaratýr. Öte yandan Dünya Ticaret Örgütü bu iþin öldürücü rekabet olmamasý için kurallar getirir, ülkeler damping yapanlara soruþturma açar.
Her ülkedeki yerli daðýtým ve bayi aðý ile yerli üretici arasýnda güçlü bað vardýr, ithalatçý ise nerede ucuz ise oradan getirir.
Yerli lobi ithalatýn kalitesiz olduðunu, yerli istihdamý bitirdiðini vs söyleyerek lobi yapar, hükümet de gümrük vergilerini artýrýr.
Geçen bir yerli çimentocu Ýspanya'daki rekabetini anlatýyordu, onlar fiyat kýrdý biz de kýrdýk, onlar indirdi biz de indirdik, en sonunda bizim oradaki varlýðýmýzý kabul ettiler vs diyordu.
Tüm yorumlarým asla/zinhar alým veya satým tavsiyesi deðildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile deðildir."
Yer Ýmleri