Originally Posted by
ActuallyMelik
Bu çeþitlilik konusuna ben de yürekten katýlýyorum. Benim bakýþ açýma göre de fonlar dönem dönem sýrayla atak yapýyor. Çünkü dünyadaki para bir oradan bir buraya koþuyor; tipik bal arýsý gibi çiçekten çiçeðe konuyor. Bir dönem altýna koþturuyorlar, bir dönem tahvillere, bir dönem elektrikli otolara sarýyorlar, þu aralar yapay zekaya sardýklarý gibi. Türkiye de haliyle bunlara az çok paralel gidiyor. Her biri yatýrým kalemi bir þekilde diðerini dengeliyor. Tabi ki güzel istisnalar var, sürekli kazandýran amiral gemileri var; veya birinin çýktýðý yerde satýp diðerinin düþtüðü yerde alsanýz mükemmel olur. Ama ne günlük hayat, ne uçsuz bucaksýz bilgi havuzu bunlarý bilmeme, bu kadar öngörülü olmama pek imkan tanýmýyor, en azýndan benim için.
Misal bu sene ABD'li yatýrým þirketlerinin %90'ý hisselerin yatay veya aþaðý gideceðini öngörmüþ. Filistin savaþý çýkýnca daha da bir emin olmuþlar. Ama sonra yýlsonunda %25 primli bir ABd piyasasý görüyoruz. Tahvil piyasasý ise beklenenin aksine çöküyor. Onlar bile yanýlýrken biz ölümlü avamlar nasýl bilelim? Yabancý hisse senetlerinden uzak kaldýysanýz yýl sonundaki %25'i kaçýrdýnýz demek, geçmiþ olsun. O yüzden her þeyden tutam tutam bulundurmanýn faydasý büyük. Belki biraz zahmetli ve sýkýcý bir süreç ama, uzun vadede daha iyi olacaðýný düþünüyorum çünkü para eskisi gibi bir yere park edip kalmýyor. Bir gecede oraya buraya kaçýyor.
Yer Ýmleri