Borsa ile þaka olmaz boþluðu buldun mu karý alacaksýn.
Fonlarýn mantýðý farklý iþliyor. Endeks ile fonlar ayný doðrultuda gitmiyorlar. Borsa endeksi Pandemiden bu yana 1.5$ dan 2.9$ oldu. Dolar bazýnda %100 diyelim.
Þimdi fonlara bakýyorum, dolar bazýnda %500 kazananlar var. %70 kazananlar var. Ortalamasý %200 üstü kazanç dolar bazýnda.
Karý alýp çýksan fonda karda mýsýn? Yeni bir fon aldýysan daha yüksek kazandýysan tamam, ama nakite geçip beklediysen büyük kar gitti elden.
Yani bu fon iþi ile borsa trade iþi birebir ayný mantýkta deðil gördüðüm kadarý ile. Hisse alýp satarken ki kurallar Fon alýp satarken ki kurallarla örtüþmüyor.
Misal TTE fonunu almýþ olsan pandemide, niye satasýn tamamýný, birazýný satýp azaltarak korumaya devam etmen daha doðru olmaz mý?
4 Ocak 2021 - 31 Ocak 2024 arasý usdtl deðer artýþý = 30.3053 ÷ 7.4194 = 4.0846 = 408.4602%
Dolar deðer artýþ kazancý 308.4602%.
525.3169% Enflasyon artýþýnýn çok gerisinde.
Dolar alýp yýllýk 10% eurobond yapsanýzda geride kalýrdý.
Fonlara "Fon ünvan tiplerine" göre tek tek baktým.
Ne döviz, ne altýn, ne deðiþken, ne de fon sepeti fonlarý minimum net 525.3169% ve üzeri getiri saðlýyamamýþ.
"Hisse senedi yoðun" fonlar hariç.
Yani bu kadar yýldýr az miktarla da olsa borsayla uðraþýrým, nasýl böyle hata yaptým ben de anlamadým, bir hisseyi çok düþmüþ diye almak, sürekli ortalama düþüreyim demek bazen çok zararlý oluyormuþ, geçen sene de anele tuzaðýna düþmüþtüm, ana paradaki zararý çýkarsam bile enflasyon zararýný çýkarmak çok zor ama neyse artýk çok iyi bir ders oldu, bundan sonra bist tarafýnda sadece fon alýrým herhalde, hisse iþi artýk bana göre deðil.
IVY ve IJZ yaðdýrmýþ gene: ) benim için harika bir tam dipten alým baþarýsý daha. 2001 yýlýnda ilk A tipi hisse fon portföyümü yaptýðým günden beri en baþarýlý gün oldu. fýrsatý bulmuþken böbürleneyim, 3-5 sene sonra faizler dip yaptýðýnda ayný baþarým sürecekmi görücez..
Yer Ýmleri