Küçük aracý kurumlar batabilir mesela. Buna baðlý olarak düþüþ sarmalý oluþabilir mesela. Falan falan..Fon alýþ emri verdiðinizde, fonun alýþýnýn gerçekleþeceði gün para blokeden çýkar ve bankanýzdaki hesabýnýzdan fon þirketinin takasankta bulunan hesabýna transfer ediir.
Ayný iþlem viop teminatlarýnýz için de geçerlidir.
Fonlar için yatýrýlan tüm para ve fonun günlük deðer artýþ/kazanç sonrasý bakiyeleri takasbankta saklanýr.
Mkk da ise hangi fonda kimin ne kadar adeti varýn kaydý tutulur.
Özetlemek gerekirse para takasbanta durur, kaydi deðerlerde mkk da tutulur.
Takasbank sýradan bir mevduat ve/veya katýlým bankasý olmadýðýndan buradaki tüm para 100% güvencededir.
Bankadaki paranýzýn 650 bin lirasý devlet güvencesindedir ama buradaki para ki milyarlarca liradan bahsediyoruz, 100% 'ü güvencededir.
TMSF güvencesinin takasbanktaki paralarý kapsamamasý sizi yanýltmasýn, bunun nedeni takasbankýn böyle bir güvenceye ihtiyacý olmamasýndandýr.
Gene özetlemek gerekirse bankam batarsa param ne olur için belki endiþe duyabilirsiniz ama takasbankýn batmasý gibi bir durum söz konusu deðlidir.
Buradaki hesaplar "segregated account" denilen hesaplardýr.
Yani fon yönetim þirketlerinin, kendi iþletme faaliyet gelir ve giderlerinden baðýmsýz tutulan ayrý hesaplardýr.
Örnek vermek gerekirse bir fon yöneticisi "benim bugün maaþ ödemem var kasada para yok, dur ben fondaki paradan maaþlarý ödeyeyim, pazartesi elime para geçince geri yerine koyarým" diye bir þey aklýndan geçemez, geçse de yapamaz.
Çünkü buradan çýkan her paranýn, nereye gittiði denetlenir.
Gene bir özet geçmek gerekirse, bankanýz battýðýnda paranýz için belki endiþe duyabilirsiniz, ama takasbakta saklanan paranýz için isterse milyarlarca lira olsun endiþe duymanýza gerek yoktur.
Diyelim fonlarýný aldýðýnýz portföy yönetim þirketi bir günde battý. Pek mümkün deðil ama diyelim böyle bir þey oldu. Üstelik devasa bir borçla battý.
Daha önce ne demiþtim, takasbanktaki hesaplar þirketlerin iþletme faaliyet gelir/gider hesaplarýndan ayrýdýr.
Bu yüzden batan þirketin borcu takasbankta duran parayý etkilemez.
Peki portföy þirketi battý, fona ne olacak derseniz; kanun uyarýnca, fonu yöneten bir portföy þirketinin zor durumda kalmasý durumunda, SPK tarafýndan fonun yönetimi baþka bir þirkete devredilebilir veya yatýrýmcýlarýn fon paylarý satýlarak paralarý iade edilir.
Bunun dýþýnda fon yöneticisi bilerek veya bilmeyerek fonu kötü yönetip, fona zarar ettirebilir ama bir günde fonun deðerini sýfýr yapamayacaðýndan kötü bir gidiaþat gördüðünüzde satýp çýkabilirsiniz.
Bildiðim kadarýyla durum bu. Yazdýklarýmda herhangi bir yanlýþ varsa lütfen söyleyin.
Sn. ayhan01, yanlýþ anlamayýn, öðrenmek ve bilmek için soruyorum aklýma gelmeyen baþka ne gibi bir þey olabilir ki, fondan elde edilen karý geçtim, sermayeyi yani fona yatýrdýðýnýz ana parayý da kaybedecek bir durum yaþansýn.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri