Ben artýk sadece banka portföy yönetimlerinin fonlarýný almayý tercih ediyorum. (Garanti, y.kredi, iþbank, akbank, deniz, finansbank, hsbc vs.)
Diðer portföy þirketlerinden yeterince gol yedim. Portföy daðýlýmlarý incelendiðinde bilinçli saçma sapan hisselerin koyulduðunu, en tepeden alýndýðýný (yatýrýmcýsýný enayi yerine koyup saðmayý düþünen portföy þirketleri) gördüm.
Bu yüzden artýk istanbul, neo, hedef, inveo, aura, repie vs. portföy þirketlerinin fonlarýný almýyorum.
En azýndan bankalar kurumsal olduklarýndan ve marka deðeri olduðundan bu tip iþlere pek gireceklerini düþünmüyorum.
Ak portföy ve iþ portföy dýþýnda asla fon almýyorum.. Belki ara sýra ziraat portföyden de alýmým olur.. Çünkü gevenmiyorum diðerlerine.. burasý Türkiye... Allah korusun bir kata kuleye gelsek dava mava ile uðraþýlmaz.. tam rezil oluruz. Seçtim kendime 5 fon.. devam.. son bir yýllýk getirileri %60 ve 70 arasýnda gidip geliyor. Firsat bulursam döviz mevduatý eren fonlara geçecem.. Seçime yakýn.
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Portföye asla bir þey olmaz. Portföy içindekilerde getiri az olur çok olur. Ama portföye asla birþey olmaz.
Bütün portföy varlýklarý hem BES te hem TEFAS ta %100 Takasbank ta tutuluyor. Zaten MKK da da tüm varlýklarýn dökümü tutulmak zorunda. Yani Takasbank ve MKK ya bir þey olmadýðý sürece varlýðýnýza bir þey olmaz.
Ama fonu yöneten kiþiler adilik yapýp seni kardan zarar ettirebilir, fon çok kar edince zarar eden bir fonu kurtarmak için onun varlýðýna destek çýkýp karýn birazýný ona kaydýrabilir, veya fonu çok riskli varlýklara sokup fonu eritebilir. Eritme iþi sadece Serbest fonlarda olabilir. Fon sepeti fonlarý ve Çoklu varlýk fonlarý riski en düþük fonlar. Hisse fonlarýnda da zarar eden hisse de geçirebilirler.
Neticede iþ tamamen fon yöneticilerinin insafýnda. Bu yüzden bende 25 farklý fon var ortalama. 20 ile 30 deðiþik fon arasýnda gidip geliyorum adet olarak.
Varlýklarýn Takasbank güvencesinde olduðu net olarak kanunla yazýlýdýr. Bu açýdan Türkiye dünyadaki en saðlam yapýya sahiptir. Amerikada Almanyada Ýngilterede bile bu kadar saðlam bir fon yapýsý yoktur.
https://spk.gov.tr/kurumlar/fonlar/y...anitim-rehberi
Fon þirketleri sadece portföyü yönetmekten sorumludur.
Þirket batsa bile o paraya bir þey olmaz.
7 senedir fon alýr satarým. En çok getirileri banka dýþý yönetilen baðýmsýz PYÞ fonlarýnda gördüm.
Yer Ýmleri