10.09.2024 15:23:46 Alarko Holding/Yýldýz: Yabancý yatýrýmcý veya yabancý fonlarýn özellikle þu andaki para politikasýnýn ve maliye politikalarýnýn sonuçlarýný biraz daha iyi görmek istiyor diye düþünüyorum, bu çerçevede gelecek yýl bekleyeceðiz gibi görünüyor - CNBC-e
10.09.2024 15:22:04 Alarko Holding/Yýldýz: 2030'da 10 bin dönüm serayla ilk 3'e gireceðiz- CNBC-e
10.09.2024 15:21:22 Alarko Holding/Yýldýz: Hisse geri alýmýnýn nakit akýþýnda çok büyük bir etkisi yok - CNBC-e
10.09.2024 15:19:47 Alarko Holding/Yýldýz: Þu anda da hisse geri alýmý yapýyoruz- CNBC-e
10.09.2024 15:19:20 Alarko Holding/Yýldýz: Öncelikle enerjinin payýný %40'lara çekmeyi hedefliyoruz - CNBC-e
10.09.2024 15:17:24 Alarko Holding/Yýldýz: Bu yýl IRR oranýmýz %12 altýna gerilemeyecek- CNBC-e
10.09.2024 15:16:49 Alarko Holding/Yýldýz: 2026 yýlýnda da 5 bin dönüm ile devam edeceðiz - CNBC-e
10.09.2024 15:16:24 Alarko Holding/Yýldýz: Bu yýlýn sonunda yaklaþýk 2.000 dönümlük sera alanýna sahip olacaðýz ve üretim yapmaya baþlayacaðýz - CNBC-e
10.09.2024 15:09:14 Alarko Holding/Yýldýz: Enflasyon muhasebesinde bu kadar olumsuz etki beklemiyorduk - CNBC-e
Deðerli Alark CEO su açýklamalar yapmýþ. Piyasa artýk CEO yu da çok sallamýyor olacak ki, 29.11.2021 den sonra
ilk defa USD bazlý 200 HAFTALIK ortalama altý kapanýþ geldi.
Dikkatimi çeken, CEO nun yabancý yatýrýmcýlar hakkýndaki yorumu oldu. Mevcut para politikasýnýn sonuçlarýný
görmek isteyen yabancý yatýrýmcýlara ne oldu da, bundan 3 ay önce 1.7 Milyar TL ödeyip 15 milyon lot Alark
hissesi aldýlar? Heralde hemen ertesi gün yaptýklarý hatanýn farkýna varmýþ olacaklar ki, aldýklarý hissenin
tamamýný tahtadan üstelik de zararýna sattýlar. Araþtýrmama raðmen, bu 15 milyon lot hisseyi alan enayi
yabancý yatýrýmcýyý bulmak mümkün olmadý. Aþaðýdaki tabloda, çok kýymetli patronlarýn azalan lotlarý
gözükürken, bu lotlarý alan kurumsal yatýrýmcýya rastlamak mümkün olmuyor. Halbuki 15 milyon lotun
kurumsal yabancý yatýrýmcýlar tarafýndan alýndýðý açýklanmýþtý. Hisseler takaslarýna geçmeden buharlaþmýþ.
Ne güzel dünya.
Bir diðer konu da geri alým. Enteresan þekilde, yabancý satýþlarýnýn tükenmesiyle geri alýmlar da býçak
gibi kesildi. Son geri alým 26.08.2024 tarihinde 95.38 TL fiyattan. Bugün kapanýþ 91.05 TL.
Geri alýmýn amacý, hisse fiyatýnda istikrar saðlamaktýr. Umarým þirket istikrar yerine trade peþinde
koþmuyordur. Muhtemelen 13.09.2024 tarihinde açýklanacak yine muhtemel kötü bir bilançoya
tepkiyi beklemiyorlardýr. Bu þirketin patronlarý, kötü geleceðini bildikleri 1Ç24 bilançosu öncesinde
bu bilgiye haiz olmanýn avantajý ile 15 milyon lot sattýlar. Sonra olanlar? Bilanço günü, 112.70 den
kapatan hisse, bir sonraki iþlem gününe 105 TL den baþladý. Bir daha da dikiþ tutmadý.
Ýnþallah, tarýmda dünya lideri olduðunda sattýklarý hisseleri almak için sýraya girmezler.
Sevgili samuray kardeþim, patronlarýndan genel müdürüne, altýndaki yöneticilere varana kadar yatýrýmcýya dokunan herkesin yatýrýmcýya düþman olduðu bir þirket bu. Saðýr sultan dahi biliyor bunu. Hal böyleyken neyin savaþýný veriyorsun anlamakta güçlük çekiyorum. Sinir harbi yaþayýp kendini harap etme bari![]()
sn britishin dikkatinden kaçmamýþ... rakamlarla o kadar oynandý ki kimse ne olduðunu anlamýyor bile. bir þekilde sadece pazar problemi deðil rakamlar da var bozulan. süper karlý bankalar ( ne hikmetse holding bilançolarýnýa kar ekleyip zarar çýkartmaktalar, bir kaç dolar bazýnda bilanço açýklayan þirket dýþarýdan görünmemeye devam ediyorlar...kesinlikle bu enflasyon muhasebesi bittiðinde biz bize kalacaðýz. o yüzden bu yýlý kaybedilmiþ sayarak okumalarýma ya da çýkarýmlarýma devam ediyorum... iyi çýkarsa da kötü çýkarsa da benim bahtýma beni baðlar. yani yatýrým tavsiyesi falan deðildir...
https://x.com/onurarinkan/status/183...602012/photo/1
invest azdeki analist milyar tl ile milyar dolarý karýþtýrsa da dolarlar yerine farklý ölçüm birimleri kast etse de yani bir þekilde çorba yapmaya çalýþsa da bazý konularda bilgi almak mümkün hale gelmiþ. tabii ki tahmini olarak ve belki de yanýlarak.... bakarsýn kombine, konsolide vs de ifadeleri olabilir...
enerji üretim hedef 300 milyon dolar civarý. muhtemel 2024 gerçekleþmesi diyelim ki 250 milyon dolar... bunun konsolidesi 150 milyon dolar civarýnda desek ( malum topal da olsa Karakuz, Gönen ve bazý GES ler holdingin kendisinde... 2025 200 milyon dolar...
daðýtým...yýllýk 180 milyon dolar ( investe göre uç uç böcecik rakamý) nakit üretimi, 120 milyon dolarlýk yatýrým... hadi buradan da 75 milyon dolar kar düþse
taahhütte mevcut projelerle devam. eðer lazým olursa arada bir satýcaz bu defa kesin gibi falan deyip spekülasyon yaparýz. ama bir þekilde sadece BAKADdan gelen sabit bir meblað 35-50 milyon dolar civarý olmalý, ihtimaldir ki bu paralar Kazakistandaki tarým yatýrýmlarýna aktarýlabilir... bir süre bir þey beklemek doðru deðil demekteler...
Turizm. bodrum 2025 sonunda açýlacak, maldivler öldü diyelim mi gibi bir þeyler okudum... bekleriz bir pandemi daha olursa maldivler de konkardatolayacak o zaman çökeriz. ya da ülke içinde bir otel yarý fiyatýna alabiliriz mi demekteler...
sanayide göz görüntüsü bulanýk... bir müddet rolantide gitsin...
enerji depolama 100-150 milyon dolar minumum hedef... verimlilikte 300 milyon dolar civarý. sonra invest damping yapmýþ 5 GWa 300-350 milyon dolar vermiþ... ben saðlamýndan 100 milyon dolar þirket payý ayýrayým bari...
tarýmda salçalýk pardon sofralýk domates þimdilik 1,1 milyr dolarlýk satýþ varmýþ... salatalýk patlýcan karpuz gibi ürünler düþünülüyor, biber ekilecek gibi... gübre iyi gitse de adý üstünde gübre... 2028 yýlý hedefleri konulmuþ...
uçak 12 uçak hedeflenmekte ve sanýrým 100 milyon dolar üzeri bir beklenti oluþacak...
diðer finansal yatýrýmlardan da leblebi çekirdek parasý gelse...
sanki benim hisse baþý 2 dolar kar 1 dolar temettü hedefime uzaðýz ama hisse baþý 1 dolar kar 50 cent temettü hedefimi aþabilecek gibi görünüyor
Son düzenleme : tovbekar; 11-09-2024 saat: 10:25.
Atilla Yeþiladanýn bir konuþmasýnda hisse senetlerine bir kaç kenar ülkesi dýþýnda talep olmadýðýna dair sebebini bilemediði bir yorum dinledim... kimbilie belki de artýk alýnabilecek hisse kalmadý dünyada![]()
lütfen dikkat edin benim hedeflerim de yatýrým sitilim de uzun vadeli... buna raðmen kendi adýma çoðu zaman ALARKýn hareketlerini çözemiyorum...
Mesela bu hisse satanlarýn neden hisseleri yüksekten satmak yerine hissenin gidiþatýna çomak sokarak düþükten verdiklerini... bunu yazdýðýmda boþ konuþuyor deðilim. hisse kendi haline býrakýlsaydý bugün 250 Tl den aþaðý deðildi. hisse tam çýkarken meþhur Alpaslan bey faciasý, sonra da büyük hissedarlarýn satýþ zamanlamalarý...
Globalin neden her gün 3-500 000 lot mal alýp sonra bunlarýn bir yerlerde kaybolduðunu... sað cepten sol cebe demeyin çünkü genelde diðerlerinden yani küçük yatýrýmcýlardan toplanýyor. sonra onlara iade ediliyor gibi görünmüyor...
neden sosyal medyada sürekli saldýrýlar olduðunu ve bu saldýrýlarýn hiç bir temele sahip olmadýðýný. ve kendilerine bu soru neden bir þey yapmýyorsunuz þirketin itibarý için hukuki, yollara baþvurmuyorsunuz sorusu sorulduðunda Ceo kötü söz sahibine aittir diyerek geçiþtirdi. ben küçük yatýrýmcý olarak bazý hesaplarýn sahiplerinin lanetlenmesini ister durumdayým çünkü yazdýklarý yatýrýmcý olarak benim kanýma dokunuyor. mahluk/lar her türlü pis ifadeyi alana da satana da kullanýyor...
þirketin çok kar ettiðinde ( o zaman þirket fiyatý 10 dolara doðru çýkabilmeliydi) sürdürülemez dendiði halde zarar ettiðinde geçici denmediðini þirketin bunca yatýrýmý yapacak parasý olduðu adeta kulaklarýndan para fýþkýrdýðý halde 3 sýnýf halka arz þirketi muamelesi çekildiðini...
bir þekilde bu hisseni,n bu fiyatlarda olmasýný hazmediyorum dersem yalan olacaktýr. arada tüm ümidimi kaybediyorum ama bir þekilde rakamlarý takip ettiðimde belki de yukarýdaki gibi iðneyle kuyu kazdýðýmda rakamlarýn yalan söylemeyeceðini düþünüyor belki de kendimi avutuyorum...
18 nisan 2024 tarihinde ATOda düzenlenen bir panelde konuþulanlar ýn bir kýsmý
"ENFLASYON DÜZELTMESÝ SERVET VERGÝSÝ NÝTELÝÐÝ TAÞIYOR"-
Ankara Yeminli Mali Müþavirler Odasý Eski Baþkaný, Yeminli Mali Müþavir Sakýp Þeker de konuþmasýnda, enflasyon düzeltmesinin yerel paranýn satýn alma gücündeki düþüþ nedeniyle finansal tablolardaki etkiyi gidermeyi amaçlayan bir düzenleme olduðunu söyledi. Bilançolarýn enflasyon muhasebesine tabi tutulmasýnda Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesi uyarýnca çýkartýlan 555 sayýlý teblið ve 165 numaralý Vergi Sirküleri esas alýndýðýný hatýrlatan Þeker, TMS-29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standardýyla da bilançolarýn düzenlenebileceðini söyledi. Ýki standart arasýndaki farklar hakkýnda bilgi veren Þeker, bu süreçte mükelleflerin enflasyon düzenlemesi nedeniyle vergi ödeyip ödemeyeceði konusunda endiþelendiði kaydetti. Þeker, "Parasal olmayan kýymetlerini öz kaynaklarý ile karþýlamayan iþletmeler, enflasyon nedeniyle varlýklarýnda meydana gelen artýþlar nedeniyle ilerde ödemek zorunda kalacaklarý vergiyi daha erken ödemek zorunda kalabilecektir. Örneðin 2020 yýlýnda banka kredisi kullanarak arsa satýn alan bir iþletme 2024 yýlýnda arsanýn deðer artýþý nedeniyle enflasyon vergisi ödemek zorunda kalabilecektir. Koyduðu sermeyenin getirisinden daha fazla miktarda bir deðer artýþýna sahip olan iþletme söz konusu deðer artýþýnýn vergisini ödeyecektir. Bu yönüyle enflasyon düzeltmesi bir nevi 'servet vergisi' niteliði taþýmaktadýr. Ortada nakit yaratýlmadýðý halde nakit çýkýþýna neden olan vergi yükümlülüðü söz konusu olabilecektir. Bu suretle enflasyon nedeniyle bozulan gelir daðýlýmý kýsmen de olsa düzeltilmiþ olacaktýr" dedi.
Baþkent Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Nalan Akdoðan da konuþmasýnda, yüksek enflasyon dönemlerinde finansal tablolardaki verilerin gerçeði göstermemesi nedeniyle düzeltilmesi gerektiðini belirterek, uluslararasý muhasebe standartlarýnýn uygulanmasý durumunda hâlihazýrda yaþanan sorunlarýn yaþanmayacaðýný söyledi. Enflasyon karý veya zararýný ortaya çýkartanýn net parasal pozisyondaki satýn alma gücü kaybý veya kazancý olduðunu kaydeden Akdoðan, "Ýþadamý net parasal pozisyonundan dolayý kazançlýyým demiyor, aktifimdeki deðerlerden dolayý vergi ödüyorum diyor. Ýþletme aktifteki varlýðýný finanse ederken öz kaynaklarýyla etmiþse sorun yok, kendisini enflasyondan korumuþ demektir. Ama borçla yapmýþ ve parasal olmayan kaleme yatýrým yapmýþsa böyle bir durumda kar ortaya çýkacaktýr. Yüksek enflasyon döneminde bir þirketin finansal tablosunun etkileniþi sahip olduðu varlýklarla ilgilidir. Eðer parasal olmayan kalem daha çoksa yani kaynaðýný enflasyona karþý kendini koruyan deðerlere yatýrmýþsa o þirket enflasyondan zarar etmez. Çünkü kendini koruyan bir þirkettir. Ama yok eðer parasal kalemlere yatýrým yapmýþsa o zaman iþletmeyi bir zarar bekleyecek demektir" dedi.
Þirketlerin maddi duran varlýk alarak, stok yaparak enflasyondan kendisini koruyabildiðini anlatan Akdoðan, "Diyelim ki 100 liraya aldýðýnýz bir stoku 150 liraya satýyorsunuz. Biz buna 50 lira kar diyoruz. Oysa ayný stoku yerine koymak için 140 lira harcanacaksa o zaman aradaki 50 liralýk karýn 40 lirasý elde bulundurma kazancýdýr. Dolayýsýyla bunlarýn ayrýntýlý olarak hesap edilmesi gerekiyor. Bu da bize yerine koyma maliyetini gündeme getiriyor" diye konuþtu."
þirket muhtemelen enflasyon muhasebesinden çok 2023 yýlýndaki ekonomideki anomaliyi gördü ve kendisine en uygun kaçýþlarý aramaya baþladý... malum gene þirket savunuculuðu görevimizi yapacaðýz![]()
parayý tahvile koysa tahvil faizleri % 7-8 deydi...
KKM uygulamasýnýn sonu ne olacaktý belli deðildi ve bir þekilde zaten bütün firmalar bu uygulamaya katýlmak zorunda býrakýldýlar. karlý gibi görünse de bence pek de karlý bir uygulama deðildi. belki ehven denebilir...
dolara koysa zaten yasak haldeydi neredeyse. þirketin de dolara pek fazla ihtiyacý yoktu. o salakça yaptýklarý sabitleme ile bütün CENAL kur borçlarý sýfýrlanmýþtý.
ne yapýlýr biz arazi alýrýz... bir deðiþiklik yapýp tarým arazisi alalým... bakalým tarýma yatýrým nasýl olacak...
iþte salçalýk domates hikayesi... eldeki para pul olmadan arazi haline geldi... önümüzdeki süreçte her türlü iklimsel deðiþiklikte örtü altý tarým öne çýkacaktýr.
eðer enerji depolamasý jeneratörlerin yerini alýr ise muhtemelen yeni bir sektör ve ilk gi,ren ya da teknolojiyi bilen karlý olacaktýr...
havacýlýk ise denizlerde oluþan tehlikeler sonucunda kargoda yeni bir süreç oluþturacaktýr. bu yüzden havacýlýk dönüþüm önemlidir...
iþte ALARKýn 5 para etmeyen yatýrýmlarý.... kendi adýma kendi yatýrýmlarým hususunda epey bocaladýðým için o sürece kafa yormuþ ve içinden çýkamamýþtým. piyasa o kadar dengesiz oldu ki aldýðým ev ve bahçe ( yatýrým deðil kullaným için) deðeri her ne kadar satsan kimse de almýyor olsa da deðerini katladý diyebilirim. ama bir þekilde kimsenin almadýðýný unutmamak lazým...
Yer Ýmleri