siz bir malý neden alýrsýnýz?
buna bir cevabýnýz var ise gerisi kolay:
mesela hepimiz çay alýrýz. bir ara yaban kirazý katkýlý çay almýþtým. denemek için benim damak tadýma uygun deðildi. ama sadece deneme dozu idi ve 200 gram mý neydi. fiyat da çok uygundu veya canýmý acýtmayacak derecede idi.þimdi ben bu çaydan 1 ton almýþ olsam ne olurdu. iþime yaramaz, satsam satamam muhtemelen beni iflas ettirirdi...
tirebolu 28 veya 42 çay: alýnýr mý evet alýnýr. hesaplý bulursanýz hiç kaçýrmayýn ama onu da 1 ton aldýðýnýzda pazarlamak zorundasýnýz. ve pazarlayacaðýnýz malýn alýþ fiyatý çok hesaplý olmalý... ben tüccar deðilim ama tüccarlar nasýl pazarlayacaklarýný bilirler...
kriz dönemlerinde ihtiyaç olan mallarýn satýþý kolaydýr. çünkü insanoðlu zorunlu tüketimine öyle veya böyle devam ederler. peki hanginiz 100 000 euro verip lale soðaný alýrsýnýz? alýnmadý mý alýndý. çýlgýnlýk mýydý deðildi. birileri birilerini kerizliyordu ve alým çýlgýnlýðý baþlamýþtý. ben alayým baþkasýna satarým. deðeri var... patlayýnca iflaslar baþladý. mesela bitcoin deðeri nedir. birileri alýrsa fiyatý yükseltirse deðerli gibi görünür. peki ben inançlarýma uygun olsaydý bile alýr mýydým? hayýr. ne yapýlýr bitcoin... bir baþkasýna satacak mal almak benim gibiler için zordur...
badem alýrým, ceviz alýrým, çay alýrým, ekmek alýrým ama ucuz diye 100 ekmek alsam pahalý olur. ihtiyacým ne ise o malý saklayabilecek ortamým var ise alýrým. badem 5-10 yýl saðlam kalýr, ama ceviz 1 yýl sonra çöp olmaya baþlar.
neyse kýsa keselim... ben bilmediðim malý almam... eðer 50 liradan badem aldýysam gerisini alabileceðim ortam var ise 60 lira verene satabilirim. ama badem 100 lira olacak diye varýmý yoðumu baðlamam. hele kiraza hiç baðlamam. 5-10 günde kurtlanýr gider.
galiba yatýrým da öyle... bir malý neden aldýðýnýz biliyor iseniz iþ bitmiþtir... ben yýlda 20-30 kilo badem yersem 200 kilo badem alýr mýyým? eðer uygunsa pazarlayabileceksem alýrým. ama fiyat uygunsa param da var ise 50 kilo alýr atarým bir kenara, hatta 100 kilo... en kötü ihtimalle yerim ya da saða sola hediye yaparým ( bal hediyesi yaptým ama badem hediye etmedim, dikkat kabuklu badem) . ama badem satarým diye almam...
þimdi hisse senedinde benim hedefim ne 10 ya da 20 dolar... þimdi kaçtan veriyorlar. 3 dolar. vadem nedir 5 yýl. 5 yýlda 3 misli iyi midir evey çok iyidir. bozulur mu pek bozulacaða benzemiyor.... peki 10 dolar olmaz ise ne olur. bana göre olacak ama eðer yatýrýmlar iyi gidrt isr hisse baþý 2 dolara yakýn kar eder en kötü 1,5 dolar yarýsýný bana temettü olarak verir... eee vermedi bana bir zararý yok dursun bir köþede geçmiþ yýl karlarýný þiþirip dursun. bir þekilde ederini bulur... ama benim kýsa vadede ihtiyacým var iþte olmadý bu
ben kendi adýma ihtiyacým olmayan para ile yatýrým yapýyorum...
siz siz olun bilmediðiniz hisseyi almayýn... bir de yatýrým tavsiyesi vereni dövün ve inanmayýn

...
Yer Ýmleri