borsada dibin dibi var mýdýr evet vardýr...
borsada saçma sapan fiyatlar oluþabilir mi evet oluþabilir...
peki bu zamanlarda alým satým geçerli midir? evet geçerlidir ( mesela þimdi eski perdeler için sarý sitede 500 000 - 1 milyon fiyatlar var. ayný þekilde eski kilimler ve heybeler için ( bir heybeye birisi 5 milyon fiyat söylemiþti tanýsam sadece çüþþþ hangiþ eþek alacak deyip geçerdim, içimden dedim ben de. bu fiyatlarý verseler ya da sadece perdeler için 10 000 TL verseler ben tedarik manyaðý yapabilirim hepsini ama bir umut ya da kiþinin daðýn arkasýndaki umudu ya tutarsa...peki þirket fiyatlarý da benzer olur mu?
evet olur... geçtiðimiz zaman içinde yanýlýp ALARKtan çýkýp TÜPRAÞ alsaydýk temettüleri ile sýfýrlanmýþ olacaktýk. hisseler kar olarak kalacaklardý... peki bizim için ayný þeyler olmadý mý oldu... 20 cente alark aldýk ve temettülerle zaten neredeyse sýfýrlandý, ya da sattýklarýmýz kara geçirdi...yani saçma sapan fiyatlardan mal sahibi olduk...
kimimiz daldan dala uçar... koza alýr 9 liradan satar 50 den, ALARK alýr 2 liradan datar 140 dan, Ülker alýr 17 liradan satar 120 den, Emlak konut alýr 8 liradan satar 15 den bir bakarsýn ki sermayesi 100 misline çýkmýþ... böyle örnekler var mý çevrenizde bilmiyorum. geçmiþte bir arkadaþ Alark ile ilgileniyordu Ýþ bankasý hisselerinde kredi ile müthiþ kazançlar elde etmiþti. alýp çýktý ý yoksa tekrar probleme düþtü mü bilmem. Daldan dala uçanlarýn sonu galiba tam tersi oluyor...
sn 101 in bir söylemi vardý. 3-5 yýlda bir bir hisse yakalarsýnýz zengin olursunuz... ikinci hisse sizi süper zengin yapar...
bir memurun hedefi ev ve araba almaktýr. yukarýda yazdým 40 yýla yakýn memuriyet 1 milyon emekli ikramiyesi verdi ki araba bile almýyordu geçen yýl. benim kamyon ikinci el olarak alýnabildi. biraz da çekirdek parasý arttý. malum taþýnma vs uçtu gitti... üç beþ yýllýk birikimlerle sn balabanlý okuyorsa burayý geçebilir

bir þey sahibi olabilir misiniz? evet borsada mümkün. iyi bir yerden dip fiyatlardan iyi bir þirket alabilirseniz sizi muhakkak ihya eder... ev ve arabanýzý alabilirsiniz... belki de hayaller kurarsýnýz. 100 000 lotum olsa yarým dolar temettü verse diyemeyeceksiniz zaten o hedefe ulaþamamýþtýnýz. bir kýsmýný ev alarak sattýysanýz zaten sizin eviniz var emekli maaþýnýz da yeter der geçersiniz...
kalan 20-30 000 lot ile dersiniz. 1 dolar temettü verse 20 000 dolar yarým dolar verse 10 000 dolar...
þimdi bunu aþaðýlayanlar çýkabilir doðrudur... benim hedefim maalesef budur... tabii ki hisse baþý 20 dolar olsa mükemmel para ama bazen para yerine sürekli gelir bir umuttur... kusura bakmazsanýz 10 000 dolar yýllýk ilave gelir benim gibi memurlar için iyi paradýr. geceliði 30 000 den kayak tatili ya da geceliði 10 000 den hillside tatili yapmadan geçer gideriz dünyadan... soframýz kurulsun, kurbanýmýzý keselim, kimseye el açmadan el açana vermeyi deneyebilelim olur biter... varsýn lüx mekanlar bensiz dönsün, bazý þeylerin tadýný bilmeden geçip gitsin ömrüm...
bilmem anlatabiliyor muyum. gerçekten mükemmel para kazananlar var mý vardýr elbet, ama benim gözüm yok... borsadan elde ettiðim yeterli beklentilerim de cabasý. ama sizler yüksek hedefler yerine mantýklý þeyleri hayal edin ve umudunuzu tüketmeyin. iyi bir hisse bulun ve ekrana bakmak yerine baharýn geliþini tabiattaki deðiþimi gözleyin... iþinizi yapýn en iyi þekilde yapýn. iþçiyseniz üretin. memursanýz hizmet edin, öðretmenseniz öðretin... buraya sadece deðiþen bir þey var mý diye bakýn...
zinhar yatýrým tavsiyesi deðildir...
Yer Ýmleri