.
https://www.linkedin.com/posts/nurno...aign=share_via
.
Seralar için uluslararasý sertifikasyon...![]()
.
https://www.linkedin.com/posts/nurno...aign=share_via
.
Seralar için uluslararasý sertifikasyon...![]()
sn fuma sizin þahsýnýzda þahit olduðum bazý yatýrým çeþitlerini en azýndan not olarak belirteyim...
bir iþadamý bütün sanayicilerin bir bankasý olmasýndan dolayý avantajlý buluyor ve gerek olarak söylüyordu. tabii ki 90 lý yýllarda... sonra gördük ki bir çok iþadamý bankalar üzerinden de batýrýldýlar. ya da müsrifliklerini bankalar bile finanse edemedi...
bütün iþadamlarý karlarýnýn bir kýsmý ile tarla alýrlardý. sonradan bunlar arsa oldular ve fabrika arsalarý bile yatýrýmlarý kat kat aþtý... acaba bunun da modasý geçti mi diye düþünmeye baþladým. arazi rantý artan nüfus ile birlikte geçerli oluyor. bir müddet sonra ülkemizde maliyetlerden dolayý leb-i derya evler, 4 oda bir salonlar yerine 1+0, maximum 1+1 apartlar alacak. ola ki singapur gibi tokyo gibi kutularda da yaþamak zorunda kalýr mýyýz.
kredi kullanmak iþadamlarýný her zaman kaldýraç etkisi ile uçurmuþtur. ama krizlerde de ayaðýna taþ baðlanmýþ gibi batýrmýþtýr. hele de faizler yüksek, ve bir yandan talepler düþürülüyor, maliyetler artýyor ise...
borsada iyi kaðýtlar her zaman pahalýdýr. ucuzsa vardýr bir illeti. acep bizdeki illet de benzer midir? ama piyasada hesap yapmasýný biliyorsanýz belki zor kazanýrsýnýz ama kazanýrsýnýz... ama kazanmak bir þekilde trade ile deðil kökleþerek olmalý benim gibiler için...
ABD rüzgar gibi geçti ile baþlattý trendi. þeytan prada giyer gibi kitaplarda da benzer trendler ve mücadeleler iþlenmiþtir. rüzgar gibi geçti eleþtirisizdi yanlýþ hatýrlamýyorsam. ama þeytan prada giyer bir þekilde mücadele içeriyordu... bizde de traderlar gelir geçer. bunlardan bazýlarý iþadamlýðýna terfi ederler, ama bizim gibi küçükler kaybolup giderler...
bence bir kýsým karlar borsa dýþýna çýkarýlabilir mesela eskiden olduðu gibi arazi rantý yerine tasvip etmesem de deðerli madenler vs gibi... oturduðunuz ev araba zaten dokunulmazdýr ve kaþýk düþmaný tasarrufundadýr... ama rüzgarlarda savrulmayý býrakýn fýrtýnalara dayanabilmek için köklü yatýrýmlar þart...ve kimse size buyrun biz yiyemedik paylaþalým demeyecektir. sizi sofradan atmak için her þeyi yapacaktýr. eskiden karl marks ( hissenetteki) demiþti galiba küçük yatýrýmcý kemik yalayýcýsý gibidir diye. sanki doðrulanmakta...
Borsada hisse fiyatýný etkileyebilecek hiç bir Kap haberini borsaya göndermiyorlar, Holding yönetimi hisse fiyatýnýn ayrýþmasýna sebep olabilecek herhangi bir haberden özellikle imtina ediyor...100 Endeksin havasý bozulduðunda da, endeksten çok daha güçlü ivmeyle hisse düzeltme formasyonuna geçiyor...Bakalým bu olayý daha ne kadar devam ettirecekler ???
..................Ya Bofa yönetimi ya da Holding yönetimindeki aileler hissenin fiyatýnýn borsadaki diðer hisselerden ayrýþmasýna kesinlikle karþýlar...Defter deðerinin %59 u kadar bir orana eþit fiyatla borsada iþlem görmesini tercih ediyorlar..
Þu da bir gerçek, çeyrek bilançolarýnda zarar yazmýþ olan þirket hisseleri, zarar yazmamýþ olanlara göre bir daha kar yazýncaya kadar muhakkak olumsuz bir durum sergilerler.......(Çok iyi bir KAP haberi düþmedikçe, zarar yazmýþ bilançodan kaynaklý fiyat baskýsý hep devam eder.....görüldüðü üzere geleceði önceden fiyatlayan hisseler çok az, Alarko da o hisselerden biri deðil..)
Son düzenleme : loruhlano; 16-05-2025 saat: 10:30.
...
Hep altýn için "geldiði yeri unutmaz" diyorlar...
Hisseler için de ayný þey geçerli...
121,39 görmüþ alarko geldiði yeri unutmaz...
Görüþlerim yatýrým tavsiyesi deðildir. Herkesin aklý kendine
Sayýn Tövbekar Üstadým benim Alarko da bazý korkularým var.Ama güvendiðim bazý pozitif yanlarý da mevcut.Peter Lynch üstadý 1994 yýlýndan beri defalarca kýraat etmiþ biri olarak dikkat ettiðim hususlar var. O hep þunu diyor.Bir firma uzman olduðu konularda faliyet göstermeli.Yeni sektörlere dalmak hisse için ciddi riskler barýndýrýr.Bunu asla unutmuyorum.Alarko bir mühendislik þirketi ve zaman içinde uzmanlaþtýðý inþaat, ýsýtma soðutma ve turizm gibi kollarý vardý.Enerji iþine girmiþti.2013 lerde galiba bir sürü çed med sýkýntýlar derken 2018 de Cenal devreye girdi bu seferde kur krizi ve siyasi olaylar vs ciddi sarstý. Ama sonuçta artýk enerjide sýrat köprüsünden geçip rahata erdik.Ciddi para kazanýldý 2022 de..Stratejik kararlar alarak 3 yeni sektöre adým attýlar.Yeni sektöre girmeden ciddi araþtýrma yaparsýn ama yatýrýma girip faliyete baþladýðýnda her þey bambaþka olabilir hesap edemediðin þeyler ortaya çýkar ve firmalarý yýkar geçer.O yüzden ben yeni yatýrýmlar öncesi yoðurdu üfleyerek yiyiyorum ve çok kontrollü gidiyorum.Tarýmda þimdilik ilk gelen datalar favök marjý ve sürdürülebilirlik açýsýndan fena deðil.Ama hala az metre kare 5000 dönüm geçildiðinde esas her þey ortaya çýkacak bana kalýrsa.Enerji depolama iþi ha keza ciddi yatýrým olmadý henüz, olduðunda bakacaðýz Çinlilerle iþ yapmak, dünya çapýnda rekabet vs Gotion iþi ne olacak göreceðiz.Uçak iþi mühendislik yoðun Alarko o iþi kolay kývýrýr gibime geliyor.Ben arada kendi algoritmama göre sat allar yaparak risk yönetimi yapýyorum.Amaç trading karý deðil. Bodoslama Alarko taþýmýyorum.Hatalý olursam çok yýllar kaybettirir bana.iki defa 2 milyar dolardan satýp 1.3 lerden yerine koydum kazandýklarýmla alternatif dolar bazlý yatýrýmlar yaptým riski daðýttým.Geçen yýl þirkete ve yönetime güvenerek EM yüzünden 90 a aldýðým alarkoyu 120 lerden satýp çýkamadým ciddi valör kaybý yaþadým ve moral bozukluðý vs yazýk oldu.Aþýrý güven bazen kaybettiriyor bunu binince kez test etmiþ oldum sanýrým.Benim öngörüm 2026 sonu ya da en geç 2027 yaz gibi Tarým iþi nereye varacak kabak gibi belli olacak.O yüzden çok dikkatli ve sabýrlý gidiyorum.
Son düzenleme : fuma; 16-05-2025 saat: 16:04.
sn fuma,
sizin trade felsefeniz var ve bir þekilde bu iþin profesyonelisiniz. bizler ancak biriktirimlerimizi yönetebilmek adýna bazý hususlarý belleyerek yatýrým peþindeyiz...
Enerjiyi öðrenene kadar epey bir tokat yediler ama hem MERAM hem CENAL maliyet açýsýndan da öngörü olarak da dört köþe yatýrýmlardý...
depolama iþinde knowhow dahil olduðu için daha dikkatli olduklarýný düþünüyorum. sanýrým oyalanmalarý da yatýrým maliyetleri açýsýndandý.
Gýda iþinde iþin profesyonelleriile bir toplantý yaptýktan sonra muhtemelen çok ciddi planlama ile girdiler...ilk aldýklarý þirket
"Baðlý Ortaklýðýmýz Alarko Tarým Sanayi ve Ticaret A.Þ. Yönetim Kurulunun 03.03.2023 tarihli toplantýsýnda;
Gürlük Jeotermal Enerji Tarým Seracýlýk Gýda Sanayi ve Ticaret Anonim Þirketi'nin 400.000,-TL nominal deðerli 400.000 adet hissesinin 75.468.000,-TL bedelle satýn alýnmasýna karar verilmiþtir."
çok pahalý acaba bir þeyler mi var diye düþünmedim deðil ama eðer GÜRLÜK faaliyet alanýna bakarsanýz o zamanlar planlamalar yapýlmýþ. þirket içeriði
"Hisseleri devralýnan Gürlük Jeotermal Enerji Tarým Seracýlýk Gýda Sanayi ve Ticaret Anonim Þirketi'nin ve yüzde yüz hissesine sahip olduðu iþtirakleri Albi Bitkisel Ýlaç Ham Maddeleri Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Þirketi'nin, Alpark Jeotermal Saðlýk Turizm ve Depoculuk Anonim Þirketi'nin, Alurla Jeotermal Saðlýk ve Turizm Anonim Þirketi'nin ve Hak Gayrimenkul Tarým Sanayi ve Ticaret Anonim Þirketi'nin mülkiyetinde (i) Burdur ili Kemer ilçesinde bulunan 2925,03 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak arama ruhsatý, (ii) Tekirdað ili Hayrabolu ilçesinde bulunan 1810,61 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak arama ruhsatý, (iii) Afyonkarahisar ili Merkez ilçesinde bulunan 2836,65 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak arama ruhsatý, (iv) Afyonkarahisar ili Sandýklý ilçesinde bulunan 806,04 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak arama ruhsatý, (v) Balýkesir ili Bigadiç ilçesinde bulunan 4334,28 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak arama ruhsatý, (vi) Eskiþehir ili Mahmudiye ilçesinde bulunan 1034,12 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak arama ruhsatý, (vii) Eskiþehir ili Mahmudiye ilçesinde bulunan 2225,65 hektar alana iliþkin jeotermal kaynak iþletme ruhsatý, (viii) Afyonkarahisar ili Sandýklý ilçesinde bulunan toplamda yaklaþýk 180.000,00 m2 yüzölçümlü tarla niteliðinde taþýnmaz (ix) Biyoteknoloji Sanayicileri Derneði tarafýndan kurulmuþ olan Biyoteknoloji Vadisi'nde brüt 20.000 m2 taþýnmaz için Katýlýmcý Hakký bulunmaktadýr."
bu iþin baþýna pazarlama alanýndan birini getirmeleri ve katkýsýzlýk açýsýndan piyasanýn istediði ürünler olmasý gibi hususlara bakýldýðýnda bence bu iþ ALARKOya dönüþüm yaþatacak. ve hiç reklamýný bile yapmadýlar defalarca sormuþtum bu sera iþleri karbon salýnýmýný nötürler mi diye bunu bile yeni öðrendik...
el hasýl pasta büyük ve bu pastayý yedirmemek için her þeyi yapacaklarýný tahmin ediyorum...
Yer Ýmleri