birisi u srdrlebilirlik raporunu okuyup die dokunur bir ey var m yazverse... malum ben hem yal hem zeroteknik olarak anlamam ok zor... imdi sil batan bir srece daha girmeyelim... bilen biri anlatversin ltfen
birisi u srdrlebilirlik raporunu okuyup die dokunur bir ey var m yazverse... malum ben hem yal hem zeroteknik olarak anlamam ok zor... imdi sil batan bir srece daha girmeyelim... bilen biri anlatversin ltfen
Usta artik yapay zeka var..soruyorsun grok a,cevabi veriyor...Die dokunur bir ey yok ksaca..
KAP olsun torba dolsun hesabi..
Blm
Ana Konular ve Hedefler
Performans Gstergeleri (2024 rnekleri)
irketin Mesaj
Gezegen (Planet)
evre koruma, iklim deiikliiyle mcadele, kaynak verimlilii. Su tketimini azaltma, biyoeitlilii koruma projeleri.
- Su tketimi %P orannda azaltld (2030 hedefi: %20 azalma).
- Karbon ayak izi hesaplamas tamamland; yenilenebilir enerji kullanm %15 artrld.
- Ekosistem yatrmlarna net krn belirli bir yzdesi ayrld (rnein, deprem sonras yeillendirme projeleri).
"Doal kaynaklar koruyarak gelecek nesillere kar sorumluluumuzu yerine getiriyoruz. Enerji ve gayrimenkul projelerimizde yeil bina standartlarn nceliyoruz."
nsan ve Kltr (People & Culture)
alan refah, eitlilik, eitim, toplumsal yatrmlar. Kapsayclk ve gnlllk programlar.
- alan ballk anketi puan %85'e ykseldi.
- Kadn alan oran %30'a karld; eitim programlarna 500+ alan katld.
- Toplumsal projelere (eitim burslar, deprem yardmlar) 10+ milyon TL harcand (rnein, TED ile "Umutlar Yeniden Yeeriyor" kampanyas).
"alanlarmz ve toplumu merkeze alarak kapsayc bir kltr oluturuyoruz. Sosyal fayda, i baarmzn temel ta."
Dijital Dnm ve novasyon
Srdrlebilir Ar-Ge, dijital aralarla verimlilik artrma. Yeni rn/hizmet tasarmlar.
- Srdrlebilir inovasyon yatrmlar %P artrld (2030 hedefi: %25 art).
- Dijital platformlarla tedarik zinciri optimizasyonu; %10 enerji tasarrufu saland.
"Teknolojiyi kullanarak srdrlebilir byme salyoruz. novasyon, riskleri frsata dntrmenin anahtar."
Genel Hedefler (2030 Vizyonu): Net sfr emisyon yolunda ilerleme, su ve enerji verimliliini %20-30 artrma, toplumsal yatrmlar iki katna karma. irket, BIST Srdrlebilirlik Endeksi'nde yer almay srdryor.
Performans Deerlendirmesi: 2024'te pandemi sonras toparlanma ve ekonomik belirsizliklere ramen, ESG risk puan (Sustainalytics'e gre) "Orta" seviyede tutuldu. Rapor, bamsz denetim firmas (rnein, KPMG veya BDO) tarafndan gvence altna alnm.
irket Ne Demek stiyor? (Genel Yorum)Alarko Holding, bu duyuru ve raporla yatrmclara ve paydalara gven sinyali veriyor: "Biz sadece kar odakl deiliz; uzun vadeli, sorumlu bir irketiz." Srdrlebilirlik, holdingin eitlendirilmi portfynde (enerji verimlilii, yeil gayrimenkul projeleri gibi) rekabet avantaj yaratyor. zellikle 2025 genel kurulunda onaylanan KPMG denetimiyle, raporlarn gvenilirliini pekitiriyorlar. Bu, ESG yatrmclarn ekmek, reglasyonlara uyum salamak ve marka deerini artrmak iin stratejik bir hamle.
Hazir yapay zeka demiken, bana 1 yl vadeli prim potansiyeli yksek 10 hisse sylemesin dedim..tabiki ilerinde Alarko olmadi..
Tabii, Borsa stanbul (BIST) zerinden 1 yl vadeli (yaklak Ekim 2025 - Ekim 2026) yksek prim potansiyeli olan 10 hisse nerisi hazrladm.
Sektr
Tahmini Prim Potansiyeli (%)
Ksa Gereke
1
MAVI
Perakende (Giyim)
75
Gl marka bymesi ve yurtd genileme; 10+ kurum hedefi ile en yksek potansiyellerden.
2
KCHOL
Holding
92
eitli sektrlerde (otomotiv, enerji) dengeli byme; Oyak Yatrm'n en st sras.
3
ULKER
Gda
65
Tketim talebi ve ihracat art; 5+ hedef fiyat ile istikrarl getiri beklentisi.
4
AKSEN
Enerji
65
Yenilenebilir enerji yatrmlar ve talep art; bilano sonras yksek revizyon.
5
SOKM
Perakende (Market)
64
Enflasyon ortamnda indirim zinciri avantaj; ok'un byme hikayesi gl.
6
FROTO
Otomotiv
59
Elektrikli ara geii ve ihracat; 21 kurumun ortak nerisi.
7
ASTOR
Enerji (Trafo)
90 (yksek riskli)
Ar-Ge ve teknolojik liderlik; ALB Yatrm'n %58+ potansiyel vurgusu.
8
THYAO
Havaclk
55
Turizm toparlanmas ve filosu genilemesi; 21 kurum model portfynde.
9
BIMAS
Perakende (Market)
50
Maliyet kontrol ve maaza almlar; istikrarl temett + byme.
10
TUPRS
Enerji (Rafineri)
53
Rafineri kapasitesi ve petrol talebi; endeks st getiri potansiyeli.
Bu hisseler, genel olarak BIST 100'n %30-40'lk beklenen getirisinin zerinde potansiyel tayor. rnein, enerji sektr (AKSEN, ASTOR, TUPRS) yenilenebilir ve talep kaynakl, perakende (MAVI, SOKM, BIMAS) ise tketim toparlanmasyla ne kyor.
1. Karbon Ntr Hedefi ve Stratejik Taahht
Alarko Holding ve tm grup irketleri, 2050 ylna kadar net sfr (karbon ntr) olma hedefi benimsemitir.
Bu hedef dorultusunda:
Temiz enerji teknolojilerine yatrm,
Depolamal yenilenebilir santraller,
Enerji verimlilii artrm,
I-REC sertifikas ve karbon kredisi alm gibi admlar uygulanmaktadr.
2. Karbon Ntr Merkez Yerleke (Ortaky)
Alarko Holding’in Ortaky merkez yerlekesi karbon ntr hale getirilmitir.
Bu ntrlk, u aralarla salanmtr:
Uluslararas Yeil Enerji (I-REC) Sertifikas kullanm,
Rzgr enerjisine dayal Gold Karbon Kredisi satn alm.
Bylece merkezin dorudan (Kapsam 1) ve dolayl (Kapsam 2) emisyonlar dengelenmitir.
⚡ 3. Altek Alarko’nun Rol (Enerji Grubu)
Altek Alarko, karbon ntr hedefin gerekletirilmesinde kilit rol oynamaktadr:
2021’den beri I-REC sistemine kaytldr.
2024 ylnda toplam 309.626 adet I-REC sertifikas retmi ve satmtr.
Bu sertifikalar, hem grup irketleri iinde hem de i dnyasnda karbon ayak izinin azaltlmasna katk salamaktadr.
Karakuz ve Gnen Hidroelektrik Santralleri bu sistem kapsamnda yeil enerji sertifikalar retmektedir.
Ayrca CENAL Enerji’deki dijital kontrol sistemleri sayesinde 5.850 ton CO₂e emisyonun nne geilmitir.
4. Turizm Grubu – Yeil Enerji Kullanm
Hillside Beach Club, 2024 ylnda tkettii 4.624.278 kWh elektrii Altek’in rettii I-REC sertifikalar ile ntrlemitir.
Ayrca 5.010.000 kWh’lk I-REC sertifikas alarak yeil enerji kullanmn desteklemitir.
Tesiste ISO 50001 ve ISO 14001 belgeleri ile enerji verimlilii sistemleri yrtlmektedir.
5. Tarm Grubu (Palmira Agro)
Trkiye’nin ilk hibrit mikro granl gbre fabrikas, yenilenebilir enerji sistemlerinden yararlanarak karbon ayak izini en aza indirmektedir.
Enerji ihtiyacnn %55’ten fazlas 1.200 kWp’lik gne enerji sistemi ile karlanmakta,
%65 enerji tasarrufu,
%70 su tasarrufu salanmaktadr.
Bylece tarmsal retimde dk karbonlu sreler uygulanmaktadr.
️ 6. Sera Gaz ve Karbon lmleri
Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlar dzenli olarak llmekte ve bamsz denetiler tarafndan dorulanmaktadr.
2024 yl toplam karbon ayak izi: 7.038.822,28 ton CO₂e.
lm yaklam GHG Protokol standardna dayanmaktadr.
7. Sertifikalar ve Karbon Kredileri
Alarko Enerji Grubu, I-REC ve YEK-G sistemleriyle yeil enerji tedarikini belgelendirmektedir.
Holding, rzgr enerjisine dayal Gold Karbon Kredisi satn alarak emisyon dengelemesi yapmtr.
Grup irketleri, evre ynetimi sertifikalarn artrmakta ve ulusal/uluslararas dller kazanmaktadr.
8. Karbon Yutak Alan Projeleri
Hillside Beach Club bnyesindeki 1.560 aa, karbon yutak alan olarak izlenmektedir.
Her aacn tr, ya ve karbon tutma kapasitesi belirlenmi; doal yutak kapasitesinin artrlmasna ynelik veri taban oluturulmutur.
zetle
Alarko Holding’in karbon ntrle ynelik temel admlar unlardr:
2050 Net Sfr hedefi → tm grup genelinde benimsenmi.
Ortaky merkez binas → %100 yeil enerjiyle alan, karbon ntr bina.
I-REC Sertifikalar → 2024’te 309.626 adet retim ve sat; Hillside ve merkez yerleke iin kullanlm.
Gold Karbon Kredisi → rzgr enerjisi temelli, emisyon dengelemesinde kullanlm.
Bamsz karbon ayak izi dorulamas → Kapsam 1, 2, 3 emisyonlar raporlanyor.
Yeil enerji yatrmlar ve sertifikasyon → Altek, Palmira Agro ve Hillside nclnde sryor.
Infografik olarak:
Screenshot from 2025-10-18 14-52-32.jpg
Bu operasyonlarn zaman scalasnda kar Favk deerlerine ne kadar yansyacan gsteren bir alma daha ok anlam ierir idi . Temel analiz 9 ve 12 aylk beklentileri gsteren bir tahmin verisi yada beklenti verisi paylalsa ne biley,m hisse ba kar veriside iyi olurdu .![]()
Alarko konusunda uzman olan analistlerin yapt bir alma da bulamadm . Herkes gemii paylayor. Gelecek ile ilgili tek bir tahmin yok.
Bu gn de ben eytann avukatln yapm gibi oldum
AL / SAT / YAT / TUT yada Turu kur tavsiyesi deildir, sadece FaL ve dedikodu.
Srdrlebilirlik olaynn bence en byk hedefi.Dk carbon emisyonu olan firmalara Dnya Bankasnn ok uzun sreli dk faizli kredi vermesi.Bu sene aldk 80 milyon euro.2026'da da bi 80 milyon euro daha alnacak galiba izin karsa krediye.Ceo bizzat bana genel kurulda syledi.Bu krediler 12 yllk ilk 2 senesi geri demesiz ve dk faizli.Byle bir krediyi bulmak imkansza yakn ko holding alabilir mi.Tpra dahil bir ok firmas karbon retiyor.
Trkiye, kazn her trlsn ayr ayr deneyimleyebilmek iin mkemmel bir yer. Burada yetien biri dnyann baka bir yannda sknt yaamaz.
Re-twittlediklerim katldm anlamna gelmez!
Yer mleri