Hayırlı kandiller. Tabi ki. Bun da özgürsünüz ama öyle görmeyenlere SAYGI duymak lazım.
Hayırlı kandiller. Tabi ki. Bun da özgürsünüz ama öyle görmeyenlere SAYGI duymak lazım.
"Adamın ahmağı malını gereksiz övermiş, daha ahmağı da başkasının malını yalan yere yerip kendi malını övermiş"
https://x.com/degeryatirim/status/2033599950139846821
.............
"Blokzincirin bazı kullanım alanları olabilir, bunu kimse inkâr etmiyor. Ama yıllarca anlatılan “her sektörü dönüştürecek devrim†iddiasının bugün birkaç pilot proje ve yarım kalmış projeden öteye gidemediği de ortada."
.........
ALARKın da diğer yatırımcıların da dünyada yaptığı bazı yatırımlar teknolojik çılgınlığa balona doğru evriliyor. bazı yatırımlar lale devri gibi, hadi biraz daha insaflı olalım ihtiyaç olmayan parlak fikirler gibi yok olacağa benzer... son faaliyet raporunda ALSER in bazı yatırımları bu minvalde mi merak ettim
Tövbekar Bey,
Anlaşamadığımız nokta şu: Siz mevcut finansal sistemin devam edeceğine inanıyorsunuz. Ben ise en geç 2030–2035 dönemine kadar bu sistemin ciddi bir kırılma yaşayacağını ve özellikle fiat paraların önemli sorunlarla karşılaşacağını düşünüyorum.
Eğer sistem sürdürülebilir kalırsa, elbette Bitcoin gibi alternatifler değersiz görülebilir. Ancak sistemde bir çöküş ya da köklü değişim yaşanırsa, yeni alternatiflere ihtiyaç doğacaktır. Bu noktada Bitcoin, altın standardı, gümüş gibi sınırlı varlıklar ve blockchain teknolojisinin güçlü seçenekler olduğunu düşünüyorum. En azından bir geçiş sürecinde işlevsel olacaklarına inanıyorum.
sn ekserji ya da Ekserji Beymi demeliydim,
dünyada bir geçiş dönemi içindeyiz zaten. mevcut finansal sistem sürdürülemediği için bir dünya savaşı ile tasfiye edilmesi be galiplerin yeni bir sistem koyması gerekiyor. bu yüzden de dünya topyekün savaşa girmek istemediği kaybedecek çok şeyleri olduğu için yok renkli devrimler, yok vekaletler savaşları, bölgesel savaşlar durumu çözemiyor...
pandemi sonrasında gemi azıya alan kağıt bas yesinler dönemi ( altın standardından sonra ABD nin müthiş hamlesiyle yenilir yutulur olmadığı halde yedirdiği dolar, belki de petro dolar), aslında kağıt paraların sonu olabilir mi bilmem ama aslında zaten güvene dayanan bir unsurdu yanlış hatırlamıyorsam. bank-not bankanın bende bu adamın 100 altını var notu değil miydi...
mesela vergilerle ilgili sürdürülebilirlik ve finansal durumlar hakkında şu video gerçekten önemli diye düşünüyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=UtEBccjKVHY
gümüşü ayrı tutmuşumdur... kullanılabilir olması ve alternatiflerin daha pahalı olması nedeniyle. ama gümüşü mesela onsu 300 dolar olur ise muhtemeldir ki yapma gümüş ya da alternatif bakrogümüş gibi bir şeyler çıkabilir. altın da kızılderili mitolojisi ve ( aslında altının artışının Avrupada nelere mal olduğunu, Osmanlının nasıl bundan kötü etkilendiğini okumuşuzdur) dini inançlarda yer alan bazı sözlerden dolayı elenmesi gerekiyor...
işte tam da burada yeni sistem ne olacak, çocuklarımız nasıl bir bombada pardon gemide seyahat edecekler bunu anlamaya çalışıyorum.
bir de anekdot
yatılı okullarda bir abilik sistemi vardır. bir sınıf yukarısı abidir ve güçlü bir kasttır. siyasi görüşlerde abiler küçükleri korumak zorundadırlar vs... ama sonrasındaki ilişkilerde bazı şeyler değişse de bu abilik sistemi yerinde kalır. bürokrasideki abilik çok farlıdır lütfen karıştırmayalım. gel zaman git zaman bir küçük bir üniversitede kürsü sahibi olur ve kelli felli bir abiye mesela Aliciğim der. Ali bey döner Veli Bey sanırım Bey demek istediniz. eğer abiciğim derseniz bu makul ama Abi demeyecekseniz Bey diye hitap etmek zorundasınız der... yukarıdaki gülücük hususuna biraz açıklık getirebildim mi acaba![]()
Biz abi diyelim. ChatGPT yazım hatalarımı düzelt demiştim. Galiba metine de bey girdim. Yanlış oldu. Tovbekar abi daha güzel ve samimi tabi..
sn baygeorge
kendi adıma İSMEN, ASELSAN, FEŞMEKANBANK, gibi hisselere bulaşmam mümkün değil... ALARK 20 cent idi ben 100 000 lot dediğimde yani 20 000 dolara alınıyordu. bu da ortalama 300 dolara yakın maaş alan benim gibi adamlar için mümkün idi. hadi biraz daha ekleyelim 30000 dolar diyelim. bu para
880 000 TL ile 1 320 000 Tl arasında bir fiyattı. geçmişe yolculuk ama maaşım da diğer miktarlar da belli. o zamanlar ÇAğdaş nedeniyle alım yapmak cesaret ister hale gelmişti. içimizde düştükçe ya haklıysa demeye başlamış ve uzak durmaya başlamıştık.
düşünün 10 ay/1 yıllık maaşınıza ömür boyu asgari ücret geliri...
şimdi bu durum değişti. İŞMEN iş kapasitesini bilmem ola ki çok mükemmel iş yapıyordur o zamanlar daha da ucuzdur belki ( o dönemlerde takibimde olan bazı hisseler ALARKa tur bindirdiler zamanlamamı ayarlayıp değişim yapabilseydim muhtemelen portföyüm 3-5 misli olabilirdi ya da her daim olduğu gibi yarıya düşmüş olabilirdi)) daha iyi temettü verebilir...
ALARK iş yapısı olarak ve yatırım zihniyeti olarak çok akıllı gidiyor ve paranın kullanımını çok iyi biliyorlar. şimdiki durumda hedefim 1 dolar kazanç 25 cent temettü olacağı için 100 000 lotta 25 000 dolar yapar asgari... bu durum iyi bir hisse biriktirmenizin nasıl bir yatırım olduğuna delalettir. biz aldığımız temettülerle zaten ALARK maliyetini sıfırladık ( hele benim gibi bir kısmıyla ev, bahçe alanlar daha bir köşelendi) . zaman ne gösterir bilemem ama önümüzdeki dönemde de benzer bir süreç olacak ALARK benzeri değerler için...
Bir nokta daha
Acaba ALCARın % 10 satışının altında ne var? adamlara para ihtiyaç değil hem temettü hem de ALGYO alışına bakarsak.... bu konuda fikri olan yazabilir mi? özelden de olur..
Yer İmleri