Bakad bitti.
Buras ; Romanya , Bkre.
Herkes bireyler paylayor . Ben de ; paylalmayanlar paylayorum.
Bakad bitti.
Buras ; Romanya , Bkre.
Herkes bireyler paylayor . Ben de ; paylalmayanlar paylayorum.
Trkiye, kazn her trlsn ayr ayr deneyimleyebilmek iin mkemmel bir yer. Burada yetien biri dnyann baka bir yannda sknt yaamaz.
Re-twittlediklerim katldm anlamna gelmez!
son gnlerde zelde ALARK ile ilgili soru iaretleri artt iin hem topicteki mesajlar hem de zel mesajlar artt... yanl anlalmaya sebep olmamak iin bunlarn da yazlmas gerekir diye dnyorum...
Yanz ka?
medeni durumunuz nedir?
ocuunuz var m yalar ka?
dzenli geliriniz var m?
eviniz ve arabanz var m?
hayattan beklentiniz nedir?
sizin haricinizde kak dmannzn ve mahdum ve kerimelerin belki de torunlarn hayattan beklentileri nedir?
btn bunlar deerlendirmek zere ltfen listeleyin... zellikle aileniz ile birlikte karar aln ya da deerlendirin...
sonra iiniz bitmi deil...
lke ekonomisi nereye gidiyor? lkenin siyaseti ne kadar deiiyor ve ileride neleri getirebilir? sizin ekonominiz lke ekonomisine baldr ve gemi batarsa siz de iindesiniz ya da yaknlarnz bunu unutmayn...
dnya nereye gidiyor... dnya ekonomisi nelerden etkileniyor... lkeniz ne kadar etkileniyor. yatrm yapacanz hisseler zaten bunlardan etkilenecektir bunu unutmayn. bana ne dnyadan deil hepimiz ayn gldeyiz. frtna hepimiz etkiler. yanmzdaki gemide olan hastalk tm gle ya da bize de bulaacaktr... pandemiyi unutmayn ya da savalar...
aklnza gelen dier eyleri de ekleyebilirsiniz... her eyi bilmeniz mmkn deil ama bilenleri bulmalsnz...ister profesyonel, ister dier destekleri elde etmelisiniz...sizin yapmanz gereke neyi ne kadar bildiinizi tespit etmek ( ok kolay diyebilirsiniz ama deil... bilimin temeli bilmediini bilmektir ve maalesef ok byk ounluk bunu bilmiyor... ben de dahil. zaten bir ok retinin temeli bu deil mi)
bunlar kardnz diyelim... iiniz biraz kolaylat. imdi diyeceksiniz ki daha ne kadar kald. belki yapacanz yatrm tespit edeceksiniz. mesela ben tarla almak istiyorum, ev almak istiyorum, ticaret yapacam gibi hususlarda bile acaba nereden almalym? imdi sras m? fiyatlar uygun mu? gibi sorular cevaplanacak. ya da hisse senedi ayn mantk...
hisse senedinde ncelikle i yaplan sektr ne durumda?
irket bilanolar nasl?
irket sahipleri ve ynetimi kimlerden oluuyor?
irketin politikas sizi tatmin ediyor mu?
bu sorularn bir ksmnn cevabn almak iin gerekirse gnlerce okuyacaksnz. mesela hisse net sayfalarn hi olmazsa bir ka dnem iin okumalsnz... twitter diyemiyorum nk oralarda bilgiler varsa da kayboluyor. belki sk takip ettiiniz kiileri tekrar okumalsnz...
bu srelerin sonucunda baz kararlar alacaksnz ve uygulayacaksnz. kimbilir belki tvbekar olacaksnz belki de kendinizi fazla cretli bulup benim yatrmm bilmem ne fonu ynetsin diyebilirsiniz ( katlmclar da var ama aznlkta). bunu tespit etmek hayatnz kurtarabilir nk onlar sizin yaptnz hatalar daha az yapacaklardr...
mesela bir hisse aldnz diyelim ki ALARK: ALARKI niin aldnz niin biriktirdiinizi bir yerlere yazn ya da belleyin. baz dnemlerde kendinizi ferahlatmak iin gerekecek. ben bu nedenle aldm bu nedenler hala devam ediyor veya u ksmlar deiti ne yapmalym? mesela ben ucuz diye aldysam hala ucuz mu? sahipleri zora dtler ise veya baz sahipleri kllk yapyorsa ( baz hisselerde var bu durum aile iinde bile anlamazlklar var) bu benim iin avantaj bile olabilir. hissede bilanolar bozulmad ise daha ucuza alrm daha ne olsun?
SALIK... eer sizin hisseniiz sizi tansiyon olarak sekte-i kalp olarak bozuyor ise bence borsadan bir mddet uzaklan ya da temelli...
baka neler eklenebillir bilmiyorum. faydal bulunuyor mu bilmiyorum ( kimse itibar vermedii iin sistemi lmek mmkn deil). ama bir ekilde eklemeler ya da eletiriler ( tabii ki makul ve hakaretengiz olmayanlar) hepimizi gelitirecektir
Guzel yorumlar yapmsnz arkadalar, emei geenlere teekkrler. 1 yilda gzel kar yapm bir irket. Son 9 aylk bilanosu ile 15 milyardan 23 milyara gelmi ve son Aralk bilanosunu da eklersek eer ozsermayesi 28 milyara yaklar sanrm. Yaklak bymesi %90 gibi birey yapiyor sanrm. Piyasamizda genelde irketler ortalama olarak 5 yada 6 fk gibi gibi fiyatlardan ilem gryorlar. Alarko holding 3,2 fk diyor sanrm ama ben daha da deceini tahmin ediyorum. 2,5 fk olarak baz alsak bile uan ki fiyatinin en az 2 katini hak ettiini dnyorum. Yani gerek olmas gereken hisse deerinin uan bile 180 lerde bir rakam olmas gerektiini dnyorum. Ayrica bu sene aldklar tarm arazilerinden yava yava getiri potansiyeli artacaktr. Bu sene bu tarim arazilerinden pek fayda olmadi ama seneye daha iyi olacaktr dncesindeyim. Ayrica satilan lotlar kurumsala satlaca iin fazla deiiklik olacani sanmam.
Tavsiye iermez kendi dncelerimdir
Gzel Paylamlar. Okurken keyif aldm genellikle eski toprak yazlar ve finansallara
yaplan vurgular olduka ho. Teknik analiz ve takas okumalar tam dozunda ve az .
Okumas keyif verici ve bilginin paylald bir forum lezzetli bir yemek gibi oluyor.
Sayglar ve teekkrler,
Dip NoT : Yakn bir gelecekte elinde olmayann ok hayflanaca ben bunu nasl
n gremedim diyecei bir hisse gibi duruyor. Umarm gelecek karllk verileri bizi
utandrmaz.
AL / SAT / YAT / TUT yada Turu kur tavsiyesi deildir, sadece FaL ve dedikodu.
An itibariyle fk 3.07
Yani genel geer tanmla bu irkete ortak olmak iin yatrdgn 1 liray sana 3 ylda geri verecek, amorti edecek.
Dier yandan yllk mevduat faizi %50 olmu. Yani yatrdgn 1 liray 2 ylda sana geri veriyor. Bu da demektir ki fk 2, Alarkodan dusuk.
Bakalm bu i nereye varacak?
Hisse fiyat toparlar, buradan 150-200 olur, irket ok kar eden falan eyvallah. Zaten aldk bekliyoruz.
Ama Alarko olay borsadaki en byk fiyaskolardan, skandallardan biri bence.
TL'nin cazibesini artrmak, insanlar borsaya ekmek, irketlerimize ortak etmek istiyorsanz, bu tip konularda daha hassas olmanz gerek..
Yatrm tavsiyesi deildir.
sn oralet Osman,
bir ekilde sizi anlamakta ok zorlanyorum. daha nce hisse ba kazan ile sn Tmer epey bir aklama yapmt. imdi de FK ile ilgili yeni bir anlamazlmz olacak...
FK oran bal bana bir deer deil ama irketin 3 yl iinde etmesi beklenen kar ile u anki fiyatn amorti etmesi gerekiyor. doru buraya kadar bir ey yok ama mevduattaki FK ile ilgili olarak faizin reel olmas gerekmiyor mu?
u andaki enflasyon beklentisi % 65 olduunu yazm bir arac kurum. sizin hesapla banka bu paray size verdiinde ilk yl paranz reel olarak % 15 erimi olacak diye dnmekte haksz mym?
ALARK ile ilgili olarak u andaki FK ile ilgili bir nokta daha olmal belki de vardr... PD/DD... ALARKOnun u anda zerinde mesela son 9 aylk bilanoya gre 57,48 TL zkaynak var... malum bu zkaynak ile ilgili de epey problem var ki mesela ALCAR arsas muhtemelen bu kaynaklar iinde 1-2 milyon grnyorken deer 25 milyon dolar,. buna ramen bu yl HB 30 lira kar gelse irket kendini amorti etmi olacaktr...
benim cahilce bakkal hesaplarm bunlar. yanlyorsam nerede yanlyorum ya da piyasa nerede yanlyor
Yer mleri