2020=50.41
2019=61.48
2018=92.07
ortalamasý=67.98
son 6 ayýn da aðýrlýklý ortalamasý 115
68 den 115 e yani %69.11
benim grafiðe bakarak yapmýþ olduðum tahmini hesaplama ile mukayese edildiðinde anlamlý bir fark var mý?, düþük bile söylemiþim...
kömür maliyeti 68 iken 4.5-5 centte para kazanamayanlar, kömür maliyeti 115 iken 5 centten kazanacaklar mý?...
--karanlýkta ýslýk çalmaya devam edebilirsiniz?...
not: 2020 yýlý pandemi yýlýydý, kabul olmaz diye çamura yatacaklar için 2017 yýlý 84
sn FT'
kömür maliyeti Türkiyede 70 dolarýn altýna düþemez. çünkü her hal ve karda fon var ve altýndaki alýþlarda 70 dolara tamamlanacak þekilde fon ödemesi yapýlýr...
ALARK CENAL yatýrýmýna baþladýðýnda kömür fiyatlarý epey yüksekti. teknolojik olarak iddialarý þuydu CENAL kar edemez ise hiç bir santral edemez. þirket geçen yýldaki krizi fýrsat olarak deðerlendirip bütün borçlarýný ödedi ve yatýrýmcýlarýna epey bir kaynak aktardý ve aktarmaya devam ediyor...
diðer yandan ülkenin az veya çok bir enerjiye ihtiyacý var ve bu kesintisiz olmak durumunda. Hidro elektrikte kuraklýk, Rüzgarda güniçi, güneþte gece vs kesilmeler var ve olacak. nükleer, doðalgaz ve kömür dýþýnda kesintisiz enerji saðlayabilecek tesis yok diye biliyorum. bu yüzden ayarlamalar doðalgazda nasýl yapýldý ise gerek duyulduðunda kömürde de yapýlacaktýr. duyulmaz ise zaten yatýrým çöplüðü olmuþ ülkemizde bir termik de pardon yarým ALARKtan gider... zaten bilançodaki enerji aðýrlýðýný azaltmak için yeni iþ iliþkilerine ve yatýrýmlarýna baþladýlar...
Bilançolardaki fiktif iþlemlerde uzmanlýk alanýnýz var þayet mümkünse bana ve buradaki yatýrýmcýlara þu enflasyon muhasebesinin detaylarýný açýklayabilir misiniz. piyasada bir sürü yorucu ( m özellikle eksik býrakýldý) sapla samaný karýþtýrarak bilanço karþýlaþtýrýyorlar da...
--ben zarar edecekler demiyorum, para kazanamayacak çoðu, yüzdürecekler mecburen... teknolojisi eski, iþçilik maliyetleri yüksek olanlarýn iþi zor...
--ayrýca, devletin destekleyecek gücü de kalmadý. istese de fazla bir þey yapamaz...nereye elinizi atsanýz destek ister hale getirdiler...her sektör sýkýntýda...
--katma deðer üreten, sektöründe iþ hacmi artacak, dünya ile rekabet edebilecek þirketler dýþýnda gelecek iyi gözükmüyor...
buradaki makalelerden faydalanabilirsiniz...enflasyon muhasebesi hususunda...
https://www.alomaliye.com/kategori/makaleler/
günlüðümüzü yazalým biraz... nasýl olsa kimse okumuyor sosyal medyada bakýyorum herkes hep doðru tahminler yapmýþ... çaðdaþ da böyleydi çeliþkisini ortaya koyduðunuzda hemen küfretmeye baþlardý ve aþaðýlamaya...
forumlar bilgi paylaþýmý içindir ve mesajlar siz müdahil olamadýðýnýz için oralarda kalýr... bir Molla Kasým gelir sizi sigaya çeker. velev ki lendinizi sigaya çekmiþ olasýnýz...
ALARKO 2023 yýlý bilançosunu açýkladý... dikkat bildiðimiz beklentilerle enflasyon muhasebesi ile deðil... ve rakamlar yuvarlandý...
2023 yýlýnda 9 aylýklarda özkaynaklar 25 milyar 9 aylýk kar 7,5 milyar
2023 12 aylýk yani yýllýk özkaynaklar 27 milyar 12 aylýk kar 12,5 milyar
2022 yýlýnda 11,5 milyar olan ve sürdürülemez denen kar 2023 yýlýnda 12,5 milyara çýkmýþ. biz bunu zaten yazmýþtýk yýl içinde. enflasyon nedeniyle bu kar saðlanacaktýr diye ve üstine çýkýlmýþ...
ayný sonuçlarý enflasyon muhasebesinde göremiyoruz...
2022 yýlýnda 11.5 dediðimiz kar birdenbire geçmiþ yýllarýn birikimi oraya aktarýldýðý için 16,700 milyona çýkmýþ...dikkat özkaynaklar 15 milyar iken enflasyon muhasebesi ile 35 milyara çýkmýþ...
2023 te özkaynaklar 41 milyara çýkmýþ ve kar takamý 6 625 olmuþ
þimdi sap ve samaný karýþtýrdýðýmýzda bilanço þaþýrýyor... bu adamlar enflasyon muhasebesiz 13-14 milyar kar bekliyorlardý sorulmasý gereken hesap neden þaþtý da 12.5 a düþtü olmalýydý...500 milyon 1,5 milyar arasý tahmin farký taban getirmeli miydi?
efendim... bilanço sýzmýþ... ve birileri satmýþ.... sosyal medyada bir hesap
https://twitter.com/osman_ozen1/stat...21888733512131
bu da iþlemler
https://twitter.com/sirp88/status/17...659470/photo/1
https://twitter.com/sirp88/status/17...659470/photo/2
enflasyon muhasebesini henüz anlamýþ deðiliz... yeni bilançolarda ama en erken 2024 yýlý bilançosunda her þeyi anlamaya baþlayabiliriz... ben yatýrýmýmý bildiðim usulde yaptým ve ALARK üzerinde 13-14 milyar kardan 12.5 milyara düþmesini pek de olumsuz bulmuyorum... kendi adýma bu hedef fazla iddialý bile diyebilirdim. içinizden bazýlarý ile yazýþma ve konuþmalarda ülke ekonomisi ile ilgili süreç açýktý. gelecek belirsizliði had safhada... þimdi ben kendi adýma nasýl bir beklenti içine girmeliyim ki yanýlmayayým...
dün sormuþtum. benim param bu muhasebe ile garantide yani enflasyona karþý yenilmemiþ ( özkaynaklar erimemiþ) iken bana ne kadar temettü vermeli, ya da ne kadar kar beklentisi içine girmeliyim...efendim özkaynak karlýlýðý düþmüþ doðrudur hani faizciler 1 milyon yatýrýp 50 000 alýp harcýyorlar ve günlerini gün ediyorlar ya önümüzdeki yýl 50 000 liranýn satýnalama gücü hesaplanmýyor ya, benim 1 milyonum sabit deðerlerle kalmýþ ve üzerine de bir þeyler koymuþlar ise problem yok...
zinhar yatýrým tavsiyesi deðildir
https://www.alomaliye.com/2005/01/31...eden-hususlar/
2005 de yazýlmýþ, ayrýntýlý öðrenmek isteyenlere...
Yer Ýmleri