Haaa eðer ki 1 sene sonra 150-200 arasýna geleceðine inanýyorsan, ha 76 dan almýþýn ha 80 den bir önemi yok.
Ama birçok yatýrýmcýda ne para kaldý ne moral kaldý ne psikoloji kaldý malesef.
piyasa tövbekarý yanlýþ anladý ! hisse fiyatý 2 dolar olmayacak. HBK 2 dolar olacak dedi adam. Kendinize gelin...
Bu kadar kötü körüne satýþ olamaz. Bankalar ayakta durma saydý BIST 100 eksi 3-4 civarý olabilirdi. Sanki çok olumsuz bir haberi öncesinde fiyatliyor havasý var endeksin. Koskoca þirketler bu kadar hacimsiz, bu kadar saticili, bu kadar alicisiz düþemez. Agica satýþ da hacmi desteklemez oldu. Merkez dolarý tutmak için çok çaba sarf ediyor, rezerv yakiyor. Bu neyin fiyatlamasidir ben anlamadým. Garip bir karamsarlik içinde destek bulamadan düþüyoruz, alark da misliyle bu düþüþe ayak uyduruyor. Her kademeden alan hep zarar yaziyor. Düþüncesi, bilgisi, tavsiyesi olan var ise paylasir ise sevinirim. Herkese bol kazançlar.
Katýlýyorum fakat kimsenin birþey bildiði yok.
Koskaca peter lycnh ,Buffet dedemiz bile zamanlama yapamadýk, yapan kimseyi de tanýmýyoruz diyorsa, kimse geleceði bilemez.
Ben kendi adýma bu fiyatlarý ucuz buluyorum. Haa dip neresi bilemeyiz. Enflasyon ve faizler düþmeden iþimiz zor.
Du bakalým ne olacak ?
-Baþarýlý bir yatýrým sabýr, disiplin ve zaman gerektirir. Ne kadar yetenekli olduðunuz ya da ne kadar efor harcadýðýnýzýn bir önemi yok. Bazý þeyler sadece zaman gerektirir. 9 farklý kadýný hamile býrakarak 1 ayda bebek sahibi olamazsýnýz. WARREN BUFFET
zamanlama yerine teknik yerine temele bakan bendeniz daha önce mesela Naci Aðbal krizinde söylediðim 200 milyon dolar kar etme potansiyeli olan þirket 200 milyon dolara el deðiþtiremez demiþtim.ç o dönemde alanlar çok karlý bir iþ yaptýlar... ayný þeyler sanýrým þimdiler için de geçerli...
900 milyon dolar kar potansiyeli olan bir þirket 900 milyon dolara el deðiþtiremez... þirket eðer 1 yýllýk yatýrýmýný sermayesi kadar yapýyorsa ( dikkat yatýrým Dolar sermaye TL) yani hisse baþlý 1 dolar yatýrým yapabiliyorsa ve önümüzdeki 3 yýlda da Hisse baþý 4 dolar yatýrým yapacak kapasitesi varsa bu fiyatlardan satan ya akýlsýzdýr ya da fazla sýkýþmýþtýr ya da kumarbazdýr. Kumar masasýnda býrakýn lüks saatleri eþini bile ortaya koyan salak yok mu bu da böyle bir durum. ve ayýldýklarýnda iþ iþten geçmiþ olacak...
benim düþüncelerim bunlar herkes kendi hesabýný yapsýn ve kýsa vadeli düþünmeden en az 10- 15 dolar edebilecek bir hisseyi bu fiyatlardan elden çýkarmasýn. ben öyle yapýyor ve önce bilançoyu sonra 2028 i bekliyorum
yukarýda bir örnek verdim kumar masasý ile ilgili... yanlýþ anlaþýlmasýn mantýklý çerçevelerde birileri alým satým yaparken bazen eþeðin fiyatýný abarttýklarý gibi olmadýk þeylere para verebiliyorlar.
lale devrinde bir soðana 100 000 dolar verdiklerini unutmamak lazým. krizden sonra ise uçtu gitti. þimdi bir ara ayný þey coinlerde olacak. pazarlanan sistemdi ama ortaya çýkan sanki aslý yok yaylasýndaki 1500 koyunun satýlmasý idi... birileri nasýlsa yükseliyor diyerek alýp satmanýn cazibesine kapýldý...
ayný þey bir þekilde emlak piyasasýnda da yaþandý. halka da benzer bir þey var. Ýstanbulda bazý semtlerde 120 milyon TL ye daireler var ise bir yerlerde bir problem vardýr. bazý yazlýklarda siteler oluþturmuþlardý. ben sadece emekliliðimde o aidatlarý ödemek zor olur diye saçma bulmuþtum. muhtemelen bazý yerlerde durum buna doðru gidiyor.
elinizde bir mal vardýr deðerini tayin ederken yapým maliyetine bakarsýnýz. ankarada bazý yerlerde epey bir uzak olan yerlerde ev fiyatlarý sosyetenin tercihine binaen uçuktur. orada yaþamak istemem. son metro istasyonundan 1 saat daha gidiyorsunuz... benim evim gerektiðinde iþyerinden zor da olda yürüyerek ulaþýlabilecek bir yerde olmalý. metro istasyonuna da en fazla 10 dakika yürüme mesafesi... neyse bu yapýma arsa eklersiniz biraz da kar o kadar... efendim arsalar çok pahalý; anlayamadým miamiden alýrým daha ucuz evladým ( bana bir emlakçý Keçiborlu için ayný þeyleri söylemiþti 5 yýl önce ben de ankarada arsa ile baþa baþ takas yapamaz mýsýnýz diye dalga geçmiþtim. efendim bu fiyatlarý veriyorlar. ulan manuplatör herifler madem öyle bana kakalamaya çalýþtýðýnýz evler hala satýlmadý bunca yýldýr...
bir de bunun tersi var... ya da þu anda borsada var...
ilgi alaným deðil ama anadolu efes sahip olduðu coca cola hissesi fiyatýna el deðiþtiriyorsa bir þeyler terstir. Rusyadaki kayyum buradaki mallara el koyabilir ise olabilir. biraz izan lazým...
geçmiþte örnek verdim . bir ara 50 kuruþa alýnan hisseler ( yatýrým ortaklýklarý) yýl geçmeden 5 lira temettü vermiþlerdi.
Kadirhan Öztirk söylemiþti. ALARKOnun hedeflerinin yarýsý bile gerçekleþse hisse fiyatý 8-10 euro olmalý diye... mal meydanda eðer hesap yapmasýný biliyorsanýz, firmanýz batmayacak ise sadece 4 iþlem ile elde edeceðiniz rakamlara bakýn ve biraz beklemeyi düþünün. eðer kumar masasýnda deðilsenizbugün borsada bir çok hisse bir kaç yýlda fiyatlarýný temettü olarak verecek kapasitedeler... eee kimse almýyor. normal onlar arsa fiyatlarýnýn tavan tavan tavan olduðu yerlkerde darei aldýklarý için geliþ gidiþ problemlerinden dolayý kafalarýný toplayamýyorlar. þaka bir yana gerçekten bir çok þey açýkça görülmez. balýk suyu göremez biz de havayý... görebilecek olsalardý zaten borsadan zengin olunmazdý...
ilaveten eðer trader iseniz bilmem. ama siz paradan para kazanacak sürekli takla attýrarak paranýzý ayda yýlda 3e beþe katlaytacaðým diyorsanýz o mamada bakarsýnýz uyutucu vardýr. don gömlek dýþarýda hatta böbrekleriniz alýnmýþ olarak uyanabilirsiniz...
Yer Ýmleri