2 yýldýr portöyümün en kötülerinden, hatta muhtemelen en kötüsü...
Bakalým bunun acýsýný kaç senede çýkaracak?
YTD
2 yýldýr portöyümün en kötülerinden, hatta muhtemelen en kötüsü...
Bakalým bunun acýsýný kaç senede çýkaracak?
YTD
"Originally Posted by TRENDHOUND Yazýyý Oku
BÝST özelinde þu detaylarýn bilincinde olmak çok önemli:
1- Katýlýmcýlarýn büyük çoðunluðu bilinçsiz, yeterli bilgiye sahip olmayan, tecrübesi olmayan yani kýsaca cahil kesimdir.
2- Buradaki hisselerin pratik anlamda içsel getirisi yoktur.
3- Piyasa manipülasyona açýktýr.
4- Tamamen spekülatif bir piyasa söz konusudur.
5- Bu piyasada yatýrýmcýlýk konseptinin yeri yoktur.
6- Her daim coþku, korku ve açgözlülük ön plandadýr."
bunlarýn bilincinde olsak da baþka nereye yatýrým yapacaðýz...
alanýnýz deðil ama bu ülkede inancý nedeniyle faizle iþtigal etmeyen bir kesim var. bunlar saçma sapan bir þekilde döviz ve altýn almaktalar. öyle ki mesela banka ve benzeri kurumdan alýþ satýþ kutajlarý zaten bir kaç ay yükseliþ kadar...
bu durum sadece bizde dedeðil sizin de yazdýðýnýz gibi osuruk koin çýkýp 3 dolara alýcý bulabiliyor. hoþ bit coin de benim için aynýdýr. aslý yok yaylasýnda 1500 koyunum var benim hikayesidir ve o saçmalýða yatýrým yapan bir gün sýfýrlanma olasýlýðýný da düþünmek zorundadýr. geçmiþte kuveyt ,iþgal edildiðinde benzer bir sýfýrlanma olmuþtu kuveyt dinarýnda sonradan düzeldi iþgalden sonra, ama paranýn deðeri itibari olunca böyle olmakta...
Hisse senedinde daha önce okumuþtum, yahudiler 2. dünya savaþýnda gerçekten yatýrýmlar yapmýþlardý ama çoðu þirket savaþta iflas etmiþti diye... soruyu tekrarlayalým ne yapacaðýz nasýl biriktirim yapacaðýz...
kendi adýma ALARK aldým ve bu dönemde de oðlum için biriktiriyorum aylýk olarak. þirketin yatýrýmlarý gerçekten göz alýcý, halen enerjide ve önümüzdeki 5 yýlda da dünyada önemli sera üreticisi olmaya çalýþýyor ( Türkiyede 5000, Kazakistanda 5000 dönüm sera) ve diðer tarýmsal faaliyetlere yatýrým yapmaktai ama piyasa bunu görmüyor. þirket kendi hisselerinin halka açýk kýsýmýndan ( sanýrým % 5) alýp yakmak için çalýþmalara baþladý. yatýrýmlar nedeniyle bu yýl temettü ödemeyebilir ama bir þekilde temettü vermekte ... kendi hesaplarý ve bazý analistlerin çalýþmalarý sonucunda bir kaç yýlda dolar bazlý deðer artýþý elzem gibi... al sat beceremeyen insanlar olarak ne yapmalýyýz sahi...
kumar oynamýyorum sakince sizin baþladýðýnýz ama tamamlayamadýðýnýz gibi yapý kredinin satýlmasýný bekliyoruz diyelim, tabii biz satýþ deðil yatýrýmlarýn bitmesini ve üretimin normalleþmesini bekliyoruz. bu arada bütün senetler pul olursa yapabileceðimiz bir þey yok...
dünyada öyle veya böyle fiyatlarýn beklentilere ulaþmadýðý bir dönem var mý? mesela benim örneðimde su içinde 1-2 milyar dolarlýk mal varýðýna sahip ve 1 milyar dolarlýk yatýrým yapan þirket bir milyar dolardan daha aþaðý fiyatlanýyor ise beklemez misiniz?"
sn TH nin topicine yazdýðým mesaj... nasýl olsa artýk yazmaya çizmeye mecal kalmadý...
Tovbekar abi bence Bitcoin ve bazý coinlere çok önyargýlý olduðunu düþünüyorum. Bitcoin aslýnda gayet rüþtünü ispatlamýþ bir para birimi. Bu saat itibari ile sýfýrlanmasý için tüm dünyada eþ zamanlý elektrik kesintisi gibi çok önemli bir olay olmasý gerekiyor. (GÜneþ patlamasý gibi).
Bazý coinler ise ayný borsamýzda iþlem gören bankalarýn binlerce katý büyüklüðünde ve finansal iþlem gerçekleþtiriyor. Sanayi odaklý coinler bile mevcut. Aslýnda birçeþit global hisse senedi gibi de düþünülebilir. Yani içi boþ deðil. Ýçi boþ olan var mý tabiki. Ayný bizim BIST de olduðu gibi.
Alarkonun durumuna gelecek olursak Alarkoya piyasadan para gelmesi bence imkansýz. Çünkü ******** adi bir patron hissesi. Patron götürürse götürür. Yoksa böyle beklemeye devam. Bu hisseninin adil þartlarda bu fiyattta olmasý mümkün deðil ama günün sonunda piyasa oyuncularýnýn yüzüne bakmamasýný anlýyorum çünkü karýný paylaþmak istemeyen bir patron var. Buyursun turþusunu kursun.
Not: Coin alýp sattýðým oldu þu an mevcut deðil. Yatýrýmýn önemli kýsmý Alarkoda. Þu an tekrar yatýrým yapýyor olsam Alarkoya elimi sürmem.
sn ekserji
coinler üzerinde benim inancým nedeniyle problem var, problem olmasa da sadece piyasa alýyor diye almam. bir deðer ifade edeni var mý bilmem. sadece yazýlým ve bu yazýlým alýnýp satýlýyor. elektrik kesintisini býrakalým sistem bloke olsa kim alýp satacak... herkesin kararý kendisine ne diyelim...
Alarkta þanssýz bir döneme denk geldik. sadece Alark açýsýndan deðil bir çok açýdan þanssýz bir dönemdeyiz. ALARK ile ilgili Flamingolar bekliyordum ama býrakalým falamingolarýn gelmesini bizim tarla kuþlarý hatta serçeler bile tasý taraðý toplayýp gitmek peþindeler... siz flamingo olsanýz gelir miydiniz...
kendi adýma bu ülkede yatýrým yapacak isem elle tutulur gözle görünür yatýrým yaparým. bir de ufku iyiolmalý yöneticilerin. mesela enerjilerde saçma sapan yatýrým yapan firmalarýn patlamalarýný bekledim ama sanýrým biraz daha fazla zaman gerekiyor... bu ülkede ince eleyip sýk dokumadan yatýrým yapmak çok problem... Geçmiþte kendi adýma bir yatýrýma katýlmýþtým. ortaklar bu iþin erbabý sayýlýrlardý. kaðýt üzerinde her þey çok kolaydý ama batmýþtýk... ALARK yatýrým hususunda yoðurdu üfleyerek yemiþti geçmiþte mesela enerji daðýtým ihalelerinde çok sýký davranmýþlardý. CENAL ise tam anlamýyla bir dönüm noktasý olmuþtu. kimbilir belki de CENALin yarýsý bir yabancý fona satýlýverir ya da parasý varsa ALARKO holding alýverir![]()
![]()
. MERAM da hakeza öyle...
Seralar ise þu dönemde yapýlabilecek en iyi yatýrým. Alatonlar da baþka yatýrýma tövbe etmiþlerdir muhtemelen artýk þirketin hisselerini satýp durmazlar.
en kötü ihtimal temettü alýrým kendi adýma...
Selam.
Ýþte ayrýþtýðýmýz noktalar.
Bitcoin mesela 20 yýldýr bloke olamýyor. Siber saldýrý ile çözülemiyor. Bu nedenle rüþtünü ispatlamýþ. Yazan arkadaþ çok güzel yazmýþ.
Dijitalleþme dediðin çok önemli konu. Sdece bir yazýlým gibi düþünmemek gerek. Ülkemizde bize sanayi devrimi oldu bitti gibi anlatýlýyor. Aslýnda bitmiþ birþey yok.
1. evre mekanizasyondu. bitti.
2. evre elektrik ve seri üretimdi. bitti.
3. evre otomasyon ve bilgisayarlaþma. bitti.
4. evre dijitalleþme. Yaþýyoruz.
5. endüstri 5.0 denebilir. Kýsmen ve gelecekte yaþayacaðýz.
4. evre dijitalleþme iken Amerikada para teknoloji þirketlerinde dönerken coinlere boþ demek yanlýþ olur. Orada gayet iyi iþler yapýlýyor.
Örneðin Akbank gibi bankalar veya uluslararasý bankalar para transferinde coin bazlý teknolojiler kullanýyor.
TOGG gibi elektrikli arabalar cisimler arasý haberleþmede coinleri kullanýyor. Coin þirketlerini. Birçeþit hisse gibi düþünmek gerek.
Bitcoin'in durumu ise diðerlerinden ayrýþýyor. Dijital altýn tarzý varlýk olarak yer alýyor.
Dediðin gibi zibille boþ coinde mevcut.
Bu bir teknolojidir ve reddetmemek gerek.
Alarkonun durum ise yatýrým konusunda diyecek birþey yok ama patronun ucuz oyunlarý olduðu sürece dünyayý alsak yine kimse yüzüne bakmayacak. Piyasaya boþalttýðý malýn yarýsýný anca topladýlar. Bu iþi ise pahalýdan satýp ucuzdan alarak yaptýlar. Hatta ileri gideyim þirketin mal toplamasý kapalý kapýlar ardýnda anlaþýlan fiyata çekilerek yapýldý. SOnrasýnda geri düþürüldü. Bunlar benim güçlü tahminlerim ama ispatlamak mümkün deðil tabii. Bu durumda ben profosyonel büyük yatýrýmcý olsam bu hissenin yüzüne bakmam. Çünkü adamlar yatýrýmcýya iyi niyetli deðil. Niyet bozuk olunca ise dünyalara sahip olsalar ne yazar..
Diyeceksin alternatifi var mý evet var. DÜnyada Alarkoya varana kadar milyonlarca yatýrým aracý var. Neden Alarko ile ve ülkenin dertleri ile uðraþsýnlar.
sn ekserji
coinler hususunda iki yol var...sizin belirttiðiniz oradaki teknolojiyi arz eden þirket deðil piyasada iþlem gören... coin çýkardým adý da fart coin alýn gari herkes alýyor... alencýk x ten köpek resmi paylaþýyor hurraaa dog coin zirvelerde... coin gibi altýn da iþe yaramaz benim gözümde. ama altýn fiziki bir deðer aracý herkes tanýmakta... mesela kuþ uçmaz kervan geçmez bir ülkede alýþ veriþ yapýyordum. dolarlar bitti esnafa euro verdim. yüzünü buruþturdu bu ne dedi ( orada avrupalýlar da vardý aslýnda ama ) bu þu kadar dolar eder dedim. dükkaný bana býrakýp gitti sonra geldi ediyormuþ tamam dedi... para bir deðiþim aracýdýr ve bu araç iþe yaradýðý ölçüde devamlýlýk arzeder. eðer yarýn ABD derse ben dolarý bitirdim onun yerine hav para çýkardým arkasýnda bir devlet var ve güçlüdür, bizim gibi çer çöp deðil hav da olsa miyav da olsa paralarý adam gibi deðer görecektir...
yani son nokta ihraç edilen teknoloji deðil ürün ve ürünün arkasýnda kimse yok. okuduðum þeylerden hatýrlýyorum dolara endexlenen coinler vardý hepsi de ya da çoðu patladý gitti... benim ayýrt etymem mümkün deðil ve ihtiyaç da duymam...
sadece ALARK deðil mesela A ile baþlayan bir baþka þirkette de benzer þeyler var. ceo ( baþka þirketin ceosu ama ortak) topluyor hisseleri sonra kendi þirketine satýn aldýrýyor ortaklýk oranlarý artýyor ama 8 e aldýðýný kendi þirketine 11 e aldýrýyor. aradaki fark ise kimbilir nerelerde ama þahsi ve vergisiz....diðer þirket ise zaten vergi vermediði için ve hissesini artýrdýðý için problemi yok...
gene A ile baþlayan bir þirkette amcaoðullarý kavgasý var. üstelik þirketin kaynaklarý redövans ile devredilmiþ... imtiyazlý hisseler olduðu için sat babam sat devam ediyorlar. üstelik kendi iþleri haricinde yapýlan hiç bir yatýrýmlarý da karlý deðil galiba...
B ile baþlayan bir þirketin patronu feþmekanca hatuna kaþýkçý elmasý gibi bir yüzük hediye ediyor, bu yüzden þirkete de benzer bakýþ açýsýyla baktýðým için hareketini komple kaçýrdým...
profesyonel büyük yatýrýmcýlar artýk sevgili ülkemizde durmak istemeyecekler. hatta bizlerden genç olanlar bile aman bir fýrsat olsa da diye bekleþiyorken pareasý olan nakte çevirip dýþarýya çýkarma yollarýna bakýyorlar. 128 milyar dolarýn çýkýþýndan sonra en tehlikeli çýkýþlar baþlayabilir diye düþünmekteyim... en milli ve manevi þirketlerimiz bile kraliçenin hizmetine girmediler mi? bu yüzden profesyoneller artýk ülkemize bakmýyorlar galiba...
þirkette epey problem olsa da korkarým baþka tutulacak takým yok ( ben Eskiþehirsporluyum aþaðý yukarý 1969da beri. geçen yýl amatör lige de düþtük ama ne kadar kýzarsam kýzayým baþka takým tutmasý zor geldi hala içimde bir þeyler ES ES demektebu yüzden takým diyorum) ... hisseye aþýk mýyým diye düþünmüyor deðilim... ama ortada geçmiþ bir yapý var. gelecekte bir hedef var; CEO ya son Webinarda soruldu 4 milyar dolar piyasa deðeri hedefiniz hala mevcut mu sözünüzde duruyor musunuz diye. müdür kývýrdý ama Ceo soruyu gördü ve sözünün arkasýnda olduðunu söyledi. kendi adýma dolar bazýnda aþaðý yukarý 1 e 5 verilecek bir durum var ise elimden geldiðince beklerim... bu arada piyasaya bakýyorum hisse için deðil nasýl gidiyor diye ama korkarým hem sanayi hem hizmet ve ticari sektörlerde ciddi bir kriz var... bu krizde bildiðim hissede olurum diye düþünüyorum... son 2 yýldýr 3.5 milyon metrekare ya da 3500 dönüm yer alýndý ve bunlarýn neredeyse yarýsýna yakýný seraya dönüþmekte... daha iyi bir yatýrým var mý düþünmek lazým...
zinhar yatýrým tavsiyesi deðildir...herkes ateðindeki taþlarý döksün ve biz de faydalanalým
son not serada 1200 dönüm üretim var, yýl sonunda 2000 dönüme ulaþtýrma hedefi var ki izinler vs nedeniyle 2026 nýn ilk çeyreðine sarkabilirmiþ
sn wuhanlý yapmadý mecburen iþ baþa düþtü...
Kazakistanda 160 dönüm devreye girdi ( ekimde ilk hasat yapýlacak), yýl sonuna kadar 260 dönüm daha devreye girecek... 2026 için 800 dönüm daha devreye alýnmasý planlanýyor ( yerleri hazýrlanmýþ)...
Yer Ýmleri