Ben artýk politika faizine bakmýyorum baktýðým tek gösterge ocak da yapýlacak asgari ücret artýþ zam oraný gerisi hikaye yine yüksek zam gelirse enflasyonla mücadele göstermelik derim döviz alýrým bu kadar basit
%50 zam, peþinden %50 devalüasyon bekliyorum, sonra da reis m.þimsegi tebrik edecek "%50zam yapýp nasýl ayni parayi veriyorsun, sen iyice kendini a$týn" diyecek..
Malum seyyanen verilenle 7500 alanlar zamdan sonra da 7500 alýnca þimþeði tebrik etmiþti, "zam yapýp ayný maaþý verdin, bravo" diye![]()
Bileyerek ve isteyerek yapýldý.
Kim tersini derse sohbeti kesin yayýný kapatýn bir daha da ciddiye almayýn.
Sonuçlarýný + larý ve - leri ile tastamam biliyorlardý.
Halka faiz üzerinden yansýtýlarak popülarite kasýlmaya çalýþýldý
2018 rahip krizi + pandemi derken þirketlerin borçlarý çok ciddi oranlara çýkmýþ idi.
Keza bankalardaki batýk krediler de ciddi olarak saklanýyordu.
Yüzde 20 civarý kredinin üzerine bir bardak soðuk su içilmek durumunda idi.
Adam ne diyor 5 milyar dolar borcumuzu 1.5 milyar dolara düþürdük diyor..
8.5 den dolar borcunu tl ye çevirirsen tabi 1.5 a düþer þimdi.
Bu süreçte borçlu özel sektör yýllardýr birikmiþ ve artýk döndürülemeyecek noktadaki borcunu nerede ise 1 - 2 senelik karý ile kapatýr hale geldi..
Bankalarýn batýk problemi çözüldü.
Üretici satýcý komisyoncu aracý sigortacý hizmet saðlayýcý þucu bucu ya kafasýna göre istediði oranda zam yapýlmasý imkaný saðlandý.
Maliyetler 3 artarken çok rahat "enflasyon var abiiiii" diyerekden satýþý 10 birim artýrdýlar.
Evi arabasý arsasý hissesi malý mülkü olan extradan oturduðu yerde zenginleþti.
Bir alabora ortamý yaparak ülkeye çok ciddi "....." para lar sokuldu çýkarýldý bunlarýn taþýyýcýlarý komisyoncularý hayatlarýnda ulaþamayacaklarý zenginliklere kavuþtular.
Bu süreçte mevduatta bekleyenler ile maaþlý çalýþanlar ve malsýz mülksüz kesim en çok etkilenen kesim oldu.
Gerçi maaþlý çalýþanlara da çok ciddi zamlar yapýldý.
Karý koca bir memur bugün 50-60.000 arasý beyaz yaka 60-80.000 (hatta daha fazla) arasý maaþlar görüyor evlerinde..
300 dolarýn da altýna gelen asgari ücret nerede ise yýlbaþýnda 500-600 dolara çýkacak.
Bütün dünyada da bir enflasyon dalgasý olduðu için halk fazla sesini çýkaramadý..Efendim dünyada da bu sorun var üzerinde çalýþýyoruz falan denildi.
Þimdi diðer ülkeler faiz artýrarak enflasyonu düþürünce bizim kilerde iþte dostlar alýþveriþde görsün falan modunda takýlýyorlar..
Çok fazla dayanamazlar ama..
Son düzenleme : gundwane; 26-10-2023 saat: 18:19.
Sene sonu dolar 27 28 lerde olursa asgari ücrete zam yapýlmamalý artýk.
500-600 dolar asgari ücret lik bir ülke deðiliz.
Üretimde rakiplerimiz karþýsýnda ciddi dezavantajlý bir konuma geldik daha da geleceðiz.
2015 yýlýnda, Ýtalya'da, Pisa þehrinde, Amerikan fast food restoranda, bir menüye, 6.30 Euro vermiþtim.
Aþaðý yukarý 190 TL.
Acayip koymuþtu.
Fiyatlar, Ýtalya'nýn zirvesiymiþ.
Eðik kuleyi görenlere geçiriyorlarmýþ.
Venedik'ten bile pahalý.
Ýdare et, arada olur, bir defaya mahsus demiþlerdi.
Yavvvvvvvvvvvv
Þu an, Türkiye'de, tüm fast food Amerikan restoranlarda menüler kaç euro ?????????????
SYSTEM FAIL, SYSTEM FAIL, SYSTEM FAIL
Ýlginç deðil mi ?
En düþük emekli maaþý 1000-1500 TL iken (150 USD civarý) hiç bir emeklinin sesi çýkmýyordu.
Þu an 7500 TL (270 USD civarý) ve öldük bittik diye sürekli aðlýyorlar.
Devre kesici çalýþmýyor mu ???????
Yer Ýmleri