rummenige vardý forumda..
bu iki gevþek oturmuþ amerika çökecek dolar çöp dolarlarýnýzý satýn diye topic bile açtýlardý.
dolar 3.5 iken.
kara kemal desen hergün dolar shortuyorum diyordu.
iþte böyle![]()
Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.
Ekonomistler, Ýngiltere Merkez Bankasýnýn faiz artýþ döngüsünün sona erdiði görüþünde
- Ýngiltere'de bugün açýklanan ve beklentinin üzerinde yavaþlama gösteren enflasyon verileri sonrasýnda, ekonomistler Ýngiltere Merkez Bankasýnýn (BoE) gelecek ayki toplantýsýnda faizi artýrma ihtimalinin çok zayýf olduðunu ve sýkýlaþma döngüsünün sonlandýðýný düþünüyor.
Ulusal Ýstatistik Ofisi verilerine göre, Ýngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde yýllýk bazda yüzde 4,6 ile piyasa beklentisinden fazla yavaþlama gösterdi. Enflasyon eylülde yýllýk bazda yüzde 6,7 olmuþtu.
Özellikle geliþmiþ ekonomiler arasýnda uzun süredir en yüksek enflasyona sahip ülke olarak öne çýkan Ýngiltere'de, Aralýk 2021'den bu yana artýrýlan politika faizine raðmen enflasyon yapýþkan hale gelmiþti.
BoE, ülkede faizin yüzde 0,1 olduðu Aralýk 2021'de baþlayan sýkýlaþma döngüsünde politika faizini art arda 14 kez artýrarak yüzde 5,25 ile aðustosta 15 yýlýn en yüksek seviyesine çýkardý. Banka, 18 ay süren sýkýlaþma döngüsünün ardýndan faiz artýþýna ilk kez eylülde ara verdi ve faizi sabit tuttu.
BoE, ekim ayý enflasyonunun enerji fiyatlarýndaki düþüþ nedeniyle keskin þekilde gerileyeceði beklentisiyle 2 Kasým'daki toplantýsýnda, faiz artýþýna ikinci kez ara verdi.
Ekonomistler, bugün açýklanan enflasyon verileri sonrasýnda BoE'nin gelecek ayki toplantýsýnda da faiz oranlarýnda yeni bir artýþa gitme ihtimalinin çok zayýf olduðunu ve ülkede artýk faiz oranlarýnýn zirve yaptýðýný düþünüyor.
Deloitte Kýdemli Ekonomisti Debapratim De, enflasyon verileri sonrasý yaptýðý deðerlendirmede, ekimde enflasyondaki keskin düþüþün önemli bir geliþme olduðunu ve fiyat baskýlarýnýn hafiflemeye devam ettiðini belirterek, "Yine de, enflasyonun salgýn öncesi seviyesine dönmesi için alýnacak mesafe var. Ancak, bugünkü enflasyon verileri, yatýrýmcýlarýn BoE'nin politika faizinin zirve yaptýðý yönündeki görüþünü destekliyor. Enflasyonun daha da düþmesi, gelecek yýl politika faizinde ilk indirimin zamanlamasýna yönelik piyasa beklentisini erkene çekebilir." ifadelerini kullandý.
Capital Economics Ýngiltere Baþekonomisti Paul Dales ise ülkede beklentinin üzerinde yavaþlayan enflasyonun ABD ve Avro Bölgesi'ndeki seviyelere yaklaþtýðýný dile getirerek, "Enflasyon verileri, bazý kesimlerin BoE'nin gelecek yýl ortasýndan itibaren politika faizinde indirime gideceðine yönelik beklentilerini artýrabilir." deðerlendirmesinde bulundu.
ING Think Geliþmiþ Piyasalar Ekonomisti James Smith, enflasyonun ekimde yüzde 4,6'ya gerilemesiyle Ýngiltere Baþbakaný Rishi Sunak'ýn "enflasyonu yarý yarýya düþürme" hedefine ulaþtýðýný, BoE'nin de bu sonuçlardan memnun olmasý gerektiðini dile getirdi.
Özellikle hizmet enflasyonundaki gerilemenin BoE için önemli olduðuna iþaret eden Smith, "Veriler, BoE'nin bu yýl daha fazla sýkýlaþmaya gitme ihtimalini ortadan kaldýrýyor. Aralýktaki toplantýda yeni bir faiz artýþý ihtimali oldukça zayýf. Hizmet sektörü enflasyonunun gelecek yaz yüzde 3,5 ila 4 seviyesine düþmesini bekliyoruz. Hizmet sektörü enflasyonu ve maaþ artýþlarýndaki yavaþlamayý da dikkate aldýðýmýzda, BoE'nin Aðustos 2024'ten itibaren faiz indirimine baþlayabileceðini öngörüyoruz." þeklinde konuþtu.
Ýngiliz düþünce kuruluþu Resolution Foundation Araþtýrma Direktörü James Smith ise enflasyonun son iki yýlýn en düþük seviyesine gerilemesine raðmen hayat pahalýlýðý krizinin devam ettiðinin altýný çizerek, "Enflasyondaki bu keskin düþüþ politikacýlar tarafýndan memnuniyetle karþýlanacaktýr. Ancak, hayat pahalýlýðý krizinin sona erdiðinden bahsedemeyiz çünkü Ýngiltere'deki enflasyon þoku yüksek fiyatlarý miras býraktý." ifadelerini kullandý.
Kaynak : Anadolu Ajansý
adamlara bak.. bizdeki ekonominin tam tersi..
![]()
Anlam, hergün bizim kendi çabamýzla kurduðumuz bir[I][U] hayattýr.
AB, iþ gücü eksiðini kapatmak için "yetenek havuzu" oluþturmayý planlýyor
Avrupa Birliði (AB) Komisyonu, üye ülkelerde bazý sektörlerde bulunan nitelikli iþ gücü açýðýný gidermek amacýyla "AB Yetenek Havuzu" oluþturmak üzere plan hazýrladý.
AB Komisyonunda kabul edilen plana göre, Birlik genelinde inþaat, biliþim, saðlýk, yaþlý bakýmý gibi sektörlerde görülen iþ gücü açýðýný kapatmasý öngörülen "yetenek havuzu", AB dýþýnda yaþayýp iþ arayanlarla Birlik içindeki iþverenleri buluþturacak.
Bunun için internet üzerinde "AB Yetenek Havuzu" adý verilen bir platform oluþturulacak. Birlik dýþýnda yaþayýp AB ülkelerinde iþ arayanlar bu platformda yer alacak iþ ilanlarýna baþvuracak.
AB Yetenek Havuzu platformuna isteyen AB üyesi ülke katýlabilecek. Platformda, katýlýmcý ülkedeki iþe alým ve göçmenlik prosedürleri hakkýnda bilgiler de bulunacak.
Ýþe alým süreçlerinde AB dýþýnda alýnan diplomalarýn ve sertifika gibi belgelerin tanýnmasýnda zorluklar bulunduðu için bu konuda da kolaylýklar getirilmesi amaçlanýyor.
AB Komisyonu bunun için diploma ve sertifika gibi iþ becerilerini gösteren belgelerin AB üyesi ülkelerce "hýzlýca ve kolayca" tanýnmasý konusunda bazý tavsiyeler hazýrladý. Üye ülkelerin tavsiyeleri kabul etmesi halinde, öncelikli olarak eleman açýðý bulunan mesleklerde bu tür belgelerin tanýnmasý hýzlandýrýlacak ve kolaylaþtýrýlacak.
- AB geride kalmak istemiyor
AB yönetimi, son yýllarda Avrupa'da yaþlanan nüfus, üretim ve hizmet sektörlerinin büyümesiyle ortaya çýkan iþ gücü açýðýnýn kapatýlmasýndaki küresel yarýþta geride kalýndýðýný düþünüyor.
Özellikle ABD, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin dünya genelinde "yetenekleri" kapma yarýþýnda önde gittiðini kabul eden AB yetkilileri, Avrupa'yý "nitelikli iþ gücü" için daha cazip hale getirmek istiyor.
Ayný zamanda Avrupa ülkelerine yönelen düzensiz göçü de azaltmak isteyen AB yönetimi, üye ülkelerdeki göç ve iþe alým bürokrasisinin nitelikli iþ gücünü caydýrdýðýný belirterek bürokrasiyi azaltmayý hedefliyor.
Kaynak : Anadolu Ajansý
þiþelerde gitti
ana poz 7300 den yüklediðim mallarla devam
Yer Ýmleri