Yünsa ve BAİBÜ Teknoloji İş Birliği

Yünsa, geleneksel tekstil üretimindeki liderliğini, BAİBÜ ile yürüttüğü yüksek teknoloji odaklı projelerle bir üst seviyeye taşımaktadır. Yünsa'nın gelecek gelir kapısı açısından kritik öneme sahip olan bu iş birliğine dair güncel durum özetim şöyledir;

1. Projenin Niteliği ve İnovasyon Gücü
TÜBİTAK 1505 programı kapsamında desteklenen proje; kanamayı durduran, yara iyileşmesini hızlandıran ve antibakteriyel özelliklere sahip akıllı teknik tekstillerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Bu, Yünsa'nın sadece bir moda tedarikçisi değil, aynı zamanda bir derin teknoloji (Deep-Tech) oyuncusu olma yolundaki vizyonunu kanıtlamaktadır.

2. Güncel Durum: Seri Üretim Eşiği
Yaklaşık 8 yıllık bir akademik çalışmanın sonucunda geliştirilen prototipler başarıyla test edilmiş ve AR-GE süreci tamamlanmıştır. Üniversite kanadından gelen son açıklamalar, projenin artık laboratuvar aşamasından çıkarak seri üretim hazırlıklarına başladığını teyit etmektedir. Bu durum, 2026 yılı itibarıyla ürünlerin ticari etkisinin görülmeye başlanabileceğine işaret etmektedir.

3. Pazar Potansiyeli ve Stratejik Genişleme
Bu iş birliği ile üretilen 24 farklı kumaş türü;

Savunma Sanayi: Kan dindirme özellikli askeri üniformalar,

Tıp Sektörü: Antibakteriyel hastane tekstili ve diyabetik yara bakım ürünleri, gibi yüksek katma değerli niş pazarları hedeflemektedir. Teknik tekstillerin kâr marjı, geleneksel yünlü kumaşlara göre önemli ölçüde yüksektir.

Kendime çıkardığım sonuç şöyle;
BAİBÜ iş birliği, Yünsa'nın küresel tekstil krizinden sıyrılarak savunma ve sağlık gibi krizlere dayanıklı sektörlere giriş yapmasını sağlamaktadır. Bu akıllı dönüşümün, şirketin orta ve uzun vadeli kârlılığına ve çarpanlarına pozitif yansımasını beklemekteyim.

Kaynak:
https://www.boluekspres.com/icerik/haber.php?i=77893

Bu genel bir analiz olup yatırım tavsiyesi içermez. Portföy stratejin doğrultusunda risklerini her zaman göz önünde bulundurmalısın.