EBRD Türkiye Direktörü Tuerkner: Daha fazla yabancý yatýrýmcýnýn Türkiye'ye gelmesini destekleyeceðiz- bloomberght.com
Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner "Yeþil yatýrýmlar her zaman çok önemli ve bunlara devam edeceðiz. Özel Sektör için, 2035’e kadar yüzde 65 oranýnda enerji üretim kapasitesinin yenilenebilir enerjiden gelmesi gerekiyor. Özel Sektöre mesajým yatýrým yapmaya devam edin. Zor bir yýl olsa da uzun vadeye bakmamýz gerekiyor. Burada net sýfýra ulaþabilmek için yatýrýmlarý sürdürmemiz gerekiyor" dedi.
Tuerkner "2024’te de geçen yýla benzer yatýrýmlar olacak ama Türkiye ekonomisine bakýþ açýsý daha pozitif bu sene çünkü ortodoks politikalara geçiþ oldu ve bu da daha fazla istikrar var þu anda. Bu da bize daha fazla güven veriyor. Kredi kuruluþlarýndan not artýþý da bekliyoruz. Daha fazla yabancý yatýrýmcýnýn Türkiye’ye gelmesini destekleyeceðiz. Yeþil dönüþümü desteklemeye devam edeceðiz ve tabi deprem bölgesinin kalkýnmasýna destek vermeye de devam edeceðiz.
Deprem bölgesi için birkaç hafta içinde yeni bir proje daha imzalayacaðýz ki bu da alýþveriþ merkezleri ile alakalý. Alýþveriþ merkezlerinin zarar görenlerinin yeniden inþaa edilmesi ve güçlendirilmesi üzerine bir yatýrým olacak. Deprem bölgesi için 1.5 milyar euro’luk iki yýllýk bir fon ayýrdýk ve hali hazýrda bunun 800 milyonunu kullandýk. Bunun vesilesiyle bankacýlýk sektörüne likidite saðladýk ve bankalarda bölgedeki müþterilerine, ihtiyaç sahiplerine bu likiditeyi kullandýrdý. Bölgedeki kobileri de destekledik. Onlar için özel bir danýþmanlýk programý yaptýk. Oradaki hayatý istikrara kavuþturmak için çalýþýyoruz" þeklinde konuþtu.
Tuerkner "Yeþil yatýrýmlar her zaman çok önemli ve bunlara devam edeceðiz. Özel Sektör için, 2035’e kadar yüzde 65 oranýnda enerji üretim kapasitesinin yenilenebilir enerjiden gelmesi gerekiyor. Sonrasýnda her sektörün belediyeler olsun þehirler olsun üretim ihtiyaçlarýnýn yeþil yatýrýmla olmasý gerekiyor. Yani biz bunu finansal anlamda destekleyebiliriz. Özel Sektöre mesajým yatýrým yapmaya devam edin yani zor bir yýl olsa da uzun vadeye bakmamýz gerekiyor çünkü burada net sýfýra ulaþabilmek için karbonda yatýrýmlarý sürdürmemiz gerekiyor" dedi.
bloomberght.com internet sitesinde yayýnlanan sözkonusu habere aþaðýdaki linkten ulaþabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/ebrdtuerkner-2348594?page=2

Yer Ýmleri