Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 52/127 ÝlkÝlk ... 242505152535462102 ... SonSon
Arama sonucu : 1016 madde; 409 - 416 arasý.

Konu: TUPRS - Tüpraþ

1.  Alýntý Originally Posted by uzunvade87 Yazýyý Oku
    Haftada bir gün foruma girmeye karar verdim.
    Grldim okuyorum baktýgým eski þirketler falan var.
    Iþýk ökte yi paylaþmýþ.
    Ulan ýsýk denen zat eregli þiþe altýnda beklemiþ adam.
    Çok biliyorsa fon kursun da fonunu alýn.
    Olup bitmiþ olay üstüne bu gitti bu geldi telekomlar gitti biz kaldýk seyrettik eee yýllarca ezilen telekomlarý kim tutar?
    Kim alýr kim satar.aman kime ne anlatcaz.
    Pandemide borsaya girmiþ maliyet sýfýr demiyoruz maliyetin sýfýr olduguna inanmýyorum ben ona ragmen laf anlatýyor.
    He bugün yeni borsaya baslasam farklý oranda koç hisselerini alýrým uzun vade teemttüleri de eklerim o ayrý mesele…
    Tl bazlý grafik çekiyor biri de grafiði dolar bazlý çekiceksin dolar da böyle baský olmucak ki cektiðin grafik saglam olsun.
    Tutarsýz bunlar tutarsýz…
    5 yýl sonra görüþürüz.
    Ýlk rüzgarda yelken deðiþtirenler gemisini tanýyamamýþ demektir.
    Bir de romadan döndün mü diyor.
    Ýtalya da mühendis olumuþ Türkleri görünce içim kan aðlýyor.
    Avrupa’ya gelmek matah bir þey sanýyor.
    Yaþlarý büyük bunlarýn çevrelerinden bihaber.
    Neyse Türkiye ye selam.
    Tüpraþ ýn dönüþüm ve iþ büyütmede baþarýlý olacagýna kaniyim.
    Hissem yok yeðenin hisseleri için takibe devam.
    Elin gavuru parayý yiyeceðine bizim insanýmýz parayý yesin.
    Yüzde 20 yüzde 30 düþüþ düþüþ deðildir borsada;)
    Borsanýn doðasýnda bu var.
    Bol kazanç.
    Ýtalyada mühendis olmuþ Türkleri görünce neden içiniz kan aðlýyor...

2. Tüpraþ’ýn dönüþüm strateji ve yatýrýmlarý çok çok uzun soluklu bir olay. Bu bir maraton, nefesi kondisyonu yüksek olmayan bence hiç kalkýþmamalý bu olaya yatýrýma. Türkiye gibi 1 ayýn bile uzun vade sayýldýðý, akþamý sabahý apayrý olan, gündemin sürekli deðiþtiði bir yerde þayet zihnen ve maddi olarak hazýrlýklý olamazsanýz 10 yýl gibi bir süreç alacak þeye yatýrým yapmanýz size faydadan çok zarar getirir. Ama daha yolun baþýnda 10 yýlýn çok uzun bir vade olduðunu zihnen özümser buna dair biriktirme/yatýrým planlarýnýzý yapar kondisyonunuzu bu yönde yüklerseniz ve elbette sarsýlmaz bir irade ve kararlýlýk eþliðinde kuvvetle muhtemel bu yolun sonunu görür nimetlerine de kavuþursunuz. Allah tüm niyet edenlerimizin sabrýný geniþ kýlýp bizleri muvaffak etsin.

Ýþ bu sebeple tek hisse ya da portföyde aðýrlýklý olarak Tüpraþ yapýlmasý bence büyük hata olur. Belli yüzdelere ayrýlýp saðdan soldan kendi reel iþlerimizden ve aldýðýmýz temettüler ile pay arttýrmak en saðlýklý olan yol. Tek hisse taþýmanýn psikolojisi çok aðýrdýr, büyük baskýya dayanma kabiliyeti ister ki bu da insanýn karakter yapýsýyla ilintilidir. Öyle tez canlý, hop oturup hop kalkan insanlar zaten hiç bu tür uzun soluklu yatýrýma hele de tek hisse olayýna giriþmesin, %99 sonu hezimet olur.

Gürsel abi ile stillerimiz farklý, ben temel analizi tamamen klavuzum kabul ediyorum ve teknik analizi yatýrým felsefem içinde yok hükmünde görüyorum ve inanmýyorum. Ama alým yerleri için fikir verdiðini, en azýndan berede olunduðu hakkýnda bir görüþ/fikir oluþturduðunu kabul ediyorum. Bu iþi hakkýný vererek yapan ve baþarýlý olup para kazanan herkese de saygý duyuyorum, ben kabul etmiyorum diye böyle bir þey yok diyemem, haddimi aþmam. Demem o ki farklý stil ve klasmanlarda dahi olsak portföy ve risk yönetim konularýnda benzer bakýþ açýlarýna sahibiz. Portföyde çeþitlilik, tek hisseye muhalefet ve diðer yerlerde elde edilen gelir/kazanç/temettü vs ile Tüpraþ payýný artýrma konusunda da kendisiyle tamamen paralel düþüncelere sahibim.

Gürsel abi kýymetli bir abimizdir, burada paylaþýmlarý bilgi bazlý yapma isteðindedir ve araya giren yanlýþ kiþilere tepkiside bu ortamýn temiz kalýp analiz ve farklý bakýþ açýlarýnýn paylaþýldýðý bir mekan olmasý isteðinden ileri geliyor. Bunlarý nereden biliyorum derseniz bende kendisi gibi düþünüyor ve bu çýkýntý yapanlara ortamý sabote etmemeleri için müdahale ediyorum.

Ýnþallah hep beraber farklý görüþlerin bolca seviyeli þekilde etkileþimde olduðu güzel bir ortam oluþturmakta baþarýlý olabiliriz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
    Cahillik mutluluktur!

3.  Alýntý Originally Posted by reaktif Yazýyý Oku
    Tüpraþ,

15 yýldan fazladýr takip ederim, öðrenciyken RUP projesin de 3 aylýk çalýþmýþlýðým bile oldu, ilk sigorta kaydýmýn olduðu iþimdir ( Alt yüklenici üzerinden), genel olarak Tüpraþ diyince aklýma gelinler;

- Kabaca 2 aylýk stoklu çalýþýr,brent fiyatlamasýndan etkilenir, belirli oranda Hedge mekanizmasý vardýr, hedge edilen ürünler nihai ürün grubudur, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaþý etkisiyle, petrol ve rafine ürün fiyatlarý korelasyonu önceki yýllarda olduðu gibi birlikte hareket etmeyebiliyor.
    - 250 milyon varil petrol iþleme kapasitesine sahiptir ( yaklaþýk 30 milyonton), bakým,arýza ve talep fazlalýðý döneminde ithal edip satar, ürettiðinin bir bölümünü ihraç edebilir, onun yerince daha ucuz nihai ürün ithal edebilir.
    - Örneðin Amerika’da kasýrga nedeni ile veya Fransa’da iþçi eylemi nedeni ile kapanan rafinerler marjlarý oldukça etkileyebilir, veya þuan da olduðu gibi Rus ambargosu, özetle Dünya rafinerilerinde ki her türlü olayý takip etmekte fayda vardýr.
    - Nihai ürünler küçük tankerler ile ve kýsa mesafelerde taþýndýðý için, uzakdoðu ülkelerinde ki kapasite fazlalýðýndan az etkilenir, Mega tankerler küçük terminallere yanaþamaz, yükünü boþaltamaz.
    - Ýlave kapasite yatýrýmý olmadýðý için, ülkemizde resesyon olsa bile gün geçtikçe trafikteki, denizdeki ve havada ki taþýt sayýsý arttýðý için, bana kalýrsa uzun yýllar yüksek kapasite ile çalýþmaya devam edecektir, global resesyonda senaryo deðiþir.
    - Proseslerinde yüksek miktarda doðalgaz kullandýðý için doðalgaz fiyatlarý karlýlýðý etkiler.
    - Entek ile yola çýkýlan stratejik dönüþüm hikayesinde nihai amaç yeþil enerjiden Hidrojen üretmektir, baþta rafinaj prosesinde kullandýðý hidrojeni temiz üreterek kapsam 1 emisyonunu azaltacaktýr.
    - Hidrojenin ülkedeki tüm doðalgaz hattýna %15 civarýnda karýþtýrarak, yakýtýn zengileþitirilmesi ve emisyon deðerinin azaltýlmasý planlanmaktadýr, hidrojen ayrýca çelik üretimi vb yüksek ýsý gerektiren proseslerde kullanýlacak þekilde çalýþmalar devam etmektedir.
    - 2030 yýlýndan itibaren rafinaj kadar elektrik ticaretide bilançoya etki edeceltir, þuan ki 2500 MW lýk hedef kapasitenin zamanla arttýrýlacaðýný düþünüyorum, doðrudan yatýrým veya santral satýn alma yöntemi ile.
    Teþekkürler
    Çok güzel bilgiler ve daha önce hiç duymadýðým bilgiler de var

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Adana
    Gönderi
    11,215
    Tüpraþ'da aslýnda en önemli etkiliyen faktör Akdeniz rafineri marjlarýdýr... Sonra sýrasýyla stok maliyeti gelir.. Eðer stoklarý doluya ve brent yükselirse ciddi kar yazar...Brent düþtüðü zamanda tersi etki yapar.. Tupraþ'ýn dönüþümü kar daðýtmasýna engel bir durum oluþturmuyor.... Ama unutmamak lazýmki makro geliþmelerden direk etkilenen bir sektörde faaliyet göstermekte..

Tüpraþ için diðer bir risk de rafnelerinde iþlediði petrolün mkenþeidir... Þimdiye kadar bir risk oluþturmasada geçmiþte iran petrolü mevzusu bir süre can sýkmýþtý. Ama asýl mesele resesyon beklentisi.. Bendünyada bir resesyon beklemiyorum.. Türkiye'de de resesyon olsada ürettiði ve sattýðý ürün nihai kullanýlan ürün olmasý nedeniyle çok etkili olmasýný beklemem... Anca pandemi gibi bir durumda olumsuz etkilenecektir..

Bu duurmda 2 ana konu iyi takip edilmeli,1-Akdeniz rafineri marjlarý , 2- Brent petrolün fiyat dalgalanmasý.... Nasýl ereðlide HRC fiyatlarý etkiliyse bunda da brent petrol etkilidir..

Bu yüzünden tüpraþda 2 çizik atarak yapýlan teknik analiz temel analizin önüne geçemez.... Spek kaðýdý deðil bu kaðýt...
    Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

5.  Alýntý Originally Posted by human01 Yazýyý Oku
    Tüpraþ'da aslýnda en önemli etkiliyen faktör Akdeniz rafineri marjlarýdýr... Sonra sýrasýyla stok maliyeti gelir.. Eðer stoklarý doluya ve brent yükselirse ciddi kar yazar...Brent düþtüðü zamanda tersi etki yapar.. Tupraþ'ýn dönüþümü kar daðýtmasýna engel bir durum oluþturmuyor.... Ama unutmamak lazýmki makro geliþmelerden direk etkilenen bir sektörde faaliyet göstermekte..

Tüpraþ için diðer bir risk de rafnelerinde iþlediði petrolün mkenþeidir... Þimdiye kadar bir risk oluþturmasada geçmiþte iran petrolü mevzusu bir süre can sýkmýþtý. Ama asýl mesele resesyon beklentisi.. Bendünyada bir resesyon beklemiyorum.. Türkiye'de de resesyon olsada ürettiði ve sattýðý ürün nihai kullanýlan ürün olmasý nedeniyle çok etkili olmasýný beklemem... Anca pandemi gibi bir durumda olumsuz etkilenecektir..

Bu duurmda 2 ana konu iyi takip edilmeli,1-Akdeniz rafineri marjlarý , 2- Brent petrolün fiyat dalgalanmasý.... Nasýl ereðlide HRC fiyatlarý etkiliyse bunda da brent petrol etkilidir..

Bu yüzünden tüpraþda 2 çizik atarak yapýlan teknik analiz temel analizin önüne geçemez.... Spek kaðýdý deðil bu kaðýt...
    Elektrik ticareti olgunlaþtýðýnda, artýk stokta sadece petrol deðil önemli ölçüde elektrikte olacak,sadece devir hýzý çok yüksek olacak (günlük)
    Entek'in 1400 MW depolamalý santral baþvurusu bulunuyor, örneðin bir GES güneþin pik olduðu öðlen saatinde fazla üretimi depolayacak, akþam üzeri güneþ batarken tekrar þebekeye satacak, bitti mi? bitmedi, boþalan depoyu tüketimin iyice azaldýðý gece saatinde doldurup sabah tekrar þebekeye satacak bir nevi arbitraj yapma imkaný olacak ( gece ucuz enerjiyi depola, sabah biraz daha pahalý fiyattan sat),
    Bunlara ilaveten karbon sertifikasý ticareti hususu var ki 2026 yýlýndan itibaren ticaret hayatýnda sýklýkla duyulmaya baþlanacak bir husus, Tüpraþ kendi emisyonlarýný sýfýrladýktan sonra kalan sertifika ticareti ile bilançosunu iyice pekiþtirebilecek.

Entek ile giriþilen temiz enerji üretim konusu gerçekten baþka bir boyut, kurallarýn kanunlarýn yeni konulduðu, tadil edildiði bir dünya,

Tüpraþ gibi tesis yapabilme kabiliyeti son derece yüksek bir firma bu iþten çok uzun yýllar karlý çýkacaktýr.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Adana
    Gönderi
    11,215
     Alýntý Originally Posted by reaktif Yazýyý Oku
    Elektrik ticareti olgunlaþtýðýnda, artýk stokta sadece petrol deðil önemli ölçüde elektrikte olacak,sadece devir hýzý çok yüksek olacak (günlük)
    Entek'in 1400 MW depolamalý santral baþvurusu bulunuyor, örneðin bir GES güneþin pik olduðu öðlen saatinde fazla üretimi depolayacak, akþam üzeri güneþ batarken tekrar þebekeye satacak, bitti mi? bitmedi, boþalan depoyu tüketimin iyice azaldýðý gece saatinde doldurup sabah tekrar þebekeye satacak bir nevi arbitraj yapma imkaný olacak ( gece ucuz enerjiyi depola, sabah biraz daha pahalý fiyattan sat),
    Bunlara ilaveten karbon sertifikasý ticareti hususu var ki 2026 yýlýndan itibaren ticaret hayatýnda sýklýkla duyulmaya baþlanacak bir husus, Tüpraþ kendi emisyonlarýný sýfýrladýktan sonra kalan sertifika ticareti ile bilançosunu iyice pekiþtirebilecek.

Entek ile giriþilen temiz enerji üretim konusu gerçekten baþka bir boyut, kurallarýn kanunlarýn yeni konulduðu, tadil edildiði bir dünya,

Tüpraþ gibi tesis yapabilme kabiliyeti son derece yüksek bir firma bu iþten çok uzun yýllar karlý çýkacaktýr.
    Evet ama oda bir süreç...Bugünden yarýna olacak bir þey deðil.. o nedenle Akdeniz rafineri marjlari etkisini sürdürmekte.

SM-A346E cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
    Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

7. Türkiye nin uzak ara en kötü yönetilen þirketlerinden biri
    Koskoca ülke de tekelsin rakibin yok hicbirsey yok milyonlara araba hergun trafikte
    Sen hala Akdeniz marjimis falanmis
    Ilkokul mezunu Köy bakkalýni tuprasin baþýna getir daha iyi kar ettirir
    Ýnanýlmaz bir baþarýsýzlýk örneði

8. Dertsiz baþýnýza dert almak..

Bir kere de dünyada ne oluyor ne bitiyor herkesden önce analiz edin yahu.

2 sene önce dünyadaki tüm demir çelik firmalarý satýþ yedi , bizim Türk küçük yatýrýmcýlarina temettü gazý ile 2.5$ dan eregli sattýlar. Forumda bu anomaliyi yazdým, kovdular.. sýnýrda karbon nedir bilmeyenler bugün hala nerde hata yaptýk diyorlar.

Geçen sene Froto formunda Byd ve Teslanin önlenemez yükseliþininden ve dünyadaki otomobil firmalarýnin nasýl satýþ yediðinden bahsettim, Froto formundan kovdular.

Benzer kafalar gelip burda þimdi Tüpraþ güzellemesi yapýyor. Önümüzdeki 5 yýlda milyarlarca dolar yatýrým yapýp yeni favök yaratmaya çalýþan firma , acaba 5 yýl içindeki elektrikli araç dönüþümünden ne kadar darbe alacak hiç hesap yaptýlar mi?

2 sene önce, o an için oluþan tek seferlik karlara bakýp Ereðli için yýllýk 1$ temettü hesabý yapanlar, hisse fiyatýný 1.2$ gördü.

Froto araç baþý xxxx $ kar yapacak , temettü zengini olacaz diyenler, 1 yýlda TL bazlý zarar etti.

Rusya ukrayna, iran israil gerginliði olmasa rafineri marjlarý ne olur?

Marjlar 2020 öncesine dönerse , elektrikli araç dönüþümünün hýzlanacak temposu ile sizce Tüpraþ ne kadar kar edebilir ki rafineri iþinden?

Size bir kaç haber baþlýðý paylaþayým.

*Shell's Singapore refinery sale and its market significance

**Shell sells shares in Deer Park refinery to Pemex for $596 million

***Shell Agrees to Sell German Refinery Stake to Prax Group

****Shell and Bp sell South Africa’s largest refinery

Kýsa vadeli fiyat iner çýkar, hisseleri kaç liraya götürürler sadece tahta yapýcý bilir. Ama uzun vadede ne olacaðýný tahmin etmek zor deðil. Zaten þirket bunun farkýnda. Dönüþüm dönüþüm diye diye milyarlarca dolarlýk yatýrým planlarý durduk yere yapýlmýyor.

Ama siz neden uykusuz kalmayý tercih edeceksiniz? Bu devirde baþkasýnýn derdine ortak olmak.. Dertsiz baþýnýza dert açmak ..

Son söz
    Ereðli için Maden haberi ile gaz verdiler
    Froto için Romanya fabrika alýmý ile gaz verdiler
    Tüpraþ da Entek ile gaz veriyorlar.

Kolay gelsin .. sevgiler

Sayfa 52/127 ÝlkÝlk ... 242505152535462102 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz