Zaman bir büyük bütün.
Ýnsanca bir kabul. Belki de baþlangýç ve sonu yok...
Ýnsan bu kavram üzerinde düþündükçe afallýyor.
Zamaný anlaþýlabilir, tutulur hale getirmek için, alimler, temel aldýklarý dayanaða, mantýða, ölçüye göre bölmüþler.
Saniye, dakika, saat, gün, ay, yýl, asýr vs...
Bir çok kültürün de kendine göre bir takvimi var.
Örneðin Osmanlý'da üçlü takvim kullanýlmýþ: Hicri, Miladi, Rumi...
Dedemden kalan Osmanlýca kaleme aldýðý hayat hikayesinde aynen þöyle demekte:
"Ýsmim Mustafa, mahlasým Cemil, pederimin ismi Recep, mahlasý Sami, þöhretim Hancýzade'dir. Ben mahlasýmla, pederim ismile yadolunurum. Pederim Elbistan'lý olub, Mektebi Nuvvab'den saliselikle çýkmýþ, Ulemadan ve Muþ Kadýsý iken vefat eylemiþtir. Türküm ve Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetini haiz olmakla müfteherim.
Üç yüz beþ senei maliyesi, Nisanýn yirmi ikinci Pazartesi günü, Muþ'da doðmuþamdýr..."
Burada dedemin doðum tarihi olarak verdiði "1305 senesi Nisan ayý" Rumi takvime göre...Bunu Hicri takvime çevirirsek "1306 yýlý Þaban ayý" olmakta. Bugün kullandýðýmýz Miladi takvime göre "1889 yýlý Nisan ayý" olmakta...
Karýþýk deðil mi?
Zamanýn subjektif, yani bize göre olan kýsmý bu.
Bugün 2018 yýlýnýn son günü...
Bir diðer deyiþle 2018 yýlý iyisiyle, kötüsüyle yok oluyor...
Korkarým, Nasreddin Hocanýn büyük kýyamet yaklaþýmýyla, aslýnda yok olan bizim hayatýmýz.
Konuyu fazla da dramatize etmeden bir husus daha bilginize sunayým. Dünyamýzda çeþitli ülkelerde þu an kendi kabullerine göre çeþitli yýllar yaþanmakta...Kime ne? Ha Hicri, ha Miladi, ha Çin takvimi olsun bir þey farketmiyor.
Hepimiz bir þekilde yaþýyoruz.
An itibariyle çeþitli ülkelerde kabul edilen yýl þöyle:
An itibariyle yýllar:
Kuzey Kore 107
Bahai 175
Ýran 1397
Bengal 1425
Hicri 1440
Ermeni 1467
Hindu 1941
Etiyopya 2011
Miladi 2018
Tibet 2145
Budist 2562
Berberi 2968
Ýbrani 5779
Süryani 6768
Holosen 12018
Para birimlerinin dolara karþý deðeri gibi...
Yediðimiz ekmeðe faydasý ve de etkisi yok hani...
Hepinize mutlu, özgürlük dolu Miladi yýl diliyorum....

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri